Na zalost deneska, nit muslimanite nit pa hristijanite ne se svesni kolku se blisku edni sprema drugite. Ustvari, so drugi zborovi deneska nit muslimanite nit hristijanite ne go znaat znacajot na Hz .Meryem /Marija vo islamot.No, diplomatskiot zbor ,mirot,uste pred nekolku stotici godini se otvorat.Vo vremeto na golemite maltretiranja vrz muslimanite od mnogubozcite,tie nekolkumina za prv pat se preseluvaat vo etiopija ,kade tamu so siroki race i pred vratata na gradot gi precekuva hristijanskiot kral.Razlogot ,sto kralot im dava potpolno zastita na ovie muslimani e poglavjeto vo Al-Imran (tatkoto na Hz.Merjem /Marija).Denesnite hristijani ne znaat kolku ima znacaj hz.Merjem vo islamot ,a i muslimanite ne se svesni.
E, da vidime sto pisuva vo sureto Ali-Imran koi se sostoi od 176 ajeti?
33. Allah je odabrao Adema, i Nuha, i Ibrahimovu porodicu, i Imranovu porodicu nad ostalim svijetom –
34. sve porod jedan do drugog -, a Allah sve cuje i sve zna.
Znaci vo ajetite se potencira deka potekloto na Isa a.s /Isus, na ovie luge posebno se odbrani od Allah dz.sh.Zosto se potencira za potekloto na Isa a.s? pa kako sto znaete preku gen faktorot ,od covek na covek mnogu informacii se prenesuva.
Isto vo poglavlje Bakara 122:
O sinovi Israilovi, sjetite se milosti Moje koju sam vam darovao i toga sto sam vas nad ostalim ljudima bio uzdigao.
isto i ovde se potencira deka potekloto na Isa a.s ima posebno odbrano a istoto i vo Biblijata pisuva vo matej so rodoslovot pocnuva:
1 Книга на родословот на Исуса Христа, син Давидов, син Авраамов:
2 На Авраама му се роди Исак, на Исака му се роди Јаков, на Јакова му се родија Јуда и неговите браќа............
16 на Јакова му се роди Јосиф, мажот на Марија, која го роди Исуса, наречен Христос.
17 И така, сите родови од Авраама до Давида се четиринаесет родови; и од Давида до преселбата во Вавилон четиринаесет родови; и од преселбата во Вавилон до Христа четиринаесет родови.
Znaci,kako se gleda i vo Biblijata potekloto na Isa a.s e posebno navedeno i "proagajki od nekoi pejgamberi" se doaga do Ibrahim a.s /Avraham
Isto taka vo Kuranot se potencira na eden detal kade vo Biblijata go nema:
Imran
35. Kada Imranova `ena re~e: "Gospodaru moj, ovo {to je u trbuhu mome je zavjetujem samo na slu`bu Tebi, pa primi od mene, jer Ti, zaista, sve ~uje{ i zna{!"
36. poslije ona, kada je rodila, re~e: "Gospodaru moj, rodila sam `ensko", - a Allah dobro zna {ta je rodila -, "a `ensko nije kao mu{ko; nadjela sam joj ime Merjema, i ja nju i porod njezin stavljam pod Tvoje okrilje od prokletog {ejtana."
37. I Gospodar njezin primi je lijepo i u~ini da uzraste lijepo, i da se o njoj brine Zekerijja. Kad god bi joj Zekerijja u hram u{ao, kod nje bi hrane na{ao. "Odakle ti ovo, o Merjema?" – on bi upitao, a ona bi odgovorila: "Od Allaha, Allah onoga koga ho}e opskrbljuje bez muke."
I kako sto gledame ovde majkata na Isa a.s , Hz Merjem e pod zastita na Allah dz.sh.
i da nastavime
42. I kada meleki reko{e: "O Merjema, tebe je Allah odabrao i ~istom stvorio, i boljom od svih `ena na svijetu u~inio.
45. A kada meleki reko{e: "O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Rije~: ime }e mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, bi}e vi|en i na ovom i na onom svijetu i jedan od Allahu bliskih;
47. ona re~e: "Gospodaru moj, kako }u imati dijete kada me nijedan mu{karac nije dodirnuo?" – "Eto tako", - re~e -, "Allah stvara {to On ho}e. Kada ne{to odlu~i, On samo za to rekne: ’Budi!’ – i ono bude."
Znaci " Kuran dz.sh, koja e potpolno razlicen od hristijanskata vera i e knigata na islamot , kako moze da dava tolku informacii za religijata i pejgamberot na hristijanite " moze da se zaprasate i da se cudite no ako gi citate i ovie ajeti uste mnogu moze da se zacudite:
3. On tebi objavljuje Knjigu, pravu istinu, koja prethodne potvr|uje, a Tevrat i Ind`il objavio je
Znaci poslednata Objavena Sveta Kniga vo gi potvrduva prethodnite Sveti Knigi- a sto se desava posle site znaeme ,no ubeden sum deka mora i treba da najdeme zaednicko sto ne zblizuva ,posto i taka i takа ziveeme vo zaednicki svet ,bez razlika da li nie sakame ili ne.
Nie mozebi razlicno razmisluvame vo veruvanjeto ,no edno e sigurno Istiot Allah dz.sh,Bog ili kako ke narekuvate ne stvoril.