Вашето мислење за работата на компанијата ЕВН ?

lav

Член од
17 март 2005
Мислења
1.203
Поени од реакции
13
Dokolku sakame EVN pak da bide ESM,odnosno vo "nasi" race da se vrati treba site da ne plakame struja,ke imaat golemi zagubi i poklon ke ni ja ostavat kompanijata,ako mozat Albancite zosto pa nie da plakame? :tapp:
А стане збор за плаќање некакво..нигде ги нема ниту Албанците овде да се јават..а ниту РОМОВИТЕ бе???
Па до кога бе вака..??
:nesvest:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
А стане збор за плаќање некакво..нигде ги нема ниту Албанците овде да се јават..а ниту РОМОВИТЕ бе???
Па до кога бе вака..??
Замисли да не беше приватизирана ЕСМ,тогаш ваквата тема немаше ни да заживее,затоа што така плаќаа уште помалку одколку сега,значи воопшто не плаќаа.:pos2:

lav

Член од
17 март 2005
Мислења
1.203
Поени од реакции
13
Замисли да не беше приватизирана ЕСМ,тогаш ваквата тема немаше ни да заживее,затоа што така плаќаа уште помалку одколку сега,значи воопшто не плаќаа.:pos2:
Си замислуем бе..еве сега тоа го чинам.
А „другине„..ајде на стрижење..а??
:pos2:

P

Princ

Гостин
Па до кога бе вака..??
Пуши сечен кур да ти ебам матер.

Инаку, скечов најдобро ги илустрира сите (политички) коментари на темава.

Во однос конкретно на темава, не ми менува кој е сопственик на ЕВН се додека сите си ги исполнуваме обврските едни спрема други. Јас цак пари на нив, они цак пари во инфраструктура.
Но тоа не се случува со ЕВН. Јас цак пари на нив, они цак у џеб. Комшијата не плаќа, они цак мене струја ми исклучуваат. Така во Австрија нека прават.
И немој некој да почне со "па вие ово-оно, пиштол, ќотек бла бла". Прекини во електричната енергија има цело време низ цела Македонија. Ако Кондово не плаќа, океј. Ама сите сме сведоци дека постојано и голем број населени места немаат струја (ради дефекти), со било какво население.

blaster1

Искусен Кајганџија
Член од
16 декември 2008
Мислења
777
Поени од реакции
26
ЕВН како што кажа премиерот Никола Груевски е најлоша странска инвестиција во Македонија.Ем во зима и во лето нема струја(има рестрикции),ем нон-стоп бараат покачуванје на струјата,си тераат по свое,ако еден не платил цели населби исклучуваат...така да најубаво ке биде некој друг да ја купи или да си се врати ЕСМ.
:salut:

Член од
8 јануари 2009
Мислења
4
Поени од реакции
0
Ајде бе многу брзо заборавате како се однесуваше ЕСМ со оние кои не плаќаа струја, а исто брзо заборавате дека во времето кога сопственик беше ЕСМ имаше испади од системот можеби поголеми него сега или сите вие само го слушате премиерот и слепо го пратите.........
Дајте да ја свртиме расправата на темата што треба да направи ЕВН за подобро и поквалитетно снабдување на населението а околу плаќањето во едно нормално пазарно стопанство тоа никако неможе да се доведе во прашање зошто се што ќе потрошиш мораш да го платиш и тука нема што повеќе да се објаснува.............
П.С сакам стабилно снабдување за сите без разлика каде живеат и колку трошат но и сакам државата да се вклучи во помошта што треба да ја добиваат оние семејства кои поради економски причини неможат да ја платат струјата која ја трошат.Само така ќе се создадат услови за нормално функционирање на ЕВН кога речиси сите ќе плаќаат за потрошената струја а ако тогаш ЕВН не инвестиар во обнова на мрежата таа треба да сноси последици за тоа...........

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
ЕВН како што кажа премиерот Никола Груевски е најлоша странска инвестиција во Македонија.Ем во зима и во лето нема струја(има рестрикции),ем нон-стоп бараат покачуванје на струјата,си тераат по свое,ако еден не платил цели населби исклучуваат...така да најубаво ке биде некој друг да ја купи или да си се врати ЕСМ.
Aбе “лесно“ е да се врати со 2 милјарди евра кеш.А премиерот може да си кажува вицеви и вие да му верувате,иако Бесими кој го продаде ЕСМ за 180 милиони евра седи до него.

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Ајде бе многу брзо заборавате како се однесуваше ЕСМ со оние кои не плаќаа струја, а исто брзо заборавате дека во времето кога сопственик беше ЕСМ имаше испади од системот можеби поголеми него сега или сите вие само го слушате премиерот и слепо го пратите.........
Дајте да ја свртиме расправата на темата што треба да направи ЕВН за подобро и поквалитетно снабдување на населението а околу плаќањето во едно нормално пазарно стопанство тоа никако неможе да се доведе во прашање зошто се што ќе потрошиш мораш да го платиш и тука нема што повеќе да се објаснува.............
П.С сакам стабилно снабдување за сите без разлика каде живеат и колку трошат но и сакам државата да се вклучи во помошта што треба да ја добиваат оние семејства кои поради економски причини неможат да ја платат струјата која ја трошат.Само така ќе се создадат услови за нормално функционирање на ЕВН кога речиси сите ќе плаќаат за потрошената струја а ако тогаш ЕВН не инвестиар во обнова на мрежата таа треба да сноси последици за тоа...........
Si se registriral za da branis nekogo sto go prodal ESM ili da dades mislenje? Tvojot post e GOLA VODA a sega ke ti obrazlozam zosto?
Struja ne plakaat onie koi nemaat pari tuku onie koi go dudlaat na nekoja politicka partija,Romskite naselbi koi se manipulirani od nekoj si kandidat za gradonacalnik ili parlamentarec,razbudi se eeejj,21 vek sme a nie uste pravime nekoi raboti od 14 vek! Posteniot covek imal nemal pari ke se snajde i ke si plati za da ima struja bidejki ima doma familija,primer za toa e drugarot moj koj so edna plata strujata redovno mu e platena.
Toa sto EVN ne investira tuku samo go sobira kajmakot e prasanje za vladata,kolku taa moze da pomogne vo toa,da se zamenat nekoi dotraeni dovodi,da pomogne drzavata vo naplatata na strujata,zosto nekoj koj plaka redovno struja da bide i toj isklucen kako sto e Princ a negoviot problem e sto e zitel na Kondovo! Vo EVN ima natrupano tolku mnogu problemi a vo koi e umesana i politikata,ne znaeme samo sto se imaat dogovoreno svoevremeno so BC&CO okolu investiciite ama izgleda se imaat dogovoreno samo za provizijata...:kesa:

Член од
29 декември 2008
Мислења
1.505
Поени од реакции
43
Ако добро се сеќавам од последното покачување на струјата најмногу се офајдија државните компании ЕЛЕМ И МЕПСО а ЕВН зеде само 0,0000011%.Значи безвезе се овие напади на сметка на ЕВН кога и самите добро знаеме дека си го дадовме газо под кирија.Неможи ти ако си ја продадеш куќата да бараш повторно да спиеш во незе само затоа што креветот што останал е твој.Премиерот може да кажува што сака но на крај краева зошто и тој никогаш не го покажа купопродажниот договор.Што се однесува на приклучоците точно е дека некои вработени во компанијата не знаат да работат и не се образовани да работат по новиот начин по кој работат Австријците па се случува за една работа ако појдеш да прашаш 5 пати ќе добиеш 5 различни одговори.

Член од
13 декември 2008
Мислења
106
Поени од реакции
18
Ако добро се сеќавам од последното покачување на струјата најмногу се офајдија државните компании ЕЛЕМ И МЕПСО а ЕВН зеде само 0,0000011%.Значи безвезе се овие напади на сметка на ЕВН кога и самите добро знаеме дека си го дадовме газо под кирија.Неможи ти ако си ја продадеш куќата да бараш повторно да спиеш во незе само затоа што креветот што останал е твој.Премиерот може да кажува што сака но на крај краева зошто и тој никогаш не го покажа купопродажниот договор.Што се однесува на приклучоците точно е дека некои вработени во компанијата не знаат да работат и не се образовани да работат по новиот начин по кој работат Австријците па се случува за една работа ако појдеш да прашаш 5 пати ќе добиеш 5 различни одговори.
Dogovorot za kupoprodazba go ima vece 2 godini na strana na vladata na RM
http://www.vlada.mk/files/doc/EVN.pdf
Dogovorot e ogromen ne veruvam deka nekoj ke go procita

Член од
8 јануари 2009
Мислења
4
Поени од реакции
0
Si se registriral za da branis nekogo sto go prodal ESM ili da dades mislenje? Tvojot post e GOLA VODA a sega ke ti obrazlozam zosto?
Struja ne plakaat onie koi nemaat pari tuku onie koi go dudlaat na nekoja politicka partija,Romskite naselbi koi se manipulirani od nekoj si kandidat za gradonacalnik ili parlamentarec,razbudi se eeejj,21 vek sme a nie uste pravime nekoi raboti od 14 vek! Posteniot covek imal nemal pari ke se snajde i ke si plati za da ima struja bidejki ima doma familija,primer za toa e drugarot moj koj so edna plata strujata redovno mu e platena.
Toa sto EVN ne investira tuku samo go sobira kajmakot e prasanje za vladata,kolku taa moze da pomogne vo toa,da se zamenat nekoi dotraeni dovodi,da pomogne drzavata vo naplatata na strujata,zosto nekoj koj plaka redovno struja da bide i toj isklucen kako sto e Princ a negoviot problem e sto e zitel na Kondovo! Vo EVN ima natrupano tolku mnogu problemi a vo koi e umesana i politikata,ne znaeme samo sto se imaat dogovoreno svoevremeno so BC&CO okolu investiciite ama izgleda se imaat dogovoreno samo za provizijata...:kesa:
Ne se registrirav da branam nikogo tuku da dadam ako moze mal pridones vo diskusiite na ovoj forum no ocigledno tesko moze da se vlezi tuka so svoe mislenje.Mozam i jas da ti napisam deka tvoeto mislenje e gola voda no nema na toj nacin da komuniciram na forumov zosto sakam da pokazam tolerancija za secie mislenje bez da go navredam drugiot.
A sega okolu EVN ne go branam voopsto no treba na ovoj problem da se gleda na drug nacin a toj e onoj sto i ti go napisa a toa e politikata koja e dlaboko navlezena tuka........ zatoa samo se nadovrzuvam na nekoi tvoi zabeleski deka ovie sostojbi se naplasteni godini nanazat i sega koga dojde vreme da se resavaat nemoze da se resat.Jas samo sakav da vi ukazam deka ovoj problem ima i druga strana koja ako se zeme vo predvid mozebi moze da bide eden vid otskocna daska za resavanje na problemov......

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Ne se registrirav da branam nikogo tuku da dadam ako moze mal pridones vo diskusiite na ovoj forum no ocigledno tesko moze da se vlezi tuka so svoe mislenje.Mozam i jas da ti napisam deka tvoeto mislenje e gola voda no nema na toj nacin da komuniciram na forumov zosto sakam da pokazam tolerancija za secie mislenje bez da go navredam drugiot.
A sega okolu EVN ne go branam voopsto no treba na ovoj problem da se gleda na drug nacin a toj e onoj sto i ti go napisa a toa e politikata koja e dlaboko navlezena tuka........ zatoa samo se nadovrzuvam na nekoi tvoi zabeleski deka ovie sostojbi se naplasteni godini nanazat i sega koga dojde vreme da se resavaat nemoze da se resat.Jas samo sakav da vi ukazam deka ovoj problem ima i druga strana koja ako se zeme vo predvid mozebi moze da bide eden vid otskocna daska za resavanje na problemov......
Одскочна даска за решавање на проблемот ќе биде кога Регулаторната комисија ќе формира цени на Електричната енергија независно од владините интереси за увоз на скапа струја преку што се пеерат лесно сработени пари од буџетот.ЕВН како фирма кога навистина ќе инвестира во модернизација на својата мрежа и нема да чека “со сув гас риби да фати“.Па тие знаеа што купуваат предвреме за толку ефтини пари,како што свесни беа дека треба да превземат одредени инвестициони ризици со модернизација на мрежата,смена на броилата и трафостаниците,а не да се затрчаат по фирма на која граѓаните и се должни повеќе пари одколку што ја купуваат.Верувај дека и 11% толерантни загуби се премногу,како што е премногу и цена на струјата која насекаде е 40 евра да ја платат 70 или 80.
Од друга страна многумина од нас се свесни дека струјата ја плаќаме и по 120 евра/1000 кw како крајни потрошувачи,и тука ЕВН апсолутно нема никакво влијание,туку главна улога игра владава и нејзините потреби за пари како од корисниците,така и од дистрибуцијата која мора да ги наплати долговите за потрошена струја.ЕСМ предходно беше дувло за решавање на партијските потреби да се згрижат главните лепачи на плакати пред избори кој и најдобро ги познаваа трансформаторите како предизборни работни места,е сега кога ЕВН побара да види колку има вистински познавачи на занаетот,практично се соочи со плакатолепачи наместо монтери или електроинжинери и се разбира дека нема да може да спроведе реформи во сигурноста на електричната мрежа.Вработениот кадар најчесто е со купени дипломи па не знае да смени ни еден осигурувач како што треба,ама тоа е дел од ризикот кога практично се купува фирма која се нуди 10 пати поефтино одколку нејзината вистинска вредност.Друг е проблемот што плакатолепачите нема да можат да станат толку едноставно експерти во струката,со краток курс и обука кога не знаат ни да прочитаат дека има “висок напон“.:toe:

