- Член од
- 21 октомври 2009
- Мислења
- 1.533
- Поени од реакции
- 2.411
Ние шо чекаме потпис од вице, да си поддајме документи наново со новава процедура-можно е и побрзо да извадиме така, оти вицево абер нема да потпишува
Веднаш да го сторите тоа,уште утреНие шо чекаме потпис од вице, да си поддајме документи наново со новава процедура-можно е и побрзо да извадиме така, оти вицево абер нема да потпишува
Nema ni kaj mene promena drugar. I ja sum so rok 09.03Zdravo.
Jas sum so rok do 9 mart nemam uste promena,dali odat po red ili ne se znae?
Poz
IЈас со оргинален документ од БУГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА крштеница од баба ми чекам веќе 2 години од кога поднесов. Тоа значи 1 година за произход поднесено во јануари 2017-излезен произход крајот на декември 2017,веднаш подадени документи за интервју,добиен датум за интервју октомври 2018.Инаку со истите документи мој роднина поднесе во мај 2015 за прв пат,зема државјанство ноември 2018 така да мислам дека е премногу оптимистички да се земе државјанство за 1 год.Среќно на сите
Jas bev na 9 januar na intervju 2019Ова е за оние кои треба да резервираат термин за подавање на документи и интервју,сега за многу брзо се закажува,нема чекање како порано година дена до интервју!!
Како што можев да проверам има слободни термини веќе од 21.01.2019 што е за пофалба.
Ако има некој што бил на интервју во 2019 со новиве промени,нека каже дали после 14 дена навистина се добива известие дали е се во ред со документите.
Кандидатите за промјана на гражданството резервират само по електронен п'т дата и час за подаване на молби и провеждане на интервју в дирекција „Б'лгарско гражданство“ от втори јануари т.г.
Новијат ред за регистрација на молбите на придобиване, в'зстановјаване и освобождаване от б'лгарско гражданство, регламентиран с влезлите в сила промени на Наредба № 1 от 1999 г. за прилагане на глава пета от Закона за б'лгарското гражданство, цели намалјаване на административната тежест за гражданите и превенција срешту опити за злоупотреби.
Чрез автоматизираната информационна система на Министерството на правос'дието /http://publicbg.mjs.bg/BgSubmissionDoc/ всеки кандидат може да избере подходјашта дата и час за подаване на своите документи, без да се налага да чака на опашка.
В денја на подаване на молбата, ако се установи, че са представени всички необходими документи, се провежда и интервјуто с кандидатите. Така се преодолјава старата практика за отлагане на интервјуто и насрочване на нова дата, на којато кандидатите отново да се јавјат за неговото провеждане, което необосновано уд'лжаваше процедурата с почти година.
След провеждането на интервјуто, в 14-дневен срок се изв'ршва експертен преглед за с'ответствието на представените документи с нормативните изискванија и при констатирани нес'ответствија на молителја, се предоставја двумесечен срок за отстранјаването им чрез публикуване на с'обштение за това в автоматизираната информационна система. При неотстранјаване на нес'ответствијата в определенија срок, производството се прекратјава с'с заповед на минист'ра на правос'дието.
За кандидатите отпадат и част от административни тежести, като не се налага да представјат удостоверение от МВР за разрешено постојанно или д'лгосрочно пребиваване в Б'лгарија, документ, удостоверјавашт внасјането на зад'лжителните осигурителни вноски и наличието или липсата на зад'лженија, удостоверение за склјучен граждански брак, когато брак'т е склјучен от б'лгарски гражданин на територијата на Б'лгарија.
За всички тези обстојателства служителите от дирекција „Б'лгарско гражданство“ изв'ршват служебна справка в Националната база данни на „Население“ и междурегистровија обмен (RegiX).
Неприклјучилите до 1 јануари 2019г. производства по придобиване, в'зстановјаване и освобождаване от б'лгарско гражданство се дов'ршват при досегашните условија и ред.
Ок, тогаш кажи дали ќе има некоја промена или известие за 14 дена од интервју.I
Jas bev na 9 januar na intervju 2019
vaziОк, тогаш кажи дали ќе има некоја промена или известие за 14 дена од интервју.
И јас истото се прашувам. Ги прашав и моите посредници, од Софија се, а сме и пријатели истовремено, ми одговорија "само това недеј да ме питаш". И јас онемив оттогаш и се зачленив на форумов за да си создавам во умот симулација дека нешто ми се придвижува читајќи што пишуваат луѓето тука. Како и да е, кога ќе се споделат нештата отприлика се прави некоја ориентација горе-долу, макар и нејасна.Dobro ne mi e jasno ajde nie be znaeme sto se slucuva so ukazite no mene ne mi e jasno kako nitu eden posrednik ne znae nisto. Ako tie ne znaat koj treba da znae. Na 3 se imam javeno site velat ne znaeme sto ke bide, koga ke bide. Nikakva informacija da nemale
Имаш повеќе информации каде да аплицирам?Apliciraj za viza za Germanija za Mekdonals za mladi davat .Aza bg drzavjanstvo ne se lazi ke ja izgubes mladosta cekajki
Незнам преку какви документи сакаш да аплицираш,но ако веќе го имаш происходот(од ДАБЧ си ја завршил таа процедура) или ако одиш преку родител па со копија од негова лична карта или пасош,тоогаш можеш да закажеш термин за подавање на документи и интервју и ДА ќе ти требаат и доказ за неосудуваност и лекарско.Браака , сеа ако закажам за подавање документи електронски ,у софија шо документи треба да се однесат само изводи? или и потврда за неосудваност и лекарско?