- Член од
- 14 јуни 2015
- Мислења
- 28
- Поени од реакции
- 35
Кој нема да ја знае песната, нема да добие произход од ДАБЧ.
https://www.youtube.com/watch?v=6B8XzKDErhI
https://www.youtube.com/watch?v=6B8XzKDErhI
Ajde cestitki, baagi si se iznacekal ama bitno si dobil toa so treba, izvini vaka a koe brojce beshe odprilika do kaj se stasani tie so vi proveruvat vo dopolnitelna proverka, so srekjaПочеток на април поднесов дополнителен документ од архивот од Велико Трново за прадедоми дека бил доброволец во македоно-одринското ополчение за балканските војни, и после година и пол на дополнителна проверка, денеска статусот ми се смени во задолжителна процедура.Преписката ми е од 2012 г.
Tocno sebo e sega kako ke bide so procedurata seuste se pregovara za toa dali ke se rascisti se za nekolku meseci ili ke treba povtorno da se vadi duplikat proizhod za site prekrateni toa e prasanje na koe bi trebalo naskoro da se znae odgovorot.znaci za prekratenite se zborese na 15.06.2016 vo sedisteto na VMRO vo Sofija
i jas pak izmisluvam topla voda luge sve ke si dojde vo red samo trpenie sto da se kaze poise site sto se custvuvaat blgari ce si dobijat pasosite
До крајот на оваа година ќе ја исчистат 2014.Da ne znaj nekoj do kade e rabotata so 2014 samo sto ja pocna i zakoce rabotata da ne mu se ima nekoj smeneto statusot ovide denovi
Бројчето на издаденото уверение или на барањето?Здраво дечки,
Може некој да ми каже од прилика во каква форма е бројчето што го даваат од ДАБЧ за происход[DOUBLEPOST=1434957970][/DOUBLEPOST]
Може да се плати во секоја македонска банка и провизијата е безобразно висока, околу 1100 денари, без разлика колку е мала сумата што ќе ја плаќаш. Бидејќи плаќаш на државна институција, а не на приватно лице во Бугарија, бараат и фактура за извршување на плаќањето. Јас се откажав од таквото плаќање и се снајдов на друг начин преку пријател од Софија кој плати наместо мене, па јас му надоместив кога отидов таму.луѓе,дали некој знае дали може од македонија да се плати таксата за воениот архив,од која банка? ако има некој искуство и за колку време стига на домашна адреса?
За дупликат аплицираш ако еднаш веќе ти бил издаден произход. Претпоставувам го имаш добиено со некакви стари документи, затоа не ти треба ништо друго освен таму да пополниш молба за издавање дупликат и толку. Ако не ти е издаден со стари документи за потекло, ќе треба да однесеш. Со сите добро познати марифетлуци - преведени и легализирани. И не ја повторувај истата грешка - кога ќе добиеш дупликат, гледај да си го чуваш оригиналот или нотарски заверена копија (на бугарски нотар!), за да не ти треба пак да вадиш дупликат и да чекаш. Ако произходот ти е добиен со стари документи, прашај си дали може веднаш да ти направат копија, бидејќи веќе си поминал низ деталната проверка за потеклото и не гледам смисла да чекаш цел месец и два пати да одиш во Софија.може ли некој да ми ја објасни процедурата за дупликат происхот како оди сето тоа??ме интересира кога бараш дупликат происхот дали мораш да правиш и интервју или само дирекно ти го издаваат,,има ли некој искусено???
Мислев на бројчето од картончето што ти го даваат од ДАБЧ после поднесување на барање (по можност ако има некој поднесено за дупликат) пошо мене бројчето ми е двоцифрено - и не знам дали постапката за проверка на статусот за дупликат происход е иста како и за обичен происход ???[DOUBLEPOST=1435042789][/DOUBLEPOST]Бројчето на издаденото уверение или на барањето?
Бројот на барањето е од типот XXXXYYZZAAAAA
каде е XXXX е годината, YY месецот, ZZ денот на поднесување, претпоставувам последните AAAAA цифри се твојот реден број во тековната година.
За секој случај тие што се прекратени извадете си дупликат происход - ако стварно сакате да добиете пасош не оставајте на тоа дали ќе ги продолжат прекратените или не... Сето тоа ако имате дополнителен документ се разбираTocno sebo e sega kako ke bide so procedurata seuste se pregovara za toa dali ke se rascisti se za nekolku meseci ili ke treba povtorno da se vadi duplikat proizhod za site prekrateni toa e prasanje na koe bi trebalo naskoro da se znae odgovorot.
ИСто и јасМоже да се плати во секоја македонска банка и провизијата е безобразно висока, околу 1100 денари, без разлика колку е мала сумата што ќе ја плаќаш. Бидејќи плаќаш на државна институција, а не на приватно лице во Бугарија, бараат и фактура за извршување на плаќањето. Јас се откажав од таквото плаќање и се снајдов на друг начин преку пријател од Софија кој плати наместо мене, па јас му надоместив кога отидов таму.
Поубаво објаснување не можеше да добиешЗа дупликат аплицираш ако еднаш веќе ти бил издаден произход. Претпоставувам го имаш добиено со некакви стари документи, затоа не ти треба ништо друго освен таму да пополниш молба за издавање дупликат и толку. Ако не ти е издаден со стари документи за потекло, ќе треба да однесеш. Со сите добро познати марифетлуци - преведени и легализирани. И не ја повторувај истата грешка - кога ќе добиеш дупликат, гледај да си го чуваш оригиналот или нотарски заверена копија (на бугарски нотар!), за да не ти треба пак да вадиш дупликат и да чекаш. Ако произходот ти е добиен со стари документи, прашај си дали може веднаш да ти направат копија, бидејќи веќе си поминал низ деталната проверка за потеклото и не гледам смисла да чекаш цел месец и два пати да одиш во Софија.