Член од
8 јануари 2009
Мислења
4
Поени од реакции
0
Одскочна даска за решавање на проблемот ќе биде кога Регулаторната комисија ќе формира цени на Електричната енергија независно од владините интереси за увоз на скапа струја преку што се пеерат лесно сработени пари од буџетот.ЕВН како фирма кога навистина ќе инвестира во модернизација на својата мрежа и нема да чека “со сув гас риби да фати“.Па тие знаеа што купуваат предвреме за толку ефтини пари,како што свесни беа дека треба да превземат одредени инвестициони ризици со модернизација на мрежата,смена на броилата и трафостаниците,а не да се затрчаат по фирма на која граѓаните и се должни повеќе пари одколку што ја купуваат.Верувај дека и 11% толерантни загуби се премногу,како што е премногу и цена на струјата која насекаде е 40 евра да ја платат 70 или 80.
Од друга страна многумина од нас се свесни дека струјата ја плаќаме и по 120 евра/1000 кw како крајни потрошувачи,и тука ЕВН апсолутно нема никакво влијание,туку главна улога игра владава и нејзините потреби за пари како од корисниците,така и од дистрибуцијата која мора да ги наплати долговите за потрошена струја.ЕСМ предходно беше дувло за решавање на партијските потреби да се згрижат главните лепачи на плакати пред избори кој и најдобро ги познаваа трансформаторите како предизборни работни места,е сега кога ЕВН побара да види колку има вистински познавачи на занаетот,практично се соочи со плакатолепачи наместо монтери или електроинжинери и се разбира дека нема да може да спроведе реформи во сигурноста на електричната мрежа.Вработениот кадар најчесто е со купени дипломи па не знае да смени ни еден осигурувач како што треба,ама тоа е дел од ризикот кога практично се купува фирма која се нуди 10 пати поефтино одколку нејзината вистинска вредност.Друг е проблемот што плакатолепачите нема да можат да станат толку едноставно експерти во струката,со краток курс и обука кога не знаат ни да прочитаат дека има “висок напон“.:toe:
Odlicno napisano no mislam deka tokmu tuka lezi sustinata na problemot odnosno odnosot vlada i evn :" Суштината на кавгата е во тоа колку ЕВН ќе и' плати на државата за надоместување на загубите на струја во мрежата, како технички, така и комерцијални: од кражби на струја, диви приклучоци и застарена опрема.

Од септември наваму, откога стапи во сила новиот Закон за енергетиката, ЕВН има обврска загубите во мрежата над 11 отсто да ги плаќа по пазарни цени, кои се повеќе од двојно повисоки од дотогашните. Иако никој не кажува колкави се загубите, јавна тајна е дека не се работи за мала сума. Владата сака преку државните електрокомпании да и' продава струја по пазарни цени на ЕВН.

Ниту Владата сака да се откаже од овие пари, кои ќе се слеат во буџетот, ниту Австријците ќе се согласат да имаат толку повисоки трошоци. Особено ако се знае дека се очекува уште едно покачување на цената на струјата.Според една колумна во „Дневник“ на вицепремиерот Зоран Ставрески, со која го оправдуваше донесувањето на новиот Закон за енергетиката, годишните загуби на струја се повеќе од 50 милиони евра. Тие пари се доволни за набавка на околу 600 гигават-часови струја по пазарни цени. Тоа е приближно третина од вкупниот годишен увоз на струја. Оттаму, може да се заклучи дека секој трет потрошувач е диво приклучен или краде струја. Ставрески неколкупати повторуваше дека овие пари се потребни за инвестиции во енергетиката и за одржување на рентабилноста на државните компании МЕПСО и ЕЛЕМ".

A najverojatno seto ova e samo pricina da se bara odzemanje na licencata na EVN pari pari i samo pari.A poradi ova vladata saka da im ja odzeme licencata na EVN :" Меѓутоа Австријците со неколку потези, кои им ги дозволува истиот Закон за енергетиката, успеаја овие пари, што Владата по се' изгледа си ги испланирала, прво да ги намалат, а потоа и да ги пренасочат надвор од земјава. Така, уште од почетокот на 2008 година преку организирана акција почнаа да ги исклучуваат сите поголеми должници. Потонаа во мрак цели села и населби, болници и јавни претпријатија, поради што неколку града останаа без вода за пиење среде лето и без струја во зима. Се разбира дека голем дел од милионските долгови беа платени и тоа од страна на Владата, како оној за Милениумскиот крст, хемиската фабрика во државна сопственост ОХИС и Македонската радиодифузија. Потоа, ЕВН организираше акција за легализација на дивите приклучоци, за која тврдат дека даде резултати. На крајот, повикувајќи се на предвидената либерализација на енергетскиот пазар со новиот Закон за енергетиката, најавија дека загубите од 11 отсто нема да ги набавуваат од државниот ЕЛЕМ, туку преку увоз.

Овој потег изгледа страшно многу ја вознемири Владата, па презема серија противчекори. Кулминацијата на војната можеше да се насети уште со тендерот за набавка на 207 гигават-часови на „Електрани на Македонија“ за првите четири месеци од годината, наменети за покривање на техничките и комерцијални загуби на „ЕВН Македонија“, иако таа не го побара тоа. МЕПСО го спречи ЕВН да увезува струја и побара регулаторот да му ја одземе лиценцата за увоз, тврдејќи дека ја нарушува стабилноста на системот. Со ова Владата ги принудува Австријците загубите да ги надоместат со државна струја.ЕВН најави дека ќе ја извести централата во Виена, а Владата преку соопштение ги обвини за незаконско работење, злоупотреба на монополот и за медиумски притисок. Во ЕВН вчера одговорија дека целосно го почитуваат купопродажбениот договор и ги исполнуваа обврските што произлегуваат од него. Австријците посочуваат дека досега во подобрување на мрежата и на услугите инвестирале над 85 милиони евра, што резултирало со намалување на дефектите за 26 отсто".

I za kraj samo podatok za EVN kolkav godisen prihod ostvaruva od nejzinoto rabotenje odnosno podatok deka se raboti za dosta seriozna kompanija : " Според финансискиот извештај на австрискиот холдинг ЕВН за финансиската година 2007/08, вкупните приходи изнесуваат 2,4 милијарди евра и се за 7 отсто повисоки отколку во претходната година. Најголем дел од приходите се од секторот енергија - 2,1 милијарди евра и се зголемени за 13 отсто. За разлика од нив, приходите од секторот животна средина и стратегиски инвестиции опаѓаат. Приходот од регионот на Југоисточна Европа изнесува 754 милиони евра, а зголемени се и трошоците за намалување на загубите во мрежата во овој регион ".

Na kraj da nema zabuna site ovie podatoci se prezemeni od "Dnevnik".Po se izgleda ovie se pricinite za kavgata pomedju vladata i EVN.

Kajgana Shop

На врв Bottom