Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
3 јуни 2017
Мислења
63
Поени од реакции
35
Mojot Posrednik mi rece ako sakas za 24-casa da zemis proishod a licna karta za 6-meseci ce te kosta 850 EUR hehehehe[DOUBLEPOST=1497111068][/DOUBLEPOST]
Мислам дека е поисплатливо во Софија човек да појде да живее и да чека директ таму државјанство. Можеби после 5 години живот, не ќе знаеш дали преку произход или преку самиот престој ќе ти пристигне државјанството побргу. :tapp:
Ne ti e losa idejata heheheh

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Mojot Posrednik mi rece ako sakas za 24-casa da zemis proishod a licna karta za 6-meseci ce te kosta 850 EUR hehehehe[DOUBLEPOST=1497111068][/DOUBLEPOST]
Ne ti e losa idejata heheheh
Да, во произход што го издаваат за постојан престој не пишува на каква основа е издаден, бидејќи се поднесува во МНР (при аплицирање за виза тип "D") и МВР, а не во МП. МВР не се занимава со вештачење на стари документи и тоа колку ти е веродостојно потеклото, едноставно го уважуваат документот издаден од ДАБЧ. Освен тоа, постојаниот престој, за разлика од државјанството, е нешто што сепак може да се изгуби ако не поминуваш Х време годишно во Бугарија, па затоа се добива полесно и побрзо, а потоа е оставено на тебе како ќе го употребиш. Ама прв пат слушам дека произход за такви потреби се издава за 24 часа. Мене ми звучи како варијанта со "подмачкување", бидејќи јас последните месеци поминав низ оваа процедура и веќе се преселив во Бугарија, ама не ме кошташе толку многу 850 евра. Сѐ на сѐ нешто над 400 евра ме фати со вклучени патни трошоци, ако не ги сметаме парите што претходно сум ги потрошил на добивање произход (околу 250 евра), што си ги ги сметам како трошоци за државјанството, не за постојана лична карта.[DOUBLEPOST=1497116500][/DOUBLEPOST]
A u Bugarija a u Makedonija isti kurac ehheheh
Воопшто не е така. Во Софија нема да бидеш платен под 500 евра (ниеден Бугарин не се нафаќа за помалку да работи). Пици да разнесуваш, ќе вадиш 700-800 евра. Лично познавам Македонец што работи како готвач, заработува околу 900 евра месечно. Намерно давам примери за понеблагодарни и помалку посакувани работни места што се многу послабо платени во Скопје. Во Софија една бурекчилница да отвориш, ќе заработиш пари (ова е само моја лична претпоставка), бидејќи едноставно населението е вработено и купоспособно, во постојано движење е и ретко кој има време да готви, па затоа постојано има промет во малите бизнисчиња за храна. За Пловдив и другите поголеми градови не знам.

Последно уредено:
Член од
6 ноември 2008
Мислења
62
Поени од реакции
94
Да, во произход што го издаваат за постојан престој не пишува на каква основа е издаден, бидејќи се поднесува во МНР (при аплицирање за виза тип "D") и МВР, а не во МП. МВР не се занимава со вештачење на стари документи и тоа колку ти е веродостојно потеклото, едноставно го уважуваат документот издаден од ДАБЧ. Освен тоа, постојаниот престој, за разлика од државјанството, е нешто што сепак може да се изгуби ако не поминуваш Х време годишно во Бугарија, па затоа се добива полесно и побрзо, а потоа е оставено на тебе како ќе го употребиш. Ама прв пат слушам дека произход за такви потреби се издава за 24 часа. Мене ми звучи како варијанта со "подмачкување", бидејќи јас последните месеци поминав низ оваа процедура и веќе се преселив во Бугарија, ама не ме кошташе толку многу 850 евра. Сѐ на сѐ нешто над 400 евра ме фати со вклучени патни трошоци, ако не ги сметаме парите што претходно сум ги потрошил на добивање произход (околу 250 евра), што си ги ги сметам како трошоци за државјанството, не за постојана лична карта.[DOUBLEPOST=1497116500][/DOUBLEPOST]
Воопшто не е така. Во Софија нема да бидеш платен под 500 евра (ниеден Бугарин не се нафаќа за помалку да работи). Пици да разнесуваш, ќе вадиш 700-800 евра. Лично познавам Македонец што работи како готвач, заработува околу 900 евра месечно. Намерно давам примери за понеблагодарни и помалку посакувани работни места што се многу послабо платени во Скопје. Во Софија една бурекчилница да отвориш, ќе заработиш пари (ова е само моја лична претпоставка), бидејќи едноставно населението е вработено и купоспособно, во постојано движење е и ретко кој има време да готви, па затоа постојано има промет во малите бизнисчиња за храна. За Пловдив и другите поголеми градови не знам.
Taka e baska stapka na nevrabotenost vo sofija e ispod 4% a prosek za cela bugarija e 7.6% sto znachi sansite za razlika od makedonija ti se vrtoglavo pogolemi da najdes rabota....

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Во однос на работа во Софија, пред летово барав поревносно, но баталив тоа за после летово пошо најдов нешто колку да се помине истото. За од септември, би сакал и реално да појдам Софија и да побарам работа. Преку летово би контактирал со сето живо и диво, ама пошо одмори, може е и лоша идеја истото.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Во однос на работа во Софија, пред летово барав поревносно, но баталив тоа за после летово пошо најдов нешто колку да се помине истото. За од септември, би сакал и реално да појдам Софија и да побарам работа. Преку летово би контактирал со сето живо и диво, ама пошо одмори, може е и лоша идеја истото.
Не заборавај дека станува збор за постојан престој што би ти дал легално право да работиш во Бугарија. Ти ако бараш работа, а го немаш обезбедено тоа, тоа и не е веќе нешто исплатливо според мене.

Член од
3 јуни 2017
Мислења
63
Поени од реакции
35
Mene mi rece deka samo so licna karta ce me prijavat vo Bugarska firma i mozam slobodno da vozam vo Evropa

Член од
6 јануари 2015
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.249
Aj i ias da ne zaostanam pa da se pozalam. Mene cela 2014 godina me igraa bev kako topka vo dabc me sutraa na site strani i sega sto?! :popce:
Ajde dosta site kako mali deca za lizavce! :nesumjas::sakasuste:
колку време чекаш за потпис???патем се распрашав во софија за потврдиве,велат ги уважуваат и од едните и от другите има луге земаат државјанства со нив..поз.среќно

Член од
17 август 2016
Мислења
506
Поени од реакции
580
Sho znajsh... mozhit da ne staet (n-)i pot razno...
Комисија по политиките за б'лгарите в чужбина
14/06/2017, 16:00
пл. "Кнјаз Александ'р I" №1, зала 456
1. Обс'ждане на информацијата от Министерство на в'ншните работи за ситуацијата, в којато се намират представителите на б'лгарската обштност в Украјна и мерките, предприети от Министерството за намалјаване на напрежението и заштита на техните права и свободи.
2. Изслушване на госпожа Даниела Константинова, председател на редколегијата на Радио Б'лгарија, по повод намерението за закриване на продукцијата на чужди езици на медијата, изготвена от Главна дирекција „Радио Б'лгарија“.
3. Разни.

Последно уредено:
Член од
22 јуни 2016
Мислења
119
Поени од реакции
204
колку време чекаш за потпис???патем се распрашав во софија за потврдиве,велат ги уважуваат и од едните и от другите има луге земаат државјанства со нив..поз.среќно
Од каде ти е оваа информација и дали е сигурна? За во министерство мислам, дали врви происход земен само со БКК потврда....

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom