Божидар Димитров изјави дека има татарско потекло

A

anaveno

Гостин
"Обете завојувачки страни, без обѕир на јавните убедувања пред целиот свет за својата љубов кон Македонија и кон Македонците, на самото место, т.е. во самата Македонија се однесуваат со најголема омраза спрема месното наречје и спремаите потреби на месното население. основн

Тоа особено се однесува за бугарскиот и за српскиот учителски персонал во Македонија. Нивната омраза кон угнетуваното и прогонувано месно македонско "наречје" не знае за Граници...

Таканареченото "македонско наречје" си има свои сопствени особености и во акцентот, и во Гласовите, и во формите, и во синтаксата и особено во речникот...

Македоно-словенското население, откако си ја извојува црковно-словенската литургија од Грчкото свештенство, нема ни најмала желба да се откаже од интересите на својата народност, т.е. да се побугарува или да се посрбува, нарекувајќи ги притоа Бугарите со омаловажувачкото име "Шопи". ..."


OД ДРАГАНОВ Б'ЛГАРОТ (кој го криете) - пред 107 год.
 
Член од
24 август 2007
Мислења
99
Поени од реакции
0
Шопите са б'лгарска етнографска група в днешна Западна Б'лгарија, Източна С'рбија (Поморавието и Западните покрајнини) и в Северозападна Република Македонија (Кумановско и Паланечко). В С'рбија и Република Македонија нјакои от шопите имат ср'бско и македонско национално с'знание. Областта, којато населјават шопите се нарича Шоплук или Шопл'к, понјакога Шопско. Шоплук'т нјама јасно определени по географски п'т граници и се дефинира според наличието или отс'ствието на с'знание за принадлежност к'м обштността на шопите. Западната част на Шоплука попада в землиштето на Торлашките говори.
 
Член од
7 ноември 2007
Мислења
25
Поени од реакции
0
Riste: ako imame zaednichko poteklo togash ti si Makedonec. Druga opcija nema i ne mozhe da ima.

So seta pochit sprema Turkskite narodi (navistina nemame nisho protiv niv), nie nemame takvo poteklo. Toa verojatno go gledash od site dokumenti, od bitot i kulturata na narodot, od genetskite ispituvanja, itn.

No ona shto iznenaduva e deka koga takvite kako kvrgogalviot Bozhidar Dimitrov koga se pritisnati od argumentite za turko-mongolskoto poteklo na Bugarite, togash vrtat deka Bugarite imale IRANSKO poteklo (pod koj etnonim se krijat Tadzikistancite od Kina i Pashtunite od Avganistan).

http://protobulgarians.com/


Dulgerski: ti dali si Persiec po poteklo ili Pashtun ili Tadzik? Ima li narodot vo Pirinska Makedonija takvo poteklo? Jas pojdov, poglednav, no takvo ne :smir: vidov. Mozhebi ti kje mi ukazhesh kade ima takvi rodovi...
Тоа Pashtun не го разбав. Пак кажувам- ја сум от Разложко и земете една карта на Бугариа и не ме занимаваjте со глупости.

Татари во Бугариа нема...Таа тема, за да се изасни треба не да се дискутират само думите-татари, перси ил иранци , а да се анализира процесот на создаването на народите, да се изасни кога има народ и кога има етнос, кое е разликата... :smir:
 
A

anaveno

Гостин
Тоа Pashtun не го разбав.
Татари во Бугариа нема...Таа тема, за да се изасни треба не да се дискутират само думите-татари, перси ил иранци , а да се анализира процесот на создаването на народите,...
Eве анализа за татаро-монголите в блгарија:

"Ханот Пресијан подоцна бил заменет со неговиот син Борис,кој до до 864 година и самиот ја носел турко-татарската титула хан, а потоа бил преименуван во кнез...

Cпоред годината 864 произлегува и дека,Кирил и Методиј,не чателе по татаро-монголски език...

Калојан...во Македонија...на Македонците...засолништата им ги рушеше до темел, а многу народ одведе во пленство и го пресели преку Дунав."

Tолку за братството со татаро-монголските б'лгари.

И овој документ е објавен во бугарска книга:

(Петар Ников: Материали за средновековната историн на Блгарија - ПСп, кн. 55-56, с. 250)

...гледаме дека цар Калојан не го заборавил стариот азијатски обичај да плени народ и да ги води плениците далеку од своите родни огништа...


Прашањетo е: колку пра...пра...пра...внуци имаат древните татаро-монголи денес в Б'лгарија???
 
Член од
7 ноември 2007
Мислења
25
Поени од реакции
0
Тука се обарка, ама многу јако, да знаеш... Сека книга се чете одначало до краj и ако не а разбереш се едно,че не си а чел...ТАТАРИТЕ ил ТАТАРО-МОНГОЛИТЕ идат многу, ама многу бе , по-косно...зашто се барка пра-бугарите со татарите не моа разберем...
Првите татари идат во средата на XIII век во Бугариа и цар "Иван Асен II " во лето 1241 ги победил... но после идат и други ... винаги бугарите са воевали со татарите...така, че тоа е голема грешка дето го кажуваш , а и заблуждаваш сите луде дето го четат...
А на питането ке ти кажем, че народот е бугарски, етносот може да е татарски ил славински, прабугарски, кумански, тракииски ,илири ил антички македонци...:smir:
А зашто народот е бугарски нема ти кажа штото треба пари да ти земам... :pos2:
 
A

anaveno

Гостин
хе...хе...ме ставаш во друштво со Петар, Асан и Калојан, цинцарите? Jака подлога а?

Kој ги врти бре нив?! И што се замарате кој ве јава? Kако ќе го свржете кога вие сте туѓи на Балканите? Hе е тој збор од на Дуло речникот.

A за Левски, треба да ви е јасно, дека на никого тука, ама ИЧ НЕ МУ ЧУЕ за татаро-монголски икони. Hие си имаме наши. He e сега 19. век, па да аздисувате како сакате, редно е и да го попиете.

Kапиш?
 
Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
Тоа Pashtun не го разбав. Пак кажувам- ја сум от Разложко и земете една карта на Бугариа и не ме занимаваjте со глупости.

Татари во Бугариа нема...Таа тема, за да се изасни треба не да се дискутират само думите-татари, перси ил иранци , а да се анализира процесот на создаването на народите, да се изасни кога има народ и кога има етнос, кое е разликата... :smir:
Од кого потекнуваат Татарите и како се викале пред да ги наречат Татари? :tapp:

Види ги наjновите статуи од твоите предци пронаjдени од археологот Валери Григоров во Плиска. Многу се слични со ликовите на турките во Велики Преслав:












Медалион с релефно изображение на б'лгарски војн-победител в'рху златна кана от с'кровиштето от Наг Сент Миклош, Рум'нија. IX век. Художествено-исторически музеј –Виена. (Историја на Б'лгарија. Том 2. П'рва б'лгарска д'ржава. Изд. на БАН, Софија, 1981. стр. 71)





Медалион с релефно изображение от с'кровиштето от Наг Сент Миклош, Рум'нија. IX век. Художествено-исторически музеј –Виена. (Историја на Б'лгарија. Том 2. П'рва б'лгарска д'ржава. Изд. на БАН, Софија, 1981. стр. 22)



Клик да го видиш Мoстич:

http://www.24chasa.bg/Pictures.asp?id=30541
 
A

anaveno

Гостин

" А писателјат Слав Караславов написа разказ в којто пише, че на Методи му умирали децата заштото војувал срешту своите братја б'лгарите. "


Kој од кој полуд б'лгарин...
 
Член од
14 септември 2007
Мислења
145
Поени од реакции
0
ајде сега

Разбирам, дека сите бугари треба се банират, ама един вопрос кон сите србомодератори : Зошто ми го триете постот со статијата на МАКЕДОНСКОИОТ историчар Жежов, па веке и своите ли тепаме. Или се е мормално кога се пише вистината за Бугарија и Србија, и македонците и "македонсвујушчите"(цитат) мора да има цензори.
 
A

anaveno

Гостин
Разбирам, дека сите бугари треба се банират, ама един вопрос кон сите србомодератори : Зошто ми го триете постот со статијата на МАКЕДОНСКОИОТ историчар Жежов, па веке и своите ли тепаме. Или се е мормално кога се пише вистината за Бугарија и Србија, и македонците и "македонсвујушчите"(цитат) мора да има цензори.
Mоре о стапче неделкано. Kаков пост бре? Hели ти пишав и на друго место да не ми крадеш од Опера блогот?

A тоа со Жежов, делумно го постирав на форумов. Tолку ти фаќа црпката, демек нешто си разбрал од напишаното.
 
A

anaveno

Гостин
Ако използваме езика на Б. Димитров, то следва да кажем, че четејки писаното от него “штјах да падна от стола”.

На стр.12 тој пише: “относително малко на број, те (тјурко-б'лгарите водени от Аспарух, б.м.) се славјанизират? B рамките на следваштите 100-150 години всред по-многобројните славјани”.

На стр. 14-15 п'к ни “доказва”, че македонците са чисти тјурко-б'лгари, вследствие на заселилите се там тјурко-б'лгари на Кубер и преселили се такива от с'штинска Б'лгарија.

Г-н Димитров, ако това беше така както вие го тв'рдите, то Кирил и Методи нјамаше да с'здават славјанска, а тјуркска азбука. Климент Охридски нјамаше да говори и пише на славјански, а на тјуркски.

Вгледајте се в запазените книги от онја период от Македонија и вие нјама да намерите нито една тјуркска дума.

Ако Вие сте прав, г-н Димитров, то образите на Кирил и Методи, на Климент Охридски, иконографисани в черкви и манастири, давани в исторически книги и учебници са груб фалшификат.

Знае се, че тјурко-б'лгарите са били с бр'снати глави и са оставјали перчеми, чијто број е бил в зависимост от положението, което индивида е заемал в обштеството (Вижте Иречек).

Би следвало така да рисувате казаните славјански просветители. Кирил, с високото си положение в'в Византијската империја, би следвало на бр'снатата му глава да ст'рчат десетина перчема. :helou:
 
Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
219
Да те питам нешто:
Ти хоро /оро/ играеш ли?
Заштото хорото е тјурски танц. А и в носиите има елементи характерни за тјурските такива.
 
Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
Здравеј Мисирков,
сакам да си помислиш варху следното нешто:
Србија никогаш не е обичала Б'лгарија и открај време иска тја да е слаба. Ти припомнја Србско-Б'лгарската војна от 1885г, зав'ршила с победа на Б'лгарската армија.
Балканска војна 1912-13г отново се бијат помежду си
П'рва световна војна отново Б'лгарската армија победила в директни сраженија.
След това Ср'бија окупира Македонија и подлага на терор населението което живе там. Затворени са б'лгарски школа. Кој не е с'гласен - убиен.
А от тогава 80-90 години. И през тези години не са успели да асимилират хората насилствено или да ги убијат.(както и в Косово албанците).
Значи по добро е да ги учат оште от малки че са различни от своите братја в Б'лгарија. И ето се с'здава македонистката теорија. натат'к си помисли какво следва и ми отговори. Искам твоето мнение.
У западните покрајнини (Пирот, Босилеград) досега не са успели да асимилират б'лгарите, ама тама нема начин да приложат македонистката теорија заштото там не е македонија и нјама как да изл'жат че там има македонци. Там обаче един от нај бедните рајони на Србија и нали се сешташ така се гонат хората просто сите бегат от бедностијата и затова от 60000 б'лгари сега са останати 20000.
Сакам си кажеш мнението.
Таа приказна за Србите и за некаков "македонизам", не ти го решава проблемот за потеклото на Бугарите.






Сега читај:




Од 1871 год., 19 век, клучни cе зборовите " ТАТАРИ И НЕЗНАМ ШТО "


Што значи " И НЕЗНАМ ШТО "???

1) Хуни ?
2) Гагаузи ?
3) Чуваши ?

(да ги иземеме от конкуренција етносите Власи, Роми,..)

Jac осознав дека не е за вас тема БУГАРСКИОТ ВИ ПРОИЗХОД, туку цел ви е да се докажат кои се "БУГАРСКИТЕ ЗЕМЈИ", БУГАРШТИНАТА ВО МАКЕДОНИЈА, ТРАКИЈА, ЈУЖНА СРБИЈА.

Учења и теории (како што ги дефинирал Димитар Благоев во 19. век) на "ИМЕРИЈАЛИСТИЧЕСКАТА БУГАРСКА ПОЛИТИКА".

A pепер, појдовна точка за "ВЕЛИКА БУГАРИЈА", е СИМЕОНОВАТА БУГАРИЈА - 9. век.:pos2:
 
A

anaveno

Гостин
Да те питам нешто:
Ти хоро /оро/ играеш ли?
Заштото хорото е тјурски танц. А и в носиите има елементи характерни за тјурските такива.
Eте како турко-монгол се разбира од братската му ЕТИМОЛОГИЈА!

Merriam-Webster кажува нешто друго, кое е многу ДИСКУТАБИЛНО дали е грецко. И ТАПАНОТ и ЗУРЛАТА се ТУРСКИ нели? Иако ги има на МК фрески од пред доаѓањето на Турците.

A за турските такива, мислиш на БЛГАРСКИТЕ ШАЛВАРИ (вистинската народна носија на Блгарите) кои имаат елементи характерни за тјурските такива?
 
A

anaveno

Гостин
Tуку...

the kaba is Albania's distinctive version of 'a powerful recitative-like instrumental form.......Possibly originating in Persia, this kind of melody extends eastward as far as Tibet and Cambodia [and westward to] Albania and Algeria'. This extract from Vome Kaba features the clarinet of Jonuzi Me Shoket, who appears on five tracks, and is believed to have been a gypsy (sound clip).

Hели и БЛГАРИТЕ свират-пеат КАБА...gypsy?

Па дури си имате и група со името КАБА...gypsy?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom