Бугарија со закон ќе го избрише ОМО Илинден-Пирин!

Du

Член од
26 октомври 2008
Мислења
176
Поени од реакции
4
... па да ти залепам на чело извештај од полиција дека најмногу 20 подписи не одговараат на законот за регистрација , па потоа оди суди медии за клевета.
Всашност правните проблеми на ОМО беа многу повеќе и фактот дека во 2008 година се организира нова процедура за регистрациjа докажува дека ОМО ги признава аргументите на бугарскиот суд за неисправните документи во 2006 година. Дури самиот Бугарски Хелсиншки комитет, коj досега ги водеше сите успешни дела на ОМО против Бугариjа во Страсбур, не посака да суди Бугариjа за таа откажана процедура. Адвокатот на БХК Jонко Грозев изгледа сепак jа прифати логиката на судот. Повели:

С'д'т отказа вписване на ОМО "Илинден" - Пирин

от Dnevnik.bg

31 октомври 2006, 09:56

С'став на Софијски градски с'д /СГС/ е отказал вписване на политическа партија с наименованието ОМО "Илинден" - Пирин. Това с'обштиха на БТА от пресцент'ра на с'да.

На 18 октомври беше заседанието на с'дебнија с'став за вписването на ОМО "Илинден"-Пирин. От страна на вносителите на молбата за вписване в залата прис'стваха Стојко Стојков и Ботьо Тиков, заедно суп'лномоштенија от тјах адвокат јонко Грозев. Молбата е внесена в СГС на 20 септември.
В мотивите си с'дебнијат с'став е посочил, че по делото липсват данни за кворум на изискуемија от закона Инициативен комитет от нај-малко 50 души, липсват данни за броја и с'став на участниците в учредителнија форум, а така с'што и самор'чно поп'лнени декларации от тјах.

Учредителното с'брание е на политическа партија ОМО "Илинден" - Пирин, мандатната комисија на което с'што не е индивидуализирана. Аналогична е ситуацијата с останалите органи на партијата - председателство, централен с'вет, контролно-ревизионна комисија, к'дето не са посочени ЕГН на участниците, не са поп'лнени п'лните им имена, тоест налице е негодно доказателство, се посочва в мотивите.

От с'да отбелјазват, че представеното копие от устава не е заверено, не са представени графичните изображенија на символите на организацијата, а само са описани. Описаните в устава символи противоречат на текста на Закона за политическите партии.

На с'да е представен спис'к с 530 учредители, но според експертна справка, предоставена от прокуратурата, в 25 случаја едни и с'шти лица са поп'лнили 116 учредителни декларации, 91 души не са поп'лнили самор'чно декларациите си както изисква закон'т, спис'к'т на членовете е неточен и неп'лен - липсват имена, ЕГН и адреси на отделни участници.

По тези причини с'д'т намира, че молбата за вписване е неоснователна и приема, че е налице ненадлежно учредјаване на политическата партија, поради което оставја без уважение като неоснователно зајавлението за регистриране.

Решението подлежи на протест и обжалване пред В'рховнија касационен с'д в 7-дневен срок.

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=290544
Уште пред почетокот на сагата со недокажаните 5000 членови ОМО е била со неисправни документи...

Член од
4 септември 2008
Мислења
951
Поени од реакции
18
Добро утро!
Ајде оладете се. Аиде да спориме со аргументи, без навреди.
Гледам го ОМОПИРИН. Дечко, ти повеке навредуваш на ОМО. И ке ти објаснам оти. Ти сметаш дека колко повеке мрзаиш б'лгарите и БГ, толкова поголем македонец си. А македонците повеке сакат Македонија одколку мразат соседи.
Така, ти мразиш БГ, б'лгари, б'лгарки и сичко б'лгарско. Еве, аз с'м колебаешт и готов да се освеста како македонец. Ама жена ми, пријатели са от северна БГ. Гледам те и си викам. Това ли са ората от ОМО, кам тех ли требува да одам? Мразат сичко б'лгарско, а сакат да направат партија во Б'лгарија? Која земја во светот ке регистрира партија, дека ке работи против неја и за комшијска држава. Не, благодарам, на сакам да сам с вакви луге дека мразат сичко. Нервират ме, и досега сам сакал да одам кај них, ама они не са полезни за пиринско, сега си живеем арно, мирно, ке скапат рајоно. Шом сакат да си регистрират партија дека мрази нас сички, да си га регистрират в Скопие.

Така пријател, ако караше по спокоино, да не навредуваше народ. Владата, историчари, новинари си ги пцуј колко сакаш. Народо во БГ и пиринско не ти е виновен.

И накрајот да те прашам. Ако навистина работиш тамо, дека кажуваш. Дека си учил и научил? Со каков пасош си во Лондон? И немои пак да лажеш, оти ке плакаш каса "Гинес".:)
Ајде лек и усоешен ден и со здраве.:smir:

Член од
20 мај 2008
Мислења
69
Поени од реакции
3
ОМО Илинден, не се ли усешташ че се излагаш? Казах ти аз на тебе – вие всички допускате една и с'шта грешка, и вече с'м сигурен че е нарочна. Вие не искате вашата (македонската от РМ) кауза да спечели в Пиринска Македонија, в това с'м убеден. Или п'к сте прекалено глупави за да работите по тоја начин.

ште ви кажа нешто – в годините на комунизма, по времето на омиленија ви Тодор Живков, в'в всеки дом в'в Пиринска Македонија се слушаше Радио Скопие и се гледаше телевизија Скопие. Това в прод'лжение на поне 20-25 години - откакто ги има. Това всеки ден, всјака вечер, при положение че по б'лгарската телевизија в'рвјаха (ако в'рвеше) само руски програми и комунистически глупости. Това в „нај-мрачните времена на б'лгарскија терор”, нали ОМО? Та в прод'лжение на тези 25 години, при таја пропаганда не успјахте да изградите кој знае какво „самос'знание”, та сега ли и то при тези методи? Сега некој сешта ли се за РМ в Пиринска Македонија освен 15-20 идиота като мен дето си правим труда да пишем тук?

ште ви кажа оште нешто. В зората на демокрацијата беше много модерно да си нешто различно от предната система – бунтар, демократ, царист, и т.нат. та дори и „македонски македонец”. Тогава наистина имахте шанс. Но отново с'штата глупост дето ти ја споменах на тебе ОМО, хората се отвратиха и избјагаха. Некои изкјариха нешто от таја ситуација. Имах един с'ученик дето не го приеха ник'де за студент, по линија на ОМО отиде да учи в Скопие. Беше ми пријател, оште ми е, макар че отдавна живее в'в Варна. В'рна се отвратен и не искаше да чуе ништо за Македонија и Скопие. След 5-6 месеца, подготви си се за изпитите тук и го приеха да учи Икономика в'в Варна. Не искам да уточнјавам лични работи зашто така и как. Може да попитате и семејство Бербатови* какво мисли по в'проса (ОМО, ако си пиринец, трјабва да знаеш, објасни им на хората). Мога да ви запознаја с поне десетина човека, които са имали вземане даване с'с ОМО. Нека те ви разкажат. Може да питате којто си искате в Пиринска Македонија за „вашата работа”, ОМО.
Б'де здрав. И не прекалјавај да плјуеш от там от к'дето си пил. Взе това което можеше.:helou:

*Не може да не сте чували за Митко и Кипи Барбатови!

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Добро утро!
Ајде оладете се. Аиде да спориме со аргументи, без навреди.
Гледам го ОМОПИРИН. Дечко, ти повеке навредуваш на ОМО. И ке ти објаснам оти. Ти сметаш дека колко повеке мрзаиш б'лгарите и БГ, толкова поголем македонец си. А македонците повеке сакат Македонија одколку мразат соседи.
Така, ти мразиш БГ, б'лгари, б'лгарки и сичко б'лгарско. Еве, аз с'м колебаешт и готов да се освеста како македонец. Ама жена ми, пријатели са от северна БГ. Гледам те и си викам. Това ли са ората от ОМО, кам тех ли требува да одам? Мразат сичко б'лгарско, а сакат да направат партија во Б'лгарија? Која земја во светот ке регистрира партија, дека ке работи против неја и за комшијска држава. Не, благодарам, на сакам да сам с вакви луге дека мразат сичко. Нервират ме, и досега сам сакал да одам кај них, ама они не са полезни за пиринско, сега си живеем арно, мирно, ке скапат рајоно. Шом сакат да си регистрират партија дека мрази нас сички, да си га регистрират в Скопие.

Така пријател, ако караше по спокоино, да не навредуваше народ. Владата, историчари, новинари си ги пцуј колко сакаш. Народо во БГ и пиринско не ти е виновен.

И накрајот да те прашам. Ако навистина работиш тамо, дека кажуваш. Дека си учил и научил? Со каков пасош си во Лондон? И немои пак да лажеш, оти ке плакаш каса "Гинес".:)
Ајде лек и усоешен ден и со здраве.:smir:

Па ако одиш и ги прочиташ постовите на твоите комарадс, ќе видиш дека вие сте првите кои ги навредувате, омаловажувате членовите на ОМО и сите кои се декларираат за Македонци.

Ги нарекувате срубски агенти, простаци, криминалци,педери, цигани итн.

Мразите сичко кое не го отсликува вашето нацистичко бугарско мнение туку според вас, еден народ како Македонскиот треба да биде единствено “благодарен“ што му е овозможено да стане Бугарски и да ја искажува лојалноста према Бугарија и покрај целата репресирачка политика, а никако да се обиде да ги истакнува своите етнички карактеристики.

Член од
4 септември 2008
Мислења
951
Поени од реакции
18
Па ако одиш и ги прочиташ постовите на твоите комарадс, ќе видиш дека вие сте првите кои ги навредувате, омаловажувате членовите на ОМО и сите кои се декларираат за Македонци.

Ги нарекувате срубски агенти, простаци, криминалци,педери, цигани итн.

Мразите сичко кое не го отсликува вашето нацистичко бугарско мнение туку според вас, еден народ како Македонскиот треба да биде единствено “благодарен“ што му е овозможено да стане Бугарски и да ја искажува лојалноста према Бугарија и покрај целата репресирачка политика, а никако да се обиде да ги истакнува своите етнички карактеристики.
ОМОПИРИН тв'рди дека е учил тука. Сигурно не е во Лондон с македонски пасош. Нарекува се македонец. ОК. Нема проблем, секои си има мнение. Поентата е друга. Со мерако да се изкара помакедонец от македонците плука, пцуе и мрази и навредува обикновените б'лгари, не влада, историчари, држава. Обикновените. И сака да си регистрира партија во држава против која работи. Дека го има това во светот? Наместо ОМО да се бори за правата на македонците и да е мост мегу БГ и МК. Кои ке регистрира партија на антибугари? И он работи против ОМО оти тие дека му читат постовите са отвратени. Да е живо и здраво момчето. Дајте му МК пасош и си го чувајте.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
ОМОПИРИН тв'рди дека е учил тука. Сигурно не е во Лондон с македонски пасош. Нарекува се македонец. ОК. Нема проблем, секои си има мнение. Поентата е друга. Со мерако да се изкара помакедонец от македонците плука, пцуе и мрази и навредува обикновените б'лгари, не влада, историчари, држава. Обикновените. И сака да си регистрира партија во држава против која работи. Дека го има това во светот? Наместо ОМО да се бори за правата на македонците и да е мост мегу БГ и МК. Кои ке регистрира партија на антибугари? И он работи против ОМО оти тие дека му читат постовите са отвратени. Да е живо и здраво момчето. Дајте му МК пасош и си го чувајте.
Претпоставував дека ова ќе биде твојот одговор, иако очекував од тебе малце пореално расудување.

Ама пак истата песна, извртување на вистинската слика.

Другарот ти Покемон, или кој и да е убаво не изнавреѓа,
па сега ние само поради неговиот идиотизам ќе заклучиме дека сите Бугари, а посебно бугарофилите ко него се анти-македонски настроени.

Па вие продолжете со ширење негативна слика за вас самите.

Член од
24 септември 2008
Мислења
68
Поени од реакции
2
Другар, во БГ поне 50% са повр'зани со МК. Некои са наследници на македонци, некои са женати или мажени за македонци. Ако сметаме вака, бидејки во МК вие сте околу 1.5 милиони или малко повеке, во БГ има повеке поврзани со МК. Затова е симпатијата кум МК. И наместо ова да се изкористи за благото на двете земи, ного луге сакат да го уништат. Ама и ако и БГ ви стане душманин како гејците кои комшија ке ви е пријател бре? Ајде да отворим тема со предлози како можем да си помогнем, а не да се плукаме. Тамо ке видим кои са ни враговете.
prochitaj sto ti napishav!
Jas znam deka ima makedonci vo bugarija koi se zeneti so bugari. Mnogu normalno stom ziveat tamu ke se ozenat so nekoj od bugarite, ama... za razlika od vas nikoj makedonec ne vi vika na vas deka ne ste bugari ako imate makedonci kojsto ziveat vo bugarija neli? A vo makedonija dali i kolku bugari ima neznam ama znam deka ako se deklarirash kako bugarin vo makedonija nikoj nema da ti ukazuva deka ne si takov.
Kako moze ako tolku mnogu sakate vie od bugarija da sorabotuvate so makedoncite i da bidete prijateli so nas da bidete tolku hostilno raspolozeni kon makedoncite sto ziveat vo bugarija? Zosto gi ugnetuvate? Zosto ne im davate da si napravat partija tamu? Zosto ne im se dava na makedoncite da se poklonuvaat na grobot na padnatite makedonski borci koj se zakopani vo bugarija (ciisto grobovi se zapusteni od bugarskata vlada i istata ne dava na makedonskata vlada da gi reparira i posetuva)? Ova se del od mnogute primeri zosto makedoncite gi gledaat I bugarite kako sto se grcite za neprijatelski narod.

Член од
2 септември 2008
Мислења
997
Поени од реакции
22
prochitaj sto ti napishav!
Jas znam deka ima makedonci vo bugarija koi se zeneti so bugari. Mnogu normalno stom ziveat tamu ke se ozenat so nekoj od bugarite, ama... za razlika od vas nikoj makedonec ne vi vika na vas deka ne ste bugari ako imate makedonci kojsto ziveat vo bugarija neli? A vo makedonija dali i kolku bugari ima neznam ama znam deka ako se deklarirash kako bugarin vo makedonija nikoj nema da ti ukazuva deka ne si takov.
Kako moze ako tolku mnogu sakate vie od bugarija da sorabotuvate so makedoncite i da bidete prijateli so nas da bidete tolku hostilno raspolozeni kon makedoncite sto ziveat vo bugarija? Zosto gi ugnetuvate? Zosto ne im davate da si napravat partija tamu? Zosto ne im se dava na makedoncite da se poklonuvaat na grobot na padnatite makedonski borci koj se zakopani vo bugarija (ciisto grobovi se zapusteni od bugarskata vlada i istata ne dava na makedonskata vlada da gi reparira i posetuva)? Ova se del od mnogute primeri zosto makedoncite gi sfakaat I bugarite kako sto se I grcite za neprijatelski narod.

Тука претера и то много.Аз лично тук сум бил наричан и татар и чуваш и какво ли не.А за останалото как немало проблем в Македонија да се декларираш Бугарин ги прашај Драги Каров и битите пред плочата на Мара Бунева:smir:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Со посредништво на КАРАКАЧАНОВ бисти подигање не е пријателско, посебно доколку тој Каракачанов и неговите следбеници на форумов се тие кои што го негираат македонскиот народ.

Затоа.. сакавте 4 автобуси да увезете од БГ оти “премногу“ Бугари има во Македонија, освен 10тина платеници како Драги Каров, Виктор Канзуров, Симев итн.

Член од
24 септември 2008
Мислења
68
Поени од реакции
2
@topor4o
Kazete mi vie mene kako da ne ve narekuvaat tatari i shto i da e drugo koga vie nas ne narekuvate bugari. Toa se vika so svoj kamen po glava. Ako sakas dobro sosedski odnosi prvo treba ti da se odnesuvas dobro kon sosedite a ne da ocekuvas vashite sosedi da se odnesuvaat dobro kon vas koga vie niv gi pravite bugari. A deka nema problem da se deklarirash kako bugarin vo makedonija go pokazuva faktot deka koga ima popis vo makedonija na naselenieto sekoj moze da izbere i da napise kakov e koga ke go prashaat, sto e tochno obratno vo bugarija tamu nemoze da se napishesh deka si makedonec.
@RTM ajde ti odogovori mi na celiot moj post, iako toa tamu shto go citirash nema vrska so toa sto e vo citatot od mojot post pa sum siguren deka i nema da mi odgovorish na celiot moj post.
Vie samo probuvate da ne napravite nas da izgledame losho (iako na ovoj forum malku teshko toa) a ne se gledate samite sebesi. Vie ste tie shto ne davaat makedonska partija da ima vo bugarija iako samite kazuvate deka ima mnogu makedonci vo bugarija. Malku (abe MNOGU E) ste kontradiktorni ama sho ke praite mora da ste takvi zatoa shto koga ke pocnesh da zborish gluposti bez nitu eden fakt mnogu od rabotite shto ke gi kazesh ke bidat tochno toa... gluposti, pa zatoa i seto toa shto go pishuvate na forumov ne drzi voda.

Член од
20 октомври 2008
Мислења
216
Поени од реакции
6
Абе ти зорлем се правиш луд. Дај ми информација во медии или извор каде пишува дека 3600 подписи се фалшиви па да ти залепам на чело извештај од полиција дека најмногу 20 подписи не одговараат на законот за регистрација , па потоа оди суди медии за клевета. Да дознаеш како се води дело во Бугарски суд и да видиш дека не постои суд во Бугарија кој може да донесе добра одлука за ОМО Илинден ПИРИН. Знаеш ли дека по закон за да иде некое дело во Стразбург мора пред тоа да помине и да се гледа пред сите инстанции на домашниот суд во државата. Тоа значи дека пред да осудим 5 пати Бугарија , сме изгубиле делата 50 пати од 50 Бугарски судови. А ти сакаш во државата со најголема корупција да да судим некој за клевета. Пред 5 години имаше дело срешту Иван Гаргавелов, затоа што изјавил дека Бугарските чалга пејачќи ги крадат Македонските народни песни и ги пеат како авторски Бугарски песни. И замисли дека судот донесе одлука дека Гаргавелов е крив и мора да плати отштета на на овие курвите новоизлупени пејачки на Планета и Пајнер, и да им се извини јавно. Знам дека и ти си глуп, и ти е промиен мозокот, ама верувам дека барем тоа нема да го одречеш , дека целата чалга помија што ја направија во Бугарија е со крадени Српски, Грчки, Македонски, Турски и таканатаму песни , кои се само преведени на Бугарски и дури и мелодијата им е иста. Гаргавелов е осуден за тоа дека кога слушнал Македонската песна „ Една мисла имаме„ во Бугарска варијанта и изјавил дека авторот е украл песната од Македонија , па судот го суди да плати и јавно да се извини на крадците. А ти сакаш во таков суд да судим некој за клевета.....Или зорлем се правиш глуп или ....
Медиjата е "focus-news" (http://www.focus-news.net/?id=s1358), аjде да видидме в коj документ пишува дека само 20 членови се фалшиви. За песните си има лиценца, коj нема лиценца да оди на суд. А песента не е украдена бидеjки дел от Македониjа е во Бугариjа - не може да крадеш од сопствениот си двор нели? Ако некоjа песна е со авторски права на некоj певач/певачка од Република Македониjа и за оваа песна нема лиценца - морат да ги судат, ама за народни песни, од териториjата на денешна Бугариjа не може. Тие се македонски песни односно од географската област Македониjа и не се изклучиво право на Република Македониjа/Вардарска Македониjа т.е. само на еден от 3-те дела на географската област Македониjа.

Член од
22 октомври 2008
Мислења
167
Поени од реакции
6
Бугаринот мора прво да го смени чипот во својата глава - рече Стефан Влахов филозоф и историчар од Бугарија.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Другарот ти Покемон, или кој и да е убаво не изнавреѓа,
па сега ние само поради неговиот идиотизам ќе заклучиме дека сите Бугари, а посебно бугарофилите ко него се анти-македонски настроени.
Другарот ти Покемон до вчера беше нај голем грк сега е нај голем Бугарим.ште видим утре като се наспи ште видим што ште му текне.Тој е тук да провоцира и аз хич не сум убеден че е Бугари
Pokemon ne e Bugarin tuku nesto nedefinirano so naklonost kon Srbija i Grcija. Kako se odnesuva najmnogu potseka na Vasil Gligorov samoproglaseniot Srbin bez srpsko poteklo.

Тука претера и то много.Аз лично тук сум бил наричан и татар и чуваш и какво ли не.А за останалото как немало проблем в Македонија да се декларираш Бугарин ги прашај Драги Каров и битите пред плочата на Мара Бунева:smir:
Toporcho, zarem, ne ti e jasno zasto Blgarite vo RM imaat problemi? Zarem stvarno ne znaes?

Treba od dvete strani malku poveke razum i razbiranje inaku ke se vrtime vo krug sto nema nikakov smisol.

Член од
9 август 2008
Мислења
781
Поени од реакции
40
Медиjата е "focus-news" (http://www.focus-news.net/?id=s1358), аjде да видидме в коj документ пишува дека само 20 членови се фалшиви. За песните си има лиценца, коj нема лиценца да оди на суд. А песента не е украдена бидеjки дел от Македониjа е во Бугариjа - не може да крадеш од сопствениот си двор нели? Ако некоjа песна е со авторски права на некоj певач/певачка од Република Македониjа и за оваа песна нема лиценца - морат да ги судат, ама за народни песни, од териториjата на денешна Бугариjа не може. Тие се македонски песни односно од географската област Македониjа и не се изклучиво право на Република Македониjа/Вардарска Македониjа т.е. само на еден от 3-те дела на географската област Македониjа.
Ајде пак по Бугарски начин ми даваш докази :vozbud::vozbud::vozbud:
Агенцијата Фокус е 99 % составена од бивши и сегашни соработници на ДС и е создадена со единствена цел да го манипулира мнението во Бугарија. Види извештај колку агенти на ДС работат во Фокус и тогава збори. Барем едно 10 пати сум видел во неја јавни фалшификации по Македонското прашање, а на сето тоа и таа е спонзор на Каракачанов. Тоа доказ си го пикај у гас. А за песните немаш и појма за што зборуваш оти песната за која зборам се кажува „Една мисла имаме„ и е авторска песна која ја пее Војо Стојановски. Побарај ја на интернет и ја слушни. Во припевот пее : Ние несме Грци, Бугари , ни Срби , чеда сме на Александар , а во Бугарската фалсификувана варијанта пеат : Ние несме Грци , Албанци и Срби, чеда сме на Аспарух. Од тоа по-јавна кражба и фалсификација здраве му кажи. Скоро сите Македонски патриотски песни се преведени на Бугарски и дека има Македонско се заместено со Бугарско. Ама тоа си е постојанна политика на крадливата држава во која живееш. Не само со песните ,ами и со историјата и со се читаво Македонско го праи тоа. Какво е тоа безобразие, Сандански , кој е утепан по заповед на Бугарија, да го прикажувате Бугарин. Човекот во гроб се врти сега. Кога е бил жив знаеш ли колко Бугарски чети е избркал од Македонија бидејки тука не е Бугарија ? Земи прочитај малце! Врв на безобразието беше дека го осудија Гаргавелов зошто кажал вистината. Ебахте и пропаднатата држава!

Гледам овде сите Бугари ми се собравте како волци на срна. Аи намерете си друга играчка и не си играјте толко со мојов. Знам дека ве боли оти постојат Македонци во Пиринот, ама тоа е вистината . Ке мора да навикнете на неја ако сакате да бидете европска нација. Ако ли не - Знаете каде е Татарстан и азија. Тоа вашто однесување наликува Азиски дивјаци.:kesa:

Член од
20 октомври 2008
Мислења
216
Поени од реакции
6
Добро ајде земи сам прочитај штом на мене не ми веруваш. Ке ти извадам само еден цитат :

Член'т на комисијата Екатерина Бончева зајави пред БНР, че се запазва тенденцијата около 10% от проверјаваните на публични дл'жности да се били агенти на бившата Д'ржавна сигурност.

Добро во грешка сум бил. не се 99 % а се 10 % , демек на секој десет еден да ги контролира што пишуваат и како пишуваат. Ај сега кажи дека не е точно .

http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=1239879
Да да... не биле 99%, биле 10% и не биле во "Агенциjа Фокус", туку во БТА и СЕМ.

Kajgana Shop

На врв Bottom