Буш одобри воена помош за Косово + бонус балкански турлитава муабети

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.967
Поени од реакции
83.301
Можеше да бидеш вработен во државна институција само ако се викаш Драган а се презиваш Несторовски (секоја случајност со ова име и презиме е ненамерна).
Можеше да учиш на твојот мајчин јазик само откако македонската полиција ќе убиеше неколку студенти поради таква изразена желба.
Можеше да се лекуваш во болница само ако медицинската сестра (која по некоја "случајност" носи сврбско презиме) те нарекува албанче и те гледа со еден поглед во кој пишува "да бог да умро до јутрос"...
Има нешто вистина во ова што си го напишал. Јас ќе ти наведам уште еден пример од '80-ти /'90-ти години:
Деца шкртаат по ѕидови (уметнички не политички) графити и налетува комбе. Овие прекинуваат со шарање и ги фрлаат спрејовите у блиска канта. На џандарите им се глеа нешто сомнително, па ги собираат у станица и ги малтретираат/тепаат до сабајле, терајќи ги да признаат дека нешто краделе. После цела ноќ, малтретирање, ги пуштаат (очигледно конечно сфаќаат дека само шкртале) со зборовите: -Добро поминавте, имате среќа што не сте Албанци!
Само од овој пример се гледа дека минатите 60-ина години и Македонците беа политички и социјално обесправени од системот, но Албанците - повеќе. Значи, од твоите примери и од мојот се заклучува дека Албанците беа во некои сегменти од општественото живеење - пообесправени, од Македонците. Обесправени!
Мене лично, воопшто не ми е мило што било така и се срамам, бидејќи таквиот однос не е карактеристичен за Македонецот.
Но што се случува денес? Можам да ти наведам безброј примери каде што на сцена е обратното. На нашите клиники секојдневно го имаме истиот твој болничко/амбулантен пример само во обратна насока. Потоа, поспособниот кадар не го добива работното место или го губи веќе стекнатото (за сметка на понеспособниот Албанец) само затоа што е Македонец итн. (ова не значи дека Албанците немаат способни кадри, туку дека постои позитивна дискриминација)

Е сега за геноцидот.
Кога како резултат на физичка елиминација, насилство (врз имотот и лицата) и други видови притисок, една територија "е исчистена" од припадниците на една етничка заедница, многу близу сме до термините етничко чистење и геноцид.
Следејќи ја фактичката состојба на теренот во Македонија (изминативе шеесет години), доаѓаме до заклучок дека:
Многу места каде што заедно живееле Македонци и Албанци, денес од македонско го имаат само името. Изминативе шеесет години тој тренд постепно оди по нагорна линија. Како? Вака:
-Во општините со мешано население, Македонците го живеат, благо кажано, својот живот несигурно. Нивните имоти постојано се на мета, на ограбувачи, пиромани... Нивните деца детството го поминуваат во четири ѕида. А слободното движење "низ маало" е фантазирање. Претепување. Убиства...Во полиција само слегнуваат со рамења. Не ни можат да постават 24ч. стража до куќата.
Внатрешно (во македонскиот кампус) правилно поставеното прашање по овоие случаи не е: "Па што ги продавате бре куќите?" (кое кога е поставено однадвор, односно кога го поставува некој албански член на форумов, добива силна нота на лицемерност) туку "Што сме направиле ние сите како Македонци, да им помогнеме на овие луѓе? Каде е нашата сплотеност и организираност за да им помогнеме да не го продаваат имотот?"
Прашањето кон тебе е: За геноцид кон кого тука станува збор? Состојбата на теренот зборува спротивно од тебе. Кој е чистен од својот дом изминативе години?
Никој на твоиве примери, не би им го залепил зборот геноцид. Намерно, мешаш значења - се обидуваш да подметнеш обесправеност како геноцид, кој всушност (тоа е реалноста на теренот) - постои, но се случува во обратна насока. Така да ова:
Македонија вршеше геноцид врз албанското население со години уназад.
-не може поинаку да се сфати, од било кој, освен како пропагандистичка демагогија, односно лага со која се набедува неоправдано Maкедонија, за да се покрие вистината која е сосема спротивна. Меѓутоа, мозаикот почнува сосема добро се склопува тука, во овој пасус:
Е сега, вас ви е криво тоа и ве разбирам сосема добро, ама тоа под автоматизам таа постапка не ја прави и погрешна. Вие може да си целувате рани колку сакате и кај сакате, а јас се надевам чичко буш ќе даде и некоја ф16 наваму (не за друго, туку само за да осетите како некој во ваш комшилак има ферари и ви шлајфува низ вашата населба а вие дамн тинг не можете да направите против тоа :helou: ).
-каде што и' се обраќаш на својата земја во второ лице множина, па неупатен ќе си рече дека истапуваш од позиции на некој што живее во Косово, а всушност само испаѓаш бескрупулозното лицемерен, кога зборуваш на друго место за правата на Албанците во Македонија и божемниот соживотот. Тебе воопшто не те интересира Македонија. Можеби сонуваш за некоја идна творба со друго име, но Македонија - не.
Но се' станува уште појасно, на крајот:
се надевам сега и косовските албанци ист геноцид ќе вршат врз србите таму...
-кога немудро го даваш главниот аргумент и една од причините зошто не треба да им се дава оружје на косовските Албанци.
Дали после ова треба да се заклучи дека Албанците се геноциден народ? Не. Но мислам дека критичната маса на подржувачи и спроведувачи на ваквите тактики во вашиот кампус е постигната. Вие самите одлучете што ќе правите. Подсетете се на Србите во деведесетите, Германците во триесеттите....

Што се однесува до официјализирањето (со изјава) на вооружувањето на Косово, веќе се изјаснив (во два поста), зошто тоа е направено, а зошто не би требало да биде направено.
Инаку начелно не сум против вооружување на држава. На една демократска држава, со сите (или барем повеќето) елементи кои го подразбираат тоа. Косово во моментов, врска нема со тоа. А би сакал да биде, демократска држава. Искрено.
Оваа несериозност, која повторно е некакво занемарување на тежината на геноцидот:
Една земја треба и мора да си ја вооружува својата полиција и војска. МОРА. Без разлика на геноцидот кој таа го извршува врз еден дел од своето население.
-не е оправдување за одговорните фактори (САД), да се однесуваат неодговорно и "да му даваат на дете играчка која може да го повреди, него и другите". Но тие веќе тоа го направија повќе пати (Талибан, Садам...). Го знаеме епилогот.
...
Ова не е дискусија, има тука слободен админситратор, модератор, да среди малце ова глупиве муабети вон тема...

P

Princ

Гостин
Па видовме пред некој ден како Албанците се справуваат со оружје,посебно доколку е во некој Магацин.
Не мораш со еден несреќен случај од грешка на еден човек да класифицираш цела нација. Ако веќе си даваш таква слобода, јас ќе ти кажам дека вие македонците не знаете со еден хеликоптер да пилотирате. Ќе ви даде човек хеликоптер, ќе го срушите. Со калашњикови сами себе ќе го убијате. Толку ви фаќа, не сте криви вие. Недефинирани суштества.

Sturmgewehr

gadget
Член од
9 март 2008
Мислења
537
Поени од реакции
35
Прашањето кон тебе е: За геноцид кон кого тука станува збор? Состојбата на теренот зборува спротивно од тебе. Кој е чистен од својот дом изминативе години?
Никој на твоиве примери, не би им го залепил зборот геноцид. Намерно, мешаш значења - се обидуваш да подметнеш обесправеност како геноцид, кој всушност (тоа е реалноста на теренот) - постои, но се случува во обратна насока.

...
јас сум од Битолскиот Крај и 2001 во Тетово се пукаше а на Братучедми и гореше новата кука на 3 спрата и ресторанот истотака и дуќанот, во Ресен на мојата комшија имаше стоматолошка ординација пепел му ја сторија почна и друи разни одмазди нема што да му сториш на магарето удри го самарот јебига али се случи, во македонија и се вршеше неправда на Албанската заедница, во Гостивар не знам точно мислам 1998 за знамето 3 мртви којзнае колку завршија во затвор и претепани и бог знае со какви последици, жив пример мојот професор Руфи Османи, после за Тетовскиот Универзитет пак тепања затварања убивања 300 гомна а Сердарот кажува дека тоа го сториле пошто сме отвориле училишта на диво :tapp: се пука во човек што отвара училиште и што сака да го образува својот народ, Албанците во Макеонските државни Университети беа дискриминирани,жив пример Татко ми после се принуде да оди во Приштина, Македонците затвараа луге пошто бирање хуманитарна помош за некои сромаси во Косово било грев, жив пример татко ми и неговите друари.

Албанците во Македонија беа дискриминирани во висока мера и више се обидовме со диалог со дискусија не одеше мораше а пукне и пукна, не ми е мило тоа што се случи 2001 пошто без разлика на чија страна невини загинаа а и војници млади од двете страни а за случајов имаше решеније само Македонската политичка елита требаше да свати дека Албанците во Државата се фактор а не ирелевантни.

а да заборавив Косово мора да се воружи по секоја цена и тоа да се вооружи добро така до заби пошто сега е во деликатна ситуација и не би сакале оније Србски Племиња и Брејн уаш-овци да ја нападнат и да прават белја и 300 геноциди, секоја држава има право да се вооружит, Косовскиот народ немат сторено никаков геноцид врз друг народ ниту Албнскиот народ од АЛбаниија па и Албанскиот народ во Македонија без разлика на тоа што го збворувате вие 2001 беше фер борба нормална работа дека имаше жртви војници а цивилните беа од мал борј немаше многу цивилни жртви а и оние што ги имаше беа несрекен случај или масакар од умоболниот Бошковски, Косово ке се бооружи а Србија треба да се пазоружи убаво виде светот и светот ги знае нив што сторија во Хрватска после да не зборием у Босна после у Косово 1000-ци мсакрира и тоа цивили не војници, Србите мора еднаш за секогаш да се запрат и да и се даде до знаење ека не мошат да се поиград со судбината на друг народ, Србите се Геноциден Народ тоа го докажува историјата тука нема дилема.

Ево малку и Википедиа да виете на чија страна имаше појке убиени цивили и каде се вршеше неправда.

Casualties and displacement
Casualty figures remain uncertain. By March 19, 2001, the BBC reported that Macedonian security forces claimed five of their soldiers were killed, while the NLA claimed it had killed 11. No definitive NLA casualty figures were cited at the time. On December 25, 2001, the Alternative Information Network cited figures of 63 deaths claimed by Macedonian security forces for their side and 64 deaths claimed by the NLA for their fighters. About 60 ethnic Albanian civilians are thought to have been killed while possibly about ten ethnic Macedonians died during the conflict (Macedonian authorities did not release figures for the latter at the time). As of December 2005, the fate of twenty "disappeared" civilians —13 ethnic Macedonians, six ethnic Albanians and one Bulgarian citizen— remains unknown. By August 2001, the number of people displaced by the war reached 170,000 of which 74,000 displaced internally. As of January 2004, 2,600 remained displaced.[

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Навивам за којотот!

P

Princ

Гостин
Бев пцуен и навредуван многу за тој пост па решив да не враќам повише. Еден дел од тие кои ме цитираа и навредуваа се дечишта кои појма немаат што било и како било тогаш, па нивниот живот и знаење почнува со рамковниот договор, додека другиот дел беа продадени души: едниот "македонец" (иако поголем македонец од него сум јас - а албанец) со бугарски пасош, другиот живее во германија па лесно е да јаде гомна живеејќи таму. Ја срка тамошната топла чорба а ми кажува дека во татковината е повкусен дури и сувиот леб. Ама пусти евра нели, продадена душа. Во буквална смисла на зборот. Дај евра, мојот гз е твој гз.

Нејсе, мило ми е што барем еден од толкав куп шупци ми ја сватил поентата.
Албанците кои живеат во македонија (оние што отсекогаш биле тука, значи не ви се криви косоварите или било кој друг) порано беа угнетувани. Обесправени како што рече и самиот. И системот сосема мудро си играше со нив. Од една страна не ги едуцираше, за потоа тие истите да преживуваат едвај - бидејќи не се едуцирани не можат да имаат добра работа па им беа робови на македонците. Во буквална смисла на зборот. Албанецот секогаш (под дифолт) беше потчинет. Не дека помалку знаел од неговиот шеф (никој учен не се раѓа, знаењето го стекнуваме на училишните клупи) туку дека Крсте или Петко под автоматизам биле раѓани шефови.
Фала богу тоа се смени и уште ќе се менува. Рамноправност за сите. Кој знае нека изволи. АБЦ и сердарот нека си ебат мајките по туѓини бидејќи општеството ги отфрлило а нивно работно место му дало на некој албанец кој ја знае работата подобро од нив.

Сега ќе пробам да ти одговорам на некои работи за кои сметам дека можам и знам да ти одговорам, од моја гледна точка.
Ако останеме само на границите на македонија, ќе ти кажам дека едните врз другите сме вршеле геноцид. Како? Не знам зошто и како дошло до тоа, но знам дека ние самите сме граделе гетоа. Тие гетоа постоеле уште на времето, од двете страни. Затоа и на некој начин имаме етнички чисти средини. Глобално гледано, секој град/село во македонија е етничка чиста средина. Тоа не се постигнува преку ноќ туку многу години се во прашање. За исклучоците не сакам да зборувам. Не за друго, туку бидејќи имаме дури една фамилија Македонци во Кондово :smir:

Тебе воопшто не те интересира Македонија.
Јас македонија многу ја сакав. Но секој ден се повеќе и повеќе ја замразувам поради вашето лицемерие, поради вашиот лажен патриотизам. Како да бидам поголем патриот од сердарот и абц кога и двајцата се само две кучиња што лаат, и двајцата ги замениле македонските пасоши за европски??? Не бе друже, фала ама тие треба повеќе од мене да ја сакаат македонија и да бидат тука. Јас сум АЛБАНЕЦ, јасно? Ја сакам македонија, но албанец сум. Тоа е факт.
Тие се македонци, и двајцата лажни, а толку многу ги има слични на нив. Затоа и се помалку ја сакам македонија.
Инаку, во случај на обид за спојување на западниот дел на македонија кон голема албанија, јас сум оној што ќе биде против тоа. Јас сум оној што ќе побара границата да биде барем 1 метар подалеку од неговата сопственост. Ако некој посилен и поголем од мене веќе го одлучил тоа, океј... Но јас останувам во границите на Македонија. Ако ме примите вие секако...

Пак ќе повторам, секоја земја треба да има оружје за да си ја одбрани својата територија. Србија сака да го одземе косово - треба да ја одбранат својата територија. Бугарите, грците и албанците сакаат да ја поделат македонија - треба да ја одбранат својата територија. Секоја земја има оружје, дури и швицарска која нема војска. Тамошните полицајци не тепаат со ружи.
Е сега, што тоа оружје е бакшиш од јуесеј, фала Бушу.

Sturmgewehr

gadget
Член од
9 март 2008
Мислења
537
Поени од реакции
35
Навивам за којотот!
којотот секогаш го јаде стапот, јас навивам за Брзата Птица Итрица, ај трну да се кладиме дека пак Брзата Птица ке победит на 500 Ден или по пијчка како и да ти е по кејф :vozbud: :vozbud:

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Ако пиеш алкохол не е проблем :smir:

Само остај Ф16ката дома, ќе одиме негде пешки...

Sturmgewehr

gadget
Член од
9 март 2008
Мислења
537
Поени од реакции
35
Ако пиеш алкохол не е проблем :smir:

Само остај Ф16ката дома, ќе одиме негде пешки...
Ако не пијам овој пат нека пукне ама има да ти ја земам пијачката и ке пијм и ке се допиеме, ке банкротираш со мене, после ке се кладием на Попај Морнарот и ДИбек пак ке го јадеш има да плакаш пошто гледам секогаш ги бирш негативците а во филм особено во цртан тие не победуват, после и со Томи и Џери е тука е неизвесно не се знае :tv:

Ф-16 :pos2: :pos2: Закон си.

Само што ја донесов од АвиоУаш и не планирам пак да и ги извалкам Крлилјата така што ако си за пеш повели само пазио да има телевизорче во кафанчето пошто Брзата Птица победува

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Па ако елементарно право на еден народ е добро да се вооружи,сигурно е дека уште поелементарно и практично основно право на еден народ е тој да си се вика како што сака,или оружјето е во преден план според Албанската елементарна правна етика,слична на Грчката?

Sturmgewehr

gadget
Член од
9 март 2008
Мислења
537
Поени од реакции
35
Па ако елементарно право на еден народ е добро да се вооружи,сигурно е дека уште поелементарно и практично основно право на еден народ е тој да си се вика како што сака,или оружјето е во преден план според Албанската елементарна правна етика,слична на Грчката?
за името имаш проблеми со грците не со нас ова кажиму го на Бакојани не тука, ието е важно но сигурноста е поиважна од се, човекот има 5 елементарни употреби во животот ХРАНА, ВОДА, ОБЛЕКА, ПОКРИВ НАД ГЛАВА И ЧУСТВО НА СИГУРНОСТ ТАМУ КАЈ ШТО ЖИВЕЕ.

Не велам дека името не е важно

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
за името имаш проблеми со грците не со нас ова кажиму го на Бакојани не тука, ието е важно но сигурноста е поиважна од се, човекот има 5 елементарни употреби во животот ХРАНА, ВОДА, ОБЛЕКА, ПОКРИВ НАД ГЛАВА И ЧУСТВО НА СИГУРНОСТ ТАМУ КАЈ ШТО ЖИВЕЕ.

Не велам дека името не е важно
Со губење на името се губат сите тие чувства на сигурност,топлина и ситост,не си бил во состојба да го почуствуваш тоа и затоа е неразбирливо за тебе како и за многумина други во светот.Идентитетот е број 1 во сите елементарни права на човекот.Пробај да преживееш без лична карта во ова општество што го познаваме ни како сериски број па можеш барем малку да почуствуваш што значи да те преименуваат кога си возрасен и свесен.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.967
Поени од реакции
83.301
за името имаш проблеми со грците не со нас ова кажиму го на Бакојани не тука,
Грешиш. Комотно може тука да каже. Тука има неколку членови на ДУИ. Место да ја бара Бакојани, може побрзо преку Ахмети да и' се пренесе на Дора се' што се сака.

Sturmgewehr

gadget
Член од
9 март 2008
Мислења
537
Поени од реакции
35
Грешиш. Комотно може тука да каже. Тука има неколку членови на ДУИ. Место да ја бара Бакојани, може побрзо преку Ахмети да и' се пренесе на Дора се' што се сака.
не знам за тоа, можеби којзнае.

@ ABC :

тоа е твоја Гледан точка и можеби е вистина али ја не зоборував за ОСНОВНИТЕ ПРАВА поешно ме сватио јас зборував за ОСНОВНИТЕ ПОТРЕБИ не мошеш да споедиш потеба со право и не знам што, да се живее под стрес дека секој ден некој ке те ѕбије ке те нападне и ке те уништи е голема работа под притисок и стрес не се живее, така што не Мешај вооружувње на Косово со името на македонија пошто двете работи се ептен различни едната од другата и имат различно значење.

Член од
20 февруари 2008
Мислења
210
Поени од реакции
3
taka e,dora mu se pustase na Ali kako Helena na Paris, no Ali ja sakase poveke Maqedonia i ne sakase da se pravi nekoja vtora troja:pos2:

Kajgana Shop

На врв Bottom