Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

 • https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

  Гласови: 4 50,0%
 • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

  Гласови: 4 50,0%
 • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

  Гласови: 0 0,0%
 • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

  Гласови: 0 0,0%
 • forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

  Гласови: 0 0,0%

 • Вкупно гласачи
  8
 • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
13 февруари 2012
Мислења
825
Поени од реакции
1.322
Нема врска.Има луѓе што ги знам едниот веќе живее у Бугарија 4 години а другиот има лична карта за престој веќе 7 години али неможат да земат пасош поради тоа што немат докажано бугарско потекло т.е. роднина со бугарски пасош или документ од некој предок Бугарин.
Тоа е така бидејќи сѐ уште е во сила стариот закон.

Истото ќе важи и со новиот закон а знам бидејќи секоја недела работно сум у Бугарија иако ни лагам да зимам бугарски пасош али ги знам сите процедури како одат.
Дечко, законот е пред менување. Треба прво да го прочиташ, па потоа да кажуваш дали ќе биде исто или не. Сѐ што велам јас произлегува од измените доколку бидат усвоени.

И еве плус доказ е дека 2ца што ги знам се презвикуват на -ов со потпишани документи дека нивните предци се бугари ги одбија бидејќи немат доказ иако се во БКК.И за тоа што спомна ако се презвикуваш ски не добиваш документи е средено и така многу бугари се презвикуват на ски еден баш беше министер у тој ресор така и тоа ти паѓа у вода тоа го среди ВМРО БНД со амадман уште пред 2 години.
Ќе ти повторам и овде: Тоа е така бидејќи сѐ уште во сила е стариот закон. Прочитај го како што го прочитав јас, па ќе се видиме.[DOUBLEPOST=1423426873][/DOUBLEPOST]
Значи воопшто нема потреба од измени во законо за бугарите зад границата зошто во него стој кој се смета за Бугарин тој што има б'лгарско самос'знание а сега тоа се бриши од законо што значи тој закон станува построг тоа што во моментот од ДАБЧ бараат документи за предок е заради притисок врз агенцијата. Која е смислата што тие ќе го променат законо ќе издаваат происходи да речиме по брачет и кога ке дојди тој происход на комисија за гражданство тие ако се отповикаат на дополнителната одредба од законот за државјанство "Лице от б'лгарски произход" е лице, на което поне единијат в'зходјашт е б'лгарин.
Зборуваш на памет и кажа еден куп неточни работи. Тоа "Лице от б'лгарски произход" е лице, на което поне единијат в'зходјашт е б'лгарин." го пишува во законот за Бугарите зад граница, а не во законот за државјанство. Со измените тој член се менува во "Лице од б'лгарски произход е лице, което има поне един близ'к роднина от б'лгарски произход" и се појаснува „Близ'к роднина” по смис'ла на този закон може да б'де в'зходјашт, низходјашт или роднина по с'ребрена линија до шеста степен вклјучително. Законот за државјанство само се повикува на поимот произход, а произходот е дефиниран во законот за Бугарите зад граница. Капиш?
 
Последно уредено:
Член од
30 ноември 2014
Мислења
469
Поени од реакции
948
kaj se gleda do kaj se stignati jas imam brojce 400-2014 godina kolku te razbrav deka do 600 stignale kako da vidam prijatele blagodaram
Не си ме разбрал зборам за 2015. Со2014 сеуште не е почната со проверка така да најверојатно на ред ќе дојдеш негде за месец ипол до два.
 
Член од
30 ноември 2014
Мислења
469
Поени од реакции
948
Дечки цареви сте направивте јавна дебата, амандманска распава, стручно мислење од правен аспект сега по исцрпување на целокупната расправа законот законот може да биде ставен на гласање ве молам да гласаме :masa: :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: .
 
