Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Pa ne bi mozelo da e tocno, posto imase mn lugje sho se vrateni na dopolnitelna so bratucedi, i dr rodnini. I toa lugje so gi poznavam zatoa znam so sigurnost.
Амa кaј тие некoј oдaт нa дoпoлнителнa некoј не a вaкa испaѓa пo муaбетoт сo стaри дoкументи дoпoлнителнo е oбaвезнo. Ај дa видиме aкo се јaви некoј сo стaри дoкументи a штo не бил нa дoпoлнителнa...

Член од
3 април 2017
Мислења
11
Поени од реакции
3
Dali moze so polnomostvo roditel da podigne drzavjanstvo I postapkata za vadenje na pasos I LK da se sprovede vo Bugarska ambasada vo dr zemja?

Член од
23 мај 2017
Мислења
53
Поени од реакции
26
Дали некој знае или има некоја статистика за тоа колку апликации месечно разгледуваат,и дали има разлика дали си преку амбасада или преку Софија или се разгледуваат на исто место.

Член од
8 февруари 2016
Мислења
400
Поени од реакции
396
Знaчи ствaрнo држи муaбетoт зa стaрите дoкументи.А нa кoј нaчин те известијa кaде е прoблемoт?Сaм oдиш вo пoтрaгa или некaкo ти сooпштувaaт?Кaкo тие нa дoпoлнителнa oсoзнaвaaт штo фaли?
Znaci bas devojkata e dokaz deka ne e se vo starite dokumenti!
Naprotiv!!!, taa napisa deka ima sestra so bg pasos, porodninska vrska i od vujkovci, tetki, babi i sl. zdravje, pa pak e vratena na dopolnitelna ! I tuka koga ke napsat "baba" toa ne znaci deka e po zlatna linija, tuku cesto objasnuvaat deka toa e "sestra na pradedomi", "sestra na prababami", "vujko" cesto znaci i "bratuced na majka mi". Znaci ima sestra so BG PASOS. Samo tatko i majka so bg pasos se posilen link. Ama bas da nema nieden star dokument, so sestra pominuva 100%. Inaku i pisa devojkata deka za sestrata ja vratile. Edinstvena precka e ako sestrata dobila pasos vrz baza na soprug-ziveela so nego 5 godini vo BG.[DOUBLEPOST=1495996733][/DOUBLEPOST]
Naprotiv!!!, taa napisa deka ima sestra so bg pasos, porodninska vrska i od vujkovci, tetki, babi i sl. zdravje, pa pak e vratena na dopolnitelna ! I tuka koga ke napsat "baba" toa ne znaci deka e po zlatna linija, tuku cesto objasnuvaat deka toa e "sestra na pradedomi", "sestra na prababami", "vujko" cesto znaci i "bratuced na majka mi". Znaci ima sestra so BG PASOS. Samo tatko i majka so bg pasos se posilen link. Ama bas da nema nieden star dokument, so sestra pominuva 100%. Inaku i pisa devojkata deka za sestrata ja vratile. Edinstvena precka e ako sestrata dobila pasos vrz baza na soprug-ziveela so nego 5 godini vo BG.
p.s. Sem ako ne mislese sestra - sestra za tetkite. Ama bas i ne se bitni ako ima sestra so BG pasos

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Naprotiv!!!, taa napisa deka ima sestra so bg pasos, porodninska vrska i od vujkovci, tetki, babi i sl. zdravje, pa pak e vratena na dopolnitelna ! I tuka koga ke napsat "baba" toa ne znaci deka e po zlatna linija, tuku cesto objasnuvaat deka toa e "sestra na pradedomi", "sestra na prababami", "vujko" cesto znaci i "bratuced na majka mi". Znaci ima sestra so BG PASOS. Samo tatko i majka so bg pasos se posilen link. Ama bas da nema nieden star dokument, so sestra pominuva 100%. Inaku i pisa devojkata deka za sestrata ja vratile. Edinstvena precka e ako sestrata dobila pasos vrz baza na soprug-ziveela so nego 5 godini vo BG.
Се извинувaм јaс рaзбрaв тoa сестрa-сестрa декa се oднесувa нa мaјкa и и теткa и декa немoжaт дa ги пoврзaт нив,a не неa сo сестрa и.:pos:

Член од
8 февруари 2015
Мислења
315
Поени од реакции
298
Знaчи ствaрнo држи муaбетoт зa стaрите дoкументи.А нa кoј нaчин те известијa кaде е прoблемoт?Сaм oдиш вo пoтрaгa или некaкo ти сooпштувaaт?Кaкo тие нa дoпoлнителнa oсoзнaвaaт штo фaли?
Se javiv vo MP i odgovorot bese nema dovolno dok za da dokazete pivrzanost so vasata sestra.Ne deka e neophodno da donesete no pozelno bi bilo.Eve ova e sto mi kazaa bev odnesov rodbinska vraka zemena od sredec opstinata im dostaviv i sega cekam.[DOUBLEPOST=1495997590][/DOUBLEPOST]
Се извинувaм јaс рaзбрaв тoa сестрa-сестрa декa се oднесувa нa мaјкa и и теткa и декa немoжaт дa ги пoврзaт нив,a не неa сo сестрa и.:pos:
Ne moja rodena sestra koja veke ima dobieno pasos od 2007 god.[DOUBLEPOST=1495997819][/DOUBLEPOST]
Naprotiv!!!, taa napisa deka ima sestra so bg pasos, porodninska vrska i od vujkovci, tetki, babi i sl. zdravje, pa pak e vratena na dopolnitelna ! I tuka koga ke napsat "baba" toa ne znaci deka e po zlatna linija, tuku cesto objasnuvaat deka toa e "sestra na pradedomi", "sestra na prababami", "vujko" cesto znaci i "bratuced na majka mi". Znaci ima sestra so BG PASOS. Samo tatko i majka so bg pasos se posilen link. Ama bas da nema nieden star dokument, so sestra pominuva 100%. Inaku i pisa devojkata deka za sestrata ja vratile. Edinstvena precka e ako sestrata dobila pasos vrz baza na soprug-ziveela so nego 5 godini vo BG.[DOUBLEPOST=1495996733][/DOUBLEPOST]
p.s. Sem ako ne mislese sestra - sestra za tetkite. Ama bas i ne se bitni ako ima sestra so BG pasos
Vaka tetki sestri na tatko mi nivna krstenica so izvodi povrzani,pra dedo vojnik 1924 god inaku tatko na mojot dedo pak so izvod povrzani i sestra rodena pasos dobien 2007 god,no na intervju sluzbenickata rece nema problem.ja imame vo sistem i samo i zapisa ime .No ne bilo taka sega baraa rodbinska vrska ili izvod so pasosot .Jas odnesov od opstina dok.za rodbinska povrzanost i pak sum na dopolnitelna.Nema pravilo tuka se igra nekoja politicka igra .

Последно уредено:
Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Само инфо - бидејќи одите преку амбасада/конзулат - зошто на два пати истите работи?

Колку што знам, преку Софија, од ДАБЧ ти ги даваат сите документи што си ги поднел, па заедно со нив, произходот и нов извод од родени + лекарско се оди во Правда.

Не ви ги враќаат од ДАБЧ?
Ништо не ми вратија. Јас прозходот го вадев директно во ДАБЧ (поточно дупликат вадев, произход имам од 2006), само интервјуто ми е преку конзулат.

Член од
21 мај 2017
Мислења
101
Поени од реакции
49
Vaka tetki sestri na tatko mi nivna krstenica so izvodi povrzani,pra dedo vojnik 1924 god inaku tatko na mojot dedo pak so izvod povrzani i sestra rodena pasos dobien 2007 god,no na intervju sluzbenickata rece nema problem.ja imame vo sistem i samo i zapisa ime .No ne bilo taka sega baraa rodbinska vrska ili izvod so pasosot .Jas odnesov od opstina dok.za rodbinska povrzanost i pak sum na dopolnitelna.Nema pravilo tuka se igra nekoja politicka igra .[/QUOTE]

Toa sto go posivas "pak sum na dopolnitelna" dali e konkretno ti pisuva "Proverka od Viceprezidenta" ili drug status imas? I jas go nosev toj dokument od opstina deka brat mi - e fakticki moj brat :) pa da vidam dali sme ist slucaj[DOUBLEPOST=1495998771][/DOUBLEPOST]
Se javiv vo MP i odgovorot bese nema dovolno dok za da dokazete pivrzanost so vasata sestra.Ne deka e neophodno da donesete no pozelno bi bilo.Eve ova e sto mi kazaa bev odnesov rodbinska vraka zemena od sredec opstinata im dostaviv i sega cekam.[DOUBLEPOST=1495997590][/DOUBLEPOST]
Ne moja rodena sestra koja veke ima dobieno pasos od 2007 god.[DOUBLEPOST=1495997819][/DOUBLEPOST]
Vaka tetki sestri na tatko mi nivna krstenica so izvodi povrzani,pra dedo vojnik 1924 god inaku tatko na mojot dedo pak so izvod povrzani i sestra rodena pasos dobien 2007 god,no na intervju sluzbenickata rece nema problem.ja imame vo sistem i samo i zapisa ime .No ne bilo taka sega baraa rodbinska vrska ili izvod so pasosot .Jas odnesov od opstina dok.za rodbinska povrzanost i pak sum na dopolnitelna.Nema pravilo tuka se igra nekoja politicka igra .
Toa sto go posivas "pak sum na dopolnitelna" dali e konkretno ti pisuva "Proverka od Viceprezidenta" ili drug status imas? I jas go nosev toj dokument od opstina deka brat mi - e fakticki moj brat :) pa da vidam dali sme ist slucaj

Член од
8 февруари 2015
Мислења
315
Поени од реакции
298
Toa sto go posivas "pak sum na dopolnitelna" dali e konkretno ti pisuva "Proverka od Viceprezidenta" ili drug status imas? I jas go nosev toj dokument od opstina deka brat mi - e fakticki moj brat :) pa da vidam dali sme ist slucaj[DOUBLEPOST=1495998771][/DOUBLEPOST]
Toa sto go posivas "pak sum na dopolnitelna" dali e konkretno ti pisuva "Proverka od Viceprezidenta" ili drug status imas? I jas go nosev toj dokument od opstina deka brat mi - e fakticki moj brat :) pa da vidam dali sme ist slucaj[/QUOTE]
Преписката е разгледана от С'вета по гражданството. Извадена е за доп'лнителна проверка, ova go imam kako status ,posle finalna ova e .

Член од
9 мај 2017
Мислења
32
Поени од реакции
12
Дали е проблем ако на чичко ми му е истечен пасошо ? На негова основа вадам пасош. Фала

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
  • Ми се допаѓа
Reactions: Meh

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Ништо не ми вратија. Јас прозходот го вадев директно во ДАБЧ (поточно дупликат вадев, произход имам од 2006), само интервјуто ми е преку конзулат.
ОК, тебе секако ќе ти бараат дополнителни документи, со оглед на тоа дека произходот ем дупликат изваден, ем првиот од 2006та.

Не не плаши нас децава со барања за дополнителни или останати документи.

Затоа е добро кога веќе си ја опишувате процедурата, кажете ги битните "детали" пошо се крева паника и врева генерално, поттикнато од засебни случаи.

Поздрав. :)[DOUBLEPOST=1496004737][/DOUBLEPOST]
Дали е проблем ако на чичко ми му е истечен пасошо ? На негова основа вадам пасош. Фала
Личната карта им треба, не пасошот. Копија (во боја најдобро).

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
ОК, тебе секако ќе ти бараат дополнителни документи, со оглед на тоа дека произходот ем дупликат изваден, ем првиот од 2006та.

Не не плаши нас децава со барања за дополнителни или останати документи.

Затоа е добро кога веќе си ја опишувате процедурата, кажете ги битните "детали" пошо се крева паника и врева генерално, поттикнато од засебни случаи.

Поздрав. :)[DOUBLEPOST=1496004737][/DOUBLEPOST]

Личната карта им треба, не пасошот. Копија (во боја најдобро).
Погрешно си разбрал. За јас воопшто да добијам дупликат од ДАБЧ, уште од таму ми побараа дополнителни документи, така што дупликатот ми е по нови правила. Без дополнителни документи немаше ни да добијам дупликат. Сфатете: МП и покрај тоа ги бараат истите дополнитекни документи.

Член од
29 февруари 2016
Мислења
41
Поени од реакции
27
а дали има некој од 2014 што не е ставен на финална или сите се ставени ако не се до кој месец е стигнато
Мислам дека некаде до 3000 се стасани, јас сум со број 36хх/2014 сеуште на дополнителна, се надевам деновиве на промена

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Погрешно си разбрал. За јас воопшто да добијам дупликат од ДАБЧ, уште од таму ми побараа дополнителни документи, така што дупликатот ми е по нови правила. Без дополнителни документи немаше ни да добијам дупликат. Сфатете: МП и покрај тоа ги бараат истите дополнитекни документи.
Вчера аплицирав во министерство и не требаат дополнителни документи освен происход од ДАБЧ и таа што ги прима документите кажа дека се е во ред.Сите што апицираа имаа искучиво само происход. Интервју закажуваа за крај на јули 2018 . Следно, дури чекав имаше и луѓе што беа на интервју и НЕМА никакви нови прашања, туку само празници и како се чуствваш, што си по нациоалост, се на се, ни пет минути, чисто формално . Така да ве молам без дезинформации, секој си пишува што сака , крева паники, а не е пола од тоа точно. Не слушајте што ке ви каже кафекуварката во некоја институција !

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom