А2- дебата Паско и Љубчо

Член од
28 март 2006
Мислења
17.690
Поени од реакции
12.082
Е арно. Инаку ниеден (ниту јас сум) од овие двајцава не се историчари, но едниот покрај основниот занает историјата му е својствена. Иако (ако забележа коментари) не сака многу да се меша, а ниту имаше прилика да зборне од постојаното сецкање од соговорникот.

Работата е друга. На нас историја, политика, економија ни се наметнати како дадени теми ради реалноста, а на вас хоби или дополнителна надградба пошто немате проблеми од ваков вид. Хм, не ви ни посакувам.
 
Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Добро бре ZOTE и така да е....губат ми се 2000 години бе брат :) Па погледни за 50-60 години шо стана со Косово! За толку малко години от 100% Серверско стана албанско....а ти ми збориш за 2000 години се едно во капсула са били сите!:smir:


Види не се секирај се има свој крај зашто има и почеток. Јас можам само да ви кажам дека македонија е света земја и кој се фатил за неа го стигнала божјата рака. така да не се секирај ќе ве стигне сите што сте огрешиле душа а не се каете за тоа. Сега гледам ликувате голем чејф ви направи љубчо но као што било и порано без крв до колена нема да ја освите македонија зашто историјата с еповторува и србија и грција сигурен сум ќе се замешаат а тука сега и големи играчи се и албанците. така да ак осте спремни за рат и жртвување на пола од мушката попилација еве повелете ве канам да дојдете и да ја земете македонија заедно со србите грците и албанците.
 
Член од
27 март 2009
Мислења
445
Поени од реакции
14
Ти забушаваш,вети дека ке прочиташ во подфорумот Историја нешто повеќе.
Значи за твоја информација Таткото на Аристотел е Никомах,кралски лекар на кралската династија Аргеади,што значи семеен бизнис.
Никомах е од Горна Македонија,а жена му од Стагира(Македонија,денешен Халкидик)а таму е и роден Аристотел.Се надевам доволно кажува дека не бил Хелен
За византиските 'факти" е дискутабилно бидејќи повеќето се препишувани од грчите фанариоти,што значи можеби тие факти ги пишувале онака како им одговара.
Ne, gledaj sega jas so ti preporacuvam. Ljubco ne go vervas vo red. Pasko go vervas, togas odi kaj Pasko i neka ti odrzi edna lekcija.

Ljubco: Pasko site spomenici sho gi ostavil Aleksandar vo svetot se spomenici na taa Elinska kultura.Zosto ne sakame nekoj fakti da vidime. Znaci duri i ona da dokazeme deka...
Pasko: Pa dobro vikajte go Aleksandar Helenski, Aleksandar Grcki, Aleksandar neznam kako. Demosten znaete li shto zboruvase, znaete, znaete Ajsin shto zboruvase sea ako gi pocneme sega site fakti...
Ljubco: Ama vaka, nemozeme nie politickite borbi da gi pretvarame vo etno-borbi shto bile vo togasno vreme. Znaci da ostavime drugi kako gi vikale. Kako se vikale Aleksandar i Filip. Se vikale Heleni, i sega shto nie toa sakame da go negirame pred svetskata istorija. Mozebi ke go negirame koga ke najdeme dovolno dokazi, do ovoj moment...
Pasko: Koj se vikale Heleni, Makedoncite?
Ljubco: Pa shto se spomenicite shto gi ostavile?Kako se vika svetot posle Aleksandar Makedonski i ARISTOTEL, oti helenizmot ne e samo smrta na politickiot tvorec na helenizmot. Helenizmot e i poslem smrta i na duhovniot tvorec na Helenizmot toa e ARISTOTEL.Tie dve klucni figuri se smetaat kako prekretnici(ne sum siguren deka vaka go rece) na Helenizmot, a nie i Aristotel go pravime isto Makedonec.
Pasko: Helenstvoto mislite Helenizmot, e mnogu podocna voveden, znaci helenizmot e kultura, a Helenstvoto mislam grckata kultura, Helenskata kultura toa da. Taa bila silna mokna i taka nataka, i ja prifakale site...
Ljubco: I se cuvstvuvale taka.
Pasko: Kulturata da, napredni bile mnogu grcite, ARISTOTEL...( i koga pocna da nabrojuva so Aristotel se zbrka, pocna da mavta so racete i prekina)

Znaci vo red Ljubco ne znaj knizevnost ima zavrseno vo red, ama eve sho vikate deka Pasko e strucnjak vo negovata rabota i pojke se razbira od Ljubco, ama i toj vika deka Aristotel e Helen.
 
Член од
24 март 2009
Мислења
45
Поени од реакции
1
Е арно. Инаку ниеден (ниту јас сум) од овие двајцава не се историчари, но едниот покрај основниот занает историјата му е својствена. Иако (ако забележа коментари) не сака многу да се меша, а ниту имаше прилика да зборне од постојаното сецкање од соговорникот.

Работата е друга. На нас историја, политика, економија ни се наметнати како дадени теми ради реалноста, а на вас хоби или дополнителна надградба пошто немате проблеми од ваков вид. Хм, не ви ни посакувам.
Прав си че това си е проблем...и си прав че ние немаме таков ,но имаме други! Прав си и за наметването...наистина при вас много е политизирано сичко :( Надевам се да отмине брзо! Аз се интересувам што става в Мк от причина че имам роднини и приjатели таму и от това че моите корени са от Егеj...немам никакви негативни мисли спремо лугето во Мк.Имам спремо политичарите естествено :) Незнам дали от тоj дебат или такви дебати ке се оправат работите,но мислам кога се дебатира и говори ке се наjде наj-доброто. По лошо е кога не се говори.Пример со византиjците....мислам че е по лошо кога нема комуникациjа.
 
Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Ne, gledaj sega jas so ti preporacuvam. Ljubco ne go vervas vo red. Pasko go vervas, togas odi kaj Pasko i neka ti odrzi edna lekcija.


Абе што си се фатил за паско? Па еве тебе јас ќе ти дадам една лекција.


Прва лага на бугаризмот: Македонските словени биле ист народ со словените (антите) од Бугарија?

...извадок од пропагандна антимакедонска книга "десетте лаги на македонизмот" од бугаринот Б. Димитров (инаку прикриен политичар и директор на бугарскиот национален музеj) : Тезата за чистото словенско потекло на населението во денешна Македонија и тоа од некакви посебни словени, различни од тие кои се населиле во Мизија и Тракија, не е подкрепена со ниту еден документ од средниот век. Словените, кои го поплавиле Источниот и Централниот дел на балканскиот полуостров во VI век убивајќи и протерувајки го локалното античко население, се од една јазична група, наречена од целиот образован свет „бугарска група".
ОДГОВОР НА ИСТОРИЈАТА И ИСТОРИСКИТЕ ИЗВОРИ:
Словенските народи според своето потекло се делат на 3 посебни народи (gentes): Венети и Словени , како и иранскиот словенизиран народ - Анти (Jordanes, Getica str. 119) . Словените потекнуваат меѓу Вистула и Дунав , Антите потекнуваат од територијата меѓу Дон и Днестар, додека Венетите ги лоцира на Виста-Вистула (Oxford Dictionary of Byzantium (1991), vol.3, p.1916-1918).

Нашите словенски соседи, Бугарите припаѓаат на Антите од родот Северјани, а не се чисти словени, туку словенизирани Иранци (Р у с а н о в а, И. П. Оп. цит., с. 85-112.). Антрополошките карактеристики на Антите забележуваат големо иранско влијание (Ибид, с. 111, 112), што значи и голем удел на иранската популација во етногенезата на овие квази Словени. Во прататковината на Антите t.e. Северјаните, пронајдени се археолошки артефакти кои се аналогни на раната Сармантска, Аварска и Селотово-Мајак култура (Ибидем, с. 92-93, фиг. 33).

Некои автори тврдат дека Антите се чисти Иранци и самиот етноним Анти е ирански, произведен од иранските племиња Анзи или Анзан од Еламит етничката група. Најголемиот број историчари од Русија, која е и прататковината на Антите тврдат дека тие настанале со словено-иранска симбиоза, следејки ги археолошките и антрополошките испитувања на Антите (Седов В.В. У истоков восточнославјанској государственности. М., 1999. С. 51-52.).
Едно од најголемите антски племиња, Северјаните, настанато е од иранските племиња во симбиоза со Антите на територијата на денешна Русија, од каде се преселило во Бугарија (Васильев М.А. Этногенетические и раннеэтноисторические процессы в славјанојазычном мире в позднеримское и раннесредневековое времја: анты и словене // Славјано-германские исследованија. Т.1-2. Москва, 2000. С. 428-430). Од Русија, Северјаните се преселиле во денешна североисточна, североцентрална, источна и централна Бугарија. Северјаните биле составени од 7 клона-племиња (Г.В. Вернадскиј, "ОБРАЗОВАНИЕ КИЕВСКОј РУСИ (839-878 гг.)", Глава VIII, 1. Русские племена в девјатом веке). Првоначалниот град на Северјаните, Абдарда, на ирански значи "седум страни", т.е. град на 7 племиња (Миллер, Следы, с. 240).
Правите Бугари (турките) кон крајот на 7 век во денешна Бугарија ги поробиле "Северјаните и седумте клонови" (Theophanes, р. 359; ср. Niederle, II, 415 - 416). Значи во Бугарија се имаат населено Северјани. Според бугарската историја, со поробувањето на Северјаните настанал "модернија б'лгарски народ".

Дека Словените и Венетите, наспроти Антите биле различни етноси, потврдуваат и војните меѓу Словените (Венетите) со Антите кои се одвивале во раниот среден век. Византиските историчари во 6 век забележале војна меѓу словените и антите (тнр. бугарските словени), во која победиле словените( "Историја на б'лгарската д'ржава през средните векове", том I, Софија, 1970 г. стр. 41).
Ако направиме паралела меѓу македонските словени и тнр. бугарски словени- Северјаните апсурдното тврдење на бугарската пропаганда дека македонските словени и бугарските се еден ист народ е како да се тврди дека Чесите се Руси!
Границата меѓу Словените и Антите е долината на р. Марица, која е граница на етничка пиринска Македонија со Бугарија (Васил Н. Златарски, "Историја на П'рвото б'лгарско Царство, I, Епоха на хуно-б'лгарското надмоштие (679—852) стр. 40. Литература: R. Rsler, ber der Zeitpunkt der slawischen Ansiedlung an der unteren Donau, Sitz. Ber. W. Akad., Bd. 73 (1873), S. 77—126. — М. Дринов, Заселение Балканското полуострова славјанами, Сочиненија, т. I, Софија, 1909, стр. 227 и сл. — М. Соколов, Из древнеј истории болгар, Петроград, 1879, стр. 40 и сл. — А. Л. Погодин, Из истории славјанских передвижениј, Петроград, 1901, стр. 49 и сл. — Ст. Станоjевић, Византиjа и Срби, кн. I (1903), стр. 133 и сл., кн. II (1906), стр. 1 и сл. — L. Niederle, Slovanske staroitnosti, Dil 11 (1903), str. 174 и сл. и 400 и сл. — К. Иречек, Историjа Срба, прев. J. Радонић, Београд, 1911, с. 78 и сл.].Славените (slavini, sklaveni) се населиле на запад на Балканите, а источно од нив до Црноморито Антите тнр. бугарски „словени“ (ОБштОНАРОДНОТО И РЕГИОНАЛНОТО В КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКО РАЗВИТИЕ НА ДУНАВСКАТА РАВНИНА * Димитрина Митова-Джонова, Издание на БАН, Софија, 1989).
 
Член од
24 март 2009
Мислења
45
Поени од реакции
1
Види не се секирај се има свој крај зашто има и почеток. Јас можам само да ви кажам дека македонија е света земја и кој се фатил за неа го стигнала божјата рака. така да не се секирај ќе ве стигне сите што сте огрешиле душа а не се каете за тоа. Сега гледам ликувате голем чејф ви направи љубчо но као што било и порано без крв до колена нема да ја освите македонија зашто историјата с еповторува и србија и грција сигурен сум ќе се замешаат а тука сега и големи играчи се и албанците. така да ак осте спремни за рат и жртвување на пола од мушката попилација еве повелете ве канам да дојдете и да ја земете македонија заедно со србите грците и албанците.
Абе човек во коj век живееш? Коj ке ти земи Македониjа? Какви са тиjа глупости за воjни?Маj си во 19 век....па ние во 21-ви век веке се обединуваме бре,а не се тепаме!Стига со таa омраза! Никоj нема да зема ништо! Требе да се гради иднина,а не антика!
Аjде биди жив и здрав!
 

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Абе човек во коj век живееш? Коj ке ти земи Македониjа? Какви са тиjа глупости за воjни?Маj си во 19 век....па ние во 21-ви век веке се обединуваме бре,а не се тепаме!Стига со таa омраза! Никоj нема да зима ништо! Требе да се гради иднина,а не антика!
Аjде биди жив и здрав!
Народ без историја - нема иднина.
 
Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Зоте, провери ги тие източници кои ги цитираш и ќе сфатиш дека се` што си напишал не одговара на историската вистина. Дај барем еден доказ дека бугарските словени се Анти! Нема такво нешто.
Сите македонистички пишувања се измислени. Ако тврдиш обратното замоли ги Братот и Мисирков да дозволат нецензурирана дискусија на историја и ќе ти докажам моите тврдења.

Проблемот е дека измислувате лаги и сами им си верувате.
 
Член од
27 март 2009
Мислења
445
Поени од реакции
14
Абе што си се фатил за паско? Па еве тебе јас ќе ти дадам една лекција.


Прва лага на бугаризмот: Македонските словени биле ист народ со словените (антите) од Бугарија?

...извадок од пропагандна антимакедонска книга "десетте лаги на македонизмот" од бугаринот Б. Димитров (инаку прикриен политичар и директор на бугарскиот национален музеj) : Тезата за чистото словенско потекло на населението во денешна Македонија и тоа од некакви посебни словени, различни од тие кои се населиле во Мизија и Тракија, не е подкрепена со ниту еден документ од средниот век. Словените, кои го поплавиле Источниот и Централниот дел на балканскиот полуостров во VI век убивајќи и протерувајки го локалното античко население, се од една јазична група, наречена од целиот образован свет „бугарска група".
ОДГОВОР НА ИСТОРИЈАТА И ИСТОРИСКИТЕ ИЗВОРИ:
Словенските народи според своето потекло се делат на 3 посебни народи (gentes): Венети и Словени , како и иранскиот словенизиран народ - Анти (Jordanes, Getica str. 119) . Словените потекнуваат меѓу Вистула и Дунав , Антите потекнуваат од територијата меѓу Дон и Днестар, додека Венетите ги лоцира на Виста-Вистула (Oxford Dictionary of Byzantium (1991), vol.3, p.1916-1918).

Нашите словенски соседи, Бугарите припаѓаат на Антите од родот Северјани, а не се чисти словени, туку словенизирани Иранци (Р у с а н о в а, И. П. Оп. цит., с. 85-112.). Антрополошките карактеристики на Антите забележуваат големо иранско влијание (Ибид, с. 111, 112), што значи и голем удел на иранската популација во етногенезата на овие квази Словени. Во прататковината на Антите t.e. Северјаните, пронајдени се археолошки артефакти кои се аналогни на раната Сармантска, Аварска и Селотово-Мајак култура (Ибидем, с. 92-93, фиг. 33).

Некои автори тврдат дека Антите се чисти Иранци и самиот етноним Анти е ирански, произведен од иранските племиња Анзи или Анзан од Еламит етничката група. Најголемиот број историчари од Русија, која е и прататковината на Антите тврдат дека тие настанале со словено-иранска симбиоза, следејки ги археолошките и антрополошките испитувања на Антите (Седов В.В. У истоков восточнославјанској государственности. М., 1999. С. 51-52.).
Едно од најголемите антски племиња, Северјаните, настанато е од иранските племиња во симбиоза со Антите на територијата на денешна Русија, од каде се преселило во Бугарија (Васильев М.А. Этногенетические и раннеэтноисторические процессы в славјанојазычном мире в позднеримское и раннесредневековое времја: анты и словене // Славјано-германские исследованија. Т.1-2. Москва, 2000. С. 428-430). Од Русија, Северјаните се преселиле во денешна североисточна, североцентрална, источна и централна Бугарија. Северјаните биле составени од 7 клона-племиња (Г.В. Вернадскиј, "ОБРАЗОВАНИЕ КИЕВСКОј РУСИ (839-878 гг.)", Глава VIII, 1. Русские племена в девјатом веке). Првоначалниот град на Северјаните, Абдарда, на ирански значи "седум страни", т.е. град на 7 племиња (Миллер, Следы, с. 240).
Правите Бугари (турките) кон крајот на 7 век во денешна Бугарија ги поробиле "Северјаните и седумте клонови" (Theophanes, р. 359; ср. Niederle, II, 415 - 416). Значи во Бугарија се имаат населено Северјани. Според бугарската историја, со поробувањето на Северјаните настанал "модернија б'лгарски народ".

Дека Словените и Венетите, наспроти Антите биле различни етноси, потврдуваат и војните меѓу Словените (Венетите) со Антите кои се одвивале во раниот среден век. Византиските историчари во 6 век забележале војна меѓу словените и антите (тнр. бугарските словени), во која победиле словените( "Историја на б'лгарската д'ржава през средните векове", том I, Софија, 1970 г. стр. 41).
Ако направиме паралела меѓу македонските словени и тнр. бугарски словени- Северјаните апсурдното тврдење на бугарската пропаганда дека македонските словени и бугарските се еден ист народ е како да се тврди дека Чесите се Руси!
Границата меѓу Словените и Антите е долината на р. Марица, која е граница на етничка пиринска Македонија со Бугарија (Васил Н. Златарски, "Историја на П'рвото б'лгарско Царство, I, Епоха на хуно-б'лгарското надмоштие (679—852) стр. 40. Литература: R. Rsler, ber der Zeitpunkt der slawischen Ansiedlung an der unteren Donau, Sitz. Ber. W. Akad., Bd. 73 (1873), S. 77—126. — М. Дринов, Заселение Балканското полуострова славјанами, Сочиненија, т. I, Софија, 1909, стр. 227 и сл. — М. Соколов, Из древнеј истории болгар, Петроград, 1879, стр. 40 и сл. — А. Л. Погодин, Из истории славјанских передвижениј, Петроград, 1901, стр. 49 и сл. — Ст. Станоjевић, Византиjа и Срби, кн. I (1903), стр. 133 и сл., кн. II (1906), стр. 1 и сл. — L. Niederle, Slovanske staroitnosti, Dil 11 (1903), str. 174 и сл. и 400 и сл. — К. Иречек, Историjа Срба, прев. J. Радонић, Београд, 1911, с. 78 и сл.].Славените (slavini, sklaveni) се населиле на запад на Балканите, а источно од нив до Црноморито Антите тнр. бугарски „словени“ (ОБштОНАРОДНОТО И РЕГИОНАЛНОТО В КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКО РАЗВИТИЕ НА ДУНАВСКАТА РАВНИНА * Димитрина Митова-Джонова, Издание на БАН, Софија, 1989).
Nisto od ova ne ti sporam se e tocno!!!Mene ne mi e poentata da dokazam deka sme bugari, tuku deka ne sme direktni potomci na Aleksandar. Nie sme slovenski narod, vo red toa deka imame i kapki krv i od drugite narodi, no deka najmnogu sme Anticki Makedonci ne drzi voda, ako bevme Anticki Makedonci barem jazikot ke go zadrzevme i mnogu logicno nemase da go prifatime jazikot na novite sosedi(kako sho mnogu sakat da gi prikazat tuka slovenite)
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.109
Секој народ има историја.
Вие ја барате својата историја не таму, каде што треба.
Ние не ја бараме , ја имаме, ама вие ја грабате заедно со гејците.
 
F

FilipMacedon

Гостин
Ne, gledaj sega jas so ti preporacuvam. Ljubco ne go vervas vo red. Pasko go vervas, togas odi kaj Pasko i neka ti odrzi edna lekcija.

Ljubco: Pasko site spomenici sho gi ostavil Aleksandar vo svetot se spomenici na taa Elinska kultura.Zosto ne sakame nekoj fakti da vidime. Znaci duri i ona da dokazeme deka...
Pasko: Pa dobro vikajte go Aleksandar Helenski, Aleksandar Grcki, Aleksandar neznam kako. Demosten znaete li shto zboruvase, znaete, znaete Ajsin shto zboruvase sea ako gi pocneme sega site fakti...
Ljubco: Ama vaka, nemozeme nie politickite borbi da gi pretvarame vo etno-borbi shto bile vo togasno vreme. Znaci da ostavime drugi kako gi vikale. Kako se vikale Aleksandar i Filip. Se vikale Heleni, i sega shto nie toa sakame da go negirame pred svetskata istorija. Mozebi ke go negirame koga ke najdeme dovolno dokazi, do ovoj moment...
Pasko: Koj se vikale Heleni, Makedoncite?
Ljubco: Pa shto se spomenicite shto gi ostavile?Kako se vika svetot posle Aleksandar Makedonski i ARISTOTEL, oti helenizmot ne e samo smrta na politickiot tvorec na helenizmot. Helenizmot e i poslem smrta i na duhovniot tvorec na Helenizmot toa e ARISTOTEL.Tie dve klucni figuri se smetaat kako prekretnici(ne sum siguren deka vaka go rece) na Helenizmot, a nie i Aristotel go pravime isto Makedonec.
Pasko: Helenstvoto mislite Helenizmot, e mnogu podocna voveden, znaci helenizmot e kultura, a Helenstvoto mislam grckata kultura, Helenskata kultura toa da. Taa bila silna mokna i taka nataka, i ja prifakale site...
Ljubco: I se cuvstvuvale taka.
Pasko: Kulturata da, napredni bile mnogu grcite, ARISTOTEL...( i koga pocna da nabrojuva so Aristotel se zbrka, pocna da mavta so racete i prekina)

Znaci vo red Ljubco ne znaj knizevnost ima zavrseno vo red, ama eve sho vikate deka Pasko e strucnjak vo negovata rabota i pojke se razbira od Ljubco, ama i toj vika deka Aristotel e Helen.
Мене не ме интересира инфериорноста на Паско,и незнам од кои причини е таков,но јас ти наведов некои работи за Аристотел,каде што убаво наведуваат податоците дека ниту е Хелен,ниту ширел Хеленска култура,тука само се школувал во Хеленската школа

Nisto od ova ne ti sporam se e tocno!!!Mene ne mi e poentata da dokazam deka sme bugari, tuku deka ne sme direktni potomci na Aleksandar. Nie sme slovenski narod, vo red toa deka imame i kapki krv i od drugite narodi, no deka najmnogu sme Anticki Makedonci ne drzi voda, ako bevme Anticki Makedonci barem jazikot ke go zadrzevme i mnogu logicno nemase da go prifatime jazikot na novite sosedi(kako sho mnogu sakat da gi prikazat tuka slovenite)
Ајде бе докажи ми,еве јас ти го докажувам спротивното
http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=25155
 

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
А на тебе кој ти го кажал тоа?
Читај го Мисирков, таму е вистината!
Кој пропуштил да го види Љубчо, најголемиот Македонец - 7 видеа уште еднаш
Напротив. Не може да зборувате колку голем Македонец бил Мисирков, без да ги познавате неговите пишувања и особено “За Македонцките работи“. Човекот се` си кажал, што сака да постигне и што ќе биде најдобро за Македонија и народот кој живее во Македонија.
Зошто зборува за НООТО ТЕЧЕНИЕ?
Кое е тоа ноо течение?
Национален сепаратизам. Од кого ќе се сепарира?
Прашања, прашања.....
Секој народ има историја.
Вие ја барате својата историја не таму, каде што треба.
Па, па, па, па.... Љубчо најголемиот Македонец, Мисирков најголемиот Македонец, да не кажеш на крај дека и ти си меѓу поголемите Македонци. И преку к.р од Бугари кои велат да си го прочитаме Мисирков. Прочитајте ги вие Македонцките работи, ама не со пропагандистички очила. Се убаво ви пишува таму.
А ти баче, немаш никакво право да ми кажуваш мене и на Македонците кај ќе си ја барам мојата историја. Посебно не кога вие си ја барате кај Курт и Осперих.



А ти Љубе, гледам во коалиција со Каснакоски, а? Ако, ако. Убаво. А гледам и цел ден си посветил на Љубче. И тоа убаво.

Borjan: Aleksandar Veliki bil celosno i nesporno Grk. Negoviot pra pra dedo Aleksandar Prvi se natprevaruval na Olimpiskite igri kade ucestvoto bese ograniceno samo na Grci.
Pasko: Aleksandar Filhelen da, Aleksandar Prvi ucestvuval na Olimpiskite igri kako Makedonec. Epa sho e toa strashno.
Borjan: Ama bilo ograniceno samo na Grci.
Pasko: Epa da de zatoa.
Pa i samiot se demantira.
Прво не се демантира учестувал како Македонец на Олимписки Игри кои биле ограничени за Грци. А знаеш како учествувал? И зошто се викал Филхелен. Оди провери на подфорум историја.

Ne, gledaj sega jas so ti preporacuvam. Ljubco ne go vervas vo red. Pasko go vervas, togas odi kaj Pasko i neka ti odrzi edna lekcija.
Ljubco: Pasko site spomenici sho gi ostavil Aleksandar vo svetot se spomenici na taa Elinska kultura.Zosto ne sakame nekoj fakti da vidime. Znaci duri i ona da dokazeme deka...
Pasko: Pa dobro vikajte go Aleksandar Helenski, Aleksandar Grcki, Aleksandar neznam kako. Demosten znaete li shto zboruvase, znaete, znaete Ajsin shto zboruvase sea ako gi pocneme sega site fakti...
Ljubco: Ama vaka, nemozeme nie politickite borbi da gi pretvarame vo etno-borbi shto bile vo togasno vreme. Znaci da ostavime drugi kako gi vikale. Kako se vikale Aleksandar i Filip. Se vikale Heleni, i sega shto nie toa sakame da go negirame pred svetskata istorija. Mozebi ke go negirame koga ke najdeme dovolno dokazi, do ovoj moment...
Pasko: Koj se vikale Heleni, Makedoncite?
Ljubco: Pa shto se spomenicite shto gi ostavile?Kako se vika svetot posle Aleksandar Makedonski i ARISTOTEL, oti helenizmot ne e samo smrta na politickiot tvorec na helenizmot. Helenizmot e i poslem smrta i na duhovniot tvorec na Helenizmot toa e ARISTOTEL.Tie dve klucni figuri se smetaat kako prekretnici(ne sum siguren deka vaka go rece) na Helenizmot, a nie i Aristotel go pravime isto Makedonec.
Pasko: Helenstvoto mislite Helenizmot, e mnogu podocna voveden, znaci helenizmot e kultura, a Helenstvoto mislam grckata kultura, Helenskata kultura toa da. Taa bila silna mokna i taka nataka, i ja prifakale site...
Ljubco: I se cuvstvuvale taka.
Pasko: Kulturata da, napredni bile mnogu grcite, ARISTOTEL...( i koga pocna da nabrojuva so Aristotel se zbrka, pocna da mavta so racete i prekina)
Znaci vo red Ljubco ne znaj knizevnost ima zavrseno vo red, ama eve sho vikate deka Pasko e strucnjak vo negovata rabota i pojke se razbira od Ljubco, ama i toj vika deka Aristotel e Helen.
Hellenism = германски поим за античкото наследство по царството на Александар. Како се викало тогаш немаме поим. Исто како што Византија=германски поим. Византијците сами се викале Ромеи. Пак профери на подфорум историја.
 
F

FilipMacedon

Гостин
Hellenism = германски поим за античкото наследство по царството на Александар. Како се викало тогаш немаме поим. Исто како што Византија=германски поим. Византијците сами се викале Ромеи. Пак профери на подфорум историја.
Не читаат бе друже,а мрсат многу...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom