Бугарското влијание и окупација на Македонија

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.420
Поени од реакции
572
Да видиме всушност која земја и како го оспорила договорот. Дали имаш некакви документи? Нема идеологија „Бугаризам“. Ова е нешто што веројатно со го измисли сам. Јас сум Бугарин, по потекло од Македонија.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.634
Поени од реакции
4.936
Да видиме всушност која земја и како го оспорила договорот. Дали имаш некакви документи? Нема идеологија „Бугаризам“. Ова е нешто што веројатно со го измисли сам. Јас сум Бугарин, по потекло од Македонија.
Не постојат "Бугари" има само приврзаници на Бугаризмот наречени Бугаристи. А Сан Стефански не е меѓународно признаен затоа не се остварил.
 
  • Хаха
Reactions: RTM

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.420
Поени од реакции
572
Не постојат "Бугари" има само приврзаници на Бугаризмот наречени Бугаристи. А Сан Стефански не е меѓународно признаен затоа не се остварил.
Кога настанал овој "Бугаризам" и кој го создал?
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.420
Поени од реакции
572
Пасија и рани Бугаристи под Руско влијание.
1816 - Кирил Пејчиновиќ пишува "писасја ради потреби и ползованија препростејшим и некнижним јазиком Болгарским долнија Мисии"
1817 - Јоаким Крчовски пишува „простејшиј јазик болгарскиј“ и „иждивением же православних христиан штипских и прочих градов болгарских“

Како би ги класифицирал овие двајцата? Рани Бугаристи под Руско влијание?
 
Член од
14 јули 2022
Мислења
16
Поени од реакции
13
Не постојат "Бугари" има само приврзаници на Бугаризмот наречени Бугаристи.
Бугари не постоеле - еве ти го негирането на БГ идентитет - 100%.
Тезата наспроти е - постоат македонци(од 1946 г. насам)

Ако има "приврзаници на Бугаризмот" тогаш тие се македонци - велепредавници, които требва да се мразаат.
Мислам дека ке биде добре да се направи "попис на велепредавници" и да се објави пред јавността - да знае народот, например дека Иван Михајлов е велепредавник на македонштината...
Ако се направи попис, то тогаш списокот ке биде много долг....де не стане така, дека и Христо Татарчев и многумина други се велепредавници...сите свештеници, сите учители...сите тие биле бугаристи, значит велепредавници...
 
Член од
19 февруари 2011
Мислења
483
Поени од реакции
502
1816 - Кирил Пејчиновиќ пишува "писасја ради потреби и ползованија препростејшим и некнижним јазиком Болгарским долнија Мисии"
1817 - Јоаким Крчовски пишува „простејшиј јазик болгарскиј“ и „иждивением же православних христиан штипских и прочих градов болгарских“

Како би ги класифицирал овие двајцата? Рани Бугаристи под Руско влијание?
А зошто велат болгарским а не блгарски. како тоа се родум бугари а не зннат како тоа се говори на бугарски? Болгарски ти е руски збор под чија директива за да можат да опстојат финаскиски пишувале за проектот на Русија кој се спремал во блиската иднина
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.634
Поени од реакции
4.936
Бугари не постоеле - еве ти го негирането на БГ идентитет - 100%.
Тезата наспроти е - постоат македонци(од 1946 г. насам)

Ако има "приврзаници на Бугаризмот" тогаш тие се македонци - велепредавници, които требва да се мразаат.
Мислам дека ке биде добре да се направи "попис на велепредавници" и да се објави пред јавността - да знае народот, например дека Иван Михајлов е велепредавник на македонштината...
Ако се направи попис, то тогаш списокот ке биде много долг....де не стане така, дека и Христо Татарчев и многумина други се велепредавници...сите свештеници, сите учители...сите тие биле бугаристи, значит велепредавници...
Малку биле народот не верувал во Бугаризмот.
Автоматски споено мислење:

1816 - Кирил Пејчиновиќ пишува "писасја ради потреби и ползованија препростејшим и некнижним јазиком Болгарским долнија Мисии"
1817 - Јоаким Крчовски пишува „простејшиј јазик болгарскиј“ и „иждивением же православних христиан штипских и прочих градов болгарских“

Како би ги класифицирал овие двајцата? Рани Бугаристи под Руско влијание?
Да. Наспроти мнозинството од народот. Имало луѓе со испран мозок секогаш.
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.420
Поени од реакции
572
А зошто велат болгарским а не блгарски. како тоа се родум бугари а не зннат како тоа се говори на бугарски? Болгарски ти е руски збор под чија директива за да можат да опстојат финаскиски пишувале за проектот на Русија кој се спремал во блиската иднина
Затоа што тогаш "бугарски" се пишува вака. Паисиј Хилендарски во 1762 година го напишал „Болгарски“, „Болгарин“... Софрониј Врачански во 1806 година исто...
Автоматски споено мислење:

Да. Наспроти мнозинството од народот. Имало луѓе со испран мозок секогаш.
Вашите историчари ги нарекуваат први преродбеници, ти ги нарекуваш испрани мозоци...
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.634
Поени од реакции
4.936
Затоа што тогаш "бугарски" се пишува вака. Паисиј Хилендарски во 1762 година го напишал „Болгарски“, „Болгарин“... Софрониј Врачански во 1806 година исто...
Автоматски споено мислење:


Вашите историчари ги нарекуваат први преродбеници, ти ги нарекуваш испрани мозоци...
Секој кој верувал во Бугаризмот од Македонија е ретардиран и глуп.
 
Член од
14 јули 2022
Мислења
16
Поени од реакции
13
Секој кој верувал во Бугаризмот од Македонија е ретардиран и глуп.
Да напраиме список за "окупацијата" - дошле "грагански окупационен корпус" во Вардарска МК деца и внуци на Миладиновци, Татарчеви, Делчеви, Дрангови, Шапкареви - општо около 25 000 луге интелиганциа - инженери, лекари, правници, музичари, актери....да помогнат на народот побрзо да оди напред...Па од 1945 па до 1951 ги протерале еден по друг...за тоа дека не сакале да се пишуваат "неб'лгари"..
 
Член од
14 јули 2022
Мислења
16
Поени од реакции
13
Нема бугаризам има Македонизам. Творевина на Коминтерна и Тито
Нити коминтерна нити Тито - наша работа си е . б'лгарска, коминтерната тогаш е георги димитров и васил коларов..
Тито велел не им веруваам на бугарите од Македонија...Мед му капнало кога Лазар Колишевски му рекол - Ние веке не сме бугари - ставаме Македонци...
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.634
Поени од реакции
4.936
Нема бугаризам има Македонизам. Творевина на Коминтерна и Тито
Нема Македонизам има Бугаризам творевина на Фашистите и Цар Петар.
Автоматски споено мислење:

Да напраиме список за "окупацијата" - дошле "грагански окупационен корпус" во Вардарска МК деца и внуци на Миладиновци, Татарчеви, Делчеви, Дрангови, Шапкареви - општо около 25 000 луге интелиганциа - инженери, лекари, правници, музичари, актери....да помогнат на народот побрзо да оди напред...Па од 1945 па до 1951 ги протерале еден по друг...за тоа дека не сакале да се пишуваат "неб'лгари"..
Имало глупи и идиоти од секогаш.
 
Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
Нема бугаризам има Македонизам. Творевина на Коминтерна и Тито
Самата егизистенција на бот како тебе на форумов се коси со било каков Македонизам што вие си го замислувате. Да имаше таков Македонизам досега ти ќе беше баниран и оние ретардоси од бугарските друштва ќе беа оставени во меѓузона на деве баир. Со оглед на тоа што тие ретардоси се од типот на еден член од форумов: Стеф има супер да си одговарате со забеганоста. Дури мислам тој им е така по ок.
Мислам дека си се пронаоѓате такви со забеганоста од реалноста и супер ќе си одговарате.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom