"Бездушноста" на Далечниот исток

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
Вегетаријанец си,поштуем.Ја сум омнивор.

Во последниот пост за нации како јапонците кои најдобро котираат како најбизарни наведе примери само за Кина и Северна Кореја.o_OWTF?

Туку ај,да тргнеме по ред.

За Кина-добро сум свесен околу закони кои угнетуваат доста права.Политика за едно дете е донекаде разбирлива,тоа е нешто кое и другите демократии го сакаат кај Кина,но во последно време проблематичниот сооднос на машки/женски го решаваат со невести од Русија.Во Русија има висок процент на жени,во Кина мажи.Problem solved.Нормално ова се прави за да се намали степенот на фрустрација кај мажите кои неможат да си најдат жени.

Во врска со цензурите-таму владее диктатура,мислам што очекуваш?60 години владеење на комунистите кои само го смениле економскиот систем не гарантира подобра иднина на државата во поглед на политички и ред други сегменти.А како се случи диктатура?Во кратки црти-Кина до пред јапонската инвазија во раните 30ти беше република со корумпирана влада.Таа влада ги напушти кога им беше најтешко,ама најдоа спасител во водачот на комунистите Мао Це Тунг,и нормално раја ќе голта се што спасителот ќе им тури и така уследи овој период кој го знаеме.Законите во диктатура доаѓаат од избраници на народот,само што избраниците си пуштиле корења на фотељите и не прашуваат никого што да прават и како да прават.Што е полошо западот не ги рчка и полека игра по нивно-дека е така види го Холивуд;ЗА нив Кина е златна гуска за филмови оти Кина има најголема филмска публика и прават политички коректни филмови(само да не ја вреѓаат власта).А за Обама да не збориме.

Северна Кореја е слична приказна.Поточно приказната за двете Кореи е трагична-еден ист народ со ист јазик и обичаи поделен поради интересите на два блока-Кина и САД за време на студената војна.Да беше поинаква приказна не би ја имало династијата Јонг Ил.

Јапонија најдобро ми котира во позитивна смисла, а не негативна. Јапонците некако се издвојуваат од останатите азијати.
Значи, јас не одрекувам дека азијатите, на чело со Кинезите, имаат фасцинантна историја, култура, но мора да стане јасно дека тие денес се оттуѓени, оладени, омртвени (емоционално проѕирни). Да, се согласувам дека најмногу е тоа поради (не) приликите кои ги снашле во не така далечното минато, и самиот систем во кој живеат, но, да бидеме искрени, во Македонија случка како таа со детенцето не може да се случи. Властите нивни, плански ги омртвуваат граѓаните, со тоа што им е се ускратено, освен да дишат. Зашто Кинезите туку така поминуваа покрај детето? Од каде да знаат тие дека има камера која ги снима и е доказ дека не се убијци? А што ако ги наместат дека баш тие го убиле детето и добијат куршум во чело?

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Јапонија најдобро ми котира во позитивна смисла, а не негативна. Јапонците некако се издвојуваат од останатите азијати.
Значи, јас не одрекувам дека азијатите, на чело со Кинезите, имаат фасцинантна историја, култура, но мора да стане јасно дека тие денес се оттуѓени, оладени, омртвени (емоционално проѕирни). Да, се согласувам дека најмногу е тоа поради (не) приликите кои ги снашле во не така далечното минато, и самиот систем во кој живеат, но, да бидеме искрени, во Македонија случка како таа со детенцето не може да се случи. Властите нивни, плански ги омртвуваат граѓаните, со тоа што им е се ускратено, освен да дишат. Зашто Кинезите туку така поминуваа покрај детето? Од каде да знаат тие дека има камера која ги снима и е доказ дека не се убијци? А што ако ги наместат дека баш тие го убиле детето и добијат куршум во чело?
Јапонија и Јужна Кореја добро се држат за разлика од Кина затоа што не поминаа низ транзицијата како што источна Европа и Кина поминаа/ваат.Примерите кои ги наведе се издржани,токму стравот е главен фактор зошто повеќето не се осмелуваат да помогнат,уплашени да не бидат наместени како што потенцираше,патем некој напиша дека имало случаи во Кина кога разбојници ќе поставеле кукла на пат/улица демек личи на дете па ако се најде некој случаен минувач и отиде да помогне ќе биде нападнат од разбојниците,ограбен или не дај боже убиен.А стравот е составен дел од секој човек.

Но не се сложувам дека вакво нешто во Македонија не би се случило.Кога бев основец чекав седмица на рекорд и беше гужва,кога по некое време имаше две девојки кои бегаа од еден чичко.Девојките врискаа додека бегаа,чичкото ја фати едната ама некако му избега и се качија на автобус.Никој не реагираше,ни да ги раздвои,ни да го фатат типот и да му мавнат една,ни да земат да повикаат полиција да се регистрира дешавката.

Или ако веќе ни треба свеж пример случајот Нешковски.Немам намера да наведувам детали,има тема за тоа.

Туку ме чуди што не ми контрираше за Јапонија,со оглед дека и таму има аргументи како-претерана уметничка слобода(ecchi и hentai),трипозниот кич на музичката поп сцена(мада ова веќе можеме да го тераме во подфорум музика),моралниот аларм на "загрижените родители" дека детето им чита манга и гледа аниме,некои нивни супкултури кои почнуваат да се шират и кај нас итн.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
Јас сум за целосна слобода на човекот, додека не повредува (физички) некое друго суштество. Така што немам ништо против ,,претераната,, слобода на Јапонците, освен делот со ,,forced,, секс со средношколки. Тоа едноставно влијае погрешно на младите кои имаат и те како можност да го проследат истото на интернет.
Без оглед кои се причините, тие луѓе (повторно Кинезите во прв ред) се емотивно отапени. Не знам каде гледав (некој наш сајт беше) студентски дом во Кина. Нашите во Стив Наумов, живеат во луксуз во споредба со истите. Да не зборувам, дека се преврте комбе за 9 луѓе, натоварено со 30-40 деца. Денес, ако виде вести на Канал 5, имаше снимка - мајката го носи детето во градинка, тоа во знак на револт седнува на земја(на сред улица) а таа продолжува. Потоа детето е прегазено од кола, и на негова среќа беше неповредено. Мајката потоа го однела во градинка зошто било неповредено. Значи - ај да тргнеме на страна другите луѓе да не реагираат, или да се прават мутави, но во овој случај тоа беше мајката.
Ако мајката нема лавовски заштитнички однос према детето, можеме да заклучиме во какво рѓаво општество живеат.

И на крајот, сосема е ирелевантно што ги довело до тука. Но фактот што не се освестуваат, не реагираат, е тажната вистина.
Јадењето кучиња, очигледно е најмалиот проблем во тоа општество, кога кинески доктор без срам и перден, никаква морална и етичка одговорност, си кажа дека фетусите (абортирани) се јадат оти биле добри за кожата.

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Без оглед кои се причините, тие луѓе (повторно Кинезите во прв ред) се емотивно отапени. Не знам каде гледав (некој наш сајт беше) студентски дом во Кина. Нашите во Стив Наумов, живеат во луксуз во споредба со истите.
Не знам за тоа.Дај линкови.

Да не зборувам, дека се преврте комбе за 9 луѓе, натоварено со 30-40 деца. Денес, ако виде вести на Канал 5, имаше снимка - мајката го носи детето во градинка, тоа во знак на револт седнува на земја(на сред улица) а таа продолжува. Потоа детето е прегазено од кола, и на негова среќа беше неповредено. Мајката потоа го
однела во градинка зошто било неповредено. Значи - ај да тргнеме на страна другите луѓе да не реагираат, или да се прават мутави, но во овој случај тоа беше мајката.
Ако мајката нема лавовски заштитнички однос према детето, можеме да заклучиме во какво рѓаво општество живеат.
Овој настан сепак е каде каде поинаков.Тука барем народот изреагирал детето да се спаси.Мајката е за жалење и некако не сум изненаден од такво однесување зошто на вести секогаш сум гелдал/слушал за небрежни/безгрижни/апатични родители(уште ми е свеж примерот со Македонката која живеела во Швајцарија со бебенцето,една ноќ отишла на журка,не оставила бебиситерка,станот херметички затворен,она се задржала до зори и кога се вратила бебето умрело од недостаток на воздух во станот.

И на крајот, сосема е ирелевантно што ги довело до тука
Како можеш да кажеш дека е ирелевантно?Битен е факторот кој допринела за такво нешто,за се што се случува,добро или лошо мора да има извор за тоа лошо/добро.

Но фактот што не се освестуваат, не реагираат, е тажната вистина.
Има отпор,се борат,има работници кои се борат за подобри социјални права,но се затворени,а вестите за нивната судбина ја дознаваме само преку интернет,муслиманите ујгури кои пред две години беа масовно апсени и затворени или "исчезнати" поради искачање на протест,духовното движење Фалунгонг е жртва на масовни апсења,а владата ја оцрнува низ светот и дава невистинити податоци.Има живост,има агилност,ама има и доста луѓе со страв.Тој страв длабоко им се вкоренил во коски и нормално ќе се тргаат настрана од нешто што би ги ставило во една длабока невоља.И не ми вели да сум на нивно место ќе направам поинаку.

Јадењето кучиња, очигледно е најмалиот проблем во тоа општество, кога кинески доктор без срам и перден, никаква морална и етичка одговорност, си кажа дека фетусите (абортирани) се јадат оти биле добри за кожата.
Ова со докторот мора да се индивидуализира.Прво,мора да се провери дали е ова приказна од таблоид или стварно се случува.Потоа треба истрага од полиција и ред други процедури да се запази постапката според нивен закон.Само затоа што еден доктор е канибал не значи и рестото да се умоболни.Дали америте заслужуваат да се нарекуваат психопати за сериските убијци кои роварат кај нив?Ај и англичаните се психоси оти го имаа Џек Мевосек,ај и австријците да ги наречеме инцестуозни педофили оти Фрицл си ја силуваше ќерката и децата нивни.Или ај светот нека не набљудува нас од аголот на Танески,бар да знае дека во секој Македонец тлее желбата да убива возрасни жени/жени во години.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
За докторот имав поставено линк, на другата тема, а за студентскиот дом ќе се обидам да најдам утре. Старо е тоа ;)

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
За докторот имав поставено линк, на другата тема, а за студентскиот дом ќе се обидам да најдам утре. Старо е тоа ;)
Ја видов веста за докторот,чекам од студенските домови.

Kajgana Shop

На врв Bottom