Бадниково гранче е Српски обичај

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
А мочање од десна страна на шољата место од право е грчки обичај :tapp:
Кој е грк? :sakas_ust

Македонските краеви имаат толку многу различни култури и обичаи што е прекрасно. Едни мијаци и брсјаци се како куче и маче а не па скопјани и струмичани. Затоа е Македонија прекрасна. Кој го изјавил тоа, е многу прост човек, што не ме чуди во денешно време. Право на глас по медиуми имаат само такви луѓе.

Спирка

Чорбаџиска Кучка
Член од
1 октомври 2008
Мислења
394
Поени од реакции
14
Не е српски обичај колку што јас знам. Мислам дека имаше некоја легенда поврзана со доселувањето на Словените на овие простори, но не се сеќавам најдобро. А за тоа дека поголемиот дел од Македонија пита со паричка правеле на Василица е точно, но во последно време скоро сите почнуваат да ја прават на Бадник.

Jagger

м
Член од
24 ноември 2008
Мислења
322
Поени од реакции
5
Еве една приказна:

Некогаш пред многу илјади години Господ создал народи и потоа на тие народи им поделил земја. Но на Македонците заборвил да им даде земја. Тогаш Македонците се побуниле и отишле да видат што станало со нивната земја. Господ видел дека заборавил и им подарил на Македонците земја од неговите рајски градини.
Затоа браќа мои ,Македонија ни е толку убава,и во Македонија можеш да најдеш што нигде не се наоѓа

Пита со паричка се прави на Василица.

И кој е тој што почнува да менува адет стар илјада години а можеби и повеќе.

Член од
27 октомври 2008
Мислења
1.680
Поени од реакции
266
obicaite i kulturata na eden narod e faktot deka toj narod postoi,zatoa mislam deka ova e uste edna od mnogute gluposti na mpc,na kraj kraeva zborime za obicaj sto nema vrska so hristijanstvoto

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
i vo resen paricka se vrti na vasilica i ne vo pogaca tuku vo pecivo-maznik

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Се запрашал ли некој зошто баш во овој момент дел од црковните достоинственици ни го подметнуваат овој "проблем"...... да не си ја ишкаат мувата од себе за друга работа.....:nesum:

Член од
22 јули 2008
Мислења
819
Поени од реакции
26
Kakvi se idioti i moroni imame vo MPC taka da povekje voopsto i ne me cudi zosto nikoj ne ne priznava!!!
Slusaj badnikovoto grance bilo srpski obicaj!!! HAHAHAHAHAHAHAHAHA kolku se zalosni nasite popcinja od strumickata eparhija.

Kako prvo i Srbite i SPC bi sakala da e toa niven obicaj no ja nemaat taa srekja bidejki toa e staroslovenski obicaj koj go nasleduvaat site slovenski narodi.
BAdnikovoto grance se praktikuva i vo Rusija i vo Gruzija, Ermenija, pa duri togas Srbija.

Edinstvenata razlika po koja SPC se razlikuva od ostanatite Pravoslavni Crkvi e slavenjeto na Krsni Slavi odnosno poedniecni svetiteli koe isto taka vlece staroslovenski koren od povekjeboztvoto.

Ako bese po ovie mentolite od Strumickata eparhija ke trebase da go zabranat slavenjeto na imendenite bidejki nedaj boze i toa e srpski obicaj.

A be dajte vi se molam samo nekoi biseri vo posledno vreme i od politickiot i od crkovniot vrv.

Zalosni se kako samo toa ne moze da go sogledaat i da ne se glupiraat!!

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Еве една приказна:

Некогаш пред многу илјади години Господ создал народи и потоа на тие народи им поделил земја. Но на Македонците заборвил да им даде земја. Тогаш Македонците се побуниле и отишле да видат што станало со нивната земја. Господ видел дека заборавил и им подарил на Македонците земја од неговите рајски градини.
Затоа браќа мои ,Македонија ни е толку убава,и во Македонија можеш да најдеш што нигде не се наоѓа

Пита со паричка се прави на Василица.

И кој е тој што почнува да менува адет стар илјада години а можеби и повеќе.

Погрешно си ја слушнал приказната затоа што ја гледав на телевизја. вака оди приказната - Господ кога ја создал земјата ги повикал сите народи да им ја подели. На крајот оставил едно парче земја за себе каде што он ќе живее. Но Ерменците закасниле и со музика и тапани и разиграни му отишле и на нив да и мдаде земја. Тогаш господ им го дал своето парече змеја кое го оставил за себе. Така да ерменците го добиле своето земјиште кое е рајот на змејата.

п.с. Но господ не би бил господ ако не знаел што однапред ќе се случи. така да оргиналот од светата земја е македонија а на емрнците им дал како да кажам сличен но сепак оргиналот си е оргинал.

Sinisa

libertad o muerte
Член од
27 август 2005
Мислења
661
Поени од реакции
52
Коначно једна тема о којој не знам баш ништа, можда и научим нешто :toe:

Jagger

м
Член од
24 ноември 2008
Мислења
322
Поени од реакции
5
Погрешно си ја слушнал приказната затоа што ја гледав на телевизја. вака оди приказната - Господ кога ја создал земјата ги повикал сите народи да им ја подели. На крајот оставил едно парче земја за себе каде што он ќе живее. Но Ерменците закасниле и со музика и тапани и разиграни му отишле и на нив да и мдаде земја. Тогаш господ им го дал своето парече змеја кое го оставил за себе. Така да ерменците го добиле своето земјиште кое е рајот на змејата.

п.с. Но господ не би бил господ ако не знаел што однапред ќе се случи. така да оргиналот од светата земја е македонија а на емрнците им дал како да кажам сличен но сепак оргиналот си е оргинал.
Јас вака ја знам.Така сум ја чул. И така ми одговара , нели.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Јас вака ја знам.Така сум ја чул. И така ми одговара , нели.
Да бе така ти одговара, кога еднаш ќе научите дека псоебно во религијата е битна вистината а ен как ови одговара. Од ВМРО челоновите су мслушнал дека подобро бил обожиќ да го славиме на 25 декември таак повеќе одговарало зашто не бил оубаво да с епости за нова година и итн. Епа тогаш не е религија ак оси правиш како ти одговара.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Уште еден толкувач на религијата кој сака политички да поентира.

Член од
22 јули 2008
Мислења
819
Поени од реакции
26
Ova bi trebalo povekje da gi zagrizi nasite Crkovni Velikodostojnici bidejki po se izgleda voopsto ne si ja gledaat onaa rabota za koja bi trebale da se grizat!!

Нема нови верници
- За МПЦ е решавачко да се врати кон народот бидејќи премногу се сврте кон политичката елита. Анкетите покажуваат дека цели две децении по промената на општествениот систем во земјава воопшто не се зголемил бројот на категоријата „убедени верници“. Односно, бројот на искрените верници што редовно одат в црква и постат останал на исто ниво на кое беше и во еднопартискиот систем, кој беше атеистички. Тоа е поразително за една црква. Ние, практично, имаме само „традиционални верници“, кои не ги знаат каноните, кои празнуваат и пагански обичаи какви што се колењето курбан или палењето коледарски огнови. Такви верници се најопасни за секоја православна црква - укажува професорот Матовски.
Бранко Ѓорѓевски

Kajgana Shop

На врв Bottom