Dobar den.
Ve zamoluvam vas lugje koi imate izvadeni BG drzavjanstva, licni karti, pasosi.... ve zamoluvam da spodelite informacija.
1. Me interesira dali vie imate regulirano i prijaveno adresa i prestojuvaliste na nekoja adresa vo Bugarija.
2. Znam deka na site im e interesot od dobivanje BG dokumenti da mozat da otidat i da rabotat i ziveat niz Evropa. Mene me interesira dali mozebi nekoj ima izvadeno i BG zdravstveni karticki ili kniski, nekoj dokument so koj stanuvate korisnici na uslugite na Bugarskiot fond za zdravstveno osiguruvanje.
3. Jas ova cudno prasanje go postavuvam, bidejki izvadiv drzavjanstvo, licna karta i pasos od edna druga nasa sosedna zemja, i imam regularno prijaveno adresa na prestojuvaliste vo edna opstina od taa sosedna drzava, i policijata nekolku pati doagjase vo nenajaveni kontroli i proverki da priveri dali navistina sum na adresata. Znaci ne e kako slucajot so onie koi vadat BG dokumenti i kako adresi prijavuvaat banderi, baraki ili na edna adresa se prijavuvaat po 50 osobi. Jas se prijaviv kaj rodnina koj odnese vo policija dokumenti i deka platil danoci i potpisa izjava pod krivicna odgovornost deka prestojuvam kaj nego. Pomina uspesno vremenskiot period na policiski proverki i izvadiv dokumenti, no eden dokument ne mozam da izvadam. I sega ne mozam da ja opravam rabotata da bidam i korisnik na uslugite na zdravstveniot fond i na zdravstvenoto osiguruvanje na taa zemja.
4. Mi vratija na mail odgovor od zdravstveniot fond na sosednata zemja, deka ne mozam vo isto vreme da bidam zdravstveno osiguran vo dve zemji. I deka iako sum niven drzavjanin so regulirano prestojuvaliste i prijavena adresa na prestoj, sepak imam pravo samo na itna medicinska pomos.
5. Im napusav deka ne e vo red da mozam da imam samo pravo na itna medicinska pomos, zatoa sto pravoto na itna medicinska pomos go imaat mnogu stranci - drzavjani na drugi drzavi, i so toa fakticki jas kako niven drzavjanin sum izednacen so lugje stranci.
6. Zatoa molam da spodelite iskustva vo pogled na toa dali i kako koristite uslugi na zdravstven fond i zdravstveno osiguruvanje vo Bugarija.
Da znam deka zdravstvoto e slabo nasekade niz Balkanot, no zosto da ne moze da se ima poveke opcii.
Molam odgovori.