Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
4 април 2017
Мислења
31
Поени од реакции
53
V.ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДИГНУВАЊЕ НА ДРЖАВЈАНСТВО ПРЕКУ АМБАСАДА

1.ДОКОЛКУ СТЕ ИМАЛЕ ИНТЕРВЈУ АМБАДАСА/КОНЗУЛАТ.

-КОГА ЌЕ ТИ БИДЕ ПОТПИШАНО ДРЖАВЈАНСТВОТО ,ДОКОЛКУ ВО МОЛБАТА ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА ДРЖАВЈАНСТВО ИМАТЕ НАВЕДЕНО ДЕКА САКАТЕ ДА СИ ГО ПОДИГНЕТЕ ПРЕКУ АМБАСАДА,ПРВИТЕ 2-3 ЧАСА ЌЕ СТОИ СТАТУСОТ СО ОПЦИЈА ЗА ЗАКАЖУВАЊЕ.ПОТОА ДОКОЛКУ НЕСАКАТЕ ДА ЗАКАЖЕТЕ ЗА ВО СОФИЈА,ПО АВТОМАТИЗАМ ЌЕ СЕ СМЕНИ ДЕКА Е ПРАТЕНО ВО АМБАСАДА И ДЕКА ТРЕБА ДА СИ ГО ПОДИГНЕТЕ.
-СЕ ЈАВУВАТЕ ДАЛИ Е СТИГНАТО(ОБИЧНО ЗА ОДМА СТИГНУВА ДО 3 ДЕНА МАКС),И ОДИТЕ ВО АМБАСАДА,НОСИТЕ 2 СЛИКИ ПАСОШ ФОРМАТ(ИЛИ 3 ЗАВИСНО ДАЛИ СТЕ ПРЕКУ КОНЗУЛАТ ИЛИ АНБАСАДА),2 КОПИИ ОД ПАСОШ,ИЗВОД И ВЕНЧАНИЦА(ТИЕ ШТО СЕ ВЕНЧАНИ )СЕ ПЛАЌА 35 ЕВРА ЗА ДРЖАВЈАНСТВО(ПРВО ОДИТЕ ВО АМБАСАДА ДА ВИ ДАДАТ УПЛАТНИЦA ЗА ВО УНИ БАНКА НАША, НА 25 ЕВРА А ДРУГИТЕ 10 ЕВРА СЕ ПЛАЌААТ ВО АМБАСАДА) + 15 ЕВРА ЗА ИЗВОД ЛЕГАЛИЗАЦИЈА (МОРА ДА Е ПРЕВЕДЕН)+15 ЕВРА ВЕНЧАНИЦА ЛЕГАЛИЗАЦИЈА(ПРЕВЕДЕНА) ЗА ТИЕ ШТО СЕ ВЕНЧАНИ ЗА ВО ОПШТИНА.
-КОГА ЌЕ ВЕ ПРАШААТ ЗА АДРЕСА ,ТИЕ ШТО НЕМААТ ПРИВАТНА(НЕМА ПОТРЕБА ЗА ТАКВА),ЈА КАЖУВААТ ЛЕГЕ 6,ОПШТИНА СРЕДЕЦ.А ТИЕ ШТО ИМААТ АДРЕСА ЈА КАЖУВААТ СВОЈАТА АДРЕСА,И ВО КОЈА ОПШТИНА Е,ЗА ДА ГО ПРАТАТ ПИСМОТО ТАМУ(ЗА ПОСЛЕ ОТКАКО ЌЕ СТИГНЕ ПИСМОТО ДА НОСИШ ДООДВЕТЕН ДОКУМЕНТ КАКО ДОГОВОР ЗА ЗАКУП НА СТАН ИЛИ ДЕКЛАРАЦИИ ДВЕ ОД СОПСТВЕНИКОТ НА СТАНОТ КАДЕ ЌЕ СЕ ПРИЈАВИШ)
АМБАСАДАТА ПРАЌА ПИСМО ДО МИНИСТЕРСТВО ЗА ПРАВОСУДИЕ,А ОД ТАМУ ТИЕ ДО ОПШТИНА СРЕДЕЦ.ПИСМОТО МОРА ПРВО ДА СТИГНЕ ЗА ПОТОА ДА МОЖЕТЕ ДА ИЗВАДИТЕ ЕГН,БЕЗ РАЗЛИКА ДАЛИ ПРЕКУ АМБАСАДА ИЛИ САМИ ЌЕ ПОДНЕСУВАТЕ ЗА АДРЕСА.ЗНАЧИ МОЖЕ И ДА СИ ГО ЗЕМЕТЕ ДРЖАВЈАНСТВОТО,А ПОТОА САМИ ДА ПОДНЕСЕТЕ ЗА АДРЕСА,НО САМО ПОГОЛЕМИ ТРОШОЦИ ЌЕ НАПРАВИТЕ,ЗОШТО КОГА ЌЕ ОДИТЕ ТАМУ ЌЕ ВИ КАЖАТ ДЕКА МОРА ДА СТИГНЕ ПИМОТО ,ПА ПОСЛЕ ДЕКА ЌЕ ВИ ЈА ДАДАТ АДРЕСАТА И ЌЕ МОЖЕТЕ ДА ПОДНЕСЕТЕ ЗА ЕГН.
-СЕ ЈВУВАТЕ НА БРОЈОТ ПОСЛЕ 1 МЕСЕЦ (МИНИМУМ)А НАЈКАСНО 2 МЕСЕЦИ-+35929872801 Општина Средец-адресна -ЗА ДА ПРАШАТЕ ДАЛИ Е СТИГНАТО ПИСМОТО ЗА ВАС.
-ОТКАКО ЌЕ ВИ ПОТВРДАТ,ИМАТЕ ОПЦИЈА ИЛИ ОД ТУКА ПРЕКУ ПОСРЕДНИК ДА ПОДНЕСЕТЕ ДА ВИ ГО ИЗРАБОТАТ МАТИЧНИОТ БРОЈ,ИЛИ КОГА ЌЕ ОДИТЕ ВО СОФИЈА ДА ПОЈДЕТЕ СО ПОСРЕДНИК И ЗА ОДРЕДЕН НАДОМЕСТ (ОКОЛУ 100 ЛЕВА),МОЖЕТЕ И ВИЕ САМИТЕ ДА СЕ ОБИДЕТЕ НА СЛУЖБЕНЦИТЕ ДА ИМ ДАДЕТЕ ,ДА ВИ ГО ИЗДАДАТ МАТИЧНИОТ БРОЈ ЕГН ВО ИСТИОТ
-ЌЕ ВИ ИЗДАТАТ УВЕРЕНИЕ ЗА АДРЕСА И ЕГН И ЌЕ СЕ УПАТИТЕ ВО МВР НА СЛИКАЊЕ,ИЛИ ДОКОЛКУ САКАТЕ ТУКА ДА СЕ СЛИКАТЕ ,НОСИТЕ ПРЕВЕДЕНИ ИЗВОД И ВЕНЧАНИЦА,КОПИЈА ОД УКАЗ,ПИСМОТО ОД ОПШТИНА ЗА АДРЕСА И ЕГН, И СЕ СЛИКАТЕ ЗА ПАСОШ И ЛК.ДОКУМЕНТИТЕ ТРЕБА НАЈРАНО ДА СТИГНАТ ЗА 2,5 МЕСЕЦ ДО 3,5 МЕСЕЦИ.

Dali ima opcija koga kje stigne pismoto vo opstina sredec da sredam tamu dokumenti i odma da se slikam ??
 
Член од
28 ноември 2009
Мислења
117
Поени од реакции
10
Со посредник да одам во ск во амбасада за да подигнам указ тој ми рече дека закажал за 16-април но денеска ми се јави и ми кажа дека од амбасада презакажале за 28-април. некој да е информиран дали вака презакажуваат или посредник ме лаже да го менувам. очекувам мислења поз
 
Член од
13 декември 2019
Мислења
714
Поени од реакции
1.232
Со посредник да одам во ск во амбасада за да подигнам указ тој ми рече дека закажал за 16-април но денеска ми се јави и ми кажа дека од амбасада презакажале за 28-април. некој да е информиран дали вака презакажуваат или посредник ме лаже да го менувам. очекувам мислења поз
Posrednicite Se vodat sprema, terminite vo BT I Sk, moE mislenje Ne te laze.... Menuvaat oni.... :( pravat sto sakaat :)
 

marin.skp

МАРИН
Член од
10 март 2021
Мислења
358
Поени од реакции
1.648
Екипо, Здравејте!
Би Ви бил благодарен доколку некој знае да ми одговори на следново...
Дали документ со содржина на бугарски јазик потпишан и заверен пред надлежен Нотар во Скопје би требало да се носи на Превод во БГ или да се прави некаква легализација за да биде валиден или едноставно ги прифаќаат и со наш печат од македонски нотар а целата содржина на документот е на бугарски јазик?
10q
 
Член од
6 јули 2020
Мислења
165
Поени од реакции
130
Posle 6 meseci i na mene konecno mi stignale dokumentite vo sredec. Vo noemvri gi podnesov vo konzulatot vo bitola.
Super koga I'm se javi od koja data bese ti blagodaram od srce ako spodelia inf...
Zatoa sto I jas cekam od Noemvri 26 pa zdravje utre ke se javam I Kako I sekogas ke spodelam inf so zdravje da te sluzi...
 
Член од
2 февруари 2019
Мислења
162
Поени од реакции
319
Тешко дека е тоа проблемот.меѓу првите и подобрите. Лично си подигнав државјанство Ноември, конзулатска пошта го праќа во Средец, е сега или ти во Средец ги мрзи да проверат и лажат, или не е стасано навистина, пошто лично се јавувам.
Конзулатска пошта праќаат до Софија до Правосудие а тоа после до Средец или другите општини низ БГ. Проблемот е во Правосудието многу предмети имаат , посредниците имаат луѓе во Средец но ако не е испратено писмото од Правосудие до Средец џабе е се. Така да ни останува само да чекаме кога ќе ни дојде редот
 
Член од
24 јуни 2020
Мислења
5
Поени од реакции
5
Луѓе, едно прашање.

Имав закажано за подигање на државјанство у Софија, ама ради корона и остало не отидов да го зеам - помина терминот. Е сеа им пишав на таа Л. Стојанова и на бгситизен2 по едно 3 пати да ми го пратат државјанството у Скопје, ама ни одговараат на маил ни ми праќаат државјанство. Денес се јавив у Дирекција „Б'лгарско гражданство" у Софија и ми кажаа молба да пратам во амбасада у Скопје па овие да им ја препратат па ќе го прателе државјанството. Од амбасада викаат молбата да ја пратам директ во Дирекција „Б'лгарско гражданство"....... Како и да е....


Дали некој знае како е процедура и дали некој има бланко молба?

Фала унапред
 

Kajgana Shop

На врв Bottom