Блогови

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
"зболемување на Google PR-от и добивка на трафик." А што се добива со ова ??
Што е PageRank - грубо кажано PR се добива со пресметка на бројот на линкови кон дадена страна и тежината на тие линкови.

Значи не е проста математичка пресметка, те не е сеедно 10 линка од штотуку создадени блогови и 10 линка од познати вебсајтови.

Еве на сликата визуелно е објаснето. Е има 6 линка кон него и тоа му носи 8,1%, а C иако има само еден линк кон него, поради тоа што тој линк е од страна со поголемо значење, тоа му носи 34,3%

Шо е ќарот од повисок PageRаnk - грубо кажано ако две страни имаат исто релевантна содржина според баран збор, а едната повисок PR, таа со повисок PR при пребарување, Google ќе ја листа повисоко.

Трафик = да ти дојдат посетители на блог.

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.496
Поени од реакции
28.887
Препорачајте некој блог каде што ке нема рекллами од самиот блог и без некој инсталации....

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Препорачајте некој блог каде што ке нема рекллами од самиот блог и без некој инсталации....
Ако те разбрав убаво ти треба блог сервис кадешто лесно и брзо можеш да си направиш блог без да инсталираш, а притоа да не одат реклами на твојот блог од самиот блог сервис.

Еве неколку:

1. www.blogger.com (Blogspot) е во сопственост на Google - што само по себе доволно кажува. Едноставен е за работа, има капацитет за прикачување на слики до 1024 MB, Нетот изобилува од разноразни темплејти кои лесно и брзо може да се инсталираат, сметката е интегрирана со онаа на Google... За мене најдобриот бесплатен блог сервис.

2. www.blog.mk е македонски блог сервис. Често е бавен ко желка, некогаш дури и го гасат, ама предноста е што нуди интеракција и дружење со други македонски блогери и што дури и нов блог добива трафик веднаш по првиот блогпост.

3. www.wordpress.com лесен е за работа, а и доста популарен, ама мене некако не ми е по ќеиф. Има наши блогери и овде, но не колку на претходните два.

Патем кажано реклами освен ако ти не си ставиш, од ниеден од горенаведените блог сервиси нема да ти стават.

Еве и неколку други блог сервиси ако сакаш да споредуваш
4. www.my.opera.com 5. www.blog.hr 6. www.typepad.com

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.496
Поени од реакции
28.887
Ако те разбрав убаво ти треба блог сервис кадешто лесно и брзо можеш да си направиш блог без да инсталираш, а притоа да не одат реклами на твојот блог од самиот блог сервис.

Еве неколку:

1. www.blogger.com (Blogspot) е во сопственост на Google - што само по себе доволно кажува. Едноставен е за работа, има капацитет за прикачување на слики до 1024 MB, Нетот изобилува од разноразни темплејти кои лесно и брзо може да се инсталираат, сметката е интегрирана со онаа на Google... За мене најдобриот бесплатен блог сервис.

2. www.blog.mk е македонски блог сервис. Често е бавен ко желка, некогаш дури и го гасат, ама предноста е што нуди интеракција и дружење со други македонски блогери и што дури и нов блог добива трафик веднаш по првиот блогпост.

3. www.wordpress.com лесен е за работа, а и доста популарен, ама мене некако не ми е по ќеиф. Има наши блогери и овде, но не колку на претходните два.

Патем кажано реклами освен ако ти не си ставиш, од ниеден од горенаведените блог сервиси нема да ти стават.

Еве и неколку други блог сервиси ако сакаш да споредуваш
4. www.my.opera.com 5. www.blog.hr 6. www.typepad.com
Фала али сепак сите ги знам од овие...:)и мислев да нема мени бар како блог.мк или па лого како на блогер....

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Фала али сепак сите ги знам од овие...:)и мислев да нема мени бар како блог.мк или па лого како на блогер....
Биди попрецизен, како би можел да ти одговорам на прашањето.

Еве еден блог на Blogspot http://i-macedonian.blogspot.com/ јас не гледам нигде реклама или лого од Blogspot освен фавиконот кој може да се тргне.

--- надополнето ---

Ако мислиш да нема навбар на блог на Blogspot тогаш или си избираш готов темплејт без навбар или одиш Design > Edit HTML и во <head> tag-от (при почеток на кодот најгоре) го ставаш следниот код

Код:
 #navbar-iframe {
   display: none !important;
}
Зачувуваш и готово

Еве туторијали

http://trick-blog.blogspot.com/2008/01/how-to-hide-navbar-navigation-bar.html

http://blogger-templates.blogspot.com/2005/01/remove-navbar.html

На блоговите не Wordpress колку што знам навбарот го гледаат само оние што се регистирирани и логирани на Wordpress

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.496
Поени од реакции
28.887
Биди попрецизен, како би можел да ти одговорам на прашањето.

Еве еден блог на Blogspot http://i-macedonian.blogspot.com/ јас не гледам нигде реклама или лого од Blogspot освен фавиконот кој може да се тргне.

--- надополнето ---

Ако мислиш да нема навбар на блог на Blogspot тогаш или си избираш готов темплејт без навбар или одиш Design > Edit HTML и во <head> tag-от (при почеток на кодот најгоре) го ставаш следниот код

Код:
 #navbar-iframe {
   display: none !important;
}
Зачувуваш и готово

Еве туторијали

http://trick-blog.blogspot.com/2008/01/how-to-hide-navbar-navigation-bar.html

http://blogger-templates.blogspot.com/2005/01/remove-navbar.html

На блоговите не Wordpress колку што знам навбарот го гледаат само оние што се регистирирани и логирани на Wordpress
Е фала многу се снајдов...и ако може уште еднаш да ми помогнеш:wink:Како доле копирајтот што е изработил тој овозможува блогер како да го избришам и тоа?

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Е фала многу се снајдов...и ако може уште еднаш да ми помогнеш:wink:Како доле копирајтот што е изработил тој овозможува блогер како да го избришам и тоа?
Темплејтите се нудат бесплатно, а единствен ќар (ако може така да се каже) за авторот е што го пишува најдолу на секој темплејт и што има негов линк. Не гледам зошто некому тоа би му пречело и не мислам дека е ОК да се брише сепак се дава бесплатно (и е негово дело), ама ако баш сакаш:

Design > Edit HTML > кодот го пребаруваш да видиш каде е текстот и линкот што сакаш да ги избришеш и ги бришеш или ги заменуваш со нов текст и линк. Треба малку познавање од HTML.

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.496
Поени од реакции
28.887
Темплејтите се нудат бесплатно, а единствен ќар (ако може така да се каже) за авторот е што го пишува најдолу на секој темплејт и што има негов линк. Не гледам зошто некому тоа би му пречело и не мислам дека е ОК да се брише сепак се дава бесплатно (и е негово дело), ама ако баш сакаш:

Design > Edit HTML > кодот го пребаруваш да видиш каде е текстот и линкот што сакаш да ги избришеш и ги бришеш или ги заменуваш со нов текст и линк. Треба малку познавање од HTML.
Пак не ме свати..имам познавање од хтмл али темплејтот го средив воопшто нема доле авторски права само годината си ја ставив...темплејтот го симнав од друга страна и коа го средив коа го гледам блогот доле пишува 2010 омогучава Blogger а тоа блогер го нема во хтмл кодот....

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Пак не ме свати..имам познавање од хтмл али темплејтот го средив воопшто нема доле авторски права само годината си ја ставив...темплејтот го симнав од друга страна и коа го средив коа го гледам блогот доле пишува 2010 омогучава Blogger а тоа блогер го нема во хтмл кодот....
Па нормално дека нема да те сфатам со ваква реченица "Kако доле копирајтот што е изработил тој овозможува блогер како да го избришам и тоа?"

Ако може некој да се помачи да ти одговори на прашањето - може и ти да припазиш малку на интерпункцијата и правописот, а не гледам зошто и не би ставил линк кон блогот па да се види точно за што се работи. Не за друго туку за да добиеш одговор баш за тоа што те интересира. Вака излегува ко со сармата :) - се' што пишувам ти си го знаеш од предтоа.

Btw речиси сигурен сум дека тоа "омогучава Blogger" е во кодот и дека може да се среди преку Design > Edit HTML.

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.496
Поени од реакции
28.887
Па нормално дека нема да те сфатам со ваква реченица "Kако доле копирајтот што е изработил тој овозможува блогер како да го избришам и тоа?"

Ако може некој да се помачи да ти одговори на прашањето - може и ти да припазиш малку на интерпункцијата и правописот, а не гледам зошто и не би ставил линк кон блогот па да се види точно за што се работи. Не за друго туку за да добиеш одговор баш за тоа што те интересира. Вака излегува ко со сармата :) - се' што пишувам ти си го знаеш од предтоа.

Btw речиси сигурен сум дека тоа "омогучава Blogger" е во кодот и дека може да се среди преку Design > Edit HTML.
Фала многу...и извини ако ти досаѓа али кажи ми на блог.мк има ли шанси да се менува хтмл кодот?

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Фала многу...и извини ако ти досаѓа али кажи ми на блог.мк има ли шанси да се менува хтмл кодот?
Можно е модифицирање на темплејтот на блог на Блогерај (Blog.mk). Може да смениш некои параметри (широчина, боја на текст, боја на позадина, да вметнеш слики...). Откако ќе го избереш темплејтот/темата одиш на edit и чепкаш :). А за криење на навбарот (лентата што е најгоре) мислам дека не може, ама не ме држи за збор.

Еве пример за изменет темплејт:

Оригиналниот К2 темплејт

Модифициран К2 (изменети се ширината и боите)

----

http://cooleria.blog.mk/
изгледа доста убаво и оригинално, не знам дали темплејтот е модификација или е специјално направен за блогот.

Инаку самите темплејти на блогерајот се всушност темплејти од Wordpress

BOJ@N

Штрумф Текнувало
Член од
30 ноември 2008
Мислења
884
Поени од реакции
489
Blogspot е супер, има голем број опции, темплејти, а нема реклами.
Еве го мојот блог - денес го креирав, брзо и едноставно.

Член од
15 јули 2010
Мислења
9
Поени од реакции
1
de4ki sakam da napram blog, free domain i bez pari so e.... ako nekoj e zainteresiran da mi pomogni neka ostvi kontakt PLS.
P.S Dali znaj nekoj kako se menva templejt na blog.mk
Odnapred fala, i molam nesto da naprajme na tie cc.co, con.mk i slicno

Kajgana Shop

На врв Bottom