Библија v.s. Куран

Musab

konekting pipl
Член од
26 јуни 2007
Мислења
244
Поени од реакции
20
Rusenjeto na Budinite statui od strana na Talibanite ne e vo sprotivnost so Kuranot i Sunetot na Muhammed s.a.v.s, bidejki i toj koga bil megu idolopoklonicite i mnogubozcite gi rusel nivnite kipovi statui na koi im se molele ko na bogovi, velejki im, ako se bogovi sto se rusat, sto pagaat, tie ne mozat da vi pomognat, molete se na Ediniot Bog koj e vecno ziv, a ne na mrtvi predmeti.

nemas vrska sto zboruvas,ova nema nisto so Islamot mesanje babi i zabi

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
зошто сите во име на исламот одат на џихад или се саморазнесуваат одземајќи со нив стотици невини животи, или мака си имаат а?
Kaj be site?
Eve ja na primer mesto takva aktivnost sekoj den pijam kafe vo Irish Pub.

I sea?
Kakva vera e Islamot?

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Vazno nekakva "ljupska" e, ljubime na veliko, toa e nasa odlika.

"Make love, not war" :)

Musab

konekting pipl
Член од
26 јуни 2007
Мислења
244
Поени од реакции
20
Na zalost deneska, nit muslimanite nit pa hristijanite ne se svesni kolku se blisku edni sprema drugite. Ustvari, so drugi zborovi deneska nit muslimanite nit hristijanite ne go znaat znacajot na Hz .Meryem /Marija vo islamot.No, diplomatskiot zbor ,mirot,uste pred nekolku stotici godini se otvorat.Vo vremeto na golemite maltretiranja vrz muslimanite od mnogubozcite,tie nekolkumina za prv pat se preseluvaat vo etiopija ,kade tamu so siroki race i pred vratata na gradot gi precekuva hristijanskiot kral.Razlogot ,sto kralot im dava potpolno zastita na ovie muslimani e poglavjeto vo Al-Imran (tatkoto na Hz.Merjem /Marija).Denesnite hristijani ne znaat kolku ima znacaj hz.Merjem vo islamot ,a i muslimanite ne se svesni.

E, da vidime sto pisuva vo sureto Ali-Imran koi se sostoi od 176 ajeti?

33. Allah je odabrao Adema, i Nuha, i Ibrahimovu porodicu, i Imranovu porodicu nad ostalim svijetom –
34. sve porod jedan do drugog -, a Allah sve cuje i sve zna.

Znaci vo ajetite se potencira deka potekloto na Isa a.s /Isus, na ovie luge posebno se odbrani od Allah dz.sh.Zosto se potencira za potekloto na Isa a.s? pa kako sto znaete preku gen faktorot ,od covek na covek mnogu informacii se prenesuva.
Isto vo poglavlje Bakara 122: O sinovi Israilovi, sjetite se milosti Moje koju sam vam darovao i toga sto sam vas nad ostalim ljudima bio uzdigao.
isto i ovde se potencira deka potekloto na Isa a.s ima posebno odbrano a istoto i vo Biblijata pisuva vo matej so rodoslovot pocnuva:
1 Книга на родословот на Исуса Христа, син Давидов, син Авраамов:
2 На Авраама му се роди Исак, на Исака му се роди Јаков, на Јакова му се родија Јуда и неговите браќа............

16 на Јакова му се роди Јосиф, мажот на Марија, која го роди Исуса, наречен Христос.
17 И така, сите родови од Авраама до Давида се четиринаесет родови; и од Давида до преселбата во Вавилон четиринаесет родови; и од преселбата во Вавилон до Христа четиринаесет родови.

Znaci,kako se gleda i vo Biblijata potekloto na Isa a.s e posebno navedeno i "proagajki od nekoi pejgamberi" se doaga do Ibrahim a.s /Avraham

Isto taka vo Kuranot se potencira na eden detal kade vo Biblijata go nema:

Imran
35. Kada Imranova `ena re~e: "Gospodaru moj, ovo {to je u trbuhu mome je zavjetujem samo na slu`bu Tebi, pa primi od mene, jer Ti, zaista, sve ~uje{ i zna{!"
36. poslije ona, kada je rodila, re~e: "Gospodaru moj, rodila sam `ensko", - a Allah dobro zna {ta je rodila -, "a `ensko nije kao mu{ko; nadjela sam joj ime Merjema, i ja nju i porod njezin stavljam pod Tvoje okrilje od prokletog {ejtana."
37. I Gospodar njezin primi je lijepo i u~ini da uzraste lijepo, i da se o njoj brine Zekerijja. Kad god bi joj Zekerijja u hram u{ao, kod nje bi hrane na{ao. "Odakle ti ovo, o Merjema?" – on bi upitao, a ona bi odgovorila: "Od Allaha, Allah onoga koga ho}e opskrbljuje bez muke."

I kako sto gledame ovde majkata na Isa a.s , Hz Merjem e pod zastita na Allah dz.sh.

i da nastavime

42. I kada meleki reko{e: "O Merjema, tebe je Allah odabrao i ~istom stvorio, i boljom od svih `ena na svijetu u~inio.

45. A kada meleki reko{e: "O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Rije~: ime }e mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, bi}e vi|en i na ovom i na onom svijetu i jedan od Allahu bliskih;

47. ona re~e: "Gospodaru moj, kako }u imati dijete kada me nijedan mu{karac nije dodirnuo?" – "Eto tako", - re~e -, "Allah stvara {to On ho}e. Kada ne{to odlu~i, On samo za to rekne: ’Budi!’ – i ono bude."

Znaci " Kuran dz.sh, koja e potpolno razlicen od hristijanskata vera i e knigata na islamot , kako moze da dava tolku informacii za religijata i pejgamberot na hristijanite " moze da se zaprasate i da se cudite no ako gi citate i ovie ajeti uste mnogu moze da se zacudite:

3. On tebi objavljuje Knjigu, pravu istinu, koja prethodne potvr|uje, a Tevrat i Ind`il objavio je

Znaci poslednata Objavena Sveta Kniga vo gi potvrduva prethodnite Sveti Knigi- a sto se desava posle site znaeme ,no ubeden sum deka mora i treba da najdeme zaednicko sto ne zblizuva ,posto i taka i takа ziveeme vo zaednicki svet ,bez razlika da li nie sakame ili ne.

Nie mozebi razlicno razmisluvame vo veruvanjeto ,no edno e sigurno Istiot Allah dz.sh,Bog ili kako ke narekuvate ne stvoril.

Chombe_United

Да ми бричите ташаците!
Член од
14 декември 2007
Мислења
8.809
Поени од реакции
452
Na zalost deneska, nit muslimanite nit pa hristijanite ne se svesni kolku se blisku edni sprema drugite. Ustvari, so drugi zborovi deneska nit muslimanite nit hristijanite ne go znaat znacajot na Hz .Meryem /Marija vo islamot.No, diplomatskiot zbor ,mirot,uste pred nekolku stotici godini se otvorat.Vo vremeto na golemite maltretiranja vrz muslimanite od mnogubozcite,tie nekolkumina za prv pat se preseluvaat vo etiopija ,kade tamu so siroki race i pred vratata na gradot gi precekuva hristijanskiot kral.Razlogot ,sto kralot im dava potpolno zastita na ovie muslimani e poglavjeto vo Al-Imran (tatkoto na Hz.Merjem /Marija).Denesnite hristijani ne znaat kolku ima znacaj hz.Merjem vo islamot ,a i muslimanite ne se svesni.

E, da vidime sto pisuva vo sureto Ali-Imran koi se sostoi od 176 ajeti?

33. Allah je odabrao Adema, i Nuha, i Ibrahimovu porodicu, i Imranovu porodicu nad ostalim svijetom –
34. sve porod jedan do drugog -, a Allah sve cuje i sve zna.

Znaci vo ajetite se potencira deka potekloto na Isa a.s /Isus, na ovie luge posebno se odbrani od Allah dz.sh.Zosto se potencira za potekloto na Isa a.s? pa kako sto znaete preku gen faktorot ,od covek na covek mnogu informacii se prenesuva.
Isto vo poglavlje Bakara 122: O sinovi Israilovi, sjetite se milosti Moje koju sam vam darovao i toga sto sam vas nad ostalim ljudima bio uzdigao.
isto i ovde se potencira deka potekloto na Isa a.s ima posebno odbrano a istoto i vo Biblijata pisuva vo matej so rodoslovot pocnuva:
1 Книга на родословот на Исуса Христа, син Давидов, син Авраамов:
2 На Авраама му се роди Исак, на Исака му се роди Јаков, на Јакова му се родија Јуда и неговите браќа............

16 на Јакова му се роди Јосиф, мажот на Марија, која го роди Исуса, наречен Христос.
17 И така, сите родови од Авраама до Давида се четиринаесет родови; и од Давида до преселбата во Вавилон четиринаесет родови; и од преселбата во Вавилон до Христа четиринаесет родови.

Znaci,kako se gleda i vo Biblijata potekloto na Isa a.s e posebno navedeno i "proagajki od nekoi pejgamberi" se doaga do Ibrahim a.s /Avraham

Isto taka vo Kuranot se potencira na eden detal kade vo Biblijata go nema:

Imran
35. Kada Imranova `ena re~e: "Gospodaru moj, ovo {to je u trbuhu mome je zavjetujem samo na slu`bu Tebi, pa primi od mene, jer Ti, zaista, sve ~uje{ i zna{!"
36. poslije ona, kada je rodila, re~e: "Gospodaru moj, rodila sam `ensko", - a Allah dobro zna {ta je rodila -, "a `ensko nije kao mu{ko; nadjela sam joj ime Merjema, i ja nju i porod njezin stavljam pod Tvoje okrilje od prokletog {ejtana."
37. I Gospodar njezin primi je lijepo i u~ini da uzraste lijepo, i da se o njoj brine Zekerijja. Kad god bi joj Zekerijja u hram u{ao, kod nje bi hrane na{ao. "Odakle ti ovo, o Merjema?" – on bi upitao, a ona bi odgovorila: "Od Allaha, Allah onoga koga ho}e opskrbljuje bez muke."

I kako sto gledame ovde majkata na Isa a.s , Hz Merjem e pod zastita na Allah dz.sh.

i da nastavime

42. I kada meleki reko{e: "O Merjema, tebe je Allah odabrao i ~istom stvorio, i boljom od svih `ena na svijetu u~inio.

45. A kada meleki reko{e: "O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Rije~: ime }e mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, bi}e vi|en i na ovom i na onom svijetu i jedan od Allahu bliskih;

47. ona re~e: "Gospodaru moj, kako }u imati dijete kada me nijedan mu{karac nije dodirnuo?" – "Eto tako", - re~e -, "Allah stvara {to On ho}e. Kada ne{to odlu~i, On samo za to rekne: ’Budi!’ – i ono bude."

Znaci " Kuran dz.sh, koja e potpolno razlicen od hristijanskata vera i e knigata na islamot , kako moze da dava tolku informacii za religijata i pejgamberot na hristijanite " moze da se zaprasate i da se cudite no ako gi citate i ovie ajeti uste mnogu moze da se zacudite:

3. On tebi objavljuje Knjigu, pravu istinu, koja prethodne potvr|uje, a Tevrat i Ind`il objavio je

Znaci poslednata Objavena Sveta Kniga vo gi potvrduva prethodnite Sveti Knigi- a sto se desava posle site znaeme ,no ubeden sum deka mora i treba da najdeme zaednicko sto ne zblizuva ,posto i taka i takа ziveeme vo zaednicki svet ,bez razlika da li nie sakame ili ne.

Nie mozebi razlicno razmisluvame vo veruvanjeto ,no edno e sigurno Istiot Allah dz.sh,Bog ili kako ke narekuvate ne stvoril.
Па верата и верските поделби си го прават своето.
Не за џабе викам дека верата е најголемо можно зло, пандорината кутија на 21 век:toe:

Musab

konekting pipl
Член од
26 јуни 2007
Мислења
244
Поени од реакции
20
Па верата и верските поделби си го прават своето.
Не за џабе викам дека верата е најголемо можно зло, пандорината кутија на 21 век:toe:

ne greska si ,najgolemoto zlo ne e verata tuku tie sto gi oddalecuvaat lugeto od verata ,ako ne deneska lugeto toa sekako ke go svatat.Toa zasigurno ke go svatis i ti i jas i drugite ama ne znam da li iznad ili ispod zemjata.

Член од
12 мај 2008
Мислења
506
Поени од реакции
25
Оти Исламот прво дозволуваше слики и цртежи од Алах,за покасно се да спали и строго да забрани било какво уметничко прикажување на Алах?

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Оти Исламот прво дозволуваше слики и цртежи од Алах,за покасно се да спали и строго да забрани било какво уметничко прикажување на Алах?
Koga bilo toa be?
Za vreme na Hercules ili Atlantida?

Член од
13 септември 2008
Мислења
70
Поени од реакции
1
Podelba megu lugeto ne pravi verata, tuku nevernicite. Eve eden primer: poznavam edna osoba koja e tolku golem fanatik, spored mene, i veli deka so vtoroto hristovo doaganje ke bidat spaseni samo onie koi se krsteni. Istata taa osoba vo idnina i svoite deca ke gi vospita na ist nacin i tie ke pocnat so drugi oci da gledaat kon onie sto ne e krsteni. Jas licno ne mislam i ne sum vospituvana taka, zatoa sto koi sme nie da sudime za drugite luge i sto e bitno koj kako e roden i sto e, bitno e da ima dobro i iskreno srce, a site pred Boga sme isti. A vo biblijata se veli: pocituvaj go drugiot onaka kako sto sakas da te pocituvaat tebe. Epa sega koj vrsi podelba megu lugeto, verata ili samite luge, a kamo sreka site da imaat strav od Boga, pa ne bi imalo nikakvo zlo na zemjata

Член од
25 септември 2008
Мислења
1
Поени од реакции
0
Hristijanite velaat deka vo Biblijata nema kontradikcii no ima pecatni greski.
Pecatna greska mose da se kaze ako e ispustena nekoja bukva ili namesto b pisale v , no ova se ocigledni kontradikcii
Isto kao sto ne moze da kazes deka i ovaa e pecatna greska te pecatna greska moze da ima i toa moze da se pojavi vo nekoj prevod ali vo site prevodi istite pecatni greski ?!!!

Koga veke istite greski se pojavuvat vo site prevodi na Biblijata toa ne e veke pecatna greska ili pak greska vo prevod kao sto se obiduvaat da ni objasnat , tuku e greskata vo izvorot so koj se sluzile site prevodi kao i sto e i ovaa od MATEJ

Redoslovot na ISUS po MATEJ 1:1-16

1. На Авраама му се роди Исак

2. на Исака му се роди Јаков

3. на Јакова му се родија Јуда и неговите браќа

4. На Јуда му се родија Фарес и Зара од Тамара

5. на Фареса му се роди Есром

6. на Есрома му се роди Арам

7. на Арама му се роди Аминадав

8. на Аминадава му се роди Насон

9. на Насона му се роди Салмон

10. на Салмона му се роди Вооз од Рава

11. на Вооз му се роди Овид од Рута

12. на Овида му се роди Јесеј

13. на Јесеја му се роди цар Давид

14. На цар Давид му се роди Соломон од Уриевата жена

15. На Соломона му се роди Ровоам

16. на Ровоама му се роди Авија

17. на Авија му се роди Аса

18. на Аса му се роди Јосафат

19. на Јосафата му се роди Јорам

20. на Јорама му се роди Озија

21. на Озија му се роди Јоатам

22. на Јоатама му се роди Ахаз

23. на Ахаза му се роди Езекија

24. на Езекија му се роди Манасија

25. на Манасија му се роди Амон

26. на Амона му се роди Јосија

27. на Јосија му се родија Јехонија и неговите браќа во времето на преселувањето во Вавилон

По Вавилонската преселба

28. на Јехонија му се роди Салатиел

29. на Салатиела му се роди Зоровавел

30. на Зоровавела му се роди Авијуд

31. на Авијуда му се роди Елијаким

32. на Елијакима му се роди Азор

33. на Азора му се роди Садок

34. на Садока му се роди Ахим

35. на Ахима му се роди Елијуд
36. на Елијуда му се роди Елеазар

37. на Елеазара му се роди Матан

38. на Матана му се роди Јаков

39. на Јакова му се роди Јосиф

40. Јосиф, мажот на Марија, која го роди Исуса, наречен Христос.

41. Исуса, наречен Христос.

i ne se 42 kako sto veli matej vo matej 1:17

Chombe_United

Да ми бричите ташаците!
Член од
14 декември 2007
Мислења
8.809
Поени од реакции
452
Hristijanite velaat deka vo Biblijata nema kontradikcii no ima pecatni greski.
Pecatna greska mose da se kaze ako e ispustena nekoja bukva ili namesto b pisale v , no ova se ocigledni kontradikcii
Isto kao sto ne moze da kazes deka i ovaa e pecatna greska te pecatna greska moze da ima i toa moze da se pojavi vo nekoj prevod ali vo site prevodi istite pecatni greski ?!!!

Koga veke istite greski se pojavuvat vo site prevodi na Biblijata toa ne e veke pecatna greska ili pak greska vo prevod kao sto se obiduvaat da ni objasnat , tuku e greskata vo izvorot so koj se sluzile site prevodi kao i sto e i ovaa od MATEJ

Redoslovot na ISUS po MATEJ 1:1-16

1. На Авраама му се роди Исак

2. на Исака му се роди Јаков

3. на Јакова му се родија Јуда и неговите браќа

4. На Јуда му се родија Фарес и Зара од Тамара

5. на Фареса му се роди Есром

6. на Есрома му се роди Арам

7. на Арама му се роди Аминадав

8. на Аминадава му се роди Насон

9. на Насона му се роди Салмон

10. на Салмона му се роди Вооз од Рава

11. на Вооз му се роди Овид од Рута

12. на Овида му се роди Јесеј

13. на Јесеја му се роди цар Давид

14. На цар Давид му се роди Соломон од Уриевата жена

15. На Соломона му се роди Ровоам

16. на Ровоама му се роди Авија

17. на Авија му се роди Аса

18. на Аса му се роди Јосафат

19. на Јосафата му се роди Јорам

20. на Јорама му се роди Озија

21. на Озија му се роди Јоатам

22. на Јоатама му се роди Ахаз

23. на Ахаза му се роди Езекија

24. на Езекија му се роди Манасија

25. на Манасија му се роди Амон

26. на Амона му се роди Јосија

27. на Јосија му се родија Јехонија и неговите браќа во времето на преселувањето во Вавилон

По Вавилонската преселба

28. на Јехонија му се роди Салатиел

29. на Салатиела му се роди Зоровавел

30. на Зоровавела му се роди Авијуд

31. на Авијуда му се роди Елијаким

32. на Елијакима му се роди Азор

33. на Азора му се роди Садок

34. на Садока му се роди Ахим

35. на Ахима му се роди Елијуд
36. на Елијуда му се роди Елеазар

37. на Елеазара му се роди Матан

38. на Матана му се роди Јаков

39. на Јакова му се роди Јосиф

40. Јосиф, мажот на Марија, која го роди Исуса, наречен Христос.

41. Исуса, наречен Христос.

i ne se 42 kako sto veli matej vo matej 1:17
A бе Исус за тројца вреди изгледа:vozbud:

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
znaete sto e 2+2? 2 babi + 2 zabi. ete koj mesa babi i zabi.muhammed gi rusel kipovite na koi im se molele mnogubozcite i im velel ako ne mozat sami da si pomognat, zar mozat vam???Toa e proveren hadis.

Lavanda

Модератор
Член од
18 април 2008
Мислења
676
Поени од реакции
66
znaete sto e 2+2? 2 babi + 2 zabi. ete koj mesa babi i zabi.muhammed gi rusel kipovite na koi im se molele mnogubozcite i im velel ako ne mozat sami da si pomognat, zar mozat vam???Toa e proveren hadis.

Абре момче ај олабај се малку аууууу, шо е ова одсабајле волку нервоза, ајде малку рилекс...

Член од
14 јуни 2008
Мислења
45
Поени од реакции
0
Пази малце што зборуваш овде те опоменува по втор пат, можеш дома твојте да ги вреќаш али Бог Синот и Светиот дух не би требалод а ги врегаш. Ќе одгоараш за се дете само да не гориш во пеколот и да не бидеш спасен.
Edno prasnaje do marijanco..Se krstis vo imeto na Sveta Troica?

Kajgana Shop

На врв Bottom