Бугарското влијание и окупација на Македонија

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.662
Поени од реакции
736
ИМЕНКИ рече, ооооо ти! Презимето во случај кога е добиено со наставки -ов, -ев, -ски, -вски е ПРИДАВКА, не е именка. Еве уште еден доказ дека нити поим имаш што зборуваш, а тоа што го кажуваш подоцна го порекнуваш. Именки со наставка -ски јас не знам на ни еден јазик во светот, затоа те прашав ти да ми кажеш.
Мислев на иминња/презимиња, не именки. Јас сум македонски Бугарин, не Македонец и литературниот македонски не ми е мајчин јазик, извини.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.983
Поени од реакции
37.258
Мислев на иминња/презимиња, не именки.
Ете, побарав, слично било и на бугарски - имена.

Во тоа е и проблемот со вас, всушност - што едно мислите, друго правите, а соочени со вистината, кога боли, плукате и на тоа што сте мислеле, и на тоа што сте правеле.
Исто така, направи проста анализа кои именки завршуваат на „ски“ и ќе го видиш основното бугарско правило за нив.

Down

Boozer
Член од
4 мај 2012
Мислења
3.951
Поени од реакции
6.824
Мислев на иминња/презимиња, не именки. Јас сум македонски Бугарин, не Македонец и литературниот македонски не ми е мајчин јазик, извини.
И у зоолошка у Карпош има слон па тоа не го прави македонски слон.

Не постои македонски бугарин или си македонец или си татар, изрод со еден збор.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.131
Поени од реакции
5.774
Крајот на презимето може да биде бугарски, руски, српски, чешки итн. Никогаш никаде не напишав дека се исклучиво бугарски. Иван е бугарско име, но тоа не значи дека не е и руско итн. Само што пристапот ти е типично македонски и веруваш дека секој збор е „ексклузивен“.
Иван бугарско име?? Што имало полошо од бугар? Ванаби бугар...Иван по потекло е ЈУДЕЈСКО/ЕВРЕЈСКО име, ако веќе цепидлачиш толку..Е сега како што ви тргнало и Евреите можеби се бугари тогаш можи да е бугарско.. Па кога и Христос Господ Бог викате дека е бугарин, тогаш зошто да не и евреите...За ескимите малку се двоумам, ама имаат жичка бугарска...
Природно му оди. Таков е по табиет.
После 10 страни самиот себе се демантира.
По 10 страни? Би рекол во следниот пост...Иван ете било бугарско име...хахахахаххахахахахахахахахахаххахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха

Член од
14 август 2006
Мислења
45.266
Поени од реакции
84.364
Генерално, Бугарот за презимињата е у право и збори вистина за презимињата (воглавно).
Пред 20 век (и на самиот почеток) немало тука -овски и -евски, туку биле на -ов и -ев и понекои со името на дедо му како презиме, на пример, Трајко, Крле и слични презимиња.

Работата е - што со тоа ако биле сите на -ов и -ев? Како тоа покажува дека сме Бугари? Да не се и Русите и Белорусите Бугари случајно?

Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.957
Поени од реакции
6.045
Генерално, Бугарот за презимињата е у право и збори вистина за презимињата (воглавно).
Пред 20 век (и на самиот почеток) немало тука -овски и -евски, туку биле на -ов и -ев и понекои со името на дедо му како презиме, на пример, Трајко, Крле и слични презимиња.

Работата е - што со тоа ако биле сите на -ов и -ев? Како тоа покажува дека сме Бугари? Да не се и Русите и Белорусите Бугари случајно?
Никој не бил на ев и ов пред бугарското влијание, низ цела Македонија се користело само името на предокот, но и ев и ов не е баш резултат на бугарска политика туку словенска, ов и ев немаат врска со бугарија, но пак исто така ски има домородна традиција во западна Македонија и не гледам ништо против ски да е исклучиво Македонско, на пример во бугарија ски има друго значење како за опишување на некој предмет што е различно од нашата македонска култура.

Член од
22 февруари 2024
Мислења
121
Поени од реакции
222
Ти одговорив, но ти го избриша мојот пост секако. :facepalm:
Репресирани, за греота. Ништо не ви дозволуваат на вас татарите во Македонија. Затоа 2ца без 3ца одбележавте за Мара Бунева. Родена во Тетово починала во Скопје. Чистокрвна бугарка. Додека во вашата мочана земја што неможе влада да направи цела деценија Македонците не се ни 100 души.

само и вие како овој шипјанец мисирот еден пост е дека пола милион Македонци земаат бугарски пасоши втор пост нема ниту еден Македонец кај вас.

не вреди човек ни 2 грама енергија да троши на вас.

Kajgana Shop

На врв Bottom