- Член од
- 21 јануари 2009
- Мислења
- 8.830
- Поени од реакции
- 8.857
Вегетаријанец си,поштуем.Ја сум омнивор.
Во последниот пост за нации како јапонците кои најдобро котираат како најбизарни наведе примери само за Кина и Северна Кореја.WTF?
Туку ај,да тргнеме по ред.
За Кина-добро сум свесен околу закони кои угнетуваат доста права.Политика за едно дете е донекаде разбирлива,тоа е нешто кое и другите демократии го сакаат кај Кина,но во последно време проблематичниот сооднос на машки/женски го решаваат со невести од Русија.Во Русија има висок процент на жени,во Кина мажи.Problem solved.Нормално ова се прави за да се намали степенот на фрустрација кај мажите кои неможат да си најдат жени.
Во врска со цензурите-таму владее диктатура,мислам што очекуваш?60 години владеење на комунистите кои само го смениле економскиот систем не гарантира подобра иднина на државата во поглед на политички и ред други сегменти.А како се случи диктатура?Во кратки црти-Кина до пред јапонската инвазија во раните 30ти беше република со корумпирана влада.Таа влада ги напушти кога им беше најтешко,ама најдоа спасител во водачот на комунистите Мао Це Тунг,и нормално раја ќе голта се што спасителот ќе им тури и така уследи овој период кој го знаеме.Законите во диктатура доаѓаат од избраници на народот,само што избраниците си пуштиле корења на фотељите и не прашуваат никого што да прават и како да прават.Што е полошо западот не ги рчка и полека игра по нивно-дека е така види го Холивуд;ЗА нив Кина е златна гуска за филмови оти Кина има најголема филмска публика и прават политички коректни филмови(само да не ја вреѓаат власта).А за Обама да не збориме.
Северна Кореја е слична приказна.Поточно приказната за двете Кореи е трагична-еден ист народ со ист јазик и обичаи поделен поради интересите на два блока-Кина и САД за време на студената војна.Да беше поинаква приказна не би ја имало династијата Јонг Ил.
Јапонија најдобро ми котира во позитивна смисла, а не негативна. Јапонците некако се издвојуваат од останатите азијати.
Значи, јас не одрекувам дека азијатите, на чело со Кинезите, имаат фасцинантна историја, култура, но мора да стане јасно дека тие денес се оттуѓени, оладени, омртвени (емоционално проѕирни). Да, се согласувам дека најмногу е тоа поради (не) приликите кои ги снашле во не така далечното минато, и самиот систем во кој живеат, но, да бидеме искрени, во Македонија случка како таа со детенцето не може да се случи. Властите нивни, плански ги омртвуваат граѓаните, со тоа што им е се ускратено, освен да дишат. Зашто Кинезите туку така поминуваа покрај детето? Од каде да знаат тие дека има камера која ги снима и е доказ дека не се убијци? А што ако ги наместат дека баш тие го убиле детето и добијат куршум во чело?