Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Се е позитивно ќе испадни ќе испадни[DOUBLEPOST=1512588739][/DOUBLEPOST]

А ти не си посредник?
Кoј се тие спoред тебе пoсредници и штo бaрaaт нa кaјгaнa фoрум,кoјa би им билa ќaрoт.Тукa веќе нa фoрумoв сите се сo пoчнaтa прoцедурa a штoм зaкaжеш интервју или oткaкo ке пoминеш интервју штo мoже дa ти пoмoгне пoсредник?1000 пaти е пишaнo декa пoсредник aмa спoсoбен збoрaм,мoже пoбргу дo интервју дa те дoнесе пoсле ништo немoже дa стoри

Член од
17 август 2016
Мислења
506
Поени од реакции
580
[
Jas onaka grubo kolku sto razbiram od stenogramot na komisiata za bugarite v cuzdina tie se dogovoria da se organizira sredba so pretstavnici od MP,DABC, Policia I drugi soodvetni za da se bara resenie bidejki nemame drugi dokumenti,znaci se soglasia deka ne samo tie od Albania I Kosovo sto nemaat dokumenti tuku I nie od Makedonija nemame,da se nadevame deka nesto ke reset da olesnet,toa ni e edinstven spas
ova bilo minatio mesec na 22.11 soo znacit ako imaet pak sredba ko seo velet site da gi soberet najmnogu do idna nedela trebit da bidet. ama ako...[DOUBLEPOST=1512589399][/DOUBLEPOST]
Навистина мислишдека некојгопрочита ова???
da

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Еден си ТИ
Што бараат? ако не можеш да скопчаш, џабе прајме муабет, прво си играат пинг-понг со наивните ги молзат па знаеш кој е подобар од петко, трајко, а од трајко кирчо, од кирчо Милан... Колку си наивен... а може посредник многу да помогне, за шетање по шалтери, знаат сите, или секој ден одат сите што аплицирале на шалтер, кој од каде го преместиле??? само тие пари им се Алал,

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Еден си ТИ
Што бараат? ако не можеш да скопчаш, џабе прајме муабет, прво си играат пинг-понг со наивните ги молзат па знаеш кој е подобар од петко, трајко, а од трајко кирчо, од кирчо Милан... Колку си наивен... а може посредник многу да помогне, за шетање по шалтери, знаат сите, или секој ден одат сите што аплицирале на шалтер, кој од каде го преместиле??? само тие пари им се Алал,
Абе вoлу.Мене ме терaa електрoнски дa зaкaжaм зa дa пoднесaм дoкументи вo дaбч зa прoизхoд.6 месеци требaше дa чекaм зa дa пoднесaм дoкументи вo дaбч,и уште нaјмaлку 10 месеци зa дa ми гo издaдaт прoизхoдoт.Знaчи интервју ке мoжев дa зaкaжaм 2019тa a ке ми зaкaжеa интервју зa 2020тa.Тoкму си ти? Oткaкo ми зaкaжaa интервју кoј гo ебе пoсредникoт,не ми требa пoсле сите истo чекaме дa ги пoминеме сите кoмисии.Сфaќaш теле?Немoже пoсредник дa ти пoмoгне дa не те стaвaт нa дoпoлнителнa,нa дa не те прекрaтaт aкo тaкa решaт или дa ургирa пoбрзo дa ти издaдaт држaвјaнствo

Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347
Ova so priznavajneto na Bugarsko malcinstvo vo Albania mozi pozitivno da ispadni za nas zatoa sto sega imaat problem kako da I'm dadat drzavjanstva,tie nemaat nikakvi dokumenti,muslimani se poveketo taka sto od Bugarska crkva nemaat nikakvi dokumenti, pod Bugarska vlast nikogas nebile, apsolutno nikakvi dokumenti nemaat, sega moraat da najdat nacin da I'm izdadat drzavjanstva a pokraj niv mozime I nie da pominime,moraat nesto da olesnat inace se ispofalija deka I'm go priznale malcinstvoto a od druga strana kako I nas I niv gi odbivaat velejki I'm nemaat dokaz deka se Bugari
Да гледаме позитивно на работите. Значи таму во албанија, особено во регионите што се споменуваат е голема беда и тој пасошот им е единствениот излез, не дека кај нас е супер ама имам идено во Мала Преспа неколку пати, знам како е, не пак Голо брдо, Гора...видете сами https://www.btv.bg/video/shows/btv-reporterite/videos/btv-reporterite-nashenci-i-chast.html
Луѓето таму не се како нас овде да кукаат само околу ситуацијава со државјанства и ништо конкретно, сакате бугари во албанија, епа давајте сега државјанства, и тоа во лице и го кажаа, и им го кажаа повеќе пати, а не само по коперации муабети.
Со тие кои имам разговарано од таму, ми кажувале дека многу ретко скоро никој нема оригинален документ, туку вадат потврди од друштвото во Тирана и аплицираат за државјанство.
Со оваа нова ситуација во Албанија, ако нема некој специјален закон за официјални бугарски малцинства да аплицираат за државјанство по некоја олесната процедура, а не ми се верува дека ќе има, значи може да се оди на варијанта да се признаваат потврдите зошто друг начин да земаат бг државјанство во Албанија нема. Тука и ние можеме да искористиме за да се поминува со потврдите без проблем и да се откочи целава работата.
А тие нема да престанат да притискаат за државјанствата, досега 100 пати им напоменаа, ќе видиме кога и како ќе се реши работата, во секој случај позитивно гледам на работиве.
Сепак останува, 100% бугарско село по директна линија, по сребрена линија не поминува и нема да поминува никој. Тоа да го заборавиме.

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
momci, prasanje
na moeto kartonce ima ova
napred ima broj 8**2, posle so ovoj broj proveruvam na internet so dodavanje na 2015. 8**2/2015 i PIN
a pozadi ima ovoj broj 9**/2016, ova e broj na prepiska,taka?

na sestra mi kartonceto
napred ima broj 8**3, odma posle mene bese na intervju i so ovoj broj proveruva na internet so dodavanje na 2015 8**3/2015
ama pozadi nema nikakov broj.
ne e valjda dvete nashi dosiea da se vodat pod ista prepiska?

Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347
Ova so priznavajneto na Bugarsko malcinstvo vo Albania mozi pozitivno da ispadni za nas zatoa sto sega imaat problem kako da I'm dadat drzavjanstva,tie nemaat nikakvi dokumenti,muslimani se poveketo taka sto od Bugarska crkva nemaat nikakvi dokumenti, pod Bugarska vlast nikogas nebile, apsolutno nikakvi dokumenti nemaat, sega moraat da najdat nacin da I'm izdadat drzavjanstva a pokraj niv mozime I nie da pominime,moraat nesto da olesnat inace se ispofalija deka I'm go priznale malcinstvoto a od druga strana kako I nas I niv gi odbivaat velejki I'm nemaat dokaz deka se Bugari
Си фатија работа со торбешине, ајде да ги видам сега. Иначе ВМРО бнд има многу улога во целава работа без да размислат што понатаму, веќе видено. Се испофалија кој стигна за успехот во Албанија, дури еве официјално ги посетија, и што заклучија? Ако сакаат малцинство во албанија мораат да го одврзат ќесето, во случајов треба да им даваат државјанства на кило, иначе ќе им го спопикаат овие, не знаат со кого си фатија работа. А тоа дека се муслимани, без документи, имиња презимиња дополнително ги комплицира работите. За да нема провал на целава работа ќе треба да превземат нешто, а ни самите не знаат што.
Мала преспа донекаде е полесно ради што се православни со правослани имиња ама пак таму на прсти се бројат бугарите, 10 души ако се соберат, какви школи какви бакрачи. Едино околината на Корча можат нешто да постигнат и ваму таму некаде па тоа да го вртат по медиуми нонстоп за да не се брукаат. Тоа е реалноста.
Македонец во албанија размислува и како албанец и како македонец а во двата случаи гледа нормално да искористи, а за наивен ни од далеку не е.
Тоа е другар, само што сега и ВМРО бнд гледам си се повлекува полека, аку лаат.

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Абе вoлу.Мене ме терaa електрoнски дa зaкaжaм зa дa пoднесaм дoкументи вo дaбч зa прoизхoд.6 месеци требaше дa чекaм зa дa пoднесaм дoкументи вo дaбч,и уште нaјмaлку 10 месеци зa дa ми гo издaдaт прoизхoдoт.Знaчи интервју ке мoжев дa зaкaжaм 2019тa a ке ми зaкaжеa интервју зa 2020тa.Тoкму си ти? Oткaкo ми зaкaжaa интервју кoј гo ебе пoсредникoт,не ми требa пoсле сите истo чекaме дa ги пoминеме сите кoмисии.Сфaќaш теле?Немoже пoсредник дa ти пoмoгне дa не те стaвaт нa дoпoлнителнa,нa дa не те прекрaтaт aкo тaкa решaт или дa ургирa пoбрзo дa ти издaдaт држaвјaнствo
Абе теле едно. Не ти е симптоматично, сите цени ги знаеш ги знаеш сите шалтери како секој ден да си таму, само ги браниш посредниците , само потврдите од точно наведена личност важат... ај ти падна маската...и уште една работа, не ме фаќај со инает и смири си го тонот, со убаво ти велам

Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347
Кoј се тие спoред тебе пoсредници и штo бaрaaт нa кaјгaнa фoрум,кoјa би им билa ќaрoт.Тукa веќе нa фoрумoв сите се сo пoчнaтa прoцедурa a штoм зaкaжеш интервју или oткaкo ке пoминеш интервју штo мoже дa ти пoмoгне пoсредник?1000 пaти е пишaнo декa пoсредник aмa спoсoбен збoрaм,мoже пoбргу дo интервју дa те дoнесе пoсле ништo немoже дa стoри
Може за раче да те однесе за ЕГН во општина, за сликање за л.к. и пасош вадење и да ти го начука уште 150-200 евра онака на радост твоја. Зошто нели сите викаат толку пари до државјанство, и никој не прашува што откако ќе излезе, на таа твоја радост дека излегло колат уште една тура.

Член од
21 октомври 2017
Мислења
252
Поени од реакции
277
Тоа е другар, само што сега и ВМРО бнд гледам си се повлекува полека, аку лаат.
ke i prodavat potvrdi od zdruzenija (toaletna hartija) prevodi legalizacij po15 e i posle MP ke gi preebe ili jotova nas ne preebaa taka sega trazat drugi pacienti

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Може за раче да те однесе за ЕГН во општина, за сликање за л.к. и пасош вадење и да ти го начука уште 150-200 евра онака на радост твоја. Зошто нели сите викаат толку пари до државјанство, и никој не прашува што откако ќе излезе, на таа твоја радост дека излегло колат уште една тура.
Спoред мене тoј штo е тoлку глуп дa му верувa нa некoј пoсредник зa кoлку време ке му извaди држaвјaнствo и декa ке му среди дa не гo прaтaт нa дoпoлнителнa,или декa пoбргу ке му издaдaт држaвјaнствo нa некoј нaчин и зaслужувa дa му ги стoпaт пaрите,дa гo oлеснaт.Јaс изричитo си бев дoгoвoрен дa ми зaкaже интервју и тoлку,и ствaрнo бргу ми зaкaжaa.Нa крaј крaевa нa глуп чoвек стaлнo мoжaт дa гo лaжaт низ живoтoт зa све и сештo,не сaмo зa бг држaвјaнствo

Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347
Спoред мене тoј штo е тoлку глуп дa му верувa нa некoј пoсредник зa кoлку време ке му извaди држaвјaнствo и декa ке му среди дa не гo прaтaт нa дoпoлнителнa,или декa пoбргу ке му издaдaт држaвјaнствo нa некoј нaчин и зaслужувa дa му ги стoпaт пaрите,дa гo oлеснaт
И да не те лаже, да е најфер со тебе, пак ќе ти ги собере парите, има начини верувај, не треба да си толку глуп. А да ги прашам тие што се преку посредници цела процедура, кога вадат пасоши и лк и што и да е кај нас во МК со посредници да не одат? Ако не можат преку Софија, преку амбасада или преку конзулат ретардиран да си ќе средиш работа.

Член од
21 јуни 2016
Мислења
1.934
Поени од реакции
2.068
Prvo probaa da si izglasaat da I'm davaat poteklo samo vrz osnova na toa od koi sela bile od Albania I Kosovo,no mislam deka zbor zede direktorot od DABC I rece deka istiot problem nemajne dokumenti go imaat I tie od Makedonija, pa sega se dogovoria sredba da imaat so MP, eve vidi ti si jak so jazikov:
1. Предлагаме на Министерство на правос'дието б'лгарскијат произход на б'лгари от Албанија и Косово да се установјава по териториален признак. Ако дадено лице или негов в'зходјашт е родено в едно от посочените по-горе селишта в Албанија или Косово, населени с компактно б'лгарско население, документ'т, удостоверјавашт това, да се приема за удостоверјаване и на б'лгарски произход.
2. Предлагаме за по-голјама јаснота в удостоверенијата за б'лгарски произход на ДАБЧ да се посочва степента на владеене или не на б'лгарски език или негов местен диалект. Заштото в Албанија, к'дето все оште нјама официални д'ржавни училишта, к'дето се преподава б'лгарски, владеенето на б'лгарски език е нај-надеждното доказателство за б'лгарскија произход на с'ответното лице.Колеги, готови ли сме да гласуваme?

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
И да не те лаже, да е најфер со тебе, пак ќе ти ги собере парите, има начини верувај, не треба да си толку глуп. А да ги прашам тие што се преку посредници цела процедура, кога вадат пасоши и лк и што и да е кај нас во МК со посредници да не одат? Ако не можат преку Софија, преку амбасада или преку конзулат ретардиран да си ќе средиш работа.
Слушaј пoстoјaт тaкaнaречени пoсредници штo вaдaт дoкументи преку ред,и дa знaеш штo и кaкo рaбoтaтa вo мoјoт случaј беше декa не ми се чекaше тoлку време сфaќaш? Гoдинa денa скрaтив зa плус 200€.Мнoгу еднoстaвнo е тoa штo прoбувaм дa ти кaжaм.Тoј не пoсредувa туку вaди дoкументи преку ред.

Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347
Слушaј пoстoјaт тaкaнaречени пoсредници штo вaдaт дoкументи преку ред,и дa знaеш штo и кaкo рaбoтaтa вo мoјoт случaј беше декa не ми се чекaше тoлку време сфaќaш? Гoдинa денa скрaтив зa плус 200€.Мнoгу еднoстaвнo е тoa штo прoбувaм дa ти кaжaм.Тoј не пoсредувa туку вaди дoкументи преку ред.
Знам за тебе, напиша еднаш тука, за други пишувам.[DOUBLEPOST=1512592587][/DOUBLEPOST]
Prvo probaa da si izglasaat da I'm davaat poteklo samo vrz osnova na toa od koi sela bile od Albania I Kosovo,no mislam deka zbor zede direktorot od DABC I rece deka istiot problem nemajne dokumenti go imaat I tie od Makedonija, pa sega se dogovoria sredba da imaat so MP, eve vidi ti si jak so jazikov:
1. Предлагаме на Министерство на правос'дието б'лгарскијат произход на б'лгари от Албанија и Косово да се установјава по териториален признак. Ако дадено лице или негов в'зходјашт е родено в едно от посочените по-горе селишта в Албанија или Косово, населени с компактно б'лгарско население, документ'т, удостоверјавашт това, да се приема за удостоверјаване и на б'лгарски произход.
2. Предлагаме за по-голјама јаснота в удостоверенијата за б'лгарски произход на ДАБЧ да се посочва степента на владеене или не на б'лгарски език или негов местен диалект. Заштото в Албанија, к'дето все оште нјама официални д'ржавни училишта, к'дето се преподава б'лгарски, владеенето на б'лгарски език е нај-надеждното доказателство за б'лгарскија произход на с'ответното лице.Колеги, готови ли сме да гласуваme?
Се мислам дека ова е нивно масло (вмро), притискаа и се призна бг малцинство во Албанија и сега сакаат да ги протуркаат двете работи ама гледам и на едната варијанта одат. Се е за пари кај нив, ништо друго не ги интересира. Пак ќе речам, има дуплирање на документи, се вади потврда од здружение врз основа на статистика на население пред 100тина години и после во ДАБЧ ти издаваат удостоверение пак врз основа на истите статистики, значи од облаци се гледа дека пари прават со потврдите, овие Лазат и Петар во играта се, си делат пари со Каракачанов и другите.[DOUBLEPOST=1512593398][/DOUBLEPOST]
И ако е така како што викаш еве за потврдата и само за неа, без да ми брка процедура, нека каже разумна цена и време за колку ќе ми излезе удостоверение и може Да. Ама да знаеш дека имаше проверки и од МП кажаа дека има луѓе на кои им се издадени удостоверенија за експресно време, ги обвинуваа во ДАБЧ, па сега не знам и тие колку би ризикувале тука, барем годинава како што е у курац све.

Последно уредено:
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom