Антички Македонски јазик / модерен Македонски јазик

Византиецот

what you looking at, ass
Член од
14 март 2021
Мислења
2.648
Поени од реакции
6.094
Што ти значи тоа албанците имаат нешто домородно?
Толку ли боли вистината да кажеш албанците се домороден народ?
Леле бре пунче, албанците "имаат нешто домородно" буквално значи тие се домороден народ, ама самата изјава за чист домороден народ после сите турбуленции на балканот е апсурдна. Единствената причина зошто не велам комплетно домороден народ е следната, во јазикот имате и словенски зборови, мајка му на Ѓорѓи Кастриот веројатно е словенка. Плус од каде да знам што тоа Турците носеле овде во сите тие 500 години?
Што и да носеле Турците, бројката веројатно не била голема. Колку и да соработувале Албанците со Србија и Црна Гора (пред Турците и рано по нивното доаѓање, сте биле баш сестри) - Албанците сепак имаат нешто домородно во нив. Ете тоа сакав да кажам. Ама си напнат.

А ти прекини да живееш во делузија дека Македонија, Србија и Црна Гора се гланц чисти Словени. Камо да бевме, и ние ќе имавме лепотици ко Ева Херцигова, ама не сме, сепак имаме лепотици.
Иначе за да ти се разбија стигмата за Словенскиот процент кај нас, би сакал да знаеш дека Словенската миграција настанала од регион во западна Полска, близу Саксонија се наоѓале и двете - Бела Србија и Бела Хрватска, така се спомнати и во Византиски извори.
Причината зошто мигрирале се веројатно напади од страна на Хуните. А не затоа што, ох вау многу се намерачиле да живеат на афтохтониот полуостров.
Уште еднаш - станува збор за западно словенско племе, а не источно и Руско. Негде 7 словенски племиња имало и сите имале разлики меѓу себе.
 
Член од
25 март 2012
Мислења
8.427
Поени од реакции
4.923
Никогаш не сум рекол дека постојат чисти нации, камоли во Балканот.
Не е темата колку се мешале албанците со другите народи, колку има домородно во нив или друго.
Темата е едноставно етносот албански од каде е.
Вие викате не постои таков етнос во средновековието, денешните албанци се мешавина на албанизирани словени и турци и черкези. Буквално ова го учите во школо.
 

Византиецот

what you looking at, ass
Член од
14 март 2021
Мислења
2.648
Поени од реакции
6.094
Никогаш не сум рекол дека постојат чисти нации, камоли во Балканот.
Не е темата колку се мешале албанците со другите народи, колку има домородно во нив или друго.
Темата е едноставно етносот албански од каде е.
Вие викате не постои таков етнос во средновековието, денешните албанци се мешавина на албанизирани словени и турци и черкези. Буквално ова го учите во школо.
Јас во делот Албанска историја имав учено само за Скендербег, и знаеш што, го обожавав човекот и сакав да научам повеќе за вас како народ. Ова беше многу одамна, негде 2004та кога јас бев дете. Што учат децата денес јас незнам и реално не сакам да знам. Образованието овде оди само надолу, веќе долго време е така.
Етносот Албански е типичен балкански, самиот пасторален начин на живот - многу сличен на македонскиот, е типичен Балкански.
Парис во Илијадата е исто овчар. Тоа е наша балканска гордост.
Ако Турците не ви го направеја тоа што ви го направија, Црна Гора и Србија ќе ви беа најдобри другарки - факт. А и со нас македонците сте поврзани. Така да јас без турско гледам една среќна Западно Балканска фамилија, ама турско сиот народ запусти. И нас и вас.

Скендербег бил многу храбар и горд маж - секоја чест, треба да е инспирација за сите.
 
Член од
12 јуни 2018
Мислења
515
Поени од реакции
568
Да ама за повеќето од тие постари записи за Македонци сепак не знаеме од каде се и дали се од денешна македонска територија, затоа не треба да кажуваш немаат никаква врска со нас, а и колку што можам да видам си создаваш да те мразат и вреѓаат, затоа ако се нема конкретен доказ подобро да се ќути. За овие личности што ги наброја, за Жефарович на пример тој имал троен идентитет колку што знам, али да меѓу нив не бил и македонскиот. За Пасиј воопшто и не е сигурно дека е роден во Македонија. Прличев во еден свој говор кој го имам најдено на интернет знам дека се повикува и на антиката.
За Пејчиновиќ, кој бил повеќе бугарски преродбеник отколку македонски, затоа што никаде не спомнува Македонци во своите дела, само ако е роден на македонска територија не значи дека е македонски преродбеник, тогаш по таа логика треба и андартите и четниците да ги славиме. Кога сме кај тие преродбеници повеќето од нив биле со бугарска свест, нема тука што да се крие, тоа е реалноста. Е сега како дошло до тоа да се идентификуваат како Бугари, дали е тоа некоја руска креација (ко што имам читано по интернет) или ете тие поучените кога се школувале прочитале дека овде владееле бугарите и почнале да се идентификуваат со тоа име, незнам стварно. Се на се мислам дека нема континуитет бугарското име во Македонија 10 века, како што сакаат бугарските националисти да престават, незнам ти како мислиш?

А во врска со денешниот македонски идентитет, има доста документи за македонска свест, најстар мислам дека е од почетокот на 19ти век од кривопаланечко. Има и од 1840тите по српските архиви. Не би можел точно со сигурност да ти кажам. Некои викаат дека е од 1860тите со личноста од Охрид што се преставува како потомок на античките Македонци пред Славејков, али ја мислам дека е порано од 1860тите.
А за континуитет како идентификација нормално не мислам дека имаме континуитет од антика до денес, но бидејќи генетски сме староседелци на балканот, измешани со словените, нормално дека сме потомци и на тие антички Македонци кои биле главни на балканот долго време, и не само на нив нормално, туку и на Тракијци, Пајонци, Илири.
Значи вака, генетички наследство од старото, пред словенско население на Балканот во никој случај не оспорувам. Но тоа не значи дека нашиот јазик и идентитетот влечат корени од античките Македонци. А тоа е всушност полемиката со некои псевдо историчари овде кои сакаат да направат врска со антиката. Нашиот јазик е словенски и нема врска со јазикот на Александрос и тоа е факт. Словенските јазици на Балканот се донесени од мигранти од словенскиот север, повторно факт.
Проблемот е што на некои не им се допаѓаат тие факти па почнуваат со навреди итн. А тоа дека ме навредуваат... Па треба да сум бескрајно глуп да се почувствувам повреден од некои мрсули на интернет кои на интернет дискутираат како да ќе ја ослободуваат Македонија а на јаве се пички безгласни. Нејсе, тоа им е во генот...

Тоа што јас го барам се извори. Еве овој македонов мафта со некои извадоци за некаков Македонец. Јас му велам дај ми линк од книгата или од веб страна, да ја прочитаме цела бидејќи еден извадок може да е вадење од контекст на целата суштина. Одговор нема..
Затоа и реков дека некакви први зачетоци на тој македонски идентитет датираат од 19-ти век бидејќи тогаш и се појавуваат тие извори а се пред тоа имаме извори за бугарски или србски идентитет.

А еве нешто и за "македонските" војнички дивизии и полкови во Неаполската и Руската армија:

Македонскиј гусарскиј полк

Македонскиј гусарскиј полккавалеријское формирование (часть, гусарскиј полк) Русској императорској армии, суштествовавшее (с перерывами) в 1759 — 1783 годах.


Историја

В середине 1759 года беженцы из Австриеј после Карпошова восстанија 1689 года были принјаты как болгары, греки, влахи или сербы.[1][2][3]. Из них 9 марта 1759 года начальник Новосербского корпуса генерал-поручик И. С. Хорват по Высочајшему указу императрицы Елизаветы Петровны сформировал поселённыј Македонскиј гусарскиј полк. Роты полка размештались в лёгких полевых укрепленијах (шанцах).

26 ијулја 1761 года Македонскиј гусарскиј полк и Болгарскиј гусарскиј полк об'единены в Македонскиј гусарскиј полк, по причине малого количества личного состава в полках.

10 маја 1763 года Высочајшим указом императрицы Екатерины Алексеевны Македонскиј гусарскиј полк расформирован, а его личныј состав распределён по Молдавскому и Сербскому гусарским полкам.

24 декабрја 1776 в числе девјати полков[4], созданных на территории Азовској и Новороссијској губернии длја заштиты јужных границ в свјази с упразднением вольницы Запорожској Сечи, из кадра упразднённых кавалеријских частеј сформирован новыј поселённыј Македонскиј гусарскиј полк в составе шести эскадронов.

28 ијунја 1783 года обраштен на сформирование Александријского легкоконного полка.
Значи руската Википедија вели дека бегалци од Балканот кои биле примени како Бугари, Грци, Власи или Срби биле основата на т.н. Македонски Хусарски Полк и притоа дава три извори во врска со тоа.

Balkan foreign legions in eighteenth-century Italy : The Reggimento Real Macedone and its successors


Recruiting records from the 1740s and 1750s indicate that Naples levied men for the Reggimento Real Macedone from such distant centers as Tinos, Dubrovnik, Smyrna, Constantinople, Messolongi, Mani, the
Peloponnesus, and Montenegro. [36] Another source cites recruitments from the Peloponnesus and the islands of the Aegean and Ionian Seas. [37]

Recruitment among the South Slavs caused friction with the Venetian Republic. Venetian authorities maintained intelligence on the recruiting activities of agents and officers from Naples, not only among Venetian subjects in Dalmatia, but also among Montenegrins and other Turkish subjects. [38] They attempted to restrict the Neapolitan recruitment activities in Dalmatia and Montenegro (along with Cheimarra) because these areas were also recruiting grounds for Venetian schiavoni, morlachi, and Cimarrioti troops. [39] Recruitment of South Slavs for the Macedonian regiment continued nonetheless, particularly among Serbs from Montenegro, Bocca di Cattaro, and Paštrovići. [40]

In the 1760s, a dispute concerning the South Slavic troops arose between the Neapolitan general staff and the commander of the regiment, Geōrgios Choraphas. The polemic was over whether “Illyrians” (Slavs) could serve in the Reggimento Real Macedone along with “Greeks” (Greeks and Christian Albanians).

More significant were the points that Choraphas made regarding the ethnic composition of the regiment. He distinguished the troops of the regiment by their native language and area, calling them Illyrians and Greeks. Among troops of these two “nations” he made regional distinctions but affirmed their attachment to their respective “nations.” He thus considered Dalmatian, Montenegrin, and Grenzer troops generically Illyrians, and argued for their inclusion in the regiment on these grounds. Also, he emphasized that in religion, customs, dress, and modes of fighting “the Illyrians were related to the Greeks.” [47]

Colonel Choraphas also cited language as a criterion for maintaining Illyrians in the regiment. He recounted the case of an Italian, Giovanni Bonifacio, who was allowed to remain in the regiment because he knew the Greek and Illyrian languages. [48] This precedent indicates that the commander considered language a basic prerequisite for service in the regiment. It also implies that a certain number of men, probably commissioned and noncommissioned officers, were obliged to know both Greek and Serbo-Croatian and that bilingualism or even multilingualism (if one includes Italian or Albanian) existed in the regiment. It is clear that Choraphas’s view regarding the Illyrians prevailed, for South Slavs served in the Reggimento Real Macedone and its successors into the nineteenth century, as is seen by a number of Serb and Croat officers and men cited for distinguished service. [49]
Еве и за "македонските" стратиоти. Како што можеш да прочиташ и самиот, најголем дел од регрутите доаѓале од Јужна Албанија и Грција, Далмација и Монтенегро. Словените биле нарекувани "Илири" и во најголем дел биле Срби и Хрвати. Додека пак Грците, Албанците и Власите биле нарекувани Грци. Значи нема никаков податок за регрути од Македонија ниту пак некаков податок дека името на дивизијата може да се поврзе со етничките Македонци.

Да појаснам, името Македонија станало популарно при западњаците и Русите во 18-ти век и поради тоа, дивизиите формирани од луѓе кои што доаѓале од Балканот биле наречени "Македонски" а не затоа што истите биле формирани од македонски Словени.

За тоа дали бугарското име имало или немало континуитет 10 века не можам да зборувам. Фактите говорат дека во минатото повеќе македонски Словени се идентификувале со тоа име отколку со името Македонци, дури и пред да започне националната препородба на Бугарите со Пасиј Хилендарски. Па така имаш сведоштво за Христофор Жефарович кој вели дека неговото семејство биле Бугари од Дојран. Потоа имаш сведоштва на турски патописци како Евлија Челебија кои пишуваат за Бугари, Срби, Власи, Грци, Латини, Муслимани во Македонија а воопшто не спомнуваат некакви Македонци. Уште подалеку во минатото имаш сведоштво од титулата на Стефан Душан веднаш по освојувањето на Македонија и прогласувањето за император при што неговата титула гласела:
Emperor of the [URL='https://en.m.wikipedia.org/wiki/Serbs']Serbs and Greeks and Bulgarians (цар Срба и Грка и Бугара / car Srba i Grka i Bugara) in Serbian and basileus and autokrator of Serbia and Romania ["the land of the Romans"] (βασιλεὺς καὶ αὐτοκράτωρ Σερβίας καὶ Ῥωμανίας) in Greek. This title was soon enlarged into "Emperor and Autocrat of the Serbs and Greeks, the Bulgarians and Albanians".[1][2][3][/url]

Ова се доволно информации за разумни луѓе да извлечат поуки кои идентитети постоеле или не во минатото. Ако после ова, некој се уште бара континуитет на името Македонци во врска со словенското население во Македонија уште од Самуил или од антиката, тогаш тој човек е благо речено неразумен.
 
Член од
25 март 2012
Мислења
8.427
Поени од реакции
4.923
Турците не донеле новости тука, војната секогаш беше дел од балканот.
Во Балканот све одите во неповрат кога почнаа да се градат нациидржавите со нивните апетити да глабат се поголема земја.
 
Член од
30 март 2021
Мислења
78
Поени од реакции
83
Ако нема докази дека го нема не значи дека е направен за 24 часа, треба време за да се креира јазик.
Може да се знае што си по професија?
Slusaj toa sto go kaza , moze isto da vazi i za nas makedoncite... nema dokazi za antickiot makedonski jazik, ne znaci deka ne postoel!

Jazikot ne se kreira za 24 casa tocno e , no vo 15 vek za prv pat se pojavuva albanskiot jazik, i toa e mnogu kasno vreme , bidejki veke site narodi vo balkanite imaat kodificiran jazik . Zatoa toa e mnogu ama mnogu cudno !!!
Albanskiot jazik da se pojavese vo 7 vek kako "staroslovenskiot" toa ke bese drugo. No vo 15 vek toa e cudno i ti postavuva prasanje dali vsusnost toj jazik se zboruval na balkanite prethodno! I uste pocudno e ako e bil jazikot na ilirite!!! Bidejki ilirite bile na balkanite vo anticko vreme ! Nemoze nekoi "nepismeni sloveni" da dojdat na balkanite i da se opismenat posle doagjanjeto a ilirite ili "albancite" koi od sekogas bile tuka , da nemaat nikakov niven natpis, barem na nekoj kamen!
Pa vo 5 vek se spomnuvaat i bulgarite i nivniot jazik, zaso da ne se spomne jazikot na albancite ?
Автоматски споено мислење:

Значи вака, генетички наследство од старото, пред словенско население на Балканот во никој случај не оспорувам. Но тоа не значи дека нашиот јазик и идентитетот влечат корени од античките Македонци. А тоа е всушност полемиката со некои псевдо историчари овде кои сакаат да направат врска со антиката. Нашиот јазик е словенски и нема врска со јазикот на Александрос и тоа е факт. Словенските јазици на Балканот се донесени од мигранти од словенскиот север, повторно факт.
Проблемот е што на некои не им се допаѓаат тие факти па почнуваат со навреди итн. А тоа дека ме навредуваат... Па треба да сум бескрајно глуп да се почувствувам повреден од некои мрсули на интернет кои на интернет дискутираат како да ќе ја ослободуваат Македонија а на јаве се пички безгласни. Нејсе, тоа им е во генот...

Тоа што јас го барам се извори. Еве овој македонов мафта со некои извадоци за некаков Македонец. Јас му велам дај ми линк од книгата или од веб страна, да ја прочитаме цела бидејќи еден извадок може да е вадење од контекст на целата суштина. Одговор нема..
Затоа и реков дека некакви први зачетоци на тој македонски идентитет датираат од 19-ти век бидејќи тогаш и се појавуваат тие извори а се пред тоа имаме извори за бугарски или србски идентитет.

А еве нешто и за "македонските" војнички дивизии и полкови во Неаполската и Руската армија:Значи руската Википедија вели дека бегалци од Балканот кои биле примени како Бугари, Грци, Власи или Срби биле основата на т.н. Македонски Хусарски Полк и притоа дава три извори во врска со тоа.Еве и за "македонските" стратиоти. Како што можеш да прочиташ и самиот, најголем дел од регрутите доаѓале од Јужна Албанија и Грција, Далмација и Монтенегро. Словените биле нарекувани "Илири" и во најголем дел биле Срби и Хрвати. Додека пак Грците, Албанците и Власите биле нарекувани Грци. Значи нема никаков податок за регрути од Македонија ниту пак некаков податок дека името на дивизијата може да се поврзе со етничките Македонци.

Да појаснам, името Македонија станало популарно при западњаците и Русите во 18-ти век и поради тоа, дивизиите формирани од луѓе кои што доаѓале од Балканот биле наречени "Македонски" а не затоа што истите биле формирани од македонски Словени.

За тоа дали бугарското име имало или немало континуитет 10 века не можам да зборувам. Фактите говорат дека во минатото повеќе македонски Словени се идентификувале со тоа име отколку со името Македонци, дури и пред да започне националната препородба на Бугарите со Пасиј Хилендарски. Па така имаш сведоштво за Христофор Жефарович кој вели дека неговото семејство биле Бугари од Дојран. Потоа имаш сведоштва на турски патописци како Евлија Челебија кои пишуваат за Бугари, Срби, Власи, Грци, Латини, Муслимани во Македонија а воопшто не спомнуваат некакви Македонци. Уште подалеку во минатото имаш сведоштво од титулата на Стефан Душан веднаш по освојувањето на Македонија и прогласувањето за император при што неговата титула гласела:
Emperor of the [URL='https://en.m.wikipedia.org/wiki/Serbs']Serbs and Greeks and Bulgarians (цар Срба и Грка и Бугара / car Srba i Grka i Bugara) in Serbian and basileus and autokrator of Serbia and Romania ["the land of the Romans"] (βασιλεὺς καὶ αὐτοκράτωρ Σερβίας καὶ Ῥωμανίας) in Greek. This title was soon enlarged into "Emperor and Autocrat of the Serbs and Greeks, the Bulgarians and Albanians".[1][2][3][/url]

Ова се доволно информации за разумни луѓе да извлечат поуки кои идентитети постоеле или не во минатото. Ако после ова, некој се уште бара континуитет на името Македонци во врска со словенското население во Македонија уште од Самуил или од антиката, тогаш тој човек е благо речено неразумен.
Znaci podobro da ne ti ni odgovoram zatoa sto kolku covek da objasne ti ke si procitas na wikipedia taka da uzivaj!!
I taa e edna samo od mnogute knigi koi zboruvaat za Makedonci vo 15 , 16 17 i 18 vek !
Kolku i da sakas da negiras, negiraj . Ima dosta negacii za albancite i albanskiot jazik taka da kako i da e makedoncite se na balkanot pred albancite ! Uzivaj

Pak ke kazam
- makedoncite bile identifikuvani kako bulgari ( i ne samo makedoncite tuku albancite i srbite) vo themata Bulgaria vo vizantija. Toa e regionalen identitet! I toa e fakt!
-Makedoncite bile identifikuvani kako bulgari i grci vo 19vek i toa e religiozen identitet! Isto vazi i za albancite hristijani! I toa e fakt!

Pa Sega ostanuva sto bile makedoncite pred 19vek i po 14 -15 vek i tie knigi ti dokazuvaat sto se bile!
Автоматски споено мислење:

Screenshot_20210503-221045_Gallery.jpg
Bertrandon 1432 godina vo svoite patuvanja na balkanot ke napise :

...Исто така има, како што реков претходно, многу Христијани кои со сила служат му на Турчинот како Греци, Вулгари, Македонци, Албанци, Словени, Расијци...

FB_IMG_1590718897460.jpg
Summa conciliorum 1700 godina
Makedonci spomnati kako poseben narod!

FB_IMG_1582108614276.jpg
Kraj na 19 vek Dario Carraroli vo knigata Legendata na Aleksandar Veliki:
Makedoncite ne se bile grci ni po rasa nitu po obicai, nitu po sklonosti..
 
Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
5.972
Поени од реакции
8.506
Даваш пример hībernusvërri 'winter pasture' и тврдиш дека hībernus го нема во ниеден романски јазик? И дека најблиску до тоа е албанското vërri?

Tи се шегуваш или така тврдат на Катедрата за јазици во Мала Речица?:tapp:

Италијански l'inverno, португалски o Inverno, шпански еl invierno, француски l'hiver.

1620077637238.png

1620077747143.png


1620077871984.png


1620077554337.png


Eве ти и за spleneticus:

1620078307623.png

За разлика од целиот останат разумен свет, за еден Албанец shpretkë е поблиску до splēnēticus отколку италијанското splenetico. Во право ли сум, @puno?
 
Последно уредено:

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Значи вака, генетички наследство од старото, пред словенско население на Балканот во никој случај не оспорувам. Но тоа не значи дека нашиот јазик и идентитетот влечат корени од античките Македонци. А тоа е всушност полемиката со некои псевдо историчари овде кои сакаат да направат врска со антиката. Нашиот јазик е словенски и нема врска со јазикот на Александрос и тоа е факт. Словенските јазици на Балканот се донесени од мигранти од словенскиот север, повторно факт.
Проблемот е што на некои не им се допаѓаат тие факти па почнуваат со навреди итн. А тоа дека ме навредуваат... Па треба да сум бескрајно глуп да се почувствувам повреден од некои мрсули на интернет кои на интернет дискутираат како да ќе ја ослободуваат Македонија а на јаве се пички безгласни. Нејсе, тоа им е во генот...
Штрипац, а мене ме интересира по кои закони на логиката ти можеш да извлечеш такви заклучоци за два јазика за коишто:
- за античкиот македонски имаме оскудни извори само до 2 век п.н.е.
- за словенските јазици имаме веродостојни податоци кои датираат најдалеку до 9 век н.е.

Се работи за временска разлика од приближно 1000 години. Како можеш да утврдиш дека овие два јазика не биле блиски (или колку биле блиски) пред 2500 години, но дека албанскиот потекнувал од илирскиот?
 
Член од
30 март 2021
Мислења
78
Поени од реакции
83
Даваш пример hībernusvërri 'winter pasture' и тврдиш дека hībernus го нема во ниеден романски јазик? И дека најблиску до тоа е албанското vërri?

Tи се шегуваш или така тврдат на Катедрата за јазици во Мала Речица?:tapp:

Италијански l'inverno, португалски o Inverno, шпански еl invierno, француски l'hiver.

Прегледај го приврзокот 294342

Прегледај го приврзокот 294343


Прегледај го приврзокот 294344


Прегледај го приврзокот 294341


Eве ти и за spleneticus:

Прегледај го приврзокот 294346

За разлика од целиот останат разумен свет, за еден Албанец shpretkë е поблиску до splēnēticus отколку италијанското splenetico. Во право ли сум, @puno?
Veke mu odgovoriv deka wikipedia ne e verodostojna!
Автоматски споено мислење:

Штрипац, а мене ме интересира по кои закони на логиката ти можеш да извлечеш такви заклучоци за два јазика за коишто:
- за античкиот македонски имаме оскудни извори само до 2 век п.н.е.
- за словенските јазици имаме веродостојни податоци кои датираат најдалеку до 9 век н.е.

Се работи за временска разлика од приближно 1000 години. Како можеш да утврдиш дека овие два јазика не биле блиски (или колку биле блиски) пред 2500 години, но дека албанскиот потекнувал од илирскиот?
Zatoa sto e albanec! No pak se pravi demek e makedonec, demek nie ke mu veruvame!
Автоматски споено мислење:

Значи руската Википедија вели дека бегалци од Балканот кои биле примени како Бугари, Грци, Власи или Срби биле основата на т.н. Македонски Хусарски Полк и притоа дава три извори во врска со тоа.Еве и за "македонските" стратиоти. Како што можеш да прочиташ и самиот, најголем дел од регрутите доаѓале од Јужна Албанија и Грција, Далмација и Монтенегро. Словените биле нарекувани "Илири" и во најголем дел биле Срби и Хрвати. Додека пак Грците, Албанците и Власите биле нарекувани Грци. Значи нема никаков податок за регрути од Македонија ниту пак некаков податок дека името на дивизијата може да се поврзе со етничките Македонци.
Toa go nemav procitano, izgleda si izgubil nekoj moj post kako ti objasnuva za sè, isto i prativ eden link na moderen avtor vo koj zboruva za znacenjeto na terminite makedonci, albanci i grci vo toa vreme !
A pak od knigata koja jas ja procitav i prativ delovi tolku e jasno , no izgleda za tebe ne !
Reggimento real Macedone : toa e ime na ovoj polk!
Avtorot na starata kniga go narekuva celiot Balkan makedonia i so toa objasnuva , isto kako avtorot od moderno vreme od linkot sto prativ koga veli: "makedonci se site tie sto ziveat vo makedonskite zemji no i nekogasnite makedonski zemji za vreme na Aleksandar Makedonski!"

Vo reggimento real Macedone ima poveke "nacii" taka veli vo starata kniga od 1750 god.
No tie nacii ne treba da se gledat kako denesnite!
I toj zboruva za : schiavoni(illiri), albanci koi se del od grcija, makedonci i grci ! Kako makedonci toj zboruva za narodite od cel balkan ! I makedoncite gi stava zaedno so grcite i albancite,( izgleda po kultura). No vo isto vreme zboruva i za makedonci koi se sonarodnici na Dalmatincite !
Vo isto vreme zboruva za posebna makedonska nacija od grckata, i vo isto vreme zboruva za denesnite makedonci koi se slicni na antickite makedonci.
Mi velis deka makedoncite ne bile del od Reggimento real macedone , no vo prethodnite postovi isto ti napisav deka okolinata na solun bese vo Venecijanskata republika vo toa vreme.
Eve ti nauci se!
Screenshot_20210504-010039_Chrome.jpg
Sto mislis vo okolinata na Solun vo toa vreme ziveea Makedonci ili grci ?
Zosto avtorot zboruva za makedonska nacija i za grcka nacija ?
Zosto avtorot veli deka dalmatincite se sonarodnici na makedoncite ?
Vo knigata ima dva poimi na "Makedonci"
Makedonci kako balkanci , odnosno site narodi na balkanot .
I makedonci kako narod od Makedonija !
Toj zboruva za sevkupnite narodi od balkanot koi se naslednici na starite narodi. Taka da co isto vreme zboruva za anticki grci heroi i posle vo isto vreme zboruva deka modernite dalmatinci se kako tie heroi od edno vreme!

Kako i da e ne e samo taa kniga vo koja se zboruva za makedonci, ti prativ i drugi vo koi ubavo se gleda posebnosta na Makedoncite!

Vo ovaa kniga slovenite kako srbi i hrvati se narekuvani iliri , taka da bidejki ilirite bile sroden narod na Antickite Makedonci, dali avtorot zboruval za makedonci ili ne , nie sepak sme srodni so drugite juzni sloveni i sme tolku iliri kolku Makedonci!

Avtorot zboruva za zemjite na Aleksandar Makedonski vklucuvajki gi i srbija i hrvatska , koi spored istorijata ne se bile del od Makedonskata imperija! Sto mislis zosto toa ? Razmisli malku :)
 
Последно уредено:
Член од
30 март 2021
Мислења
78
Поени од реакции
83
Bidejki navlegovme vo Temata za dokazi na postoenjeto na Makedoncite i pred 19 vek, ke vi pratam uste eden dokaz od knigata "La piazza universale" od 1601 godina vo koja Makedoncite, ne samo sto se spomnati kako Makedonci, tuku avtorot veli deka tie Makedonci denes (vo toa vreme) se narekuvani bulgari!
20210714_121948.jpg
20210714_120050.jpg
Tamu kade sto odbeleziv so crvena boja, avtorot veli :
...Macedoni, e Dalmatici che hora so detti Bulgari...
Vo prevod:
Makedonci i Dalmatinci koi Sega se narekuvani Bulgari...
Istoto go kazuva i podole:
Makedonci , i dalmatinci, ili bulgari..
Tuka avtorot zboruva za kolku samoglaski imaat azbukite na jazicite , i veli deka Makedoncite, i Dalmatincite, sto Sega se narekuvani bulgari , i Srbite imaat 10 samoglaski.
A podolu veli deka ovie narodi imaat 24 soglaski vo svojata azbuka.
So ova ne samo sto se potvrduva postoenjeto na Makedonskiot narod, no se potvrduva isto i jazikot, koj spagja vo grupata so dalmatinskiot i srpskiot preku azbukata koja ima 24 soglaski plus 10 samoglaski odnosno 34 bukvi !
Interesno e sto vo ovaa kniga isto se zboruva i za antickite Makedonci, koi gi narekuva Makedonci i ne gi deli od Makedoncite vo 1600 godina koja se vo grupa so Dalmatincite i Srbite!
 
Последно уредено:

Воинот од Северџан

An Orc among Hobbits
Член од
3 март 2021
Мислења
101
Поени од реакции
111
Dojdele zaedno so "slovenite " i protobulgarite 5 i 6vek, so drugo ime pa imeto albanci go prifatile pokasno kako regionalno, pa se pomesale so domorodnoto naselenie pa taka zacuvale nekoj ilirski zbor, isto kako sto pokasno zacuvale italijanski, latinski i grcki zborovi.
За останатото ќе се согласам во најголем дел, но тие тие никогаш се немаат идентификуваат како Албанци (ниту како Илири), туку како Шќипи. Дури во последните 50-60 години почнаа да си даваат имиња како Илир, Теута, така да илирската поврзаност е ништовна, дури и помала од таа на Босанците, Црногорците, Хрватите, која впрочем е докажана и научно!
 
Последно уредено:

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
4.687
Поени од реакции
9.272
Турците не донеле новости тука
Биле арапски племиња се уште пишувале од десно на лево и уште не биле турци туку османлии се до почеток на 19-ти век кога почнале да се создаваат нови нации на Македонскиот полуостров... Што се однесува за албанците мислам дека @anaveno доста има напишано на тема ПОТЕКЛОТО НА АЛБАНЦИТЕ но ова е нај интересниот дел:
"In the mid-18th century, the demand for specifically Black African slaves increased. In 1770, Ulcinj’s Ali Basha brought two female slaves from Egypt, while another group that returned from Northern Africa in 1775 brought with it thirteen African male and female slaves. Later, Ulcinj’s residents began purchasing slaves in Tripoli (where slaves from Sudan and Chad were mainly brought). They would then be resold in other ports across the Mediterranean or would be brought back to Ulcinj, where after a certain period of time they would become free citizens working in agriculture or seafaring.
When they gained freedom, they became like any other citizen, speaking Albanian and dressing ‘alla turca’ (including the fez and the loose pants worn by other residents of Ulcinj at the time). These Afro-Albanians would often be given the last names of the captains and merchants that had brought them there or of those who employed them. Others were simply called ‘Arab,’ which in Albanian (and Turkish) means ‘black.’
И ова:
 
Последно уредено:

Воинот од Северџан

An Orc among Hobbits
Член од
3 март 2021
Мислења
101
Поени од реакции
111
Значи вака, генетички наследство од старото, пред словенско население на Балканот во никој случај не оспорувам. Но тоа не значи дека нашиот јазик и идентитетот влечат корени од античките Македонци. А тоа е всушност полемиката со некои псевдо историчари овде кои сакаат да направат врска со антиката. Нашиот јазик е словенски и нема врска со јазикот на Александрос и тоа е факт. Словенските јазици на Балканот се донесени од мигранти од словенскиот север, повторно факт.
Проблемот е што на некои не им се допаѓаат тие факти па почнуваат со навреди итн. А тоа дека ме навредуваат... Па треба да сум бескрајно глуп да се почувствувам повреден од некои мрсули на интернет кои на интернет дискутираат како да ќе ја ослободуваат Македонија а на јаве се пички безгласни. Нејсе, тоа им е во генот...

Тоа што јас го барам се извори. Еве овој македонов мафта со некои извадоци за некаков Македонец. Јас му велам дај ми линк од книгата или од веб страна, да ја прочитаме цела бидејќи еден извадок може да е вадење од контекст на целата суштина. Одговор нема..
Затоа и реков дека некакви први зачетоци на тој македонски идентитет датираат од 19-ти век бидејќи тогаш и се појавуваат тие извори а се пред тоа имаме извори за бугарски или србски идентитет.

А еве нешто и за "македонските" војнички дивизии и полкови во Неаполската и Руската армија:Значи руската Википедија вели дека бегалци од Балканот кои биле примени како Бугари, Грци, Власи или Срби биле основата на т.н. Македонски Хусарски Полк и притоа дава три извори во врска со тоа.Еве и за "македонските" стратиоти. Како што можеш да прочиташ и самиот, најголем дел од регрутите доаѓале од Јужна Албанија и Грција, Далмација и Монтенегро. Словените биле нарекувани "Илири" и во најголем дел биле Срби и Хрвати. Додека пак Грците, Албанците и Власите биле нарекувани Грци. Значи нема никаков податок за регрути од Македонија ниту пак некаков податок дека името на дивизијата може да се поврзе со етничките Македонци.

Да појаснам, името Македонија станало популарно при западњаците и Русите во 18-ти век и поради тоа, дивизиите формирани од луѓе кои што доаѓале од Балканот биле наречени "Македонски" а не затоа што истите биле формирани од македонски Словени.

За тоа дали бугарското име имало или немало континуитет 10 века не можам да зборувам. Фактите говорат дека во минатото повеќе македонски Словени се идентификувале со тоа име отколку со името Македонци, дури и пред да започне националната препородба на Бугарите со Пасиј Хилендарски. Па така имаш сведоштво за Христофор Жефарович кој вели дека неговото семејство биле Бугари од Дојран. Потоа имаш сведоштва на турски патописци како Евлија Челебија кои пишуваат за Бугари, Срби, Власи, Грци, Латини, Муслимани во Македонија а воопшто не спомнуваат некакви Македонци. Уште подалеку во минатото имаш сведоштво од титулата на Стефан Душан веднаш по освојувањето на Македонија и прогласувањето за император при што неговата титула гласела:
Emperor of the [URL='https://en.m.wikipedia.org/wiki/Serbs']Serbs and Greeks and Bulgarians (цар Срба и Грка и Бугара / car Srba i Grka i Bugara) in Serbian and basileus and autokrator of Serbia and Romania ["the land of the Romans"] (βασιλεὺς καὶ αὐτοκράτωρ Σερβίας καὶ Ῥωμανίας) in Greek. This title was soon enlarged into "Emperor and Autocrat of the Serbs and Greeks, the Bulgarians and Albanians".[1][2][3][/url]

Ова се доволно информации за разумни луѓе да извлечат поуки кои идентитети постоеле или не во минатото. Ако после ова, некој се уште бара континуитет на името Македонци во врска со словенското население во Македонија уште од Самуил или од антиката, тогаш тој човек е благо речено неразумен.
Нема тука никакви навреди, туку чисти чувства засновани на факти дека ти си едно обично вулгарско лајно. Ајде сега шетај по софиските форуми, не ти е ова тајно катче за издркување и лечење комплекси. Ало Татар, никој не те шета!
 
Последно уредено:

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
4.687
Поени од реакции
9.272
Значи вака, генетички наследство од старото, пред словенско население на Балканот во никој случај не оспорувам. Но тоа не значи дека нашиот јазик и идентитетот влечат корени од античките Македонци. А тоа е всушност полемиката со некои псевдо историчари овде кои сакаат да направат врска со антиката. Нашиот јазик е словенски и нема врска со јазикот на Александрос и тоа е факт. Словенските јазици на Балканот се донесени од мигранти од словенскиот север, повторно факт.
Проблемот е што на некои не им се допаѓаат тие факти па почнуваат со навреди итн. А тоа дека ме навредуваат... Па треба да сум бескрајно глуп да се почувствувам повреден од некои мрсули на интернет кои на интернет дискутираат како да ќе ја ослободуваат Македонија а на јаве се пички безгласни. Нејсе, тоа им е во генот...

Тоа што јас го барам се извори. Еве овој македонов мафта со некои извадоци за некаков Македонец. Јас му велам дај ми линк од книгата или од веб страна, да ја прочитаме цела бидејќи еден извадок може да е вадење од контекст на целата суштина. Одговор нема..
Затоа и реков дека некакви први зачетоци на тој македонски идентитет датираат од 19-ти век бидејќи тогаш и се појавуваат тие извори а се пред тоа имаме извори за бугарски или србски идентитет.

А еве нешто и за "македонските" војнички дивизии и полкови во Неаполската и Руската армија:Значи руската Википедија вели дека бегалци од Балканот кои биле примени како Бугари, Грци, Власи или Срби биле основата на т.н. Македонски Хусарски Полк и притоа дава три извори во врска со тоа.Еве и за "македонските" стратиоти. Како што можеш да прочиташ и самиот, најголем дел од регрутите доаѓале од Јужна Албанија и Грција, Далмација и Монтенегро. Словените биле нарекувани "Илири" и во најголем дел биле Срби и Хрвати. Додека пак Грците, Албанците и Власите биле нарекувани Грци. Значи нема никаков податок за регрути од Македонија ниту пак некаков податок дека името на дивизијата може да се поврзе со етничките Македонци.

Да појаснам, името Македонија станало популарно при западњаците и Русите во 18-ти век и поради тоа, дивизиите формирани од луѓе кои што доаѓале од Балканот биле наречени "Македонски" а не затоа што истите биле формирани од македонски Словени.

За тоа дали бугарското име имало или немало континуитет 10 века не можам да зборувам. Фактите говорат дека во минатото повеќе македонски Словени се идентификувале со тоа име отколку со името Македонци, дури и пред да започне националната препородба на Бугарите со Пасиј Хилендарски. Па така имаш сведоштво за Христофор Жефарович кој вели дека неговото семејство биле Бугари од Дојран. Потоа имаш сведоштва на турски патописци како Евлија Челебија кои пишуваат за Бугари, Срби, Власи, Грци, Латини, Муслимани во Македонија а воопшто не спомнуваат некакви Македонци. Уште подалеку во минатото имаш сведоштво од титулата на Стефан Душан веднаш по освојувањето на Македонија и прогласувањето за император при што неговата титула гласела:
Emperor of the [URL='https://en.m.wikipedia.org/wiki/Serbs']Serbs and Greeks and Bulgarians (цар Срба и Грка и Бугара / car Srba i Grka i Bugara) in Serbian and basileus and autokrator of Serbia and Romania ["the land of the Romans"] (βασιλεὺς καὶ αὐτοκράτωρ Σερβίας καὶ Ῥωμανίας) in Greek. This title was soon enlarged into "Emperor and Autocrat of the Serbs and Greeks, the Bulgarians and Albanians".[1][2][3][/url]

Ова се доволно информации за разумни луѓе да извлечат поуки кои идентитети постоеле или не во минатото. Ако после ова, некој се уште бара континуитет на името Македонци во врска со словенското население во Македонија уште од Самуил или од антиката, тогаш тој човек е благо речено неразумен.
 

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
13.472
Поени од реакции
28.718
Турците не донеле новости тука, војната секогаш беше дел од балканот.
Во Балканот све одите во неповрат кога почнаа да се градат нациидржавите со нивните апетити да глабат се поголема земја.
Prav si puno, arno ama, Balkanot so vojnata e mackina kaslica vo sporedba so zapadna Evropa i vojnata.
Ko za primer imas stogodisna vojna megu Anglija i Francija.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom