- Член од
- 6 јули 2017
- Мислења
- 2.273
- Поени од реакции
- 1.487
Оди преку старите документиАј едно прашање до поискусните, втор братучет има бугарско државјанство, извадено преку дедо му, од кого има бугарска воена книшка, и бугарска венчаница од бугарска егзархија, а дедо му е брат со баба ми, и тоа се единствените бугарски документи што моментално ги имаме, па прашањето ми е, дали може да извадам бугарско државјанство преку вториов братучед, со што ќе ја докажам крвната линијата со него преку негов извод, извод од татко му, извод од дедо му, извод од баба ми, извод од татко ми, и на крај мој извод, зошто вториов братучед веќе има бугарско државјанство? Или наместо да одам преку него, да одам преку бугарските документи на дедо му, и да го поврзам дедо му со баба ми, дека се брат и сестра? Која е посигурна варијанта од овие две, или дали воопшто може преку втор братучед со бугарско државјанство, без разлика што неговата линија на поврзаност со мене е крвна, т.е. дедо му и баба ми се брат и сестра?
Ќе ти треба
Извод твој
Извод од татко ти
Извод/умрњница од баба ти
Извод/умреница од прадедо ти
Извод/умреница од дедото на брачед ти
Набави и изјава за сродство на бабата со дедото, потпишана од двајца сведоци, кои ги познавале бабата и дедото.