Богородица?

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
Дали може жена да го роди бог?
Дали во библијата се спомнува Зборот БОГОРОДИЦА?

Колку што мене ми е познато се спомнува ДЕВА МАРИЈА
и на едно место Мајката на нашиот Господ.

Зошто Секаде во Библијата Исус се спомнува како Син Божји и со титулата Господ Исус Христос а никаде Бог Исус Христос.

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
62
Дева Марија е кај католиците.
Богодорица е кај нас.
Според библијата Бог и вдахнал дел од себе на некоја жена т.е Богородица затоа што видел дека светот почнувал да станува хаос, и пратил дел од себе во човечки облик за народот да го врати на правиот пат.

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
ThA-BiTcH напиша:
Дева Марија е кај католиците.
Богодорица е кај нас.
Според библијата Бог и вдахнал дел од себе на некоја жена т.е Богородица затоа што видел дека светот почнувал да станува хаос, и пратил дел од себе во човечки облик за народот да го врати на правиот пат.
Дали во Библијата се сретнува името Богородица...

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
Me мрзи да ти преведувам али еве-

[FONT=Times New Roman, Times, serif]M[/FONT][FONT=Times New Roman, Times, serif]ary is mentioned by name, only a few times in the Bible. Most of these references are included below.

[/FONT][FONT=Times New Roman, Times, serif]In Matthew 1, we read of the announcement to Joseph, husband of Mary, of the birth of Jesus of Nazareth.

[/FONT][FONT=Times New Roman, Times, serif]In Luke 1, we read of the foretelling of the birth of Jesus. An angel appeared before Mary.

[/FONT][FONT=Times New Roman, Times, serif]Also in Luke 1, we read of the meeting of Mary with her cousin, Elizabeth

[/FONT][FONT=Times New Roman, Times, serif]In Luke 2, we read of the birth of Jesus.
-
[/FONT][FONT=Times New Roman, Times, serif]To be enrolled with Mary his espoused wife, who was with child.
-
[/FONT][FONT=Times New Roman, Times, serif]For, this day, is born to you a Saviour, who is Christ the Lord, in the city of David. [/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]
[/FONT][FONT=Times New Roman, Times, serif]In Luke 2, we read of the encounter of the shepherds with an Angel, and later of the birth of Jesus.
-
[/FONT][FONT=Times New Roman, Times, serif]And they came with haste; and they found Mary and Joseph, and the infant lying in the manger.

[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]еве неколку места кај што е спомната Дева Марија т.е во православната вера Богородица и тоа болдираното - кажува дека е Господ
[/FONT][FONT=Times New Roman, Times, serif]
[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif][/FONT]

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
Дани колку пати ја имаш прочитано библијата и кажи ми каде го имаш прочитано Богородица.... И дали е можно Бог да биде роден од Жена
Не мешај поими

Бог---Господ има разлика

V

Vlad II Draculea

Гостин
Ја ја поддржувам теоријата на ДОГМА...не дека ја поддржувам али најблиску го Објаснува БОГ....
се е бизнис и политика бе...

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.224
Поени од реакции
34.517
CopyOfDeath напиша:
Дани колку пати ја имаш прочитано библијата и кажи ми каде го имаш прочитано Богородица.... И дали е можно Бог да биде роден од Жена
А ти претпочиташ да биде роден од маж?

Зошто да не биде роден од жена? Има некое правило од кај треба да се појави/роди Исус? Исус е синот божји, ако Бог сакал, можел да направи да се појави од никаде, да го роди машко итн. Но, Бог најверојатно одлучил Исус да се роди меѓу луѓето (нормално од жена) за да биде поблизок до луѓето.

Не ти текнало на тоа?

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
Acid напиша:

Зошто да не биде роден од жена? Има некое правило од кај треба да се појави/роди бог? Исус е синот божји, ако бог сакал, можел да направи да се појави од никаде, да го роди машко итн. Но, Господ најверојатно одлучил Исус да се роди меѓу луѓето (нормално од жена) за да биде поблизок до луѓето.

Не ти текнало на тоа?
Исус е синот божји а не Бог Бог неможе да биде роден
и никаде во Нашата Првославна Христијанска Библија не е спомнато Богородица туку Дева Марија

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.224
Поени од реакции
34.517
Дева Марија = Богородица.
Што те буни?

The_Grim

Acid Nightmare
Член од
22 ноември 2005
Мислења
1.501
Поени од реакции
24
Acid напиша:

Зошто да не биде роден од жена? Има некое правило од кај треба да се појави/роди Исус? Исус е синот божји, ако Бог сакал, можел да направи да се појави од никаде, да го роди машко итн. Но, Бог најверојатно одлучил Исус да се роди меѓу луѓето (нормално од жена) за да биде поблизок до луѓето.

Не ти текнало на тоа?

Toa se OK......AKO BOG VOOPSTO POSTOI....Prvo treba da se razgranici dali bog postoi pa posle da se muabeti dali gi napravil tie raboti kako gi napravil i zosto gi napravil.....ak oveke postoi bog ne sme nie kompetentni da sudime na takvo sovrseno sustestvo....ako veke postoi bog znaci i ako veke taka se slucilo ima fucking good reason zasto se slucilo bas taka a ne poinaku...samo nie ne sme vo sostojba da go razbereme toa so nasata ogranicena svest i ograniceni svakanja...

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.224
Поени од реакции
34.517
The_Grim напиша:
Toa se OK......AKO BOG VOOPSTO POSTOI....Prvo treba da se razgranici dali bog postoi pa posle da se muabeti dali gi napravil tie raboti kako gi napravil i zosto gi napravil.....ak oveke postoi bog ne sme nie kompetentni da sudime na takvo sovrseno sustestvo....ako veke postoi bog znaci i ako veke taka se slucilo ima fucking good reason zasto se slucilo bas taka a ne poinaku...samo nie ne sme vo sostojba da go razbereme toa so nasata ogranicena svest i ograniceni svakanja...
Добро, не се мешам во туѓите верувања, твое право е да веруваш дали постои или не (иако спорд мене, тој постои безразлика дали веруваш во него). А останатиот дел од репликата не го сфатив, ниту пак поентата (која сигурно не беше наменета на оваа тема).

Читај го првото мислење на авторот.

Дали може жена да го роди бог?

Зошто Секаде во Библијата Исус се спомнува како Син Божји и со титулата Господ Исус Христос а никаде Бог Исус Христос.
Тоа е дискусијата. Ако не веруваш во Господ, мислам дека нема потреба да се дискутира. :wink:

Инаку, најверојатно уште порано Исус го поистоветувале со Бог, па затоа останало тоа „Богородица”. Нема некоја суштинска разлика од „Бог” до „Господ”, па за да се вика „Господородица” или „Божјисинородица”.

За мене ќе си биде секогаш „Исусовата Света мајка, Богородица Марија”. Не е битно дали ќе ја викаш „Дева Марија” или само ”Марија”.

Инаку, еве што вели Википедија (онлајн енциклопедија за ова):

Исус Христос според христијанската религија е Син Божји, кој воедно и самиот е Богочовек. Роден е од Богородица, Дева Марија, која била оплодена од Светиот Дух кој бил испратен од Господа. Проповедал за Царството Божје целиот свој живот кој го завршил распнат на крст од страна на Римјаните, поточно од Понтиј Пилат.
Пострадал за гревовите на сите луѓе, бил погребан и воскреснал на третиот ден, според Библијата. И седи од десно на Оца. И пак ќе дојде да им суди на живите и на мртвите и Царството негово не ќе има крај.
Уште се споменува и во Коранот, како Божји пратеник, месија.

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
CopyOfDeath напиша:
Не мешај поими

Бог---Господ има разлика
Те разбирам што сакаш да кажеш али јас тоа си го објаснувам со објаснувањето за светото тројство дека всушност и Исус и Господ и Св.дух се дел од БОГ!Значи Исус е дел од Бог-оној дел во човечки облик и е роден од Дева Марија т.е Богородица.Бидејќи јас верувам дека Исус е Бог во човечки облик верувам дека Богородица го родила.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.224
Поени од реакции
34.517
Dani^^^ напиша:
Бидејќи јас верувам дека Исус е Бог во човечки облик верувам дека Богородица го родила.
Same here. Башка и во енциклопедиите (па и Википедија) Исус се вели дека е бого-човек.

Член од
29 јануари 2006
Мислења
53
Поени од реакции
3
...

CopyOfDeath напиша:

Epa dechko ako taa go rodila Bog znachi deka e BOGORODICA, a, ili ne?!

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
Gaea напиша:
CopyOfDeath напиша:

Epa dechko ako taa go rodila Bog znachi deka e BOGORODICA, a, ili ne?!
Исус не е Бог Исус Е синот На Бог Бог е поголема титула од Господ Бог е АЛфа и Омега Почетокот и крајот Тој е творецот кој е пред Исус Инаку Богородица тоа е Вметнато од народот не е Богородица Богородица во Библијата не постои Незнам зошто Никој не ми Објасни зошто зборот Богородица го нема во Библијата:ija:

Kajgana Shop

На врв Bottom