Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

  • https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

    Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

    Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

    Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

    Гласови: 0 0,0%
  • forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

    Гласови: 0 0,0%

  • Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
30 ноември 2014
Мислења
3
Поени од реакции
0
Zdravo na site,

dali so bugarska danocna kniska od dedo moj od 42 godina moze da se izvadi pasos, i kako moze da se dokaze vrskata do mene?

Vi Blagodaram.
 
S

simpleman

Гостин
Да не се зачленувате во БКК ич,да не фрлате пари за џабе,бидејќи потврдите од БКК не ги признаваат ниту од ДАБЧ моментално,прават проблеми околу регистрацијата на БКК во ДАБЧ со последните заклучоци од инспекцијата на владата која е извршена во ДАБЧ.....ептем очигледна е целта да се сведе на минимум издавањето на бг пасоши.А со прекратувањето тоа е секој втор четврток и ќе продолжи и натаму и е фактички отказ тоа,така да мислам дека дефинитивно е завршено со издавањето на бг пасоши без документи,тешко дека ќе се промени нешто.
 
Член од
30 ноември 2014
Мислења
469
Поени од реакции
948
со неколку зборови ќе објаснам, по наредба на претходниот службен премиер има проверка и на тој состанок е дискутирано до какви заклучок дошле инспекторите, не видов никаде да се става вето, има критики за тоа дека се издавани пасоши без докази за таков само со документ од дабч што во моментот не е доволно, има нешто за легализација на документите мислам дека во некој од случаите не е потребна, има критика дека не се објаснува на оние на кои им е одбиен зошто им е одбиено и слични работи кој сака може да го прочита целото (мрзливи ме) но за вето и за патни исправи не видов никаде да се зборува ниту дека ќе се одземат документи кога им заврши срокот
http://www.government.bg/fce/001/0211/files/0511_Doklad.pdf
Го прочитав докладот од комисијата која се занимавала со неправилностите во дабч колку што можев да видам тие имаат примедба на администрацијата во дабч и нејзиниот претседател во начинот на кој издавале происход дури наведуваат во документот од пр. 40 издадени уверенија дека 11 се безникаков основ односни со изјава за бугарска самосвест еве извадок од тој дел :

2.2. Проверка на процедурите по издаване на удостоверенија за б'лгарски
произход през 2014 г.
За да проследи спазването на законовите и в'трешноведомствените актове за
издаване на удостоверение за б'лгарски произход комисијата на случаен принцип
разгледа 57 бр. преписки на зајавители, при което се констатира:
 24 зајавленија са подадени чрез б'лгарски дипломатически и консулски
представителствата;
 33 зајавленија са депозирани лично от зајавителја или от уп'лномоштено от него
лице;
 33 бр. от зајавленијата са подадени от лица от Р Македонија; 8 бр. от лица от
Албанија, 6 бр. от лица от Украјна, 4 бр. от лица от Косово, 2 бр. от лица от Молдова, 2 бр.
от лица от С'рбија, 1 бр. от лица от Турција и 1 бр. от лица от Аржентина;
 по 40 от зајавленијата са издадени удостоверенија за б'лгарски произход;
 по 3 от зајавленијата са издадени удостоверенија за разрешение за прод'лжително
пребиваване и разрешение за постојанно пребиване;
 по 14 от зајавленијата не са издадени с'ответните удостоверенија,
 по 2 зајавленија е постановен отказ (има издадена заповед за отказ);
 12 преписки са прекратени с поставени резолјуција и подпис на дл'жностно лице
в'рху с'ответното зајавление.
Установи се, че на основание чл. 3, ал. 1, т. 1 от ЗБЖИРБ (документ от б'лгарски или
чужд д'ржавен орган) са издадени 22 удостоверенија, на основание чл. 3, ал. 1, т. 2 от
ЗБЖИРБ (документ от организација на б'лгари в чужбина) са издадени 3 удостоверенија, по
чл. 3, ал. 1, т. 3 от ЗБЖИРБ (документ на Б'лгарската православна ц'рква) са издадени 4
удостоверенија.
Впечатление прави факта, че от ДАБЧ са издадени 11 удостоверенија за б'лгарски
произход в'з основа на зајавленија, с приложена к'м тјах само на декларација за
б'лгарско самос'знание. Т.е. 19% от удостоверенијата за б'лгарски произход (11
зајавленија от обшто 57 проверени) са издадени в нарушение на чл. 3, ал. 1 ЗБЖИРБ.


Значи мое мислење е дека 29 уверенија се издадени по основ на приложен документ со кој се докажуваат вашите бугарски корени одредени со закон и сите кои имаат приложено исти вакви документи како доказ нема да бидат спорни и ке бидат решени во наша корист.
Исто така може да биде одговор за сите кои прашуваат дали некој документ би им завршил работа доколку се вратени на дополнителна проверка или пак сакаат да отпочнат процедура за прв пат овде се наведени три основи според кои не би имале проблем доколку поседувате вакви документи дека ќе добиете државјанство а тоа се:
1.документ од Бугарски или Странски Државен орган каде вашите блиски се запишани како Бугари на пр. Југословенска воена книшка каде пишува дека лицето служело во Бугарска војска
2. Документ од призната организација на Бугарите во странство овластена од Бугарија да издава документи за идентификација.
3.документ издаден од Бугарската православна црква
сите овиие документи треба да се оригинали и да ги поврзете со вас со оргинални изводи датата на издавање не е важна.
се извинувам ако бев долг бидејќи сум но на форумов и се надевам дека моите констатации се точни бидејќи се работи за оригинален службен документ.
 
Член од
22 октомври 2014
Мислења
1.187
Поени од реакции
694
Dobro be luge dosta veke gi tolkuvate zakonite od svoe glediste.Site prepiski sto se prekrateni se prekrateni po avtomatizam isto kako vo sudot koga nekoe delo ke zastare.Znaci vrnati na dopolnitelna proverka imaat vreme od edna godina da dostavat dokument sto I ne e mal vremenski period.Drugo sto e najbitno tuka imame primeri kade so original dokumenti gi vrakat I odbivat ,kade nekoj zema bez nikakov dopolnitelen dokument (cista sreka) nekoj zema so dokument deka dedo mu vrsil transport na stoka vo Bugarija vo toa vreme I sl da ne nabrojuvam.Znaci se e cista lotarija I sreka.Ako bratucet moj pred 10godini zemal drzavjanstvo I negovite predci se priznati kako bugari koja e taa logika mene da me vratat ko imame isti predci isti baba I dedo.Zaso arhovo od Veliko Trnovo ne gi izdava dokumentite deka necii dedo e sluzil vojska I ako go izdadat gospodata od pravosudie ne go prifanat.Vo nekoj od po redhodnite moj postovi napisav deka dedo mi mi kaza deka ko si odele Bugarite 43-44 I dosle srbite bilo zabraneto poseduvsnje na bilo kakov bugarski dokument I istite bile unistuvani I zameneti so srpski.Znaci dosta e so tie rekla kazala muabeti ili vakov zakon onakov zakon.Jasno e deka na tie od 2012 godina redo I e minal I roko im e precekoren sega ja gledaat 2013.I spored mene celio ovoj haos moze da bide samo vo polza na tie sto cekaat za ovaa vlast da im dade drzavjanstva na makedoncite ednostavno da go iskoriste veke postoeckiot haos.I znam deka ako rabotata vo ambasadata vo Skopje e opravena na veliko mozeme da komentirame deka I vo Sofija e vo red.Drugo vrabotenite od predhodnata vlast se skoro site otpusteni I na nivno mesto doagaat vraboteni od ovaa vlast so znaci deka ako od pogornite pozicii im izdadat naredba da gi pustat makedoncite nisto ne moze da gi sprece.Znaci site pravila I zakoni kako se doneseni da se pocituvaat taka mozat I da se krsat.Za toa bez nervoza.So e nase ke si dojde.
 
Член од
13 септември 2008
Мислења
194
Поени од реакции
259
1 декември е а новата власт дојде на 7 ноември......дали има логика дека за неполн месец се ќе се смени па да се носи заклучок дека немало ништо да сменат бла бла бла да поминеше период од 2 и пол 3 месеци ај држи струја муабето дали сериозно мислите дека на Борисов му е само проблемот со не издавањето на државјанства од предходната влада? Па има миљон други проблеми почекајте малце стрпете се еве ви средина или крај на декември ќе се гласа за реформи во судство ќе дојди и нашето на ред за брзо то брзо не е за 15 мин од сега ви постира таму го заборајв кој беше говор од Каракачанов јасно слушнавте а се надевам и разбравте шо кажа па сеа проценете сами дали ќе има или нема шанса за промени
 
Член од
30 ноември 2014
Мислења
3
Поени од реакции
0
Здраво,

дали однапред треба да се пријавеш за происход од ДАБЧ или можеш директно во Софија да одеш и да и однесеш документи (без пријавување на интернет)?
 
Член од
1 декември 2014
Мислења
217
Поени од реакции
247
Pozdrav do site. Sakam da go spodelam moeto iskustvo vo procedurata za dobivanje na bugarski pasos. Prethodno procitav skoro se sto ste napisale. Bev na intervju vo Sofija na 10 septemvri 2013. Za tie sto doprva odat na intervju, moj dobronameren sovet e da bidat obleceni kako da odat na deloven sostanok, zosto kolku i da ne znaci oblekata, sepak kakov vpecatok ke ostavime kaj sluzbenikot pri intervjuto e mnogu vazno za ponatamosniot tek na nastanite. Mojot posrednik od Kumanovo bese krajno nezainteresiran za se osven za parite sto trebase da gi zeme. Do intervjuto mi zede 400 evra. Vo mart doznav od prijateli deka se potrebni dopolnitelni dokumenti. Potragata traese 2 meseci. Najdov od brat na dedo mi deka se zapopil vo Rilskiot manastir vo Bugarija i negova vencanica isto vo Bugarija. Gi povrzav so umrenici od tatko mi, dedo mi i brat mu. Cickoto na brat mu nemal deca i vsusnost go iscuval tatko mi. Toa go kazav uste na intervjuto. Vo megjuvreme doznav deka mojata 2 bratucetka od cicko. Posrednikot mi pobara 200 e. Slucajno stignav do drug posrednik, koja navistina e fer. Taa mi naplati po 200 den od prevod, 15 e od legalizacija i uste 10 e za uslugata sto ke gi odnese dokumentite. Bratucetka mi nemase orginal umrenica od popot. Gi podnesovme dokumentite na 20 maj. Bratucetka mi e od 2012, na intervju bese vo juli 2012. Na 20 juni i stigna e-mail deka dokumentite se uvazeni i deka treba da donese orginal umrenica. Gi odnese vo juli. Od juli do 11 noemvri kaj nea nemase promena na statusot (dopolnitelna proverka). Na 11 noemvri povtorno i pristigna dokument od ministerstvoto za pravosudie deka vo izvodot od tatko i baba i e napisana so drugo ime. I pobaraa dokaz deka toa e ista licnost. Taa e na dopolnitelna proverka od lani od noemvri i seuste i stoi dopolnitelna. Kaj mene se uste e vo obrabotka, verojatno ne mi e stignat redot...Jas sum so brojce 12xxx...
 
S

simpleman

Гостин
Според неофицијална информација што ја добив, месецов ќе ги прекрателе сите од 2012 кои се вратени на дополнителна во 2013 т.е после една год. од објавувањето во протокол,така да ако некој има некаков документ нека носи,нека не чека политички разврски.Тоа со истекот на една г. да се прекрати преписка да напоменам дека е официјална позиција на министерството
 
Последно уредено од модератор:
Член од
30 ноември 2014
Мислења
3
Поени од реакции
0
@simpleman

Не би сакал да одам преку посредник, па дали можеш да ми кажеш дали мора претходно да се закаже во ДАБЧ за поднесување документи за произход или директно може да се оде во Софија во Дабч и да се чека ред таму.

Поздрав.
 

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.967
Поени од реакции
35.600
Заебан ви е ставот што го имате спрема новата влада. Како македонските бугари да се единствен проблем што го има Борисов сега. На власт се само 1 месец , и ако мислите дека туку-така преку вечер ќе тргнат работите на арно , гадно сте се заебале. Ова може да трае уште цела година додека го сменат законот за дополнителните документи.
 
Член од
13 септември 2008
Мислења
194
Поени од реакции
259
Заебан ви е ставот што го имате спрема новата влада. Како македонските бугари да се единствен проблем што го има Борисов сега. На власт се само 1 месец , и ако мислите дека туку-така преку вечер ќе тргнат работите на арно , гадно сте се заебале. Ова може да трае уште цела година додека го сменат законот за дополнителните документи.
и јас то го зборам можи не цела година ама сигурно уште најмалце месец-два ако веќе некој има накаква инф нека остај линк нешто ова она не само на памет тропање
 
Член од
20 октомври 2013
Мислења
241
Поени од реакции
122
Според неофицијална информација што ја добив, месецов ќе ги прекрателе сите од 2012 кои се вратени на дополнителна во 2013 т.е после една год. од објавувањето во протокол,така да ако некој има некаков документ нека носи,нека не чека политички разврски.Тоа со истекот на една г. да се прекрати преписка да напоменам дека е официјална позиција на министерството
Овие што се одбиени се од времето на техничката влада, и тогаш каракачанов одма реагираше дека тоа е еднакво на предавство, па незнам дали ќе дозволи сега пак да има прекинати преписки, зависи како се договориле, пошто по закон не требасе да сме вратени на дополнителна ама ај
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom