- Член од
- 7 октомври 2008
- Мислења
- 6.055
- Поени од реакции
- 6.443
Се воведува ознаката „Национален ресторан - Меана“
Со новите измени во законот за туризам ќе се афирмира македонската традиционална кујна, ќе се зголемат правата на потрошувачите и ќе се подобруваат условите за развој на руралниот туризам.
Владата одлучи со закон да ги заштити меаните и да ја прошири листата на угостителски објекти што традиционално ја отсликуваат македонската народна кујна. Со измените оној ресторан што сака да ја добие ознаката „Национален ресторан – меана“ ќе мора да исполнува неколку критериуми.
„Понудата на храна во листите за јадење треба да биде во обем од најмалку 70% домашни традиционални јадења, додека понудатра на вино и други пијалоци треба да биде во обем од најмалку 80% домашни вина и други пијалоци. При внатрешното и надворешното уредување на угостителскиот објект да се употребуваат мотиви од домашната традиционална култура, народни инструменти, носии, покуќнина-садови и слично. Облеката на персоналот треба да има апликации и мотиви од традицијата ( везени кошули или соодветни наметки со везови ). Музиката која ќе се изведува во угостителскиот објект треба да биде изворна и чалгиска со акустичен звук“, изјави Алексдандар Ѓорѓиев, портпарол на Владата.
Со новите измени на законот се предвидува задолжителен ангажман на домашен туристички водич од страна на странскиот тур оператор кој носи туристи во земјава.
Во насока на развојот на руралниот туризам за куќите, становите и собите за издавање на туристи во селските домаќинства ќе се врши категоризација на објектите и ќе се издава посебна дозвола. Сопствениците пак на тие објекти треба да имаат најмалку 10 соби, односно 20 легла и притоа угостителските објекти да бидат украсени со мотиви од традиционалната македонска култура.
Освен ова се предвидуваат и измени кои ќе ги заштитат правата на потрошувачите. Дел од тие измени се тоа што туристичката агенција има обврска задолжително да има вработено лице со ИАТА сертификат и задолжително да ги истакне цените на туристичките аранжмани и поединечните услуги.
Со овие измени се очекува да се подобри квалитетот на туристичката понуда и нејзината разновидност, да се стимулира развојот на туризмот и да се отворат нови работни места.
http://www.patokazmagazin.com.mk/vesti/item/се-воведува-ознаката-национален-ресторан-меана
Со новите измени во законот за туризам ќе се афирмира македонската традиционална кујна, ќе се зголемат правата на потрошувачите и ќе се подобруваат условите за развој на руралниот туризам.
Владата одлучи со закон да ги заштити меаните и да ја прошири листата на угостителски објекти што традиционално ја отсликуваат македонската народна кујна. Со измените оној ресторан што сака да ја добие ознаката „Национален ресторан – меана“ ќе мора да исполнува неколку критериуми.
„Понудата на храна во листите за јадење треба да биде во обем од најмалку 70% домашни традиционални јадења, додека понудатра на вино и други пијалоци треба да биде во обем од најмалку 80% домашни вина и други пијалоци. При внатрешното и надворешното уредување на угостителскиот објект да се употребуваат мотиви од домашната традиционална култура, народни инструменти, носии, покуќнина-садови и слично. Облеката на персоналот треба да има апликации и мотиви од традицијата ( везени кошули или соодветни наметки со везови ). Музиката која ќе се изведува во угостителскиот објект треба да биде изворна и чалгиска со акустичен звук“, изјави Алексдандар Ѓорѓиев, портпарол на Владата.
Со новите измени на законот се предвидува задолжителен ангажман на домашен туристички водич од страна на странскиот тур оператор кој носи туристи во земјава.
Во насока на развојот на руралниот туризам за куќите, становите и собите за издавање на туристи во селските домаќинства ќе се врши категоризација на објектите и ќе се издава посебна дозвола. Сопствениците пак на тие објекти треба да имаат најмалку 10 соби, односно 20 легла и притоа угостителските објекти да бидат украсени со мотиви од традиционалната македонска култура.
Освен ова се предвидуваат и измени кои ќе ги заштитат правата на потрошувачите. Дел од тие измени се тоа што туристичката агенција има обврска задолжително да има вработено лице со ИАТА сертификат и задолжително да ги истакне цените на туристичките аранжмани и поединечните услуги.
Со овие измени се очекува да се подобри квалитетот на туристичката понуда и нејзината разновидност, да се стимулира развојот на туризмот и да се отворат нови работни места.
http://www.patokazmagazin.com.mk/vesti/item/се-воведува-ознаката-национален-ресторан-меана