Веб дизајн помош (совети, трикови, алатки итн.)

• Креатор на темата Креатор на темата bojan81
  • Време на започнување Време на започнување
Значи да ја врати inline скриптата за кликање на div тагот со класа test.
Мислам дека сега треба да е многу појасно .. :D

Да, појасно е ... но нема логика да не работи. За почеток, тука имаш една грешка. Значи извади го клик настанот на .test надвор од клик настанот на .ship и ќе работи без вметнување на нов јаваскрипт код.
Второ, наместо да го празниш дивот па да лепиш нова содржина со append, користи .html(data) ... ист е крајниот резултат а извршувањето треба да е побрзо.

Да, појасно е ... но нема логика да не работи. За почеток, тука имаш една грешка. Значи извади го клик настанот на .test надвор од клик настанот на .ship и ќе работи без вметнување на нов јаваскрипт код.

Колку што можам да забележам клик настанот на .test е надвор од клик настанот на .ship... Значи не работи така...

Колку што можам да забележам клик настанот на .test е надвор од клик настанот на .ship... Значи не работи така...
Код:
$(document).ready(function() {
    // begin Ready
    $(".over_page").slideUp(500);
    $('.ship').click(function() {
        url = 'upgrade.php';
        $.post(url, {}, function(data) {
            $(".over_page").slideDown(500);
            $(".over_page").empty().append(data);
        });
    });

$(".test").click(function() {
    });
    // end Ready
});

Вака е надвор.

Код:
$(document).ready(function() {
    // begin Ready
    $('.ship').click(function() {
        url = 'upgrade.php';
        $.post(url, {}, function(data) {
            $(".over_page").slideDown(500);
            $(".over_page").empty().append(data);
        });
    });

$(".test").click(function() {
    });
    // end Ready
});

Вака е надвор.
Уф, моја грешка.. не ги приметив добро заградите :D

PHP 5.3 не ми дозволува да ги користам ereg и eregi функциите, постојано ми излегува порака дека се исфрлени од оваа верзија.. кои функции во новава верзија се користат за креирање регуларни изрази ?

И двете се заменети со preg_match, само што за ereg во изразот или патернот, ватевр... се додава / на крајот, односно /i за eregi.

Пример, ereg:
PHP:
ereg('\.([^\.]*$)', $this->file_src_name, $extension);
е заменет со :
PHP:
preg_match('/\.([^\.]*$)/', $this->file_src_name, $extension);

А, eregi:
PHP:
eregi('\.([^\.]*$)', $this->file_src_name, $extension);
со:
PHP:
preg_match('/\.([^\.]*$)/i', $this->file_src_name, $extension);

Можеше да удриш и еден срч на php документацијата, си пишува таму со што е заменет :)
http://php.net/manual/en/function.ereg.php

И двете се заменети со preg_match, само што за ereg во изразот или патернот, ватевр... се додава / на крајот, односно /i за eregi.

Пример, ereg:
PHP:
ereg('\.([^\.]*$)', $this->file_src_name, $extension);
е заменет со :
PHP:
preg_match('/\.([^\.]*$)/', $this->file_src_name, $extension);

А, eregi:
PHP:
eregi('\.([^\.]*$)', $this->file_src_name, $extension);
со:
PHP:
preg_match('/\.([^\.]*$)/i', $this->file_src_name, $extension);

Можеше да удриш и еден срч на php документацијата, си пишува таму со што е заменет :)
http://php.net/manual/en/function.ereg.php

Ја најдов документацијата, затоа и го избришав мислењето. Во секој случај, фала за одговорот :D

Дечки има ли некој работено со рендерирање на 3D елементи во веб пребарувач, веројатно тоа би било со некои готови бибилиотеки, знам дека може со флеш, но би сакал да можам тоа да го постигнам со друга технологија. CSS3 и canvas елементите се релативно нови (подршката во веб пребарувачите е сиромашна). Ми треба за креирање на 3д фигури во игра, па би сакал да споделите мислења.

Дечки има ли некој работено со рендерирање на 3D елементи во веб пребарувач, веројатно тоа би било со некои готови бибилиотеки, знам дека може со флеш, но би сакал да можам тоа да го постигнам со друга технологија. CSS3 и canvas елементите се релативно нови (подршката во веб пребарувачите е сиромашна). Ми треба за креирање на 3д фигури во игра, па би сакал да споделите мислења.
Како поврза игра со броусер и 3д карактери?
Што сакаш да постигнеш убаво и читко објасни.

Како поврза игра со броусер и 3д карактери?
Што сакаш да постигнеш убаво и читко објасни.
Друже мислам дека сум доволно јасен, планирам да правам онлајн игра и барам начин да креирам 3д објекти.
Најдов една библиотека (http://processingjs.org/), но сакам да слушнам дали некој има искуство со нешто слично.

Друже мислам дека сум доволно јасен, планирам да правам онлајн игра и барам начин да креирам 3д објекти.
Најдов една библиотека (http://processingjs.org/), но сакам да слушнам дали некој има искуство со нешто слично.
Во што енџин ја правиш играта? Не си јасен, не знам како е ова поврзано со веб дизајн делот.

Мој совет Flash, и ништо друго. Во спротивно ќе ги тераш корисниците да инсталираат плагини или веб прегледници кои поддржуваат OpenGL? Провери компатибилност на OpenGL со IE, FF и Chrome и мислам дека ќе разбереш што сакам да кажам. Ако веќе нешто треба да се инсталира тогаш направи класична десктоп апликација/игра па барем играта ќе биде како што треба а не некој веб експеримент.
--- надополнето: 4 ноември 2012 во 00:06 ---
Во што енџин ја правиш играта? Не си јасен, не знам како е ова поврзано со веб дизајн делот.

HTML5 + Javascript + OpenGL кои се извршуваат во веб прегледник. Така да прилично е поврзано со веб дизајн, иако малку несекојдневна комбинација.

Мој совет Flash, и ништо друго. Во спротивно ќе ги тераш корисниците да инсталираат плагини или веб прегледници кои поддржуваат OpenGL? Провери компатибилност на OpenGL со IE, FF и Chrome и мислам дека ќе разбереш што сакам да кажам. Ако веќе нешто треба да се инсталира тогаш направи класична десктоп апликација/игра па барем играта ќе биде како што треба а не некој веб експеримент.

HTML5 + Javascript + OpenGL кои се извршуваат во веб прегледник. Така да прилично е поврзано со веб дизајн, иако малку несекојдневна комбинација.
Зборот ми е прашањето му е околу програмерскиот дел на играта, а не дизајнерскиот.
А за програмерски прашања има друг подфорум.
HTML5 + Javascript + OpenGL може е еден начин но не го препорачувам освен ако не сака да билда цел енџин од почеток. Unity3d да си го научи според мене најубаво.

Зборот ми е прашањето му е околу програмерскиот дел на играта, а не дизајнерскиот.
А за програмерски прашања има друг подфорум.
HTML5 + Javascript + OpenGL може е еден начин но не го препорачувам освен ако не сака да билда цел енџин од почеток. Unity3d да си го научи според мене најубаво.

Прав си и за едното и за другото, а и за она што го помисли а не го напиша :)

Играта ќе биде board game (не се битни детали). Е сега како што спомна и ти сакам да биде независна од плугини. Иако Flash e широкодостапен не сакам да го земам во предвид. Ќе видам што имам на располагање, мислев дека Processing.js e самостојна бибилиотека, но гледам дека се користи во комбинација со <canvas> тагови (или слично).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom