Значи вака, генетички наследство од старото, пред словенско население на Балканот во никој случај не оспорувам. Но тоа не значи дека нашиот јазик и идентитетот влечат корени од античките Македонци. А тоа е всушност полемиката со некои псевдо историчари овде кои сакаат да направат врска со антиката. Нашиот јазик е словенски и нема врска со јазикот на Александрос и тоа е факт. Словенските јазици на Балканот се донесени од мигранти од словенскиот север, повторно факт.
Проблемот е што на некои не им се допаѓаат тие факти па почнуваат со навреди итн. А тоа дека ме навредуваат... Па треба да сум бескрајно глуп да се почувствувам повреден од некои мрсули на интернет кои на интернет дискутираат како да ќе ја ослободуваат Македонија а на јаве се пички безгласни. Нејсе, тоа им е во генот...
Тоа што јас го барам се извори. Еве овој македонов мафта со некои извадоци за некаков Македонец. Јас му велам дај ми линк од книгата или од веб страна, да ја прочитаме цела бидејќи еден извадок може да е вадење од контекст на целата суштина. Одговор нема..
Затоа и реков дека некакви први зачетоци на тој македонски идентитет датираат од 19-ти век бидејќи тогаш и се појавуваат тие извори а се пред тоа имаме извори за бугарски или србски идентитет.
А еве нешто и за "македонските" војнички дивизии и полкови во Неаполската и Руската армија:
Значи руската Википедија вели дека бегалци од Балканот кои биле примени како Бугари, Грци, Власи или Срби биле основата на т.н. Македонски Хусарски Полк и притоа дава три извори во врска со тоа.
Еве и за "македонските" стратиоти. Како што можеш да прочиташ и самиот, најголем дел од регрутите доаѓале од Јужна Албанија и Грција, Далмација и Монтенегро. Словените биле нарекувани "Илири" и во најголем дел биле Срби и Хрвати. Додека пак Грците, Албанците и Власите биле нарекувани Грци. Значи нема никаков податок за регрути од Македонија ниту пак некаков податок дека името на дивизијата може да се поврзе со етничките Македонци.
Да појаснам, името Македонија станало популарно при западњаците и Русите во 18-ти век и поради тоа, дивизиите формирани од луѓе кои што доаѓале од Балканот биле наречени "Македонски" а не затоа што истите биле формирани од македонски Словени.
За тоа дали бугарското име имало или немало континуитет 10 века не можам да зборувам. Фактите говорат дека во минатото повеќе македонски Словени се идентификувале со тоа име отколку со името Македонци, дури и пред да започне националната препородба на Бугарите со Пасиј Хилендарски. Па така имаш сведоштво за Христофор Жефарович кој вели дека неговото семејство биле Бугари од Дојран. Потоа имаш сведоштва на турски патописци како Евлија Челебија кои пишуваат за Бугари, Срби, Власи, Грци, Латини, Муслимани во Македонија а воопшто не спомнуваат некакви Македонци. Уште подалеку во минатото имаш сведоштво од титулата на Стефан Душан веднаш по освојувањето на Македонија и прогласувањето за император при што неговата титула гласела:
Emperor of the [URL='https://en.m.wikipedia.org/wiki/Serbs']Serbs and Greeks and Bulgarians (цар Срба и Грка и Бугара /
car Srba i Grka i Bugara) in
Serbian and
basileus and autokrator of Serbia and Romania ["the land of the Romans"] (βασιλεὺς καὶ αὐτοκράτωρ Σερβίας καὶ Ῥωμανίας) in
Greek. This title was soon enlarged into "
Emperor and Autocrat of the Serbs and Greeks, the Bulgarians and Albanians".
[1][2][3][/url]
Ова се доволно информации за разумни луѓе да извлечат поуки кои идентитети постоеле или не во минатото. Ако после ова, некој се уште бара континуитет на името Македонци во врска со словенското население во Македонија уште од Самуил или од антиката, тогаш тој човек е благо речено неразумен.