Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
24 јули 2015
Мислења
98
Поени од реакции
54
Колку време чекаше да ти се смени статусот од "Исчеква финален статус" во "Издадено устоворение" ??
jas sum preku ambasadata, cekam od 11 mesec 2014 , ne proveruvav nikade samo se javuvav vo ambasada. Ve molam pisete mi dali e vazno vo dokumentot koj sto se prilozuva so pecat od carstvo bugarija ,osven ime prezime na liceto da treba i nekoi dr podatoci da pisuva. Konkretno soprugot prilizi svidetelstvo od pradedo osven ime i prezime , tekstot ne go razbiram ne deka e na bugarski tuku razvleceno e pisuvan, ima pecat od carstvo bugarija , i go prekratija. A go prilozi kopija na koja vo ambadadata pisaa deka e verno na original i so izvodi se povrzaa site . Dali problem e kopijata ili ne cini ovoj dok?

Член од
5 јануари 2015
Мислења
773
Поени од реакции
1.643
So komisija nisto ne se pravi,nas ne interesira koga ke dojde na red vtoro citanje vo sobranie.da dojde veke toj zakon da se smeni stariot,a ova so komisiite je bezveze
Ви реков ќе има седница, а за информација гласање не може да има ако не се усогласени во комисијата за блгарите в чужбина и ако се бара информација од министерство. После тоа се закажува седница на парламентот

Член од
17 декември 2014
Мислења
240
Поени од реакции
145
jas sum preku ambasadata, cekam od 11 mesec 2014 , ne proveruvav nikade samo se javuvav vo ambasada. Ve molam pisete mi dali e vazno vo dokumentot koj sto se prilozuva so pecat od carstvo bugarija ,osven ime prezime na liceto da treba i nekoi dr podatoci da pisuva. Konkretno soprugot prilizi svidetelstvo od pradedo osven ime i prezime , tekstot ne go razbiram ne deka e na bugarski tuku razvleceno e pisuvan, ima pecat od carstvo bugarija , i go prekratija. A go prilozi kopija na koja vo ambadadata pisaa deka e verno na original i so izvodi se povrzaa site . Dali problem e kopijata ili ne cini ovoj dok?
nosete go orginalot pravo vo sofia ministerstvo za pravosudie i jas imav takov problem posle mi rekoa deka precedatelot na komisijata baral isklucivo orginal dokument i odnesov pred skoro mesec pozz

Член од
30 јануари 2015
Мислења
247
Поени од реакции
647
Веќе имам кажувано како функционираат работите во министерството при преглед на старите документи и потекло....
Но еве ќе ви објаснам пак бидејки ништо не саката да се потрудите да прочитате, а ако се потрудите да лиснете на назад има толку многу корисни информации и веродостојни пишувани од нас постарите членови и воедно има се издробено напишано во секој детаљ.
Во контекст на муабетот што го зборите со дополнителните и документите за потекло т.е постарите документи ПРИ ОДОБРУВАЊЕ НА СЕКОЈА ПРЕПИСКА СЕ БАРА ОРИГИНАЛОТ БИДЕЈКИ ТИЕ СО ПОМОШ НА ОРИГИНАЛНИТЕ ДОКУМЕНТИ ВРШАТ ПРОВЕРКИ НА МАСТИЛОТО И ХАРТИЈАТА НА САМИОТ ДОКУМЕНТ Т.Е АНИЛИЗИРААТ ДАЛИ Е ВАЛИДЕН ТОЈ ДОКУМЕНТ СО НИВНИТЕ ПЕЧАТИ.
не се надевајте воопшто дека само со копија ќе поминете или пак дека тие ќе се мачат да ви го бараат вашиот документ низ други преписки, бидејки БАРААТ ТОЧНОСТ И ПРЕЦИЗНОСТ ВО ВАШАТА ПРЕПИСКА Т.Е ВАШАТА ПРЕПИСКА ТРЕБА ДА ГИ СОДРЖИ СИТЕ ВАЛИДНИ ДОКУМЕНТИ ПО ТАМОШНИОТ ЗАКОН.
Мало објаснување: тие со една обична копија неможат да анализираат дали стариот документ е валиден и испрвен од обичен бел испринтан лист, оваа работа е логична и мошне запазена во било која институција. Врз основа на обичен бел испринтан лист неможат да ти дадат државјанство, оваа работа е државна работа не сме на пазар.
Да така не се лажете ниту да мамите ниту фотокопии да давате, тоа време би ви било загубено време, со институции како министерство и со стручни историчари што прегледуваат еден документ повеќе пати и го анализираат до детал само вие ќе останете со празни раце и никој друг.
Затоа преписките и одобрувањето на истите течат бавно како што течат, бидејки за една преписка да биде прегледана и анализирана треба време.

Член од
4 јули 2012
Мислења
507
Поени од реакции
1.770
Веќе имам кажувано како функционираат работите во министерството при преглед на старите документи и потекло....
Но еве ќе ви објаснам пак бидејки ништо не саката да се потрудите да прочитате, а ако се потрудите да лиснете на назад има толку многу корисни информации и веродостојни пишувани од нас постарите членови и воедно има се издробено напишано во секој детаљ.
Во контекст на муабетот што го зборите со дополнителните и документите за потекло т.е постарите документи ПРИ ОДОБРУВАЊЕ НА СЕКОЈА ПРЕПИСКА СЕ БАРА ОРИГИНАЛОТ БИДЕЈКИ ТИЕ СО ПОМОШ НА ОРИГИНАЛНИТЕ ДОКУМЕНТИ ВРШАТ ПРОВЕРКИ НА МАСТИЛОТО И ХАРТИЈАТА НА САМИОТ ДОКУМЕНТ Т.Е АНИЛИЗИРААТ ДАЛИ Е ВАЛИДЕН ТОЈ ДОКУМЕНТ СО НИВНИТЕ ПЕЧАТИ.
не се надевајте воопшто дека само со копија ќе поминете или пак дека тие ќе се мачат да ви го бараат вашиот документ низ други преписки, бидејки БАРААТ ТОЧНОСТ И ПРЕЦИЗНОСТ ВО ВАШАТА ПРЕПИСКА Т.Е ВАШАТА ПРЕПИСКА ТРЕБА ДА ГИ СОДРЖИ СИТЕ ВАЛИДНИ ДОКУМЕНТИ ПО ТАМОШНИОТ ЗАКОН.
Мало објаснување: тие со една обична копија неможат да анализираат дали стариот документ е валиден и испрвен од обичен бел испринтан лист, оваа работа е логична и мошне запазена во било која институција. Врз основа на обичен бел испринтан лист неможат да ти дадат државјанство, оваа работа е државна работа не сме на пазар.
Да така не се лажете ниту да мамите ниту фотокопии да давате, тоа време би ви било загубено време, со институции како министерство и со стручни историчари што прегледуваат еден документ повеќе пати и го анализираат до детал само вие ќе останете со празни раце и никој друг.
Затоа преписките и одобрувањето на истите течат бавно како што течат, бидејки за една преписка да биде прегледана и анализирана треба време.
Здраво, гледам дека имаш знаење за ова нешто, па ај ако сакаш кажими нешто за тоа што прашав/напишав пред 5-мислења погоре, оти гледам никој ми нема одговорено до сега, нормално ако знаеш/сакаш/можиш, поздрав

Член од
28 јуни 2014
Мислења
721
Поени од реакции
694
Здраво, гледам дека имаш знаење за ова нешто, па ај ако сакаш кажими нешто за тоа што прашав/напишав пред 5-мислења погоре, оти гледам никој ми нема одговорено до сега, нормално ако знаеш/сакаш/можиш, поздрав
Ако имаш документ (пр. воена книшка од прадедоти )кој докажува дека служел бугарска војска и истиот документ го поврзеш со изводи од дедоти,таткоти и од тебе,со законот како што е сега шансите ти се големи да извадиш произход т.с основниот документ за добивање Бугарско државјанство.Како што разбрав ти и дедоти би требало да имате исто презиме,тогаш на изводот на дедоти би требало прадедоти да биде напишан со презиме коешто го има на воената книшка.

Член од
18 септември 2014
Мислења
828
Поени од реакции
747
Добро што се случува со страната на ДАБЧ за проверка на статусите? Во петокот проверувам и ми пишуваше "Исчаква финален статус" сега проверувам и ми дава "Обработва се" .. Што е проблемот?

