Бог/Богови = Вонземјани?

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
Да во право си сега баш прочитав на интернет, мислам нема некоја копи-рајт полиса за митологијава и скоро сите се слични една на друга, ама ме интересира онака ако знаеш која е најстара приказна забележана во историјата.
Сите митологии потекнуваат од сумерската митологија и сите стари богови се пандан на сумерските богови.
Енки е исто што и Птах,Посејдон и Нептун,Нинхурсаг е египетската Хатор,Мардук е Ра,Нингишзида е исто што и Тот и Хермес итн...
Од Сумер почнува култот кон религиите и многубоштвото.Првиот ’’бог’’ кој дошол од небото бил Енки кој дошол на Земјата заедно со уште педесет ’’богови’’ Ануннаки и го основале првиот град на планетава E.RI.DU - ’’Дом подигнат во далечината’’,затоа што дошле од далеку.Сумерите нивниот дом,односно планета ја нарекувале НИБИРУ што во превод значи ’’крстосувачка планета’’ или ’’планета на поминување’’.
 
Член од
1 октомври 2010
Мислења
368
Поени од реакции
30
"bogovi" ili vonzemjani.

древна Месопотамија се појавиле првите научно потврдени цивилизации Вавилон, Сумер и Акадија. Сместени во средината на областа која што се нарекува Плодниот Полумесец, овие цивилизации ги населувале земјите кои што денес се дел од современите Ирак и Иран. Се смета дека во овој дел на светот било откриено тркалото, како и пишувањето. Почетоците на овие цивилизации се обвиени во мистерија. Најголемата мистерија во појавата на овие цивилизации е нивната трансформација од ловци и собирачи во интелигентни градители на цели градови, која што се случила речиси преку ноќ. Сумерците преку своите писанија како да сакаат да кажат дека биле потпомогнати од вонземјани да прераснат во вистинска цивилизација. Нивните богови ги нарекувале Анунаки, што што значи „тие што дошле од небото на земјата“.
Еден сумериски свештеник по име Беросус запишал како едно водосемно суштество по име Оанес излегло од Персискиот Залив и ги научило Сумерците за броевите, медицината, астрономијата, етиката, политиката, законите и сите други нешта потребни за одржување на една цивилизација. Пред појавата на Оанес Сумерите „живееле како ѕверови по полињата, без никаков ред и закон“. Тој бил опишан како што следува: „Целото негово тело беше како кај рибите, и под главата на риба имаше уште една глава, а исто така имаше и нозе како кај човек со рибини опашки на краевите. Неговиот глас, како и јазикот беа човечки: и постои негова претстава се до денес.....Кога ќе зајдеше сонцето, обичајот на ова суштество беше да се врати во морето и да преноќи во длабочините, бидејќи тој беше водоземец“. Кој и да бил Оанес, се гледа дека бил многу добар во тоа што го правел. Сумерските астрономи биле толку надарени што нивните пресметки за кружењето на месечината се само за 0.4 различни од современите компјутеризирани пресметувања. Тие исто така знаеле дека планетите кружат околу сонцето, нешто за што во западниот свет ќе почне да се претпоставува дури во периодот на ренесансата илјадници години подоцна. Сумерските математичари биле исто така неверојатно добри за тоа време. На една плоча откриена меѓу ридовите на Кујнџик имало број со петнаесет цифри – 195.955.200.000.000. Математичарите од златното доба на древна Грција не можеле да бројат повеќе од 10.000.


i ova ne e edini slucaj nego ima i mnogu drugi kako za luge koi se spustaat od neboto luge koi izlagaat od zemjata itn nemozam da kazam deka i ova bi znacelo nesto no sepak tie lugi ne bile do tolku zaostanati pa da treskaat glupoti
znaele sto gledaat neznaele kako da go objasnat toa


pa gi iskazuvale kako bogovi i im se voshituvale

--- надополнето ---

mnogu dokazi fsusnost ukazuvaat deka teorijata za bog vonzemjanin pa i ne e tolku nastrana t.e e mnogu poblisku
od taa na darvin zasto : vo epovite i zdanijata natpisite na starite civilizacii site govorat za bogovite kako luge so mutacii
t.e.oblik na covek no ne e covek .tie im ja predale naukata matematikata ,politikata,znaenjeto za zvezdite no najgolemoto prasanje bi bilo ne dali tie bile vonzemjani nego zosto fsusnost tie go kreirale celiot toj sitem
 

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
И сега да им се спуштиме со хеликоптер на некое племе во Амазонија или на некој забатален остров у Пацифик,за нив ќе бидеме богови.По некое време и тие ќе почнат да пишуваат ’’свети текстови’’ од типот ’’се створи силен татнеж,Боговите се спуштија од небото со нивната небеска кочија,во рацете држеа моќни божји орудија кои убиваа на голема оддалеченост (ак-47)... итн итн.Имено,имаше една приказна,кога прв пат авион прелетал над Поречието,жителите мислеле дека тоа е св.Никола кој лета над нив и ги благословува.Да да...
 
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
@alekskrastev .. тоа шо си го постирал нема врска со темава ..
тоа можеш у мистерии да си го постираш ... Офтопик беше затоа и те бришев ..
@Human
навикни се на ред и почитување на правила ...кај мене нема отстапки (ретко, ама за тие кои заслужиле) :toe:
 
Член од
13 октомври 2010
Мислења
65
Поени од реакции
5
Хех, кога фантазијата работи се е можно..... фантазијата е поважна од знаењето. :)

Дали ние, после илјади години развој би се вмешувале во развојот на некоја друга цивилизација, еве цивилизација склона кон уништување?
Можеби, но пред тоа треба да размислиме за последиците.
Доколку вонземјани имаат извршено влијание врз нас со цел да станеме подобри, тогаш сигурно ја згрешиле. Ја згрешиле дури и со самиот факт што религиите на Исус и Мухамед се спротиставени и меѓу нив се имаат водено многу војни и уште се водат.

Мое мислење:
Денес гледаме има многу научно-фантастични филмови, стрипови, сето тоа произлезено од човечката фантазија. Потоа постојат доста генијалци научници инспирирани од писатели на научна фантастика и сл.
Прашањето е зошто и пред 1000, 2000 години луѓето да немале толку бујна фантазија? Само на поинаков начин, нели? :)

http://tukisun.blogspot.com/2009/04/blog-post_30.html

Не биди толку сигурен. Тоа што ти не знаеш не значи дека нема.
 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.249
Поени од реакции
4.852
http://tukisun.blogspot.com/2009/04/blog-post_30.html

Не биди толку сигурен. Тоа што ти не знаеш не значи дека нема.
Слика направена од денешен уметник:




И ова ако го види некој во иднината ќе си рече, ееееј што технологија имале овие во минатото, или па ќе си речи дека ова се вонземјани.

Сфаќаш што сакам да кажам?
 
S

Shellshock nam67

Гостин
Денес завидов еден член како пишува оти вонземјаните ни биле Богови. Па би го замолила тука да пишува,а не во подфорум Мистерии. Да видам зошто мисли дека вонземјаните ни се Богови. Баш интересно од негова страна зошто да мисли така. Па еве и и другите да ги слушнам да видам што мислат за тоа.
Јас мислам дека не е можно тоа и дека Бог не створува Богови како што знаеме сите вонземјаните се мноштво (како што ги замислуваме), но ајде да видиме другите што викаат.
Баш така и моето размислување е во таа насока од кај вонземјаните богови и шо сеа ако дојде некој вонземјанин треба да му се клањаме како на Бог глупости
какви и да дојдат вонземјани тие главно ќе се заинтересирани да ја освојат земјата баш исто како колонистите што ја колонизираа Америка

--- надополнето ---

нај јак филм до сега ако дојде ваков предатор ни еб..а мајката :pipi:
еве и неколку видови на раси слични на него за кои постојат бројни сведоци
 

TwiNNeR

Повеќе читам, помалку пишувам
Член од
1 декември 2009
Мислења
179
Поени од реакции
100
значи ова погоре не гледам каква врска има со темата ама ајде...
 

Префриганиот!

(Простор за Реклама)
Член од
16 декември 2007
Мислења
1.203
Поени од реакции
73
мене оваа теорија ми е сосема прифатлива дека имало Ancient astrounauts кој биле сметани за богови во тоа време поради немоќноста на човечкиот вид да разберат од каде се дојдени, и од таму е таја замисла дека господ доаѓа од небото... јас искрено се надевам дека дошле вонземјани, а за постоење знам дека постојат... :) само необразован човек би помислил дека сме сами во толкаво пространство :)
 

cokance

Затишје пред курац.
Член од
11 август 2008
Мислења
686
Поени од реакции
145
околу 23:40 почнува објаснувањето за каргокултот и се дава пример од релативно блиско минато, прва светска војна, као се створила нова религија во која се обожувани американските војници како богови, само затоа што луѓето претходно невиделе ни белец ни авион ниту пак никаква цивилизација, невиделе запалка или оружје или цигара, нешто што секој војник го имал, а за нив било непозната и невозможна работа. никогаш нема да сме сигурни дали не посетиле вонземјани, но, доколку не посетле, сосема е реално да тогашните народи ги перцепирале како богови.:toe:
 
S

Shellshock nam67

Гостин
мене оваа теорија ми е сосема прифатлива дека имало Ancient astrounauts кој биле сметани за богови во тоа време поради немоќноста на човечкиот вид да разберат од каде се дојдени, и од таму е таја замисла дека господ доаѓа од небото... јас искрено се надевам дека дошле вонземјани, а за постоење знам дека постојат... :) само необразован човек би помислил дека сме сами во толкаво пространство :)
http://www.crystalinks.com/ancientastronauts.html bas taka eve i ovaj tekst go potkrepuva toa
 
Член од
30 март 2011
Мислења
117
Поени од реакции
12
Ima kniga sto se vika
Chariots,Gods & Beyond


i e od Ercih Von Daniken ,germanec koj se zanimava so ima i vika deka site religii site prikazni se isti samo so razlicni iminja,heroi normalno...Nekoj od neboto doaga kaj nas, i toj ne e normalno svaten od nasite pretci i zatoa narekuvale bogovibidejki ne znaele sto se ... togas tipov pocnal da bara dokazi i nigde ne naogjal dokazi od bog( gospod) tuka od naogjalista (piramidi, Nacka Itn mesta) koi ukazuvaat na vonzjemjani a ne na gospod....iako veruvam vo bog i vo religijata sepak koa ke go poglednete ova nema da ostanete ramnodusni,bidejki covekot ne e laik i se sluzi so dokazi i raboti sto gi pronasol ne zbori na pamet sta bi bilo kad bi bilo...

 
T

Tetro

Гостин
Ercih Von Daniken ,germanec koj se zanimava so ima i vika deka site religii site prikazni se isti samo so razlicni iminja,heroi normalno...
Болдираното не ти го разбрав баш... Ама точно дека има ребрендирање на секоја религија во нова со истата измислена приказна со цел обединување на народите во групи.



Едит: ај ако сакаш кирилицата користи ја, знам дека можеш. :)
 
Член од
30 март 2011
Мислења
117
Поени од реакции
12
Болдираното не ти го разбрав баш... Ама точно дека има ребрендирање на секоја религија во нова со истата измислена приказна со цел обединување на народите во групи.



Едит: ај ако сакаш кирилицата користи ја, знам дека можеш. :)

хаха болдираното е германец кој се занимава со нив и вика дека.... у брзање грешки јбг а за кирилица нема гајле :smir:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom