Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
439
Баш ме интересира колку цели јајца може да се јаде во тек на една недела и дали сте приметиле некој здравствен проблем од јајцата на пример покачен.

холестерол
Лош холестерол
ApoB

Баш го гледав ова видео пред некој ден и си викам што е со таа тематика дека јајцата се толку лоши.

Ако е ова вистина најверојатно типов не спаѓа во група на hyper-responders ниту во normal-responders туку во група "non-responders" to cholesterol.

Или јајцата и холестеролот во жолчката без потребно се претставени како нешто најопасно и најопасно во човечката исхрана.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
7.581
Поени од реакции
6.299
Na koe mesto imas bolki? Na besikata ili nazad kaj bubrezite ili na mocniot kanal ?Ako imas bolki kaj besikata ili mocniot kanal ili prostatata, najverovatno imas nekoja bakterija ili si tesko preladen. Izbegavaj tolkava kolicina na voda,nema potreba. Navecer pijaj uvin caj i ke se sredi. Ako imas bolki na bubrezi, mozno e od golema kolicina na voda,prelada,bakterija ili krajno da ima pesok ili kamce na bunrezi. Mada ako imalo takvo nesto bolkite se neizdrzlivi. Ne e strasno ne se plasi.
Па на цел тој преден дел се јавува, бешика/мочен канал, под тестиси, кога како. Назад кај бубрези немам. Јас се сомневам на нешто поврзано со дигестијата да не е, бидејќи кога почнав да вежбам и сменив исхраната а и количински доста повеќе од претходно ми се јави проблем со варење на храната, запек и тогаш почна и ова со мочањето.

Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
439
Повремено ми се јавува некоја болка при мокрење. Обично ми се јавува кога напнувам да се домочам, ме стегнува и со минути неможам да се соберам некогаш. Не верувам дека е од суплименти зошто и првиот месец кога почнав да вежбам земав само whey и тоа не редовно. Тогаш и почна да ми се јавува болката. Вода пијам по 4-5 литри а и мочам доста често. Некој? Од што би можело да е и како да се реши?
Можно е да имаш воспаление/инфекција на мочните патишта, задебелување на мочните ѕидови.
А може све ова да е и последица на камен/песок во бубрег.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Повремено ми се јавува некоја болка при мокрење. Обично ми се јавува кога напнувам да се домочам, ме стегнува и со минути неможам да се соберам некогаш. Не верувам дека е од суплименти зошто и првиот месец кога почнав да вежбам земав само whey и тоа не редовно. Тогаш и почна да ми се јавува болката. Вода пијам по 4-5 литри а и мочам доста често. Некој? Од што би можело да е и како да се реши?
Оди на лекар, можеби ти се поклопило со вежбањето, но ова повеќе наликува на уринарен тракт/бубрези.

За запекот, што си пишал подоле, зголеми повеќе влакна и повеќе вода, плус ќе си земеш магнезиум цитрат (гледам го имаш и локално тој од Now Nutrition) и ќе се среди.

Еве ти и суплементи за влакна:

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.629
Поени од реакции
42.166
Па на цел тој преден дел се јавува, бешика/мочен канал, под тестиси, кога како. Назад кај бубрези немам. Јас се сомневам на нешто поврзано со дигестијата да не е, бидејќи кога почнав да вежбам и сменив исхраната а и количински доста повеќе од претходно ми се јави проблем со варење на храната, запек и тогаш почна и ова со мочањето.
направи си крвна слика и мокрача. Ако имаш инфекција ќе се види. Исто така не е лошо млеко пресно да конзумираш за стомакот, малце тоа делува ко лаксатив ќе те прошиба. Некому па кафе му делува на сличен начин, зависи до човекот. Или крај краева ќе земеш лек у аптека за тоа.

Член од
16 август 2021
Мислења
31
Поени од реакции
36
Оди на лекар, можеби ти се поклопило со вежбањето, но ова повеќе наликува на уринарен тракт/бубрези.

За запекот, што си пишал подоле, зголеми повеќе влакна и повеќе вода, плус ќе си земеш магнезиум цитрат (гледам го имаш и локално тој од Now Nutrition) и ќе се среди.

Еве ти и суплементи за влакна:
На 4-5л вода ти му даваш совет да зголеми повеќе вода :eek: за влакна (y)
@reddevil4ever според мене тоа е премногу вода намали на мах 2-3литра, искрено не ја гледам потребата за толку форсирање.
Секогаш пиев по 2л мах со креатинот зголемив на 3л, а ти не ни зимаш креатин, најдобро оди на лекар...

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
На 4-5л вода ти му даваш совет да зголеми повеќе вода :eek: за влакна (y)
@reddevil4ever според мене тоа е премногу вода намали на мах 2-3литра, искрено не ја гледам потребата за толку форсирање.
Секогаш пиев по 2л мах со креатинот зголемив на 3л, а ти не ни зимаш креатин, најдобро оди на лекар...
Не мора да значи дека 4 се многу, некое основно правило е 33мл на 1кг телесна тежина и тоа кај нормален човек што не спортува, ако е 90тина кг, плус спортува и се поти, и тие 4л се ништо, ако зема и креатин стави уште пола литар плус.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.629
Поени од реакции
42.166
не знам како пиете толку вода, освен ако немаш некоја огромна активност. Ја не знам како би испил више од 1.5Л на ден, дури и денови под литро има кога пијам. Многу вода може и стрес на бубрезите да им направи како детево. 5 литри да испиеш, све тоа треба низ бубрези да пројде.

Член од
28 октомври 2019
Мислења
1.790
Поени од реакции
4.298
не знам како пиете толку вода, освен ако немаш некоја огромна активност. Ја не знам како би испил више од 1.5Л на ден, дури и денови под литро има кога пијам. Многу вода може и стрес на бубрезите да им направи како детево. 5 литри да испиеш, све тоа треба низ бубрези да пројде.
Ваљда оти е здраво? Пиејќи поголема количина вода(не зборам над 5л, до кај 3-4л) имаш подобра функција на мозок, дигестивен систем, намалува главоболки и многу други работи. Јас освен идење у теретана немам друга активност во текот на денот и пијам барем 3.5-4л дневно.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.629
Поени од реакции
42.166
Ваљда оти е здраво? Пиејќи поголема количина вода(не зборам над 5л, до кај 3-4л) имаш подобра функција на мозок, дигестивен систем, намалува главоболки и многу други работи. Јас освен идење у теретана немам друга активност во текот на денот и пијам барем 3.5-4л дневно.
брат, се пие вода кога си жеден, не се пие со задача да испијам 4 литри макар и да се удавам. Телото само знае да се адаптира и да бара кога нешто фали. Така да, ова лудо конзумирање вода не е нешто најпозитивно.

Член од
28 октомври 2019
Мислења
1.790
Поени од реакции
4.298
брат, се пие вода кога си жеден, не се пие со задача да испијам 4 литри макар и да се удавам. Телото само знае да се адаптира и да бара кога нешто фали. Така да, ова лудо конзумирање вода не е нешто најпозитивно.
Па не пијам јас како цел да имам, јас ти реков само дека е поздраво да се пие поголема количина вода, ако пиеш мала количина треба полека да се навикнеш да пиеш повеќе, не од утре.

Член од
22 декември 2011
Мислења
2.321
Поени од реакции
5.350
Ако не испијам до тренинг околу 2 литра вода тогаш дехидрирам за време на тренинг, уста ми се суши. Па ќе треба за време на тренинг да се надувам со вода по што ич нема да ми се вежба.

Пример професионален фудбалер за време на утакмица губи по 3-4 литри вода. Од кај му е таа вода ако не ја пиел претходно. За време на утакмица може да приметите дека не пијат, туку претежно само плакнат уста и ја плукаат. Ако испие многу толку од него, ќе легне на терен.

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.750
Поени од реакции
5.003
Не е поентата да пиеш вода само кога си жеден, која глупост е тоа, па самата жед е прв знак за дехидрација .. а ако константно се дехидрираш ондак не ти се пишува ан арно, поентата е да не дојде до тоа.

Ја потценувате моќта на водата.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Само со седење пред компјутер и пола литар може да е многу :) Оди удри 5-10км кардио + 45-60 минути квалитетен тежински тренинг и ќе правиме муабет дали ти се многу 4 литри дневно.

Инаку во тие влегуваат и тие што се за протеин, преворкаут, јас го сметам и чајот (1-2 чаши на ден) иако популарно билдерите не го бројат во дневен внес (кафето не го бројам и јас, но чаеви да).

Kajgana Shop

На врв Bottom