Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
21 април 2012
Мислења
366
Поени од реакции
186
Абе ПФК Марек од Дупница, не се прави мутав сосила.
Јасна и очигледна ви е гнасната асимилаторска цел, која си ја влечете веќе два века и повеќе.
Не мудросери повеќе и не брани ветерници.
Прочитани сте како селски буквар.
Хахаха нема как да не ти се смеам,сега и ние сме виновни за вашата неспособеност да имате држава,економиja,безбедност и т.н.Не бранам ветерници,а зборам со факти.Е оти само 2 века бре,не са ли повеке :pos: .Аjде оди во бугарската амбасада и сопри сограгjaните си да не аплицират за БГ пасош!
Колку ли пари преведуват Македонци от надвор во МК со БГ пасоши,пари искарани со БГ пасоши,прашаj се малце!

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Хахаха нема как да не ти се смеам,сега и ние сме виновни за вашата неспособеност да имате држава,економиja,безбедност и т.н.Не бранам ветерници,а зборам со факти.Е оти само 2 века бре,не са ли повеке :pos: .Аjде оди во бугарската амбасада и сопри сограгjaните си да не аплицират за БГ пасош!
Колку ли пари преведуват Македонци от надвор во МК со БГ пасоши,пари искарани со БГ пасоши,прашаj се малце!
Почнавте кон крајот на 19 век, серевте во 20 век, па еве, и во 21 век...
Кога збориш со факти, ептен е факт дека сето тоа ви е асимилаторска политика. Не признавате Македонци, нели? Демек ние сме Бугари.
И? Браниш ветерници? Браниш.

Член од
21 април 2012
Мислења
366
Поени од реакции
186
Кога збориш со факти, ептен е факт дека сето тоа ви е асимилаторска политика. Не признавате Македонци, нели? Демек ние сме Бугари.
Не бранам ништо,а гледам/думам со факти пола источна Македониja е со бугарски пасоши,вози коли со бугарски таблички и т.н. Нема асимилациja зошто ова е доброволно одзимуванje на БГ пасоши,никоj не тера македонецот да аплицира за БГ пасош нели?А ова,дека секоја држава си има надворешна политика е друго,али МК требе да сопречи внатре во државата да има потреба от БГ пасош.
За мене лично е многу лицемерно да плукате нон стоп кон нас,а по ТВ да ви гледам како се биете за БГ пасош и се преварате да се пишувате Бугари.

• Ми се допаѓа
Reactions: LMC

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Неможе да не признава Македонци факт е дека сме тука ... друго е поентата дека сите од овој простор пред 100 и више години се кажувале Бугари што е факт .. е сега од кој причини зошто како е др векем

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ќути бе не ми збори и не се прави глуп ко што си..ако си малце бистар и имаш трошка памет у главата ќе сватиш дека сите што го вадат тој ваш смрдлив пасош го вадат ради економски причини за да работат на запад, а 99% од нив ги боли КУР за Бугарија (за блгарките да) .. од тие 99% ти гарантирам дека 90% ја мрзат Бугарија како држава-створење и им служи само за потсмев и исмевање на еден во принцип приглуп народ.. а тоа што и фамилијата ја пишуваат како бугари е од немај каде,од зорт за подобра егзистенција.. многу добро ни е позната вашата арогантната,подла и смрдлива пропаганда која 2 века ја водите кој Македонците иако сте свесни дека никогаш ниту сте имале ни па ќе имате успех.
А за лоша економија немој не ми збори пола држава ви избега по Европа,бугарските мајки за пет гроша почнаа и своите деца да ги продаваат на запад,за 10 години имате пад на население за 350 000 глави,за 30 години циганите и Турците ќе бидат повеќе од вас.
Е, нормално, сами потврдувате дека тоа е правено со децении и е ставано по различни методи во менталитетот.
А зашто си мислиш дека бугарите ги боли К*Р што мислите вие за нив? Знаеш, тоа вадене на пасоши и изjaснуване потврдува тезата преди повеке от 100 години, дека лугето на таа териториja ке бидат такви, коjто им даде повеке.
Относно избегалите и така натаму...што разбираш ти под избегал? Па ваши не избегаха во Австралиja,САД, Канада, а преди тоа и во Бугариja? Малце е пародиjно баш вие да зборувате за бегане ,кои според твоите зборови вадите пасоши за да бегате. Колкото и да избегали носат пари овде, колкото и да избегали бугарската популациja е многу над 70% от вкупната во државата. Колкото и да ми збориш како малцинствата ке бидели повеке, се уште не гледам малцинствата ми да са 30%+
--- надополнето: 19 мај 2012 во 03:31 ---
Заборави да спомнеш еден мал, ама многу битен детал:
Американците не сметаат дека сите се американци, за разлика од вас, што сте во можност и Господ Бог да го прогласите за Бугарин.
Исто така, Америте не сметаат дека оние што земаат нивно државјанство се враќаат на корените, како што вие тврдите.
Да ви се мочам у пропагандата.
Зашто мислев,дека доскоро на форумот имате тема Исус распнат во Охрид? Колко си личиме а? :icon_lol::pos:
--- надополнето: 19 мај 2012 во 03:34 ---
Така е..
А што очекуваш друго кога нивните најголеми историски личности се Македонци..кутрите,незнаеле да создадат историја и култура туку морале од нас да ја крадат.. него ако,на неспособен човек треба да му помогнеш некогаш,да го поттурнеш..хумано е тоа.
:pos: Вие не спирате да ме очудвате!
Интересно ми е да ми ги наброиш, заштото не знаев дека и например Ботев бил македонец или Вазов или Левски,а може би Каравелов бил македонец?
--- надополнето: 19 мај 2012 во 03:35 ---
Чекаj бе македонецот Паисиj от 19 век е? Па тоj многу преди 19век почнал. Еjjj, намаза ми душата да ти кажам. Значи и сите македонски преродбеници,кои били учители во екзархиjските школи во 20 век серели. Тоа Гоце, тоа Прличев, тоа Матов, тоа Робев, тоа Шапкарев, тоа Китанчев, тоа Шатев, ...
Ако не ги признаваме, како ги има во пописот?
--- надополнето: 19 мај 2012 во 03:37 ---
Неможе да не признава Македонци факт е дека сме тука ... друго е поентата дека сите од овој простор пред 100 и више години се кажувале Бугари што е факт .. е сега од кој причини зошто како е др векем
Недеj им кажува вакво нешто,само ова недеj... молам ти се. Правиш татарска пропаганда.:pos:

B

Black Guard

Гостин
Така е..
А што очекуваш друго кога нивните најголеми историски личности се Македонци..кутрите,незнаеле да создадат историја и култура туку морале од нас да ја крадат.. него ако,на неспособен човек треба да му помогнеш некогаш,да го поттурнеш..хумано е тоа.
Тоа е Ирелевантно,.

Бугаризацијата се интензивираше за времена Љубчо,лидер на партија која се прокламираза патриотска а...лидерот испадна-БУГАРИН-продадена душа,или што би рекле старите рибата смрди од главата,цитро поентата ми е дека ако сакавме да спречиме да ни се случи ова тогашното Љубчово Вмбло требаше да донесе закон за двојно државјанство како не би се нашле во ситуацијата во која сме-Нема да поминат 15 години во Македонија ќе се учи Бугарски,Бугаритеќе бидат етничка заедница асо тоа и во парламентот.

Она што нашите прадедовци и дедовци го бранеле со крв ние денес го продадовме од Х причини,некои за да работат во странство,трети да прават бизнис со автомобили,четврти со дрога не е битно веќе-Факт е дека веќе е сеедно дали ќе земете БГ пасошили не кога брат ви се пишал бугарин и го направил таткови бугар-не може вие да не сте.

Жално но вистинито и трагично-Бугарија не не порази-туку ние се продадовме самите и уште полошо тогашните "патриоти" од 1998 не ги искористија државните мерки за регулација на двојно државјанство.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
fmi

не си ти крив,добро дете си ти.. него крива е наивната администрација на форумов што те толерираат..

B

Black Guard

Гостин
fmi

не си ти крив,добро дете си ти.. него крива е наивната администрација на форумов што те толерираат..
Види вака да бидеме реални фемчо е еден од членовите кој барем не користи навредлив речник колку што сум приметил а за него важат истите правила како и за нас и сега зарем не е точна констатацијата во врска со нашиот прв Бугарин премиер кој доколку се залагаше за Македонија и имаше барем најмало м од Македонштина заедно со тогашната фела законкски ќе регулираше кој има право на двојно државјанство еве на пример ако си роден во Грција или словенија очигледно дека ти следува грчко/словенско државјанство и ќе бидеш словенец по државјанство,но Македонец по националност,но законот требаше да забрани можност за добивање државјанство на начин кој беше и е практикуван од Бугарската држава...но неее бе,тогаш други работи како телекомуникациите и ОКТА беа "попатриотски" па тогашнатафела имаше друга опсесија додека почнувајќи од лидерот љубчо "НАЈПАТРИОТ" па надолу први се пишаа бугари и потоа нивното стадо овци ги следеше па сега друг ни е виновен.

