Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

 • https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

  Гласови: 4 50,0%
 • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

  Гласови: 4 50,0%
 • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

  Гласови: 0 0,0%

 • Вкупно гласачи
  8
 • Гласањето е завршено на .
Член од
3 август 2015
Мислења
828
Поени од реакции
800
Има повторно промени од задолжителна на финална .
21593 е последната, можно е и повеќе да има....проверувајте си.
Pale nemozam da ti se iznacudam kako se angaziras bravos da se site kako tebe makedonija mnogu odamna ke vlezese vo EU bravos .... Ajde falete se so finalna
 
Член од
10 јули 2019
Мислења
12
Поени од реакции
15
Член од
21 јануари 2019
Мислења
16
Поени од реакции
19
Cestitki pred se
Me interesira dali se znae na koj datum vi e potpisano drzavjanstvoto
Dali pisiva od koj datium e potpisot ili denes vide deka ti e potpisano
Si mislev dali potpisuvaat sega ili e pred virusov
Fala
Hvala na cestitkama.Danas sam videla da je potpisan ukaz ali ne pise datum potpisivanja.
 
Член од
6 ноември 2018
Мислења
13
Поени од реакции
12
Pozdrav svima br prepiske 1577*/2016 intervju 13.12.2017...polozitelno april 26 2019. Danas ukaz 25 . Slobodan termin 5.7.2020. Dokumenta vencani list od babe od mog oca bugarke njene skole iz sofije gde pise da je bugarske nacionalnosti. Nikada nije imala bugarsko drzavljanstvo. Hvala svima na ovoj grupi za informacije koje ste delili zaista znace svima. Budite strpljivi dobicete i vi!
 
Член од
20 февруари 2016
Мислења
5
Поени од реакции
14
Zdravo na site, da se pofalam i jas potpisan ukaz, dokumenti od prv bratuced i potvrda od Lazo. Podnesov juni 2016 vo Sofija, intervju 14-Feb-2018, polozitelno kraj na April.
Ke moze li nekoj da mi pojasni kako se rezervira datum za podiganje,dali ima vremenski rok ili moze koga ke se sredi so ovoj korona virus. Blagodaram i so sreca na site.
 

Attachments

palekrstic

Модератор
Член од
14 ноември 2016
Мислења
1.572
Поени од реакции
3.166
Zdravo na site, da se pofalam i jas potpisan ukaz, dokumenti od prv bratuced i potvrda od Lazo. Podnesov juni 2016 vo Sofija, intervju 14-Feb-2018, polozitelno kraj na April.
Ke moze li nekoj da mi pojasni kako se rezervira datum za podiganje,dali ima vremenski rok ili moze koga ke se sredi so ovoj korona virus. Blagodaram i so sreca na site.
На страната каде што пишува дека е одобрено државјанството,има едно сиво поле Записване,и таму има термини да закажеш,да прикачиш фотографија од пасош не поголема од 2 МБ и да внесеш мејл,па ќе добиеш повратен одговор на мејл.Потоа мејлот го принташ и со тоа ливче одиш во правосудие да си го подигнеш указот.

Од веб страната од МП запишија ж-сметката и цел на дознака вносна бележка за внесена државна такса за получаване на удостоверение т.е. заподигање на Указ. Земи и две слики пасошки формат.
жиро с-ка БНБ ЦУ, BIC: BNBG BGSD, IBAN: BG09 BNBG 9661 3000 1737 01
Во Софија одиш во банка да платиш за Указ, 50 лева + 10 лева манипулативни трошоци, попатно направи копија од пасошот заедно со влез за секој случај. Во Министерството за Правосудие ќе влезеш дај им ја уплатницата, двете слики од кои едната потпишана со цело име и презиме и пополни едно ливче за адреса - Столична обштина, ул. Леге бр. 6. Ќе те внесе во систем госпоѓата и ќе ти го испринта Указот.

Извод нов ,преведен и легализиран-ако го преведуваш во МК тогаш ќе треба во амбасада да го легализираш.А ако го преведуваш во Софија ,агенциите за превод го носат на нотар за заверка.Ќе си побараш на интернет некои агенции за превод и ќе им го испратиш изводот по скен ,за да биде спремен кога ќе одиш таму само оригиналот ќе им го покажеш.За во МВР оригинал,за во општина копија.

Направи копии од Указот и оди во општина, тука е во близина на МП. Се качуваш на прв спрат, десно има неколку шалтери, на истиот спрат се плаќа. Земи 3 формулари, Адресна карта за настојашт адрес, Зајавление за постојанен адрес и еден Картон исто така за пополнување. Настојашт адрес пополнав Р. Македонија и име презиме нешто, Постојанен е за адресата во Бугарија т.е. Столична Обштина, ул. Леге бр. 6 итн. податоци за себе и на картонот пополни податоци што треба. На каса плати 30 лева и оди да направиш копии од формуларите.По редовна постапка ЕГН ќе ти излезе за 5 до 7 работни дена.Има некои средуваат за во еден ден но тоа се плаќа,можеш да пробаш ти да замолиш и да им платиш.....

Иначе за во полиција ќе ти треба писмото од општина со ЕГН (удостоверение за постојанен адрес), копија од пасош, извод од матична книга на родени - преведен и заверен на нотар (ова можеш да го направиш во меѓувреме), зајавление кое ќе ти го дадат таму и ќе го пополниш на лице место и плаќање на каса во полиција, зависи по која постапка ќе одиш,толку и ќе платиш.Може и со картица само треба да е на твое име.

Ова се трошоците -
Ова се трошоците за подигнување на указ и адреса -
-50 лева -За подигнување на указ
-30 лева-За адреса и ЕГН во општина
-30 лева -За превод и заверка на извод кој што ќе ти треба за во МВР за сликање
Вкупно 110 лева

Ова се трошоците за пасош и лична карта

-36 лева -Лична карта за 3 дена(за 30 дена е 18 лева а за 8 часа 90лева)
-80 лева -Пасош за 3 дена(за 30дена е 40 лева,а за 8 часа е 200лева)
Вкупно 116 лева за 3 дена ако го земеш пасошот(за 30 дена е 58 лева,а за 8 саати 290 лева)

Значи се комплет ако сакаш за 3 дена да ги земеш ќе платиш 226 лева -односно 113 евра.

Плус тука ти се и трошоците за пат.
 
Член од
20 февруари 2016
Мислења
5
Поени од реакции
14
На страната каде што пишува дека е одобрено државјанството,има едно сиво поле Записване,и таму има термини да закажеш,да прикачиш фотографија од пасош не поголема од 2 МБ и да внесеш мејл,па ќе добиеш повратен одговор на мејл.Потоа мејлот го принташ и со тоа ливче одиш во правосудие да си го подигнеш указот.

Од веб страната од МП запишија ж-сметката и цел на дознака вносна бележка за внесена државна такса за получаване на удостоверение т.е. заподигање на Указ. Земи и две слики пасошки формат.
жиро с-ка БНБ ЦУ, BIC: BNBG BGSD, IBAN: BG09 BNBG 9661 3000 1737 01
Во Софија одиш во банка да платиш за Указ, 50 лева + 10 лева манипулативни трошоци, попатно направи копија од пасошот заедно со влез за секој случај. Во Министерството за Правосудие ќе влезеш дај им ја уплатницата, двете слики од кои едната потпишана со цело име и презиме и пополни едно ливче за адреса - Столична обштина, ул. Леге бр. 6. Ќе те внесе во систем госпоѓата и ќе ти го испринта Указот.

Извод нов ,преведен и легализиран-ако го преведуваш во МК тогаш ќе треба во амбасада да го легализираш.А ако го преведуваш во Софија ,агенциите за превод го носат на нотар за заверка.Ќе си побараш на интернет некои агенции за превод и ќе им го испратиш изводот по скен ,за да биде спремен кога ќе одиш таму само оригиналот ќе им го покажеш.За во МВР оригинал,за во општина копија.

Направи копии од Указот и оди во општина, тука е во близина на МП. Се качуваш на прв спрат, десно има неколку шалтери, на истиот спрат се плаќа. Земи 3 формулари, Адресна карта за настојашт адрес, Зајавление за постојанен адрес и еден Картон исто така за пополнување. Настојашт адрес пополнав Р. Македонија и име презиме нешто, Постојанен е за адресата во Бугарија т.е. Столична Обштина, ул. Леге бр. 6 итн. податоци за себе и на картонот пополни податоци што треба. На каса плати 30 лева и оди да направиш копии од формуларите.По редовна постапка ЕГН ќе ти излезе за 5 до 7 работни дена.Има некои средуваат за во еден ден но тоа се плаќа,можеш да пробаш ти да замолиш и да им платиш.....

Иначе за во полиција ќе ти треба писмото од општина со ЕГН (удостоверение за постојанен адрес), копија од пасош, извод од матична книга на родени - преведен и заверен на нотар (ова можеш да го направиш во меѓувреме), зајавление кое ќе ти го дадат таму и ќе го пополниш на лице место и плаќање на каса во полиција, зависи по која постапка ќе одиш,толку и ќе платиш.Може и со картица само треба да е на твое име.

Ова се трошоците -
Ова се трошоците за подигнување на указ и адреса -
-50 лева -За подигнување на указ
-30 лева-За адреса и ЕГН во општина
-30 лева -За превод и заверка на извод кој што ќе ти треба за во МВР за сликање
Вкупно 110 лева

Ова се трошоците за пасош и лична карта

-36 лева -Лична карта за 3 дена(за 30 дена е 18 лева а за 8 часа 90лева)
-80 лева -Пасош за 3 дена(за 30дена е 40 лева,а за 8 часа е 200лева)
Вкупно 116 лева за 3 дена ако го земеш пасошот(за 30 дена е 58 лева,а за 8 саати 290 лева)

Значи се комплет ако сакаш за 3 дена да ги земеш ќе платиш 226 лева -односно 113 евра.

Плус тука ти се и трошоците за пат.
Fala za odgovor
 
Член од
30 септември 2015
Мислења
131
Поени од реакции
200
Ај за деца какви се искуствата? Пошо кружат очигледно неточни информации, некпј шо имал искуство?
 
Член од
11 декември 2019
Мислења
45
Поени од реакции
10
220xx/2018 intervju sofija uste zadolzitelna znaci ne se uste pocnati so 22xxx prepiskite
 

*Slash*

Comfortably Numb
Член од
31 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
879
Јас сум 17ххх/2018 со интервју од јули 2018 Скопје, ми се води под ноември 2018. Пред месец и половина ми се смени од задолжително во финална. Ако му треба на некој статистика.
Колку време се чека на финална? :)
 
Член од
19 ноември 2019
Мислења
14
Поени од реакции
19
Јас сум 17ххх/2018 со интервју од јули 2018 Скопје, ми се води под ноември 2018. Пред месец и половина ми се смени од задолжително во финална. Ако му треба на некој статистика.
Колку време се чека на финална? :)
Jas sum so intervju vo Sk juni 2018, na finalna bev od 15.09, a na polozitelno od 25.02, sto znaci 5 i pol meseci bev na finalna, ama imase slucai posle mene za dva meseca im se smeni, sto znaci pak e do licna sreka i kaj koj sluzbenik ke se padnes pretpostavuvam:..
 
Член од
15 мај 2010
Мислења
47
Поени од реакции
13
Od vcera finalna По преписката Ви предстои да б'де изв'ршен финален експертен преглед преди да б'де разгледана от С'вета по гражданство.
21.11.2018
Автоматски споено мислење:

Posto sum finalna vo kratki crti znam deka e pisano da ne baram,treba da se sostane sovetot i da mi odobri? Dali raboti sovetot sega?
 
Член од
3 август 2015
Мислења
828
Поени од реакции
800
Od vcera finalna По преписката Ви предстои да б'де изв'ршен финален експертен преглед преди да б'де разгледана от С'вета по гражданство.
21.11.2018
Автоматски споено мислење:

Posto sum finalna vo kratki crti znam deka e pisano da ne baram,treba da se sostane sovetot i da mi odobri? Dali raboti sovetot sega?
Ne raboti sovetot taka da ne se znae koga bitno statusite od zadolzitelna vo finalna se dvizat
 
На врв Bottom