Te ljubi G.
Neli temata e budizam, a i sam znaes deka Patanjali e eden od najdobrite majstori za yoga,eden od prvite koj uspeal da ja objasni jogata,pa zatoa sakav da te cepnam a i neli da razmenime znaenje okolu toa.
Zatoa sakam da ti repliciram,za da zivnit malku temata, a ne zatoa shto mislite ne mi davaat. Ako praktikuvash yoga ke znaesh deka Ti ne si mislite,i deka mozesh komotno da gi kontrolirash.Celta na yogata e tokmu toa ,kontrola na mislata.Mozesh da praktikuvash koj sakash tip na yoga,celta e edna na site.
Nego da prekineme so teorija i so drdorenje.
Eve go prviot post na Patanjali:
SEGA,DISCIPLINATA YOGA
poveli i objasni shto sakal da kaze....
Целта на јогата е контрола на мислите? Тоа е целта на една од гранките на јогата јас мислам а исто и Патанџали
Ако целта на јогата е само контрола на мислите ништо не правиме според мене а и некои други. Не велиме дека не е потребна контрола на умот и негово смирување, само велиме дека не е тоа целта на јогата како пракса на соединување.
Што сакал да каже Патанџали со „This is the beginning of instruction in yoga.“? Па јога значи соединување
Соединување на што?
Исто Патанџали вели: Yoga is the control of thought-waves in the mind. Ова е Дијана, седмата гранка од неговата јога.
Умот е препрека кон спознанието. Умртвување на умот, не значи соединување со божественото.
Постојат осум гранки јогата на Патанџали и тоа:
Јама, нијама, асана, пранајама, пратјахара, дхарана, дијана и самади. Целата јога Патанџали ја објаснува преку дијана (што го покажува неговиот ранг на јогин) но всушност убаво мајсторски преку тоа ги кажува другите пракси за да се дојде до тоа.
Каде е дхарана, каде е пратјахара, пранајама, асана итн итн и нивните пракси? Јога значи соединување.
Само медитација и забегување на умот без поминатите пракси за другите гранки од јогата, не е доволно за соединување! Зарем така се уништува фантазирањето на умот?
Не мислам така....
Значи, ова е почетокот на
инструкција во соединување. (како предавање во кама-сутра)
Yoga is the control of thought-waves in the mind.
И со ова ни кажува за почетникот ова е целта, но тоа не значи да скокнеш на дијана и да не ги поминеш претходните 6 гранки и нивните пракси и искушенија.
Се надевам дека ти е ок ова за Патанџали и јогата, бидејчќи многумина мислат дека јогата е МЕДИТАЦИЈА! Абе каде трчате? Не е бесцелно поделена на 8 или пак 16 гранки јогата. Чекор по чекор. Вие веднаш на Самади одите...
Средете ја ahamkara со првите 6 гранки од јогата, инаку паднавте во Бездната!
Ве љуби Хептаграм!
П.С. Патанџали ја објаснил јогата се сложувам, но некако сеуште луѓето неразбираат доволно што кажал и никогаш не се запрашуваат ЗОШТО така кажал Патанџали! Но тоа се луѓето.