Последно уредено:
Член од
3 декември 2014
Мислења
139
Поени од реакции
124
1.Јас немам никакви роднини ниту со бг државјанство, ниту со бг потекло...Доколку се прифатат предлог-законите, дали би можела да апкицирам со изјава дека се чувствувам како бугарка и со потврда од клубот?
2.Дечко ми има сестра со бг државјанство, но не по основ на потекло туку по натурализација(студирала во Софија и по 3-та година добила државјанство)Дали би можел да се повика на неа?
dokolku nemas rodnina pisuva deka moze da se dobie so zboruvanje bugarski jazik ili nekoj od dijalektite[DOUBLEPOST=1423428672][/DOUBLEPOST]osven toa ke moze i so deklaracija za tvoeto bugarsko custvo vo koe ke stoi deka tvoite roditeli se bugari po narodnost. Ako celiot go usvojat ke bide super. I ias sum ist slucaj kako tebe
dokolku nemas rodnina pisuva deka moze da se dobie so zboruvanje bugarski jazik ili nekoj od dijalektite
 
Член од
13 февруари 2012
Мислења
825
Поени од реакции
1.322
Ај за да нема забуни, според новиот закон (ако биде усвоен):
1. Произход од Државната агенција на б'лгарите в чужбина се добива:
- со предок, потомок или роднина по вкрстена линија до втор братучед
- со документ од БКК (не се знае дали потоа од БКК ќе се бара образложение)
- со документ од Бугарската православна црква
- со писмена декларација според чл.39 ал.1 во врска со чл.43 од Административнопроцесуалниот кодекс (на ова мислам кога велам описна изјава низ темава) Ова е таа изјава што се воведува со најновиве измени, со чија помош е можно да се земаат во предвид вашето име и презиме и на вашите предци, но и сите факти кои сакате да ги наведете за кои не постои дефиниран образец или формулар. Ова има големо значење за луѓе кои немаат никакви документи, ниту роднини со бугарско државјанство.

2. Министерството за правосудие веќе нема да има законски основ да ги враќа или одбива апликантите со први братучеди и други роднини кои не се предци, затоа што нивните апликации ќе бидат во согласност со новите измени на законот за Бугарите зад граница. Затоа нека не ми зборуваат некои дека ќе било исто како до сега.

3. За да не рече некој дека зборувам на памет, да видиме што велат чл. 39 и 43 од Административнопроцесуалниот кодекс:
Чл. 39. (1) Фактите и обстојателствата се установјават чрез објасненија, декларации на страните или на техни представители, сведенија, писмени и вештествени доказателствени средства, заклјученија на вешти лица и други средства, които не са забранени с'с закон, освен ако специален закон предписва доказването на нјакои факти и обстојателства да се изв'рши и с други средства.
(2) Не се допускат доказателствени средства, които не са с'брани или изготвени при условијата и по реда, предвидени в този кодекс, или по реда, предвиден в специалните закони.
Чл. 43. Административнијат орган не може да откаже приемане на писмена декларација, с којато се установјават факти и обстојателства, за които специален закон не предвижда доказване по определен начин или с определени средства. Тој може да приеме и писмена декларација, с којато се установјават факти и обстојателства, за които специален закон предвижда доказване с официален документ, когато так'в не е издаден на страната в определенија за това срок, освен ако нормативен акт предвижда друго за определени видове документи.
 
Последно уредено:
Член од
29 јануари 2015
Мислења
14
Поени од реакции
5
od juni mese 2014 sum na dopolnitelna vo septembri mesec mu odnesov kako dopolitelen dokument fotokopija od moj cicko kakvi ni se sansite ako nekoj znae
 
Член од
6 февруари 2014
Мислења
969
Поени од реакции
826
Нема врска.Има луѓе што ги знам едниот веќе живее у Бугарија 4 години а другиот има лична карта за престој веќе 7 години али неможат да земат пасош поради тоа што немат докажано бугарско потекло т.е. роднина со бугарски пасош или документ од некој предок Бугарин.Истото ќе важи и со новиот закон а знам бидејќи секоја недела работно сум у Бугарија иако ни лагам да зимам бугарски пасош али ги знам сите процедури како одат.И еве плус доказ е дека 2ца што ги знам се презвикуват на -ов со потпишани документи дека нивните предци се бугари ги одбија бидејќи немат доказ иако се во БКК.И за тоа што спомна ако се презвикуваш ски не добиваш документи е средено и така многу бугари се презвикуват на ски еден баш беше министер у тој ресор така и тоа ти паѓа у вода тоа го среди ВМРО БНД со амадман уште пред 2 години.
не треси зелени...
 
Член од
6 март 2014
Мислења
99
Поени од реакции
107
Da ve prasam dali imate bilo kakvi soznanija za posreduvacot barakov od skopje,edni go falat drugi go plukaat..... znae nekoj nesto????
 
Член од
2 февруари 2015
Мислења
13
Поени од реакции
9
Ај за да нема забуни, според новиот закон (ако биде усвоен):
1. Произход од Државната агенција на б'лгарите в чужбина се добива:
- со предок, потомок или роднина по вкрстена линија до втор братучед
- со документ од БКК (не се знае дали потоа од БКК ќе се бара образложение)
- со документ од Бугарската православна црква
- со писмена декларација според чл.39 ал.1 во врска со чл.43 од Административнопроцесуалниот кодекс (на ова мислам кога велам описна изјава низ темава) Ова е таа изјава што се воведува со најновиве измени, со чија помош е можно да се земаат во предвид вашето име и презиме и на вашите предци, но и сите факти кои сакате да ги наведете за кои не постои дефиниран образец или формулар. Ова има големо значење за луѓе кои немаат никакви документи, ниту роднини со бугарско државјанство.

2. Министерството за правосудие веќе нема да има законски основ да ги враќа или одбива апликантите со први братучеди и други роднини кои не се предци, затоа што нивните апликации ќе бидат во согласност со новите измени на законот за Бугарите зад граница. Затоа нека не ми зборуваат некои дека ќе било исто како до сега.

3. За да не рече некој дека зборувам на памет, да видиме што велат чл. 39 и 43 од Административнопроцесуалниот кодекс:
Чл. 39. (1) Фактите и обстојателствата се установјават чрез објасненија, декларации на страните или на техни представители, сведенија, писмени и вештествени доказателствени средства, заклјученија на вешти лица и други средства, които не са забранени с'с закон, освен ако специален закон предписва доказването на нјакои факти и обстојателства да се изв'рши и с други средства.
(2) Не се допускат доказателствени средства, които не са с'брани или изготвени при условијата и по реда, предвидени в този кодекс, или по реда, предвиден в специалните закони.
Чл. 43. Административнијат орган не може да откаже приемане на писмена декларација, с којато се установјават факти и обстојателства, за които специален закон не предвижда доказване по определен начин или с определени средства. Тој може да приеме и писмена декларација, с којато се установјават факти и обстојателства, за които специален закон предвижда доказване с официален документ, когато так'в не е издаден на страната в определенија за това срок, освен ако нормативен акт предвижда друго за определени видове документи.
Honkonk, фала ти за опширните образложенија! Да се надеваме дека ќе ги усвојат измените...
 
Член од
20 октомври 2013
Мислења
241
Поени од реакции
122
Ај за да нема забуни, според новиот закон (ако биде усвоен):
1. Произход од Државната агенција на б'лгарите в чужбина се добива:
- со предок, потомок или роднина по вкрстена линија до втор братучед
- со документ од БКК (не се знае дали потоа од БКК ќе се бара образложение)
- со документ од Бугарската православна црква
- со писмена декларација според чл.39 ал.1 во врска со чл.43 од Административнопроцесуалниот кодекс (на ова мислам кога велам описна изјава низ темава) Ова е таа изјава што се воведува со најновиве измени, со чија помош е можно да се земаат во предвид вашето име и презиме и на вашите предци, но и сите факти кои сакате да ги наведете за кои не постои дефиниран образец или формулар. Ова има големо значење за луѓе кои немаат никакви документи, ниту роднини со бугарско државјанство.

2. Министерството за правосудие веќе нема да има законски основ да ги враќа или одбива апликантите со први братучеди и други роднини кои не се предци, затоа што нивните апликации ќе бидат во согласност со новите измени на законот за Бугарите зад граница. Затоа нека не ми зборуваат некои дека ќе било исто како до сега.

3. За да не рече некој дека зборувам на памет, да видиме што велат чл. 39 и 43 од Административнопроцесуалниот кодекс:
Чл. 39. (1) Фактите и обстојателствата се установјават чрез објасненија, декларации на страните или на техни представители, сведенија, писмени и вештествени доказателствени средства, заклјученија на вешти лица и други средства, които не са забранени с'с закон, освен ако специален закон предписва доказването на нјакои факти и обстојателства да се изв'рши и с други средства.
(2) Не се допускат доказателствени средства, които не са с'брани или изготвени при условијата и по реда, предвидени в този кодекс, или по реда, предвиден в специалните закони.
Чл. 43. Административнијат орган не може да откаже приемане на писмена декларација, с којато се установјават факти и обстојателства, за които специален закон не предвижда доказване по определен начин или с определени средства. Тој може да приеме и писмена декларација, с којато се установјават факти и обстојателства, за които специален закон предвижда доказване с официален документ, когато так'в не е издаден на страната в определенија за това срок, освен ако нормативен акт предвижда друго за определени видове документи.
БРАВО БРАТЕ јас за вакво подкрепено со факти објаснување зборував , се гледа дека си многу добро информиран а и добро ги разбираш работите.
Имам 3 прашања .
1.Набтојуваш 4 можни услови за добивање за происход, дали 1 од тие услове е доволен (како на пример потврда од бкк) или мора сите 4 да бидат исполнети
2 (со писмена декларација според чл.39 ал.1 во врска со чл.43 од ) дали ова ке може секој да го направи сте е на ов ев или ски и православен од мк и како би изгледали тоа
3 не спомнуваш за делот каде што пишуваше дека ако се зборува бугарски или негов дијалект , што е тоа ??
Фала и се уверив дека имаш познавање на правото па ти верувам и затоа тебе те прашувам за да сме сугурни на што сме како сме , јас сум на дополнителна 1 година и немам документи да поднесам
 
Член од
12 април 2014
Мислења
23
Поени од реакции
6
Зборуваш на памет и кажа еден куп неточни работи. Тоа "Лице от б'лгарски произход" е лице, на което поне единијат в'зходјашт е б'лгарин." го пишува во законот за Бугарите зад граница, а не во законот за државјанство. Со измените тој член се менува во "Лице од б'лгарски произход е лице, което има поне един близ'к роднина от б'лгарски произход" и се појаснува „Близ'к роднина” по смис'ла на този закон може да б'де в'зходјашт, низходјашт или роднина по с'ребрена линија до шеста степен вклјучително. Законот за државјанство само се повикува на поимот произход, а произходот е дефиниран во законот за Бугарите зад граница. Капиш?
Ти како прво го немаш прочитано законо и сега ми кажваш овде сум кажал еден куп неточни работи
или мислиш дека е како ти што сакаш да биди аман колку ве има такви по светот. Согледувајте реална ситуација, а не живејте со мисли дека нештото е како што вие сакате
отвори закон за бугарско државјанство
дополнителни одредби (подолу се со болдирано 7-8 ма страна во законо)
член 2 алиена 1 и цитирај тука што пиши па да видиш во кој закон стој тоа
 
Член од
13 февруари 2012
Мислења
825
Поени од реакции
1.322
1.Набтојуваш 4 можни услови за добивање за происход, дали 1 од тие услове е доволен (како на пример потврда од бкк) или мора сите 4 да бидат исполнети
Само еден е доволен. Јас не би играл на БКК варијанта, како што гледам не се многу расположени да се потпираат на нивна потврда.

2 (со писмена декларација според чл.39 ал.1 во врска со чл.43 од ) дали ова ке може секој да го направи сте е на ов ев или ски и православен од мк и како би изгледали тоа
Да, секој. Но не треба да се ограничуваме само на името и презимето. Некој може да има нетипично презиме или во некој претходен режим му било присилно променето и така му останало, а сепак да има аргументи за бугарско потекло. Затоа е воведена оваа декларација, за да биде ислушан секој, а дали секој ќе успее да ги увери во својата приказна, тоа е друго прашање.

3 не спомнуваш за делот каде што пишуваше дека ако се зборува бугарски или негов дијалект , што е тоа ??
Игнорирај го тоа. Зборуваш македонски, тоа за нив е доволно.[DOUBLEPOST=1423433341][/DOUBLEPOST]
отвори закон за бугарско државјанство
дополнителни одредби (подолу се со болдирано 7-8 ма страна во законо)
член 2 алиена 1 и цитирај тука што пиши па да видиш во кој закон стој тоа
Да, конкретно за ова си во право, дополнителните одредби навистина сум ги пропуштил. И тоа не е во прашање само Законот за б'лгарското гражданство, туку и во Законот за чужденците в РБ го има истото:
"Лице от б'лгарски произход" е лице, на което поне единијат в'зходјашт е б'лгарин.
Ова значи дека во суштина АБЧ ќе има една дефиниција за "лице от б'лгарски произход", а Министерствата за правосудие и за внатрешни работи ќе имаат друга дефиниција. Ај белја. :unsure:

Ти должам извинување.
 
Последно уредено:
Член од
20 октомври 2013
Мислења
241
Поени од реакции
122
Само еден е доволен. Јас не би играл на БКК варијанта, како што гледам не се многу расположени да се потпираат на нивна потврда.


Да, секој. Но не треба да се ограничуваме само на името и презимето. Некој може да има нетипично презиме или во некој претходен режим му било присилно променето и така му останало, а сепак да има аргументи за бугарско потекло. Затоа е воведена оваа декларација, за да биде ислушан секој, а дали секој ќе успее да ги увери во својата приказна, тоа е друго прашање.


Игнорирај го тоа. Зборуваш македонски, тоа за нив е доволно.[DOUBLEPOST=1423433341][/DOUBLEPOST]
Да, конкретно за ова си во право, дополнителните одредби навистина сум ги пропуштил. И тоа не е во прашање само Законот за б'лгарското гражданство, туку и во Законот за чужденците в РБ го има истото:
"Лице от б'лгарски произход" е лице, на което поне единијат в'зходјашт е б'лгарин.
Ова значи дека во суштина АБЧ ќе има една дефиниција за "лице от б'лгарски произход", а Министерствата за правосудие и за внатрешни работи ќе имаат друга дефиниција. Ај белја. :unsure:

Ти должам извинување.
Јас мислам дека закон за бугарско државјансто е едно а за нас македонците важи закон за бугарско државјанство надвор од границите на бугарија, тоа се два различни закони . а сега го менуваат само законот за бугари кои живеат надвор од бугарија, ево го законот

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОП'ЛНЕНИЕ НА
ЗАКОН ЗА Б'ЛГАРИТЕ, ЖИВЕЕштИ ИЗВ'Н РЕПУБЛИКА
Б'ЛГАРИја
§ 1. В чл.2 се правјат следните измененија:
1. Точка 1 се изменја по следнија начин:
„1. има поне един близ'к роднина от б'лгарски произход”
2. С'здава се нова т.4 с'с следното с'д'ржание:
„4. владее говоримо б'лгарски език или диалектните му форми.“
§ 2. Член 3 се изменја по следнија начин:
„Чл.3(1) Б'лгарски произход се доказва с документ/и, издаден/и от:
1. б'лгарски или чужд д'ржавен орган;
2.организација на б'лгари, живеешти изв'н Република Б'лгарија, призната
от компетентнија б'лгарски д'ржавен орган за подд'ржане на вр'зки с тјах;
3. Б'лгарската православна ц'рква.
(2) Освен с документите по ал.1, б'лгарски произход може да се
доказва и с писмена декларација по смис'ла на чл.39, ал.1 в'в вр'зка с чл.43 от
Административнопроцесуалнија кодекс с'с заверени дата и подпис.
(3) Б'лгарски произход може да се доказва и по обштија исков ред.“
§ 3. С'здава се раздел „Доп'лнителни разпоредби“ с'с следното
с'д'ржание:
„Доп'лнителни разпоредби
§1. „Близ'к роднина” по смис'ла на този закон може да б'де в'зходјашт,
низходјашт или роднина по с'ребрена линија до шеста степен вклјучително.
§2. „Документ, издаден от б'лгарски д'ржавен орган” е официален
документ, издаден от компетентен орган на Република Б'лгарија,
удостоверјавашт родство; б'лгарско гражданство; б'лгарски произход и др.п,
вклјучително и б'лгарски документ за самоличност.
§3. „Документ, издаден от чужд д'ржавен орган“ е официален
документ, издаден от компетентен орган на чужда д'ржава, с'д'ржашт
данни за именната система или мјастото на раждане на лицата и техните
близки роднини, доказвашти принадлежността им к'м б'лгарската
народност.“
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom