Божидар Димитров изјави дека има татарско потекло

Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
И на теб не ти е леко - не знаеш на кој свјат живееш!!!
ја сега кажи нешто и за с'рбите-турци, за розетскиот камен, за нај-старија човек на света и т.н.:pos2:

Sinisa

libertad o muerte
Член од
27 август 2005
Мислења
661
Поени од реакции
52
Србија никогаш не е обичала Б'лгарија и открај време иска тја да е слаба.
Не треси те националистичке глупости више. Нико вас не мрзи у Србији то ти гарантујем, само погледај форуме и пробај да нађеш мржњу према Бугарској - нема. А по бугарским форумима има колико хоћеш.

У Србији једино не обичају Бугаре они које ви називате Бугарима - људи у Нишу, Врању, Лесковцу итд... то су једини људи у Србији који овако генерално говорећи баш и не обичају Бугаре, али и то ће се ваљда променити временом. А ти се сам запитај зашто вас тамо не обичају, ако не знаш ја ћу ти рећи.

Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
Синиша, иска ми се да е така, но засега реалностите са други.
За с'жаление тук на Балканите наистина сме обсебени много от историјата и в с'знанието на нас б'лгарите винаги остава спомена за војната от 1885г. и шока којто сме изживели от това един братски народ да ни нападне в гр'б. Знаеш и мотивите за това - желанието Б'лгарија да не получи доминирашта ролја на полуострова.
Знам че и ние сме ви дали поводи да имате своите подозренија спрјамо нас - така са се получили определени настроенија между нашите народи.
Аз лично нјамам лошо мнение за никого от народите които са ни с'седи. Харесвам и Македонците /само да не ме учат на историја/, и Рум'нците с които се развиваме заедно, и Г'рците, и Србите, и Албанците /в'преки предразс'д'ците к'м тјах имат качества заради които да б'дат уважавани/. Дори к'м Турците /може би единственија народ к'м којто в Б'лгарија има нјакак'в комплекс, подобен на този на Македонците к'м Б'лгарите/ имам добро отношение, нај-вече заштото имам много добри пријатели турци.
А в Лесковац ли правеха нај-добрата скара???
:smir:

Sinisa

libertad o muerte
Член од
27 август 2005
Мислења
661
Поени од реакции
52
Атила, ти знаш да тај напад 1885. није био напад Срба него напад Србије под династијом Обреновића, под утицајем Аустрије. Аустрија је хтела да заустави руски утицај и ширење. То се добро зна, то је ноторна историјска чињеница.

Народ је био против тог рата, то се лепо види по томе што је народни лидер Срба Никола Пашић био управо у азилу у Бугарској јер је краљ Милан хтео да га убије.

2 године пре тога, 1883. у Србији је избио народни устанак против Милана Обреновића познат под именом "Тимочка Буна", између осталог због тога јер је краљ наредио да Срби предају оружје. (!)

http://www.archives.org.yu/pov09.htm

Али све је то прошлост, ја уопште нећу говорити о поступцима Бугарске према нама. Нека се тиме бави историја, а за данашњу политику не треба да има никакву важност, а поготову не треба да утиче на односе међу људима. Смета ми што се намерно шири нетрпељивост и мржња злоупотребом историје, то не ради само ристе, него пуно људи, на свим странама. То су само глупости ништа више.

Ја уживо никад нисам срео Бугарина који тресе овако као ристе. Никад, а срео сам их много и увек смо се добро дружили.
Скара у Лесковац је добра, изволи у посету.

N

n/a

Гостин
Jako mi se svidja to sto pokusavas da `smiris loptu` i da polemises sa bugarima na `mirnim talasima`. :toe:

Al da te ja posavetujem i predupredim,pa ti dalje radi kako hoces:

1.Bugarska trenutno vodi najekspanzionisticku politiku na balkanu.Pretpostavljam da nikad nisi video kako izgleda neki bugarski udzbenik o istoriji.Uhvatices se za glavu ako budes video,dali znas da je prema njihovim `pouzdanim` podatcima s kojim truju njihovu decu,recimo Beograd osnivan od bugara ili da je Sveti Sava bugarin?

2.Srbija nikad nije imala veceg i preceg neprijatelja od Bugarsku na balkanu.To sto su oduvek kukavicki i podlo postavljali `politiku`...:toe: ...t.e delovali iza ledja...ne opravdava ih ni malo.Cak i s hrvatima se mozes muski dogovoriti o nekim pitanjima...al ne i s bugarima!

3.Dali znas da datum njihove pobede iz 1885-te (jedina koja su zaista postigli u ratovima i sukobima sa Srbijom) je oficijalni dan vojske u Bugarsku?Jel ti to nesto znaci?

Ti ih mozes pozvat na banjalucke cevabe bate....al gledaj da ja il neko drugi ko ih dobro poznaje ne sazna o tome...jer bice mesa...i trebace nam salate! :vozbud:
Aj budi mi pozdravljen...ziv bio!

N

n/a

Гостин
Синиша, иска ми се да е така, но засега реалностите са други.
1.За с'жаление тук на Балканите наистина сме обсебени много от историјата и в с'знанието на нас б'лгарите винаги остава спомена за војната от 1885г. и шока којто сме изживели от това един братски народ да ни нападне в гр'б.

2.Дори к'м Турците /може би единственија народ к'м којто в Б'лгарија има нјакак'в комплекс, подобен на този на Македонците к'м Б'лгарите
:smir:
Tataroglu...al ne seri !:vozbud:
1.Ti najde da zboris za napad od zad grb>>>???
Posle Cer i Kolubara (bitki na srpskata vojska protiv avstro-ungarija)...koj napadna od zad grb?Zboram za Prva Svetska Vojna.Sto mislis...zosto srpskata vojska se povlece na Krf preku albanskite planini?
U II Svetska vojna...koj napadna od zad grb pak i palese kukji,siluvase i ubivase?Koj `anektira` privremeno teritorija na skoro cela juzna Srbija i turi uprava u Nis?
Na albancite sega...vo 90-tite...:toe: Koj im dade glavna logisticka i vojna pomos?

2.Nemoj da jades gomna...bezrbetnice i bezboznice eden!Da ne bea makedoncite u Bugarija den denes ke si kopavte repa i morkov pokraj Dunav i ke si ostanevte nepismeni.
CCCC....Nie sme imale kompleks...vie (bugarite) ste celite eden golem KOMPLEKS!

Samo budala ili takov sto ne ve znae moze da saka da vodi konstruktivna i bratska poilitika so vas.Mene ako me prasas....udri...udri jako e politikata so vas!Udri i ne zali.
Da ne bea takvite kako Sinisa dva pati do sega posle svetskite vojni trebase da se razdeli,podeli i iscisti Bugarija...:vozbud: .Takvite kako nego vi prostija dur molevte na kolenici...za sega da mi kenjas ovde i da se spremam tret pat da ti objasnam kako stojat rabotite.
A koga ke izgubite i tret pat...ako nekoj kako Sinisa saka da vi gi prifati i uslisi molbite...i on so vas u dupka...se u interes na trajniot mir.

Sinisa

libertad o muerte
Член од
27 август 2005
Мислења
661
Поени од реакции
52
Уопште не покушавам да смирим лопту, него пишем скроз нормално, исто као што пишем било где другде. Знамо да сви на Балкану имају своје приче и причице. Занимљиво, кад се сретнемо све нормални и фини људи ја сам само на интернету видео ове интернет ратнике, никад уживо.

Зевс искрено мислим да имаш негативне предрасуде према Бугарима којих треба да се ослободиш, због себе не због било ког другог. Ти можда мислиш да их познајеш али из мог личног искуства то је далеко од истине. И ко је сад у праву?

п.с. Београд нису основали Бугари али је своје словенско име добио током бугарске власти, значи Бугари су Београду дали име :) А С. Сава је био Србин, наравно.

Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
Tataroglu...al ne seri !:vozbud:
1.Ti najde da zboris za napad od zad grb>>>???
Posle Cer i Kolubara (bitki na srpskata vojska protiv avstro-ungarija)...koj napadna od zad grb?Zboram za Prva Svetska Vojna.Sto mislis...zosto srpskata vojska se povlece na Krf preku albanskite planini?
U II Svetska vojna...koj napadna od zad grb pak i palese kukji,siluvase i ubivase?Koj `anektira` privremeno teritorija na skoro cela juzna Srbija i turi uprava u Nis?
Na albancite sega...vo 90-tite...:toe: Koj im dade glavna logisticka i vojna pomos?

2.Nemoj da jades gomna...bezrbetnice i bezboznice eden!Da ne bea makedoncite u Bugarija den denes ke si kopavte repa i morkov pokraj Dunav i ke si ostanevte nepismeni.
CCCC....Nie sme imale kompleks...vie (bugarite) ste celite eden golem KOMPLEKS!

Samo budala ili takov sto ne ve znae moze da saka da vodi konstruktivna i bratska poilitika so vas.Mene ako me prasas....udri...udri jako e politikata so vas!Udri i ne zali.
Da ne bea takvite kako Sinisa dva pati do sega posle svetskite vojni trebase da se razdeli,podeli i iscisti Bugarija...:vozbud: .Takvite kako nego vi prostija dur molevte na kolenici...za sega da mi kenjas ovde i da se spremam tret pat da ti objasnam kako stojat rabotite.
A koga ke izgubite i tret pat...ako nekoj kako Sinisa saka da vi gi prifati i uslisi molbite...i on so vas u dupka...se u interes na trajniot mir.

Eх, Зевсе, Зевсе, как да говори човек нормално с такива като теб, като веднага почвош с татароглу и т.н.?!?!
П'рво - не си ми разбрал поентата. А тја е, че има нјакакви останали предразс'д'ци и от двете страни /наложени от историјата/, от които е по добре да се от'рсим . Факт ли е че на междуличностно ниво с'рби, македонци и б'лгари обштуваме нормално? Факт е! И какво ни пречи и страните ни да обштуват така? штом Франција и Германија могат, зашто да не можем и ние - по-лоши ли сме?
Второ - личен упрек к'м теб. Никога не с'м си позволил да те обиждам. Интересни са ми постовете ти, с 95% от тјах не с'м с'гласен, но това е твојата позиција и аз ја уважавам - всеки има право на мнение. Но това да обиждаш говори нај-малкото за лошо в'зпитание.
Може да не сме с'гласни един с друг, но трјабва да се уважаваме, нели?

N

n/a

Гостин
Може да не сме с'гласни един с друг, но трјабва да се уважаваме, нели?
Ne triabva da se uvajavame...:toe:
Ot kude pak tova sega go nameri?Kude pishe che az sam duljen da te uvajavam?Iskash da razberesh zashto az te mnoja s 0 i ne iskam da te uvajavam??? Procheti si ve `priatel`:
Francuzite i nemcite sa se bili mnogo puti...obache...nito vednash ne se e sluchilo edi koi ot dvata naroda da luje za voini pobedi i da se kichi s periata na drugiq!Za tova sa postignali chesen mir...ot koito mojesh da naprednesh kum pulno razbirane i sorabotka.
Obache...:toe: ...kogato niakoi kakto bulgarite edno luje za svoita i vtoro prisvoiava polovin istoriq na bulkanite...i vinagi te debne kakto gladno kuche za da te napadne...pa az triabva da buda lud be bai Hui za da iskam da imam edi kakvi vzaimni otnosheniq s teb...
Q podaleche i chupete si glavata...imeto vi ne iskam da chuja...ne pa drugo.

Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
Имаш голјам проблем, но не е в нас - б'лгарите. Проблем'т е в теб самијат.
А си мислех че XIX век е минал отдавна.

Член од
30 јули 2007
Мислења
352
Поени од реакции
3
Ne triabva da se uvajavame...:toe:
Ot kude pak tova sega go nameri?Kude pishe che az sam duljen da te uvajavam?Iskash da razberesh zashto az te mnoja s 0 i ne iskam da te uvajavam??? Procheti si ve `priatel`:
Francuzite i nemcite sa se bili mnogo puti...obache...nito vednash ne se e sluchilo edi koi ot dvata naroda da luje za voini pobedi i da se kichi s periata na drugiq!Za tova sa postignali chesen mir...ot koito mojesh da naprednesh kum pulno razbirane i sorabotka.
Obache...:toe: ...kogato niakoi kakto bulgarite edno luje za svoita i vtoro prisvoiava polovin istoriq na bulkanite...i vinagi te debne kakto gladno kuche za da te napadne...pa az triabva da buda lud be bai Hui za da iskam da imam edi kakvi vzaimni otnosheniq s teb...
Q podaleche i chupete si glavata...imeto vi ne iskam da chuja...ne pa drugo.
Za da poluchish uvajenie trjabva da dadesh Zevs! Nali znaesh tova! A po tvoite postove se vijda samo che si mnogo kompleksiran. Neshto mai ne ti haresva istoriata zashtoto vinagi koga Bugarite sa se tepali sos Srbite vinagi ste begali jako. Oshte ot vremeto na tzar Simeon Veliki vi pukame. Koga sme bili Bulgaria versus Serbia vinagi sme vi smachkvali ot boi i vse nekoi vi e spasjaval da ne vlezem v BELgrad. Koga vie ste spechelili edna bitka sami sreshtu nas??? A??? Sa pak she pochnesh da gi redish Srbija e pechelila bitki sreshtu BG ama s "malkata" pomosht na France United Kingdom Greece Romania Turkey. Tova ne sa vashi bitki prijateliu. Da sedite vie da gotvite na francuzite i anglichanite a te da se bijat za vas ne e bitka. Kakvo stava 1913 a? BG army vi prikleshtva srbite i grcite krai Karlovo v nizinite i edinstveno vi ostava da umrete ili da se predadete no togava nashite mili sosedi rumunite(mangalite) i prokletite turci ni napadat. WOW Bulgaria sreshtu vsichki. Kakuv kusmet za Srbija i Grcija a? Inache umirahte pravi no tova e kusmeta. Vsichki istorici priznavat Bulgaria za po silna ot Srbija i Grcija vzeti zaedno nali znaesh. No ti znaesh siguren sum to zatova si tolkova kompleksiran! Kak me e jad che tupija Miloshevic ne napadna Bulgaria . . . mnogo me e jad - sega Nis i Pirot shteha da sa nashi hubavi gradove :vozbud: . Sedi si gledai tupata Srbija s 50 umreli tanka i trai!!! P.S. Za vsichki normalni srbi sakam da kaza che tova e istorija i az gi uvajavam kato nashi bratja po viara. Az sum za prosperitet i sorabotka na Bulgaria s Srbija! A i srbskata skara ne e losha :wink: .

A

anaveno

Гостин
N

n/a

Гостин
Anaveno...
Na naredniot vakov post ke pocnes da go jades i krajot nema da ti se vidi...
Ili treba da te potsetam? :vozbud:

N

n/a

Гостин
Za da poluchish uvajenie trjabva da dadesh Zevs! Nali znaesh tova! A po tvoite postove se vijda samo che si mnogo kompleksiran. Neshto mai ne ti haresva istoriata zashtoto vinagi koga Bugarite sa se tepali sos Srbite vinagi ste begali jako. Oshte ot vremeto na tzar Simeon Veliki vi pukame. Koga sme bili Bulgaria versus Serbia vinagi sme vi smachkvali ot boi i vse nekoi vi e spasjaval da ne vlezem v BELgrad. Koga vie ste spechelili edna bitka sami sreshtu nas??? A??? Sa pak she pochnesh da gi redish Srbija e pechelila bitki sreshtu BG ama s "malkata" pomosht na France United Kingdom Greece Romania Turkey. Tova ne sa vashi bitki prijateliu. Da sedite vie da gotvite na francuzite i anglichanite a te da se bijat za vas ne e bitka. Kakvo stava 1913 a? BG army vi prikleshtva srbite i grcite krai Karlovo v nizinite i edinstveno vi ostava da umrete ili da se predadete no togava nashite mili sosedi rumunite(mangalite) i prokletite turci ni napadat. WOW Bulgaria sreshtu vsichki. Kakuv kusmet za Srbija i Grcija a? Inache umirahte pravi no tova e kusmeta. Vsichki istorici priznavat Bulgaria za po silna ot Srbija i Grcija vzeti zaedno nali znaesh. No ti znaesh siguren sum to zatova si tolkova kompleksiran! Kak me e jad che tupija Miloshevic ne napadna Bulgaria . . . mnogo me e jad - sega Nis i Pirot shteha da sa nashi hubavi gradove :vozbud: . Sedi si gledai tupata Srbija s 50 umreli tanka i trai!!! P.S..
Znaci nema `uvajenie`...nema kontakti....nema zaednicki `akcii`...nema nisto sto nosi predznak zaednicko so tatarski lazliv nakot kako tebe.
Zaednicki...ke se vidime na Marica...sum kazal jas...
A jas postuvam rec.

Sinisa

libertad o muerte
Член од
27 август 2005
Мислења
661
Поени од реакции
52
Koga vie ste spechelili edna bitka sami sreshtu nas??? A???
Има, има много, на пример битка код Велбужда:
http://www.answers.com/topic/battle-of-velbu-d :helou:

P.S. Za vsichki normalni srbi sakam da kaza che tova e istorija i az gi uvajavam kato nashi bratja po viara. Az sum za prosperitet i sorabotka na Bulgaria s Srbija! A i srbskata skara ne e losha :wink: .
Хвала! То је само историја и ми смо братски народи и комшије.

Kajgana Shop

На врв Bottom