Член од
13 септември 2015
Мислења
27
Поени од реакции
14
Pozdrav svima, nadam se da cete me razumeti jer pisem na srpskom.
Vidim mnogi se ovde zale da im izlazi onaj status "dopolnitelno". Ja sam sve zavrsio, bio avgusta 2015. na intervju. Dobio sam proizhod na osnovu porekla, naime moja baba je iz okoline Bosilegrada. (Bosilegrad je do 1918 bio u Bugarskoj.). Kad sam bio na intervju nisu mi trazili nikakva dodatna dokumenta. Sad sam malo u nedoumici, nemoj i mene da zeznu i stave mi status dopolnitelna, jedino sto imam je babino bugarsko prezime, njene majke, oca, i imam u maticnu knjigu vencanih da pise da je bugarske narodnosti. Kad sam podnosio za proizhod, iskopirao sam taj list iz maticne knjige i overio u opstini. Bez problema sam dobio uverenje iz DABC. Kakvo je vase misljenje, da li ce mi traziti dodatna dokumenta u ministarstvo pravde jer mi tu kao dokaz stoji samo proizhod iz DABC koji sam dobio na osnovu porekla, maja meseca ove godine?
Sad mi stoji status "Преписката се намира в зад'лжителна процедура за с'гласуване с'с заинтересуваните институции."

Член од
10 септември 2015
Мислења
61
Поени од реакции
95
Ako moze prasanje do po
Vidim mnogi se ovde zale da im izlazi onaj status "dopolnitelno". Ja sam sve zavrsio, bio avgusta 2015. na intervju. Dobio sam proizhod na osnovu porekla, naime moja baba je iz okoline Bosilegrada. (Bosilegrad je do 1918 bio u Bugarskoj.). Kad sam bio na intervju nisu mi trazili nikakva dodatna dokumenta. Sad sam malo u nedoumici, nemoj i mene da zeznu i stave mi status dopolnitelna, jedino sto imam je babino bugarsko prezime, njene majke, oca, i imam u maticnu knjigu vencanih da pise da je bugarske narodnosti. Kad sam podnosio za proizhod, iskopirao sam taj list iz maticne knjige i overio u opstini. Bez problema sam dobio uverenje iz DABC. Kakvo je vase misljenje, da li ce mi traziti dodatna dokumenta u ministarstvo pravde jer mi tu kao dokaz stoji samo proizhod iz DABC koji sam dobio na osnovu porekla, maja meseca ove godine?
Sad mi stoji status "Преписката се намира в зад'лжителна процедура за с'гласуване с'с заинтересуваните институции."
Sigurno na proishodot pisuva na koja osnova si go dobil,taka da ne bi trebalo da imas problem.

Член од
13 септември 2015
Мислења
93
Поени од реакции
125
Ако ти пишува дека е во задолжителна процедура тогаш нема да имаш проблем сега за сега. Останува да си чекаш да ти ја одобрат молбата. Од прилика 2-3 месеци се чека. Не би требало да има некаков проблем. Со среќа.[DOUBLEPOST=1442158464][/DOUBLEPOST]Кај мене мина процедурата со свидетелство од на дедоми сестра така да не мора да значи дека мора да ти е права баба/дедо. Ако има шанси да докажеш дека имаш крвна врска со тој/таа нема да имаш проблем.

D

dimitars

Гостин
Дали знаете колку се плаќа противвредност во евра при поднесување на документи во конзулат после добивање на произходот или на 2 чекор?

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
На доплнителна проверка сум веќе две години, на интервју бев во април 2013, немам однесено никаков дополнителен документ за потекло бидејки немам ниеден роднина со бугарски пасош ниту некој документ од втора светска војна, ме интересира што опфаќа новиов закон што треба деновиве да се усвои, како би се однесувало тоа на мене а и на други како мене, дали би продолжила постапката и има надеж или само со документ за потекло е единствениот начин за да се добие државјанство? Доколку има некој упатен ве молам за одговор.

Член од
20 декември 2009
Мислења
445
Поени од реакции
341
Здраво дечки. Би замолил за инфо, од некој што ја поминал процедурата после излегувањето на происходот. Имено, освен уверение за неосудуваност и лекарско дали треба уште нешто од докуемнти или било што да носам со мене?
И дали има сега некои трошоци за плаќање (надвор од трошоците за легализација на уверението и лекарското), како на пример некои такси, административни и сл?

reb

Член од
25 јуни 2015
Мислења
151
Поени од реакции
113
На доплнителна проверка сум веќе две години, на интервју бев во април 2013, немам однесено никаков дополнителен документ за потекло бидејки немам ниеден роднина со бугарски пасош ниту некој документ од втора светска војна, ме интересира што опфаќа новиов закон што треба деновиве да се усвои, како би се однесувало тоа на мене а и на други како мене, дали би продолжила постапката и има надеж или само со документ за потекло е единствениот начин за да се добие државјанство? Доколку има некој упатен ве молам за одговор.
Eve najverovatno ovaa sreda ke se odrdii komsiata pa ke se vidi so ke resat i pa poslem koa ke zakazat vo sobraniie i so ke izglasaat .da se nadevame na dobro

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom