Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
14 февруари 2020
Мислења
12
Поени од реакции
56
moze li info od koga ke se slikas za pasos za kolku vreme se zima ?
 
Член од
30 јуни 2020
Мислења
2.381
Поени од реакции
8.911
Дечки некој да кажеше нешто?
Не знаеме, извади документи, пробај и оди на лице место... нема многу да те чини ИЛИ пробај закажи интервју Битола - ако имаш побрз термин од тоа.

Zdravo jas sum nov vo postapkava za bg dokumenti. Podnesov za proishod na 11.11.2020 ama poradi promena na zakono toj dok ne go bara posredniko (vika deka ne postoj veke takov dok) e sega odam preku bugarsko drustvo (nemam bg koreni ili nekoj dok). Prasanjeto mi e dali da go baram dokumento od proishodot ili e dovolno da odam preku drustvo. Vi blagodaram golem pozdrav
Како одиш преку БГ друштво кога ги укинаа во постапката? Да не те шета некој по тавани (хинт: посредникот)?
Барај изводи да се врзиш до предок роден (1900-1920) и АКО имаш происход веќе издаден (што сумњам, али не се знае треба да ти проверат) тогаш зарем посредникот нема копија или пак ти за да знаеш точно по која линија го извади происходот т.е. вадеше тогаш документи ? ДОКОЛКУ имаш сепак происход или немаш (небитно) знај дека НИШТО БГ друштво не може сега да ти биди од помош бидејќи не ни имаат почнато со новата процедура, а сепак ги укинаа БГ здруженијата т.е. нивната улога во цел овој процес.
Сума сумарум, земи барај изводи да се поврзиш по златна линија до твој предок.


Здраво, има ли некоја нова одредба или закон од пред 3 месеци за барање на бугарски државјанство? Така ми вели еден посредник без реално потекло не може повеќе да се добие државјанство???
Хм. Вака... муабети од посредници, нели? Да, има нови одредби кои ќе стапат на сила од март НО додека не стапат е ловење во матно.
Можеме да ги толкувама вака или така и не можеме да потврдиме што е точно (иако го пишува на папир).
- Што ако биде доволно да одиш БГ да се крстиш во некоја црква и оп еве имаш релевантен документ?
- Што ако биде доволно тука во извод за Уверение за државјанство да се изјасниш ко Бугарин и тоа да е доволно?
- Што ако некој човек таму ти заврши во матично и да ти направи „креира“ предок кој бил роден во бугарија тогаш и тогаш и ти е прадедо и ОП имаш златна линија директива од БГ?

Ловење во матно, стрпи се некој месец. Знам нема да ти се свиѓа одговорот но да видиме како ќе профункционира - ИЛИ аплицирај сега со изводи поврзани до твој предок, закажи интервју ПА ако има нешто различно и ново од процедурата која ја пишува на папир ќе се решава во ОД т.е. преку некоја нова „дополнителна“ или таква некоја слична процедура (статус), секако доколку ги има, ризик е.


Dobiv info deka ovaa nedela nema da izrabotuvaat egn, dali e ova verodostojna informacija?
Од каде доби такво инфо? Каде нема да изработуваат ЕГН, во Софија?
Ако се договараш или веќе беше со посредник може да те шета по тавани (ако нема група за одење Софија па додека наполни кола)... сосема можно сценарио.
Засега јас немам такво инфо, што не значи дека не е точно, но секоја информација (позитивна или негативна) примај ја со резерва.
НА ТЕМАТА ПОНАЗАД имаш искуство од членот @ApolonAS кој ја потврдува твојата теза (непроверена информација).
Други искуства нема колку што знам или пак само ова сум го запомнал читајќи тука...

moze li info od koga ke se slikas za pasos za kolku vreme se zima ?
ТРИ дена, имаш на последните 20 страници неколку такви искуства, читај наназад.
И оди подигни оваа недела пошто од идната можи ЧАО-ПАПА на ваквото подигање (не се знае).

п.с.
ЗА ОНИЕ КОИ СЕ ВРАТЕНИ ОД ДОПОЛНИТЕЛНА т.е. ДОБИЛЕ ОТКАЗ (ако воопшто ги има во последно време) и на кои не им беше мака да исчитаат дотука:

Последна шанса е да барате состанок / прием кај еден од заменик министрите во МП (зам.-минист'р Иван Демерджиев.) прием има во среда 14-16h и да однесите документи, да молите да колите... да кажете што и да треба да кажете во обид да не ја започнувате постапката повторно ОД ПОЧЕТОК.
Дека не сте очекувале толку брзо да Ви ги објават промените (ќе ја пофалите БГ администрацијата) во статусот и не сте провериле во тоа време (признавате грешка) па барате да ги доставите документите па да Ви се разгледаат заради „ненамерна грешка“.
Ако тоа се случило во Ковид пандемија и сте биле заразени или некој од семејството бил заразен, искористете го како адут за да добиете БИЛО каков позитивен исход.


Објавата за прием т.е. воспостановената пракса е од крајот на месец мај, така да не познавам лично некој што бил или што побарал прием НО не значи дека не треба да се обидете.

Јас лично, иако досега колку знам немало полза, секогаш сум инсистирал на темава да се поднесе приговор (молба) за оние кои имаат отказ (во било кој дел од процедурата). Така да, нека биде последна надеж за Вас.

На линкот (на крај од текстот) има формулар во кој треба да пополните зошто барате прием, на читко бугарски јазик (нормално) и Ви препорачувам тоа да го сторите.
НЕ е целта да одите на СИЛА и да претите дека сте обесправени, па тужби, адвокати... туку да најдете middle ground, нешто што досега го немало АМА не значи дека не треба да се обидете.

За проба пари не земаат.

п.п.с.

Минатата недела објавија само 1 указ (неочекувано), всушност ги чистеа тие заборавените некаде од почеток на ноември до средина на тој месец и индикативно е што го објавија само тој ЕДЕН указ. Указот е 117

ФАЛАТ укази до тој број (за странци и за нас), дали истите ќе ги објават неделава е ЗНАК прашање. Во тие укази може да се исчисти цела 2018 год. (еден куп што беа на дополнителна + редовните).

АКО ги објават закажувајте термин и следниот ден ТРК СОФИЈА пошто на крај на мај објавија дека МЕСЕЦ И ПОЛ ќе трае ова давање укази пред МП, а месец и пол прави до кај 15 јули отприлика.
Да не биди после, фала многу, пријатно.

До денес, немаат извадено тромесечен извештај во кој кажуваат КОЛКУ укази се потпишани со што ќе знаеме колку се потпишани отприлика за ова тромесечие (пошто мака ни е да собираме/одземаме од минатите објави) и ќе ја знаеме отприлика реалната сегашна состојба НО ќе даде една слика колку од тие 6000 укази кои ги предвидоа да ги издадат во овај месец и пол всушност се потпишани во последните укази (заклучно и необјавените, пошто знаеме се касни од потпис до објава - засега сепак минимално).

На терен, секојдневно издавале по 150 укази НО имало и денови кога издавале и 280... така да, do the math. Месец и пол сосема доволни да испукаат 6000 укази. ;)
 
Член од
29 јуни 2020
Мислења
10
Поени од реакции
6
Здраво дечки, поприлично сум нов овде па однапред се извинувам ако прекршам некое правило. Сакам само да замолам некого доколку знае да ми каже до кога ќе чекаме ние што сме заглавени на Финална фаза? На интервју бев во Мај 2019 и статусот во Финална ми се смени на 2 Февруари 2021. Татко ми пред 5-6 год го зема пасошот за точно 12 месеци. Ова моето веќе е агонија, ни живци ни волја остана во мене. На секој чекор чекам по цела година, не ми е јасно што толку коронава им направи за да успорат со работење?? Како и да е, доколку има некој БИЛО КАКВА информација би ми влело малку надеж дека можеби еден ден ќе го земам пасошот.....
И јас сум на финална од Јануари, а на интервју бев во Мај 2019, не сум преку родител и преку глава ми е веќе од ситуацијава. Ајде нека тргне работава !
 
Член од
5 јули 2021
Мислења
1
Поени од реакции
2
Zdravo na site
Vo januari podignav drzavjanstvo od ambasadata vo Skopje, i posrednikot zede kopija i sledno mi kaza deka me prijavil vo opstina na standardnata ul. Lege 6 i ke cekame maticen broj. Od togas nema nikakva informacija od negova strana i koga i da go kontaktiram odgovorot e guzva e. Dali moze da mi spodeli nekoj iskustvo i sovet kako da se proveri status do kade e postapkata? Fala odnapred
 
Член од
30 јуни 2020
Мислења
2.381
Поени од реакции
8.911
Zdravo na site
Vo januari podignav drzavjanstvo od ambasadata vo Skopje, i posrednikot zede kopija i sledno mi kaza deka me prijavil vo opstina na standardnata ul. Lege 6 i ke cekame maticen broj. Od togas nema nikakva informacija od negova strana i koga i da go kontaktiram odgovorot e guzva e. Dali moze da mi spodeli nekoj iskustvo i sovet kako da se proveri status do kade e postapkata? Fala odnapred
Посредникот те лажи и нема врска од животот (објави го тука да знае народ кој е за да не налепи на такви „посредници“), оди Софија уште оваа недела (зошто баш оваа прочитај на минатиот мој пост погоре) и подигни го указот па потоа оди за ЕГН и сликање (за ЕГН би требало да завршиш работа во истиот ден, ако те фати касно барем оди прашај во Средец - центар Софија е, дали следниот ден ќе ти завршат работа и дали те гледаат во систем - во систем ќе те има после пола саат откако ќе те внесат во МП од каде ќе го подигниш указот).
Потоа следно ќе биди сликање и подигање на пасошот - два три дена после добивањето на ЕГН.

Почни да читаш од овој пост на Марин (кој е патеводилка КАКО САМ ДО ПОДИГАЊЕ УКАЗ И ПАСОШ) и потоа прочитај ги следните 20 страници после тој пост за да видиш и други искуства од др членови.

Со среќа и реагирај брзо пошто може да заврши ова давање на Укази во Софија па да треба да чекаш Бог знае уште колку.

п.с. ДОКОЛКУ има некој денес во Софија да подига указ би било убаво да напише што и како поминал.
 

Altair75

MasterAssassin
Член од
7 ноември 2017
Мислења
699
Поени од реакции
3.935
Decki kako e? Nema nisto od promeni i denes, barem sega za sega. Ako ima nekoj sto e Sofija za podiganje ukaz i ako slusnal nesto u vrska so bg drzavjanstvo, so bilo, nesto novo, neka napise na kratko ako sakate. Pisete i kako e pred pravosudie, guzva imat-nemat i za izdavanje na EGN, da imame nekakvo info kako se dvizat rabotite. Fala vi i pozdravce :noze:
 
Член од
16 јули 2008
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.031
Ima nekoj informacija za luge sto prv pat podnesuvaat kako e po novo?
Navodno DABC poveke ne izdaval proizhod.
Sto znaci direktno zakazuvas i odis prvo na intervju?
Pretpostavuvam seuste treba potvrda od klub.
 
Член од
3 јули 2021
Мислења
1
Поени од реакции
0
Nedelava ke odam za Sofija da go zemam drzavjanstvoto, ... no seto ova haosno malku izgleda e ...me plasi toa cekanje kako ke bide, dali ke te vratat za slika dali ke najdat nekoja maana kako sto ke bide... ufff
 
Член од
6 август 2015
Мислења
463
Поени од реакции
769
Imate nekakvo info deka ke pocne ili samo optimizam ?
Zastana do nas sto bevme na intervju vo sredina na april 2019 i ne mrdna celi 2 meseci


Sent from my iPhone using Tapatalk
Никој нема никакво инфо. Имаа избори пред 2 дена така да можеби затоа е успорено се ... МОЖЕБИ !!!!

И јас сум речиси 7 месеци на "финална". така да целиот оптимизам на светот не не спасува.
 

Altair75

MasterAssassin
Член од
7 ноември 2017
Мислења
699
Поени од реакции
3.935
Никој нема никакво инфо. Имаа избори пред 2 дена така да можеби затоа е успорено се ... МОЖЕБИ !!!!

И јас сум речиси 7 месеци на "финална". така да целиот оптимизам на светот не не спасува.
Уште не. Изборите се во недела на 11o_O
 

Kajgana Shop

На врв Bottom