- Член од
- 11 април 2012
- Мислења
- 4.727
- Поени од реакции
- 5.473
Па и не си баш во право, не говорам за сите држави во европската унија не сум барал за секаде бидејки секоја од нив си има различни услови и кретериуми за престој кај нив, за студирање работа и слично.Problemot e sto ke rabotis so posebni rabotni dozvoli i uslovi za rezidencija kaj i da ides so mk pasos. Bolje ti e da zavrsis u kanada ili slicno so takvi uslovi. Privilegija e evropski pasos zasto te smetaat za gragjanin avtomatski, ides so licna, mozes da menjas raboti, otvaras biznisi, glasas, i posle 5-6 god dobivas niven pasos namesto 10 zasto si cekal za stalna rezidencija. Ako nekoj e kvalifikuvan i samo saka rabota, mu se nudat mnogu posiroki opcii od evropa. Nema razlika dali si so svedski ili bugarski. Ali ne zimaat site radi pogolema plata e stvarta
Да добиваш посебна работна дозвола за работа но чим добиеш работа тогаш немаш никакви проблеми за да ја добиеш истата, доколку најдеш друга работа може да ја промениш сегашната само што ќе ќе мораш да ги известиш во миграцијоното дека вршиш промена. Право на глас појма немам дали ќе имаш и не ме ни интересира но ми е нелогично ти како бугарски државјанин да имаш право на глас во Англија на пример без разлика што ти живееш и работиш во таа земја. И на крај она што си го пишал за добивање нивен пасош исто така варира од држава во држава и најчесто во сите нема разлика дали си граѓанин на европска унија или не си. Плус колку што се секавам неможеш да имаш државјанство од две земји кои се во европската унија од едното ке мораш да се откажеш. А за некои земји пр. Германија ќе мораш да се откажеш и од македонското државјанство доколку сакаш да добиеш германско.