Библија v.s. Куран

Член од
13 септември 2008
Мислења
70
Поени од реакции
1
Matej 3,11-12, da ne go povtoruvam ovoj stih, nihilista toa e stih od Biblijata. Ako si ja cital celata glava na Matej togas ke ti bide jasno deka toa se zborovi na Jovan Krstitelot koj e predvesnik na Isus, a ne se toa zborovi na Isus. So toa Jovan Krstitelot go najavuva doaganjeto na Isus. Koga Isus dosol so mnostvoto narod kaj Jovan za da i toj bide krsten vo rekata Jordan, Jovan rekol; eve go jagneto Bozjo koe ke umre za spasenieto na svetot. Bez navreda, no jas ne mozam tocno da komentiram sto pisuva vo Kuranot bidejki ne sum go citala, osven nekoi knigi kade se spomenuva muslimanstvoto, pa taka i ti komentiras za nesto sto nemas vrska

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
ja neam vrska ja go pominav hristijanstvoto site sekti im gi znam i znam deka pravoslavieto najvise gresi oni vovele novotarii cel kup, mitarstva, ikoni, svoi teolozi pojke postuvaat nego samata biblija.

Член од
13 септември 2008
Мислења
70
Поени од реакции
1
Ne znam samo kako si go pominal hristijanstvoto, odnosno na koj nacin, a inace mesas poimi batko. Ja zboruvav za Biblijata, a ne za pravoslavieto. Pak ke povtoram mi zboruvas nesto sto voopsto ne si go cital, a na pamet zboruvanje, e toa e veke detska igracka. Vo red e samo da mi tvrdis nesto za sto imas poznavanje

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
pa za toa ti zboram biblijata e cela kontradikcii i nisto od nea ne e prifatlivo bidejki ne e kompatibilno so prirodata na lugeto, vie i samite vikate deka ste gresni znaci po sto ste podobri od drugite za koi velite deka se u zabluda, samo po neproberlivite dogmi i rituali!!

Член од
21 септември 2008
Мислења
166
Поени од реакции
7
Па куранот е надограден од библијата затоа:helou:
Ова ти е нешто како филмската индустрија, прво ќе излезе некој филм, после тоа ќе направат некое негово продолжение или по многу години се снимаат истите филмови со повеќе ефекти и то:helou:
tacno.

Член од
25 јуни 2008
Мислења
451
Поени од реакции
5
Matej 3,11-12, da ne go povtoruvam ovoj stih, nihilista toa e stih od Biblijata. Ako si ja cital celata glava na Matej togas ke ti bide jasno deka toa se zborovi na Jovan Krstitelot koj e predvesnik na Isus, a ne se toa zborovi na Isus. So toa Jovan Krstitelot go najavuva doaganjeto na Isus. Koga Isus dosol so mnostvoto narod kaj Jovan za da i toj bide krsten vo rekata Jordan, Jovan rekol; eve go jagneto Bozjo koe ke umre za spasenieto na svetot. Bez navreda, no jas ne mozam tocno da komentiram sto pisuva vo Kuranot bidejki ne sum go citala, osven nekoi knigi kade se spomenuva muslimanstvoto, pa taka i ti komentiras za nesto sto nemas vrska
Jas ti go citirav
Filipjanite 2/6-7 Кој, иако е во Божјо обличје, не го сметаше како грабнато - тоа што е еднаков со Бога, 7 туку се лиши Самиот Себе, и зеде обличје на слуга станувајќи сличен со луѓето.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
1.Site evangelija kazuvaat deka Isus umre na krstot, znaci toa se poveke avtori, site na isti nacin ja opisuvaat smrtta Hristova.
2.Parakletos-starogrcki zbor=pridruznik, nesto sto ne pridruzuva
vo grckiot prevod stoi "parakletos" i vo prevod oznacuva Svet Duh,se spomnuva poveketo pati vo Noviot Zavet i nikade ne e dvosmisleno.
1. Ne e tocno deka site raspnuvanjeto go opisuvaat isto.
Samo edna kontradikcija okolu glavnata slucka:
Spored Marko: A bijaše treća ura kad ga razapeše
(Po Marku 15,25)

Spored: Ivan:
Čuvši te riječi, Pilat izvede Isusa i posadi na sudačku stolicu na mjestu koje se zove Litostrotos - Pločnik, hebrejski Gabata - (14) a bijaše upravo priprava za Pashu, oko šeste ure - i kaže Židovima: "Evo kralja vašega!" (15) Oni na to povikaše: "Ukloni! Ukloni! Raspni ga!" Kaže im Pilat: "Zar kralja vašega da razapnem?" Odgovoriše glavari svećenički: "Mi nemamo kralja osim cara!"
(Po Ivanu 19,14-15)

Da ne mi bide postot pregolem,kontradikcii ima okolu ova prasanje premnogu.

2.Za imeto "Paraklitos" podobro informiraj se sto znaci.

Јас не гледам дека на било кој начин е спомнат Мухамед, од каде знаеш дека баш на Мухамед се мисли? Не спомнува ни време ни место така да се е многу неодредено.
Silen.
Nema ni od Stariot zavet da najdes deka ima prorostvo za Isus po ime nitu vreme nitu nisto... slikata go opisuva toa.

Rimjanite 9/5
Давидов псалм. Господ Му рече на мојот Господ: „Седи оддесно, до Мене, додека не ги положам Твоите непријатели за подножје на Твоите нозе!”
Marijanco.Pobarav da mi dades kade Isus rekol "Jas sum Bog" ili pak "Molitemi se mene". TOA GO NEMA.
Naprotiv,ke najdes kade Isus rekol: "BOG E POGOLEM OD MENE,BOG E POSILEN OD MENE,NIKOJ NE E DOBAR OSVEN EDEN BOG,JAS NEMOZAM NISTO DA PRAVAM AKO NE GO VIDAM OTECOT DA PRAVI,KAKO STO GLEDAM TAKA I PRAVAM,NE E VOLJATA MOJA TUKU VOLJATA NA OTECOT A TOJ E POGOLEM OD MENE......." Vie povtorno,Ne,Isus e bog.

Dalje,nikoj ne veli deka Isus ne bil dobar i deka bil los. Sekogas koga ke go spomneme negovoto ime dodavame a.s - kratenka od Alejhi Selam (sto isto i za Muhammed a.s velime) a toa znaci NEKA E MIR SO NEGO.

Isus bil Bozji pratenik. Isus bil Bozji znak.
OVA DOBRO ZAPAMTI GO:

Pticata se vozdiga visoko vo vazduh i leta,a i nejzinata senka isto taka na zemjata dolu leta.

Nekoj bolen sakal da ja ulovi ovaa senka na zemjata,mislejki deka e ptica. Se umoril trcajki po nea.

Ne ni mislel deka toa e pticata vo fantazijata,samo senka na pticata sto leta. Ne znael bednikot kade e teloto na onaa senka-pticata.

Ja nategnal srelata i ja frlil na senkata. Prackata koja e frlena od srelata bila prazna,no i mestoto kade sto bila senkata bilo prazno.

Kovcegot za delata od tvojot zivot (zambilj)KE TI BIDE PRAZEN,zatoa sto zivotot ti pominal vo lov na senki !

Senkata Allahova na zemjata na kogo ke mu bide pomajka,ke se spasi od fantazijata i lovenje senki zaludno.

Znaci,ne bidi lovec na senki od divec.Trcajki po senkata,ke ti pobegne vistinskata lovina. Senkata neka ti bide znak deka postoi nesto sto ja pravi taa senka,pa baraj go nego !
Znaj,prijatele.Isus (a.s) i Site Bozji pratenici a.s i site Evlii,se senka na Allahovoto svetlo.

FATI SE ZA NIVNIOT SKUT,bez kolebanje i sumnjicanje,
da najdes spas na ovoj svet od losiot kraj na ovoj svet i spletkarenja.

Zborovite od Qur'anot: "Kako ja pruzi senkata..." ja prestavuva slikata na evliite.Tie se dokaz za Allahovoto svetlo.

Ne odi ti vo taa dolina bez vodic,kazi,kako sto kazal
Ibrahim a.s.: "JAS NE GO SAKAM ONA STO E PROLAZNO".

Odi i najdija senkata od Sonce,sledi ja... neka ti sluzi za dokaz,no znaj,deka toa e SAMO SENKA.

Ako na pat te stegne zavidnosta za grlo,priseti se,deka
zaradi zavidnosta iblis (proklet da e) pokazal neposlusnost.

Zaradi zavidnost se zastramil Iblis od Adema a.s i pocnal,isto taka da se bori od zavidnost.

Sekoe dobro.

Член од
25 јуни 2008
Мислења
451
Поени од реакции
5
1. Ne e tocno deka site raspnuvanjeto go opisuvaat isto.
Samo edna kontradikcija okolu glavnata slucka:
Spored Marko: A bijaše treća ura kad ga razapeše
(Po Marku 15,25)

Spored: Ivan:
Čuvši te riječi, Pilat izvede Isusa i posadi na sudačku stolicu na mjestu koje se zove Litostrotos - Pločnik, hebrejski Gabata - (14) a bijaše upravo priprava za Pashu, oko šeste ure - i kaže Židovima: "Evo kralja vašega!" (15) Oni na to povikaše: "Ukloni! Ukloni! Raspni ga!" Kaže im Pilat: "Zar kralja vašega da razapnem?" Odgovoriše glavari svećenički: "Mi nemamo kralja osim cara!"
(Po Ivanu 19,14-15)

Da ne mi bide postot pregolem,kontradikcii ima okolu ova prasanje premnogu.

2.Za imeto "Paraklitos" podobro informiraj se sto znaci.

Silen.
Nema ni od Stariot zavet da najdes deka ima prorostvo za Isus po ime nitu vreme nitu nisto... slikata go opisuva toa.

Marijanco.Pobarav da mi dades kade Isus rekol "Jas sum Bog" ili pak "Molitemi se mene". TOA GO NEMA.
Naprotiv,ke najdes kade Isus rekol: "BOG E POGOLEM OD MENE,BOG E POSILEN OD MENE,NIKOJ NE E DOBAR OSVEN EDEN BOG,JAS NEMOZAM NISTO DA PRAVAM AKO NE GO VIDAM OTECOT DA PRAVI,KAKO STO GLEDAM TAKA I PRAVAM,NE E VOLJATA MOJA TUKU VOLJATA NA OTECOT A TOJ E POGOLEM OD MENE......." Vie povtorno,Ne,Isus e bog.

Dalje,nikoj ne veli deka Isus ne bil dobar i deka bil los. Sekogas koga ke go spomneme negovoto ime dodavame a.s - kratenka od Alejhi Selam (sto isto i za Muhammed a.s velime) a toa znaci NEKA E MIR SO NEGO.

Isus bil Bozji pratenik. Isus bil Bozji znak.
OVA DOBRO ZAPAMTI GO:

Pticata se vozdiga visoko vo vazduh i leta,a i nejzinata senka isto taka na zemjata dolu leta.

Nekoj bolen sakal da ja ulovi ovaa senka na zemjata,mislejki deka e ptica. Se umoril trcajki po nea.

Ne ni mislel deka toa e pticata vo fantazijata,samo senka na pticata sto leta. Ne znael bednikot kade e teloto na onaa senka-pticata.

Ja nategnal srelata i ja frlil na senkata. Prackata koja e frlena od srelata bila prazna,no i mestoto kade sto bila senkata bilo prazno.

Kovcegot za delata od tvojot zivot (zambilj)KE TI BIDE PRAZEN,zatoa sto zivotot ti pominal vo lov na senki !

Senkata Allahova na zemjata na kogo ke mu bide pomajka,ke se spasi od fantazijata i lovenje senki zaludno.

Znaci,ne bidi lovec na senki od divec.Trcajki po senkata,ke ti pobegne vistinskata lovina. Senkata neka ti bide znak deka postoi nesto sto ja pravi taa senka,pa baraj go nego !
Znaj,prijatele.Isus (a.s) i Site Bozji pratenici a.s i site Evlii,se senka na Allahovoto svetlo.

FATI SE ZA NIVNIOT SKUT,bez kolebanje i sumnjicanje,
da najdes spas na ovoj svet od losiot kraj na ovoj svet i spletkarenja.

Zborovite od Qur'anot: "Kako ja pruzi senkata..." ja prestavuva slikata na evliite.Tie se dokaz za Allahovoto svetlo.

Ne odi ti vo taa dolina bez vodic,kazi,kako sto kazal
Ibrahim a.s.: "JAS NE GO SAKAM ONA STO E PROLAZNO".

Odi i najdija senkata od Sonce,sledi ja... neka ti sluzi za dokaz,no znaj,deka toa e SAMO SENKA.

Ako na pat te stegne zavidnosta za grlo,priseti se,deka
zaradi zavidnosta iblis (proklet da e) pokazal neposlusnost.

Zaradi zavidnost se zastramil Iblis od Adema a.s i pocnal,isto taka da se bori od zavidnost.

Sekoe dobro.
Кој, иако е во Божјо обличје, не го сметаше како грабнато - тоа што е еднаков со Бога, 7 туку се лиши Самиот Себе, и зеде обличје на слуга станувајќи сличен со луѓето.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Marijanco... ednostavno si zapamtil eden bibliski citat i namesto da se vklucis vo razgovor....

I vidi... od kogo li najde da crpis podatoci,od Pavle ?
Samoproglasen Apostol ?

Sekoj si ima pravo vo sto saka da si veruva. Ti veruvas vo "veodostojnosta" na Pavle,od kogo zapocna "bozestvenosta" na Isus.
No,zosto ne ni odgovaras na edno edinstveno prasanje ?

Ajde malku maski.

Ajde da receme Bog se otelotvori vo Covecki lik. Ako Bog se otelotvori,togas Bog bese na zemjata,vo Covecki lik,neli ? Bese ili nebese ? Ili,mozebi,polovina bog se otelotvori a polovina bese na neboto ? Koj upravuvase so ostanatiot svet,Marijanco,dodeka bog bese na zemjava ?

Sto bese so Boga koga Isus na 3 dena bese vo pekolot ?
Dali imavme togas s.dvojstvo i mrtov bog ?
Sto bese koga Isus bese fetus,vo utrobata na Majkata ? S.Dvojstvo i Bog fetus ?
Ili,koga se rodi ? s.dvojstvo i bog bebe ?
Ve la havle !

Kazi mi,kako da go svatam ova. Me interesira trojstvoto,posto se' mi e jasno,sakam uste za ova da mi bide jasno,daj,objasni mi,vo ime na hrista,povikaj me.
Veruvame vo Raj i Pekol. Zosto ke me povika Bog na odgovornost sto ne sum mu veruval,koga ednostavno ne e vo domen voopsto da go svati coveckiot razum ? Za Allahovoto/Bozje EDINSTVO,ima i moze secij razum da go prifati ima objasnuvanje.... no,za trostvoto,NEMA.

Dali e Ispravno profesorot da mi stavi kec (1) ako ne mu nacrtam Kruzen Cetiriagolen Triagolnik ?

Член од
25 јуни 2008
Мислења
451
Поени од реакции
5
Marijanco... ednostavno si zapamtil eden bibliski citat i namesto da se vklucis vo razgovor....

I vidi... od kogo li najde da crpis podatoci,od Pavle ?
Samoproglasen Apostol ?

Sekoj si ima pravo vo sto saka da si veruva. Ti veruvas vo "veodostojnosta" na Pavle,od kogo zapocna "bozestvenosta" na Isus.
No,zosto ne ni odgovaras na edno edinstveno prasanje ?

Ajde malku maski.

Ajde da receme Bog se otelotvori vo Covecki lik. Ako Bog se otelotvori,togas Bog bese na zemjata,vo Covecki lik,neli ? Bese ili nebese ? Ili,mozebi,polovina bog se otelotvori a polovina bese na neboto ? Koj upravuvase so ostanatiot svet,Marijanco,dodeka bog bese na zemjava ?

Sto bese so Boga koga Isus na 3 dena bese vo pekolot ?
Dali imavme togas s.dvojstvo i mrtov bog ?
Sto bese koga Isus bese fetus,vo utrobata na Majkata ? S.Dvojstvo i Bog fetus ?
Ili,koga se rodi ? s.dvojstvo i bog bebe ?
Ve la havle !

Kazi mi,kako da go svatam ova. Me interesira trojstvoto,posto se' mi e jasno,sakam uste za ova da mi bide jasno,daj,objasni mi,vo ime na hrista,povikaj me.
Veruvame vo Raj i Pekol. Zosto ke me povika Bog na odgovornost sto ne sum mu veruval,koga ednostavno ne e vo domen voopsto da go svati coveckiot razum ? Za Allahovoto/Bozje EDINSTVO,ima i moze secij razum da go prifati ima objasnuvanje.... no,za trostvoto,NEMA.

Dali e Ispravno profesorot da mi stavi kec (1) ako ne mu nacrtam Kruzen Cetiriagolen Triagolnik ?
Eve ti go trojstvoto
Кога се крсти сиот народ - се крсти и Исус и кога се молеше - небото се отвори, 22 и Светиот Дух слезе на Него, во телесен облик, како гулаб, и се чу глас од небото: „Ти си Мојот возљубен Син, во Тебе е Мојата милина.”

Se javi Bog, se spustio Svetiot Duh a tuka bese prisuten negoviot edinstven sin Isus.
Jovan 3/16 Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој, кој верува во Него, да не загине, туку да има вечен живот.
Koj sin go dade???

KST

Член од
8 септември 2008
Мислења
76
Поени од реакции
3
Site evangelisti pisuvaat deka Hristos umre na krstot, a parakletos e starogrcki zbor i oznacuva nesto sto ne pridruzuva i nemam potreba od dopolnitelni informacii.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Silen.
Па се е сликовито ама свесен си дека може да се тумачи барем на неколку начина впрочем затоа и толку верска нетолеранција, секој тврди дека баш неговата верзија е исправна а другите грешат.

Член од
13 септември 2008
Мислења
70
Поени од реакции
1
vo pravo si Silen za toa deka sekoj misli deka negovata verzija e tocna, ednostavno covek taka ili onaka se rodil, taka ili onaka go vospituvale i misli deka tokmu toa e vo red. Bitno deka eden e Bog i treba da go pocituvame, pa makar sekoj na svoj nacin

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
vo pravo si Silen za toa deka sekoj misli deka negovata verzija e tocna, ednostavno covek taka ili onaka se rodil, taka ili onaka go vospituvale i misli deka tokmu toa e vo red. Bitno deka eden e Bog i treba da go pocituvame, pa makar sekoj na svoj nacin
Се согласувам во голем дел. Бог или тоа суштество/ентитет кого така го нарекуваме или постои или не постои. Но ако постои (да претпоставиме) него/неа не го/ја интересира дали ние веруваме или не веруваме ќе си постои и без нас и баш заради тоа се премногу смешни и бесмислени сите докажувања дека баш мојата верзија на Бог е најисправна. Во суштина на религискиот спор се крие нетолеранцијата кон спротивни мислења и човечката исконска желба за доминација и наметнување на сопствена догма преку која може да се врши одредено духовно па и општествено влијание врз одредена групација.

Член од
13 септември 2008
Мислења
70
Поени од реакции
1
e Silen alal da ti e, najdobro kazano dosega. Jas sum rodena i vospituvana kako pravoslavna hristijanka, megutoa, so tekot na godinite i so citanje na Biblijata i knigi za nejzino tolkuvanje, neka mi prosti Bog ako gresam, no jas svakam deka vo pravoslavieto ima mnogu propsuti. Znaci, da pojasnam, toa e samo moe mislenje, nemora da znaci deka e tocno, no mene se poveke me privlekuva i mi e dopaga adventistickoto tolkuvanje na Biblijata. Posebno me voodusevuvaat knigite na Elena Vajt, prekrasna hristijanska pisatelka

Kajgana Shop

На врв Bottom