Не сторивме ништо и треба да имаме доблест да признаеме дека Бугарската држава не присили никој од нашиве да е пише бугарин а со тоа и татко,дедо,и прадедо...ма уште полошо деца и внуци да направи бугари.

Знам!!

Администрацијата на кајгана е виновна оти имаме 100 000 Бугари на кои по рамковен им следуваат права.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Не сторивме ништо и треба да имаме доблест да признаеме дека Бугарската држава не присили никој од нашиве да е пише бугарин а со тоа и татко,дедо,и прадедо...ма уште полошо деца и внуци да направи бугари.

Знам!!

Администрацијата на кајгана е виновна оти имаме 100 000 Бугари на кои по рамковен им следуваат права.
Добро,што ти е целта ? Да ме нервираш или да си ги оправдаш гревовите што си се пишал таму ?

Бугарската држава не не принудила,не принудила немаштијата и потрагата по работа,а они само злокобно ја користат таа ситуација. Ја уште еднаш ќе кажам,99% од тие што вадат пасоши не ја сакаат таа држава,нити се осеќаат бугари,ни па имаат допирна точка со ништо бугарско,него го вадат пасошот чисто од економски побуди.. е сега им се посреќи што ги примија у ЕУ,за да преку неа ја тераат агендата кон Македонците која веќе им трае 130 и кусур години..

B

Black Guard

Гостин
Добро,што ти е целта ? Да ме нервираш или да си ги оправдаш гревовите што си се пишал таму ?
.
Јас најодговорно тврдам дека не поседувам бугарско државјанство,всушност ниту сум бил во Бугарија истото можам да го докажам правно,легално црно на бело!!

Ова ќе пријавам и како навредливо мислење т.е само цитираното.

Сега кажи синко дали имаш муда да се обложиме дека не сум државјанин на Р.Бугарија на сума не помала од 12 просечни Македонски Плати во износ од 350 евра??

Мислам дека би било културно да се извинеш за етикетирањето и навредата.

Бугарската држава не не принудила,не принудила немаштијата и потрагата по работа,а они само злокобно ја користат таа ситуација.
Јас нема да ставам извичник и сотоа да навредам некој туку прашање.

Дали вие сте државјанин на Р.Бугарија?

Ја уште еднаш ќе кажам,99% од тие што вадат пасоши не ја сакаат таа држава,нити се осеќаат бугари,ни па имаат допирна точка со ништо бугарско,него го вадат пасошот чисто од економски побуди...
Јасно ми е зошто го продаваат дупето тие лица гајлеми е како се осеќа-ПОТПИШАЛ дека е БУГАР и убаво попишал како што се чувствува црно на бело и за мене е Бугар,јас имам комшии бугари!!

Економски побуди а???

За кого беа убиени младиве,за кој се пролеаната крв??

На денешен ден, 16 јуни 1943 година во кавадаречкото с.Ваташа бугарските окупаторски војници стрелаа 12-те млади Македонци од селото: Васил Хаџи Јорданов, Ферчо Поп-Ѓорѓиев, Диме Чекоров, Блаже Ицев, Ванчо Гурев, Пане Џунов, Данко Дафков, Илчо Димов, Герасим Матаков, Пане Мешков, Ристо Ѓондев и Перо Видев. Во нивна чест е изграден и споменикот во близина на селото, во месноста Моклиште и испеана е народната песна "Ми заплакало селото Ваташа".

Во летото 1943 година, кога по низа успешни акции на партизанските одреди на Третата оперативна зона, “Добри Даскаловви и “Сава Михајлов”, со своите удари врз окупаторската полиција, војската и контрачетниците, партизаните ја придобија љубовта на својот народ, окупаторот, со три полка бугарска војска и јаки одреди полиција, под команда на полковникот Апостолов, командант на 56.п.полк, во времето од 7 до 16 јуни 1943 година, презема офанзива заради уништување на партизаните.

Бидејќи не успеа да ги разбие или уништи партизаните, се нафрла на мирното население. Ѕверствата што тогаш ги изврши бугарскиот окупатор во Тиквешијата се споредувани со оние што германската фашистичка војска ги вршела во окупираните територии. Во оваа окупаторска казнена експедиција се стрелани или на друг свиреп начин убиени околу 80 цивилни лица. Кулминација на овие погроми над цивилното население во овој крај е масовното стрелање во Ваташа. На 16 јуни 1943 година, на роденденот на бугарскиот престолонаследник, на најѕверски начин се убиени 12 младинци од Ваташа,меѓу кои деца и ученици од 14 до 16 години. По приведувањето, наводно заради сослушување,тие неколку часа се изложени на бескрупулозна тортура, а потоа над селото стрелани со митралез и потоа одново бодени со ножеви, на некои им се бодени очите, на други им е разбиена главата. Во исто време, во Кавадарци се стрелани 5 лица, меѓу кои две жени на 50 години - Рајна Соколова и Фруса Чедомирова. Во Неготино се стрелани 4 лица.

Споменикот беше откриен на 11 октомври 1961 година во спомен на денот кога 12 младинци биле свирепо убиени од бугарскиот окупатор во месноста Чаир во Моклиште, 12 километри од Ваташа.

На споменикот е запишано: „Смртта стана немоќна пред нашата младост испарвена, пред очите наши загледани, уште тоа утро во иднината“. На местото на кое се стрелани е подигнат и Спомен-парк во кој се засадени 12 јавори како симбол на дванаесетте млади животи.

СЛАВА ИМ !!!

За повеќе примери излишно е....

е сега им се посреќи што ги примија у ЕУ,за да преку неа ја тераат агендата кон Македонците која веќе им трае 130 и кусур години
Па ако знаат оние кои го прават(еа) тоа тогаш ЗОШТО??

Каде..каде им е достоинството,Гордоста,припадноста,самопочитта??

ЗОШТО им помагаат на бугарите да ја истераат агендата СВЕСНО ЗНАЕЈЌИШТО ПРАВАТ??

Нека се сетат на крвта пролеана од бугарската окупација,на над15 000 македонци и евреи убиени во конц-логори од бугарија како соучесник.

Нека се потсетат

После декада тие цифри ипотписи и изјави кои Денес се во Софија ќе бидат употребени многу паметно од Бугарската држава-како ОРУЖЈЕ...и еве ги уште сега ни се смеат у лице оти веќе го примивме а после ебење нема каење.

И За крај немам цел да нервирам никој нарочито тебе-само се трудам да бидам што е можно најобјективен.

A

AnFem

Гостин
Исто како што крштеничето во црква ме прави христијанка, така и трите државјанства што ги поседувам, ме прават припадничка на одредена нација. Ја затупевте ептен со пасошиве...

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Јас најодговорно тврдам дека не поседувам бугарско државјанство,всушност ниту сум бил во Бугарија истото можам да го докажам правно,легално црно на бело!!

Ова ќе пријавам и како навредливо мислење т.е само цитираното.

Сега кажи синко дали имаш муда да се обложиме дека не сум државјанин на Р.Бугарија на сума не помала од 12 просечни Македонски Плати во износ од 350 евра??

Мислам дека би било културно да се извинеш за етикетирањето и навредата.
1. Не,немам муда..уств.имам,ама немам пари.

2. Извини што те етикетирав (ама стварно не те сватив што сакаш да кажеш) ..извини уште еднаш.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270

Бугарската држава не не принудила,не принудила немаштијата и потрагата по работа,а они само злокобно ја користат таа ситуација. Ја уште еднаш ќе кажам,99% од тие што вадат пасоши не ја сакаат таа држава,нити се осеќаат бугари,ни па имаат допирна точка со ништо бугарско,него го вадат пасошот чисто од економски побуди.. е сега им се посреќи што ги примија у ЕУ,за да преку неа ја тераат агендата кон Македонците која веќе им трае 130 и кусур години..
Не разбрав, како ja користи таа ситуациja Бугариja. Многу повеке вие користите от можноста да се попишете и да земете пасош. Jaс не сум видел некоj до доjде и да ви моли за пасоши, наспроти - вие идете во Софиja за пасоши, па чекате месеци,преди години.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom