Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
23 февруари 2016
Мислења
415
Поени од реакции
581
Имам поднесено документи за добивање на произход. Велиш - треба да имам потврда со која ми се докажува потеклото - искрено, единствено ако изјавата (Декларација) дека имам бугарско национално сознание - ако тоа е потврда за потекло. Ако не, незнам, но штом викаш дека мора да имам потврда за да аплицирам за произход, а веќе имам аплицирано, веројатно декларацијата заверена на нотар е тоа за кое збориме. Инаку, кога стигнав во Софија, посредникот толку многу се брзаше да стигнеме секаде и да завршиме со се на време, што, кога ми даде една фолија со некој 20тина листа внатре, немав ни време да видам што всушност предавам во ДАБЧ. Ваљда посредникот мој знае што треба xD
па ако не си водел што има внаѕре можеби имало и потврда. Иначе декларацијата е плус документ покрај потврдата, впрочем затоа и се бараат тие изводите од баби или дедовци. Валјда се е во ред со твоите документи, пошто во ДАБЧ ги прегледуваат на лице место и ако ти фали некој нема да ти ги примат

Член од
24 мај 2015
Мислења
400
Поени од реакции
281
па ако не си водел што има внаѕре можеби имало и потврда. Иначе декларацијата е плус документ покрај потврдата, впрочем затоа и се бараат тие изводите од баби или дедовци. Валјда се е во ред со твоите документи, пошто во ДАБЧ ги прегледуваат на лице место и ако ти фали некој нема да ти ги примат
Значи дека потврдата за која се зборува на форумов - потврда од БКК - е всушност потврда за потекло што јас ја имам веќе предадено во ДАБЧ ?

Малце глупо прашање, но, дали знаеш врз која основа би можела да ми е издадена? Мојте баба и дедо се од Свети Николско, исто и мојте родители, а јас сум од скопје. Да не има тоа некаква врска со таа Статистика за која се зборува, што оди со потврдата?

Член од
23 февруари 2016
Мислења
415
Поени од реакции
581
Значи дека потврдата за која се зборува на форумов - потврда од БКК - е всушност потврда за потекло што јас ја имам веќе предадено во ДАБЧ ?

Малце глупо прашање, но, дали знаеш врз која основа би можела да ми е издадена? Мојте баба и дедо се од Свети Николско, исто и мојте родители, а јас сум од скопје. Да не има тоа некаква врска со таа Статистика за која се зборува, што оди со потврдата?
Тоа е финтата. Ти им даваш избод од баба или дедо и според тоа каде тие живееле они гледаат во тоа село или град колку од луѓето се изјасниле како православни бугари или муслимани бигари или турци, срби, грци, арнаути. и тоа би требало да го пишува на потврдата. затоа е битна новата потврда, старите немаат такви податоци и затоа ги прекратија тие со стари или ги вратија на дополнителна па овие однесоа нови потврди и сега чекаме да видиме да почнат да ги одобруваат

Член од
24 мај 2015
Мислења
400
Поени од реакции
281
Тоа е финтата. Ти им даваш избод од баба или дедо и според тоа каде тие живееле они гледаат во тоа село или град колку од луѓето се изјасниле како православни бугари или муслимани бигари или турци, срби, грци, арнаути. и тоа би требало да го пишува на потврдата. затоа е битна новата потврда, старите немаат такви податоци и затоа ги прекратија тие со стари или ги вратија на дополнителна па овие однесоа нови потврди и сега чекаме да видиме да почнат да ги одобруваат
А до кога се издавале тие стари потврди кои што не содржеле такви информации? И дали новиве потврди (од 2016) ги имаат тие информации (податоци) за населението?

BTW Фала многу за појаснувањата до сега

Член од
23 февруари 2016
Мислења
415
Поени од реакции
581
А до кога се издавале тие стари потврди кои што не содржеле такви информации? И дали новиве потврди (од 2016) ги имаат тие информации (податоци) за населението?

BTW Фала многу за појаснувањата до сега
Колку што знам, новибе се издаваат од септември 2015 и нема проблем, само да завршиме работа :)

Член од
18 септември 2014
Мислења
828
Поени од реакции
747
Не се разбирам до толку, ама на Гугал Транслејт ова го дава како превод на `Липсват данни` = No data :S

Провери дали го внесуваш точно бројот што треба да биде внесен и годината
грешно проверуваш. За број на преписка треба да го внесеш бројот, кога си бил да подадеш за интервју во министерството (најверојанто 2015) на пример 9578/2015 и пинот што ти го запишале на денот кога си бил на интервјуто. Игнорирај го тој број што ти го пишале за време на интервјуто во формат 8843/16, користи го првиот број на картончето го пишува под Рег .No.

http://publicbg.mjs.bg/BgInfo

• 1.Полетата за Молба вх. номер и ПИН са зад'лжителни.
  • 2.Входјаштијат номер на молба е в'в формат „номер/година“ . Пример: „123/2016“.
  • 3.ПИН код'т е вписан в документа, којто сте получили при подаването на молбата на гишето в дирекција „Б'лгарско гражданство“(за подалите молби след 20 декември 2015).
  • 4.Ако сте подали молбата си преди 20 декември 2015 г. Вашија ПИН е полученијат при провеждане на интервјуто номер на преписка в'в формат „номер/година“ . Пример: „234/2015“.
  • 5.Ако сте подали молбата си преди 20 декември 2015 г. и с Вас не е проведено интервју, ПИН кода ште получите след провеждане на интервјуто от служител на Дирекција „Б'лгарско гражданство“.
koga kje vpisam ***/2016 i PIN bidejki podnesov molba za intervju vo septemvri 2015, mi vika
`Липсват данни`
sovet?
прочитај погоре..

Последно уредено:
Член од
24 мај 2015
Мислења
400
Поени од реакции
281
да ама исто од 2016 па чекам произход. среќа го фатив последниот воз иначе ќе чекав за во ДАБЧ 1 година за малку
Значи горе доле заедно ќе ја тераме работава хаха :)

Инаку пробуваш само со изјава да извадиш државјанство, или имаш некоја воена книшка или некој роднина?[DOUBLEPOST=1461689632][/DOUBLEPOST]
Значи горе доле заедно ќе ја тераме работава хаха :) :)

Инаку пробуваш само со изјава да извадиш државјанство, или имаш некоја воена книшка или некој роднина?

Член од
23 февруари 2016
Мислења
415
Поени од реакции
581
Значи горе доле заедно ќе ја тераме работава хаха :)

Инаку пробуваш само со изјава да извадиш државјанство, или имаш некоја воена книшка или некој роднина?[DOUBLEPOST=1461689632][/DOUBLEPOST]
Немам ништо друго освен потврдата. Посредницибе викаат не се секирај сигурно добиваш...колку и да им се намерите поштени, сепак не се претседателот за точно да ти кажат. :(

Член од
24 мај 2015
Мислења
400
Поени од реакции
281
Немам ништо друго освен потврдата. Посредницибе викаат не се секирај сигурно добиваш...колку и да им се намерите поштени, сепак не се претседателот за точно да ти кажат. :(
Она што ме радува е што, секој месец-два има отварање на некое ново бугарско здружение низ македонија. Па затоа ми нема логика, да отвараат секој месец здруженија, а да ја отежнуваат постапката или недај боже планираат да ја укинат за вадење на државјанства. Така да се ќе биде во ред, барем според она што јавно се гледа. Мене ме плаши ЕУ да не рече крај (Германија поточно- зашто таму идеме највеќе), а Бугарите не верувам дека само-иницијативно ќе речат стоп, било кога во иднина :)

Член од
23 февруари 2016
Мислења
415
Поени од реакции
581
Она што ме радува е што, секој месец-два има отварање на некое ново бугарско здружение низ македонија. Па затоа ми нема логика, да отвараат секој месец здруженија, а да ја отежнуваат постапката или недај боже планираат да ја укинат за вадење на државјанства. Така да се ќе биде во ред, барем според она што јавно се гледа. Мене ме плаши ЕУ да не рече крај (Германија поточно- зашто таму идеме највеќе), а Бугарите не верувам дека само-иницијативно ќе речат стоп, било кога во иднина :)
се разбирам од ЕУ и право на ЕУ и можам да ти кажам дека како прво Бугарија си има автономија во тоа како да го води издавањето на државјанства, а Германија не може да каже стоп пошто тоа директно би го нарушило слободното движење на труд низ ЕУ што е еден од четирите столба на ЕУ.

Битното е да не ги затегнат условите за добивање на државјанство.

Последно уредено:
Член од
25 март 2014
Мислења
717
Поени од реакции
733
@Walkman aj te molam kazi mi od koja data e tvojata potvrda, prasuvam za bliska osoba, ima podneseno za proishod so BKK od bitolskoto zdruzenie, no vo juni 2015(zemena potvrdata i podneseno vo DABC)Dali se raboti za novite potvrdi so statistika ili e toa od starite potvrdi?

Член од
25 февруари 2015
Мислења
810
Поени од реакции
1.561
Zdravo Barbi,

Od 19.11.2015.
Se racuna od novite.

Najdobro da se javi tamo kade sto ja zemala i da gi prasa odgovornite sto se tamo. Oni ce i dadat najtocna informacija

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom