Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
24 јануари 2025
Мислења
1
Поени од реакции
1
Здраво. Уште од 11/2022 година до сега сеуште ми стои статусот дека примено е барањето.
  • Приета молба с входјашт N:19XXX/2022.
Дали после оваа фаза следи одговор за финална/дополнителна или треба допрва да помине низ други фази, образувана преписка итн.?

Член од
30 мај 2018
Мислења
88
Поени од реакции
75
Здраво. Уште од 11/2022 година до сега сеуште ми стои статусот дека примено е барањето.
  • Приета молба с входјашт N:19XXX/2022.
Дали после оваа фаза следи одговор за финална/дополнителна или треба допрва да помине низ други фази, образувана преписка итн.?
Pretpostavuvam si bez star dokument. Ova najcesto znaci deka dokumentite ti se vrateni konzulat vo mk, javi se i prasaj. Najverojatno ke ti kazat da donesis star dokument za tie da go pratat sofija. I verojatno ke ti dadat novo brojce. Vaka postapkata ne ti prodolzuva zaradi star dokument i ke si ostani na ovoj status. Ne znam dali na kraj po nekoe vreme se prefrla na otkaz ili samo vaka ostanva. Bitno e najbrzo so mozis da dostavis star dokument

Член од
23 август 2024
Мислења
5
Поени од реакции
7
„Дај Боже да се лажам, но како што читав назад по форумот ако 2022 почнала во јуни 2024 и има околу 25.000 преписки, треба најмалку уште 6 месеци за да започне 2023. “

Член од
1 февруари 2021
Мислења
11
Поени од реакции
2
Здраво, дали може некој да ми објасни како оди процедурата со подигнување на документи за адреса од Леге 6. Дали се чека ред каде точно треба да се обратам? Во кој дел од денот работат ? Дали е ова местото од каде што треба да се подигнат документите ? И дали има некои давачки при подигнување на документи ?

1737983594251.png

Член од
15 март 2022
Мислења
7
Поени од реакции
3
Здраво..
  • Преписката е разгледана от С'вета по гражданството. Извадена е за доп'лнителна проверка, Следва да представите актуално свидетелство за с'димост, издадено от компетентните органи в Република Северна Македонија.
  • С'обштението е публикувано на 20.12.2024 г.

Да ве прашам, ќе носам документ за неосудуваност, направив судски превод, само да ми кажете дали треба да биде заверен ма нотар??
Ви благодарам

Член од
16 јули 2024
Мислења
42
Поени од реакции
62
Здраво..
  • Преписката е разгледана от С'вета по гражданството. Извадена е за доп'лнителна проверка, Следва да представите актуално свидетелство за с'димост, издадено от компетентните органи в Република Северна Македонија.

Да ве прашам, ќе носам документ за неосудуваност, направив судски превод, само да ми кажете дали треба да биде заверен ма нотар??
Ви благодарам
Ако го предаваш документот во Софија во Министерството за правда, претпоставувам дека од овластен преведувач во Бугарија направи превод и нормално треба да го завериш на нотар во Бугарија.
Ако го предаваш документот во амбасадата или конзулатот, преводот треба да ти е направен од овластените преведувачи за амбасатата, односно конзулатот и треба да го завериш во амбасадата односно конзулатот. Заверката ти е 15 евра по документ и треба да носиш пасош.

Член од
2 октомври 2021
Мислења
177
Поени од реакции
138
Здраво..

Ви благодарам
Prethodno nemase dostaveno potvrda? Ili da ne ti bese prestara

Член од
30 мај 2018
Мислења
88
Поени од реакции
75
Ако го предаваш документот во Софија во Министерството за правда, претпоставувам дека од овластен преведувач во Бугарија направи превод и нормално треба да го завериш на нотар во Бугарија.
Ако го предаваш документот во амбасадата или конзулатот, преводот треба да ти е направен од овластените преведувачи за амбасатата, односно конзулатот и треба да го завериш во амбасадата односно конзулатот. Заверката ти е 15 евра по документ и треба да носиш пасош.
Dali e opcija na primer da se zaveri vo kozulat ili ambasada i da se odnesi vo sofija, ili mora se da se napraj vo sofija ako tamu se podnesuvat dopolnitelnite dokumenti?

Член од
5 јуни 2017
Мислења
12
Поени од реакции
5
Здраво, имам документ од Македонија дека пра-дедо ми бил бугарски војник за време на Втората светска војна. Исто, мојот чичко има бугарски пасош. Ако има некој што се разбира во овие работи, дали со овие документи имам шанса за бугарско државјанство или не?

Член од
25 ноември 2019
Мислења
128
Поени од реакции
134
Dali e opcija na primer da se zaveri vo kozulat ili ambasada i da se odnesi vo sofija, ili mora se da se napraj vo sofija ako tamu se podnesuvat dopolnitelnite dokumenti?
Ne e važno kade e overeno. Jas prevodi od Sofija nosev vo konzulat vo Niš, a mislam i deka nosev vo Sofija prevod zaveren vo konzulat.

Член од
2 октомври 2021
Мислења
177
Поени од реакции
138
Здраво, имам документ од Македонија дека пра-дедо ми бил бугарски војник за време на Втората светска војна. Исто, мојот чичко има бугарски пасош. Ако има некој што се разбира во овие работи, дали со овие документи имам шанса за бугарско државјанство или не?
Da kje dobiesh

Kajgana Shop

На врв Bottom