Антички Македонски јазик / модерен Македонски јазик

Член од
30 март 2021
Мислења
66
Поени од реакции
50
Сам се закопуваш со тој документ.
Прво дај извор.
Второ, таму човекот пишува дека е по потекло од словено-илирската нација и дека доаѓа од регионот Македонија.
Пред неколку објави пишував дека постоела таа идеја меѓу јужните Словени дека се потомци на Илирите.
Никаде не прочитав дека човекот се декларирал како Македонец.
Да не мислиш дека само ти знаеш италијански па можеш овде да ги лажеш луѓето?
Инаку, Патрида словенски збор ли е?
Ne!
Jas znam italijanski taka da mozam se da ti prevedam, ili mislis deka znaes i poveke italijanski od mene ?

Izvorot ti go napisav vo prethodniot post!

Avtorot se izjasnuva kako makedonec ti e odbelezano vo crveno , a ne kako ilir.

Avtorot pisuva za nazione illirica = ilirska nacionalnost .
I veli Nazione illirica o sia schiavona
So schiavoma saka da kaze slavona, odnosno slovenska.
Nazione illirica o sia schiavona
Ilirska nacija ili /odnosno slovenska

20210427_215201.jpg
Do tolku da si kjorav da ne vides MACEDONE ?
Procitaj odbelezanoto vo crveno i ne mi vikaj deka se zakopuvam sam, toa so mene ne postoi zatoa sto znam mnogu poveke nesta od tebe! Znaes deka koga nekoj znae poveke jazici ne e pod nikakva propaganda ? Nema makedonska propaganda tuka, toa se stranski dokumenti !

Ti pise vaka, prevedi si na google :
E perché vanto ancor io la stessa origine Macedone, e scorre per le mie vene, unito al sangue, il zelo per la padria!

Godina 1758 bologna italia
 
Последно уредено:
Член од
12 јуни 2018
Мислења
186
Поени од реакции
206
Ne!
Jas znam italijanski taka da mozam se da ti prevedam, ili mislis deka znaes i poveke italijanski od mene ?

Izvorot ti go napisav vo prethodniot post!

Avtorot se izjasnuva kako makedonec ti e odbelezano vo crveno , a ne kako ilir.

Avtorot pisuva za nazione illirica = ilirska nacionalnost .
I veli Nazione illirica o sia schiavona
So schiavoma saka da kaze slavona, odnosno slovenska.
Nazione illirica o sia schiavona
Ilirska nacija ili /odnosno slovenska

Прегледај го приврзокот 293817
Do tolku da si kjorav da ne vides MACEDONE ?
Procitaj odbelezanoto vo crveno i ne mi vikaj deka se zakopuvam sam, toa so mene ne postoi zatoa sto znam mnogu poveke nesta od tebe! Znaes deka koga nekoj znae poveke jazici ne e pod nikakva propaganda ? Nema makedonska propaganda tuka, toa se stranski dokumenti !

Ti pise vaka, prevedi si na google :
E perché vanto ancor io la stessa origine Macedone, e scorre per le mie vene, unito al sangue, il zelo per la padria!

Godina 1758 bologna italia
Па еве сам си кажа дека авторот вели дека е од илирската односно словенската нација (schiavone).
Самиот тој вели дека е по потекло од Македонија (origina Macedone) и дека мечтата по неговата татковина Македонија тече низ неговите вени заедно со крвта.

Алооо, илирска односно словенска нација!!
 
Член од
13 јануари 2015
Мислења
989
Поени од реакции
928
Така е ама не е така! Додека може да се дискутира за тоа дека нациите настанале по француската револуција, нема збор или аргументи против тоа дека етничките заедници или народностите постоеле уште од самиот почеток на цивилизацијата.

Па така, имаш пишани докази за постоењето на Грците(Тесалијци, Македонци, Епирци, Јонци, Ахејци и др.) уште од бронзеното доба и антиката. За Бугари, Срби, Хрвати, Власи, Албанци уште од средниот век ако не ги сметаме пишаните докази од касната антика за Серби и Бугари но овие докази попрво се однесуваат на сарматските Срби и туркијските Бугари отколку за денешните словенски.

За словенските Македонци се знае кога првпат се појавуваат, во поновата историја, исто како и Бошњаци, Монтенегри, Помаци и некои др. помали заедници. Впрочем нема ништо страшно во тоа и никој не смее да негира посебен идентитет. Проблемот настанува кога ние како словенски Македонци кои најмалку треба да се занимаваат со историја и кои не треба да си ги пуштаме нозете подолго од чергата го правиме токму спротивното. Ако некој е закана за македонскиот идентитет тогаш тоа се кловнови од типот на античкиот голем македон кои ни создаваат проблеми со другите постари и поголеми народи на Балканот. Ако некој не ја научи лекцијата со Грција и како ни се удри од главата парадирањето со Александрос и античките Македонци тогаш тој или нема ак'л или е трол.

Затоа темава е блам, нема врска со реалноста. Не само што на државно ниво се откажавме на секаква античка помисла туку и го прифативме словенскиот идентитет.
И сам знаеш дека денешните Македонци генетски се повеќе староседелци од колку Словени, па така не гледам зошто мора секогаш така да се навредува со исперени или антички, мене повеќе ми е смешно како може Бугари да се идентификуваат со азиско име, а тие се европејци, е така да знаеш. И тие Македонци што се спомнуваат во изворите не биле тоа што мислиме, туку се некаде од територијата на Албанија, Далмација, Грција, и немале врска со денешните Македонци, а тие Бугари, Грци, Албанци се сите исти како денешните? е браво бе како знаеш.
И кажуваш дека денешниот македонски идентитет е помлад, исто може да се каже и за тие според тебе супериорни, бугарите што правеле до крај на 18ти век? еве ја ќе ти кажам спиеле, ништо никаква акција немале за осамостојување, нема никакви графи со попис и припадност пред 19ти век, во отоманска империја, никакви бунтови за обединување освен некои ситни во одредени региони кои зафаќале еден или два градови,
Иначе и територијата на денешна Македонија била во Античка Македонија, а ако гледаме реално Античка Македонија е основана во само мал дел од Егејска Македонија, после се ширела. Добар дел од Егејска Македонија исто така била и Пајонија, или Тракија.
Денешна Македонија (па може да се каже 90%) била дел од римската провинција Македонија. Така се на се да кажеш дека денешна Македонија до таму некаде пред 200-300 години немала врска со името Македонија е тешка глупост, или со античките Македонци (без разлика дали биле тие Хелени или не).

Ова што го пишувам не се однесува само на овој твој пост, туку континуирано читајќи ти ги мислењата.
 

Воинот од Северџан

An Orc among Hobbits
Член од
3 март 2021
Мислења
72
Поени од реакции
86
И сам знаеш дека денешните Македонци генетски се повеќе староседелци од колку Словени, па така не гледам зошто мора секогаш така да се навредува со исперени или антички, мене повеќе ми е смешно како може Бугари да се идентификуваат со азиско име, а тие се европејци, е така да знаеш. И тие Македонци што се спомнуваат во изворите не биле тоа што мислиме, туку се некаде од територијата на Албанија, Далмација, Грција, и немале врска со денешните Македонци, а тие Бугари, Грци, Албанци се сите исти како денешните? е браво бе како знаеш.
И кажуваш дека денешниот македонски идентитет е помлад, исто може да се каже и за тие според тебе супериорни, бугарите што правеле до крај на 18ти век? еве ја ќе ти кажам спиеле, ништо никаква акција немале за осамостојување, нема никакви графи со попис и припадност пред 19ти век, во отоманска империја, никакви бунтови за обединување освен некои ситни во одредени региони кои зафаќале еден или два градови,
Иначе и територијата на денешна Македонија била во Античка Македонија, а ако гледаме реално Античка Македонија е основана во само мал дел од Егејска Македонија, после се ширела. Добар дел од Егејска Македонија исто така била и Пајонија, или Тракија.
Денешна Македонија (па може да се каже 90%) била дел од римската провинција Македонија. Така се на се да кажеш дека денешна Македонија до таму некаде пред 200-300 години немала врска со името Македонија е тешка глупост, или со античките Македонци (без разлика дали биле тие Хелени или не).

Ова што го пишувам не се однесува само на овој твој пост, туку континуирано читајќи ти ги мислењата.
Тоа пробувам да го објаснам веќе неколку години првенствено на домашните слепци, кои упорно дриблаат со "Ние сме Словени, немаме ништо со педерот Аце, тој бил Грк".
Значи името е исто, територијата е горе доле иста, истото потекло/DNA доминира со убедливи 35%, повеќе од Грците, Бугарите и Албанците и на крај ние пак сме немале никаква врска со таа Македонија и тие Македонци?! Па кој кур се воопшто некој нарекува Македонец, ако нема врска со античките Македонци, еве нека се пише Татар, Србин, Драгувит, Склавен и нека крши глава, а не упорно да форсира некој нов идентитет.
Дури и античките Македонци да биле племе сродно на Грците и зборувале грчки дијалект треба да и се погледне на вистината во очи. Ние сме наследници на тоа племе, а словенскиот елемент или примеса ја дефинира модерната македонска нација, исто како што модерните Грци се разликуваат од античките бидејќи во последните 15 века имаат во огромен процент "примено" словенска, арапска, ерменска, малоазиска и африканска крв.
Затоа со право може и треба античката историја да ја чествуваат и споделуваат повеќе држави, апсурд е да се пропагира хомоген и автохтон народ во 21 век, таква идеологија пали само кај Хитлерци и екстремно заостанати племиња.
 
Член од
30 март 2021
Мислења
66
Поени од реакции
50
Па еве сам си кажа дека авторот вели дека е од илирската односно словенската нација (schiavone).
Самиот тој вели дека е по потекло од Македонија (origina Macedone) и дека мечтата по неговата татковина Македонија тече низ неговите вени заедно со крвта.

Алооо, илирска односно словенска нација!!
Ti izgleda imas nekoj problem.
Avtorot veli deka e makedonec.
Toa sto zboruva za ilirska nacija odnosno slovenska e nacionalnost koja bila vo Makedonskiot bataljon!!! Koga ne znaes italijanski podobro ne zboruvaj zatoa sto si nemas vrska ahha
A jas ne planiram da lazam zatoa sto bi se lazel samiot sebe.

Znaci knigata zboruva za "reggimento real Macedone" na makedonski bi trebalo da bide kralski bataljon makedonski vo republikata na venecija! Toa e samo ime na bataljonot!
Vo toj bataljon imalo albanci, grci , iliri odnosno sloveni i makedonci!
Znaci prvoto odbelezano ti vika za reklutacija na ilirskata nacija vo ovoj bataljon. A toj po poteklo veli deka e makedonec!
Ne mesaj babi i zabi, tie se dve recenici oddeleni pogledaj kade sto ti e odbelezano vo crveno ako ne znaes italijanski!

Автоматски споено мислење:

Sega ke vi objasnam za ovaa kniga sto vi ja prativ, mnogu e interesna no e mnogu izmesena, znaci nacionalnostite sto gi znaeme denes se malku razlicni!
Toa e negovo objasnuvanje vo knigata .

Avtorot zboruva za zemjite na makedonia.
Ja podeluva Makedonija na Severna , Juzna, i Azijska
Vo severna makedonia bile : Srbija, Hrvatska, Dalmacija, Istria, Pannonija, Vallakija i Moldavija .
20210429_012442.jpg
Avtorot vo knigata veli deka makedonia e cel balkan od Ilirija do Grcija . I toa e mnogu cudno, taka da koga zboruva za makedonci od bataljonot zboruva za site tie sto ziveat vo zemjite na Makedonia!
Za nego site tie sto ziveat vo Makedonia(balkan) bez razlika kakov jazik zboruvat se makedonci. Isto vika deka albanskiot grad Drac se naogja vo Makedonska zemja. I tie sto se tamu se makedonci.
Ako sfativ dobro makedonci = balkanci

No vo isto vreme pa zboruva i za makedonska nacija i makedonski idiom odnosno jazik, i ja oddeluva makedonskata nacija od grcka nacija!
Ovde pise za makedonci po nacija vo bataljonot i za grci po nacija.
20210429_014015.jpg


Zboruva za aleksandar makedonski i makedonskata imperija kako grcka , izgleda od kulturna gledna tocka !

Toj ne zboruva za jazicite mnogu, izgleda nemu ne mu e bitno koj kako zboruva bidejki veli deka i denesnite makedonci bile kako antickite, (odnosno nie makedoncite zatoa sto grcite bile samo na bregovite i halkidiki)!
Vo vremeto na venecijanskata republika solun i okolinata bile del od nea ! Pa taka da tamu imalo Makedonci ne grci, grcite bile poveke vo halkidiki.

Zboruva za albanci od albanija , no veli deka albanija e grcka i deka albancite se grci koi zboruvat drug jazik . Pravi nekoi drugi primeri i veli deka bez razlika na jazikot sepak albancite se grci. I kako sto vi pisav vo prethodnite postovi za STRADIOTI , albancite ne gi gleda kako etnikum no albanci e samo ime na vojnici so svoj nacin na vojuvanje koi bile trgovci vo osmanskata imperija.
Izgleda za nego poimot "Grcija" e regionalen i kulturoloski poim koj se naogja na makedonska zemja kako i ilirija!

Primer : balkanot se vika Makedonia
Grcija i ilirija se regioni vo Makedonia
Vo tie regioni postojat grci, albanci, makedonci i iliri.
Toj zboruva za Makedonia kako imeto na balkanot i kako zemjite na aleksandar makedonski, no vo isto vreme zboruva za makedonska nacija oddelena od drugite nacii , i vo isto vreme zboruva za imperijata na aleksandar makedonski kako grcka od kulturen aspekt. Taka da se e izmeseno koj moze neka razbere.
Makedonci vo bataljonot se site tie od balkanot, a od site tie imas schiavoni, macedoni , greci , albanesi itn

Zboruva za "schiavoni" = iliri.
Znaci od seto toa sto go procitav najinteresno mi bese toa za schiavoni = iliri.
Schiavoni = sloveni.
Toj celo vreme zboruva za ovie schiavoni koi imaat i slovensko prezime , kazuva nekoi dalmatinci odnosno hrvati kako primeri.
Veli deka ovie iliri bile i vo vojskata na aleksandar makedonski. Uste po interesno mi bese koga vo eden del veli : tie iliri denes se narekuvaat schiavoni no toa ime doagja od originalniot zbor Slavon koj znaci Slavna !
Razlicnosta e vo imeto, no nacijata e ista!
20210429_004904.jpg

Idioma schiavone o sia illirico = slovenski jazik ili ilirski.
20210429_013001.jpg

Narodi od crna gora, koj kako veke e spomenato se ilirski narodi ili slovenski. I podole prodolzuva pise iminja na ovie iliri = Stanislao , Bezich itn
20210429_013358.jpg
Vo eden del isto i pise regrutacija na "schiavoni koi se sonarodnici na Makedonecot.
Ovaa e za "gavranot albanski" koj mi pisa za Canes i za makedoncite od epir. Taka da Sega znaes zosto bile narekuvani makedonci!
I ne samo sto postoela makedonskata nacija, tuku i celiot balkan se vikal Makedonia!
A albancite si nemaat vrska so ilirite!
 
Последно уредено:
Член од
12 јуни 2018
Мислења
186
Поени од реакции
206
Stiv_milanezot

Реков дека нема докази дека тие страдиоти Македонци биле Македонци-Словени од Македонија затоа што во еден од случаите каде се пишува за нив(Цанес) јасно се вели дека Меркурио Буа и неговата дружина биле тие Македонци. А овие не биле никакви Словени туку некаква влашко-албанска мешавина. Овде Словени, Албанци, Власи употребувам во зависност од тоа кој каков јазик зборувал а не според нивната етногенеза и колку староседелска или словенска генетика имал. Другиот пример е овој погоре за кој thegreatmakedon не дал уште извор а каде авторот вели дека е Македонец. Но дали е Македонец-Словен или Македонец како тие што биле според Цанес? Е тоа знак прашалник...
Велам знак прашалник бидејќи имаш словенојазични автори по потекло од Македонија кои твореле во 18-ти век и првата половина на 19-ти век и никој не пишувал за Македонци или македонски јазик. Почни од Христофор Жефарович, Пасиј Хилендарски, Кирил Пејчинович, Јоаким Крчовски, Џинот, Григор Прличев итн.

Е сега, кога словенојазични луѓе со потекло од Македонија не пишувале дека се Македонци и дека зборуваат македонски јазик јас треба сега да верувам дека имало Словени од Македонија кои што се нарекувале Македонци само и само затоа што некој кои воопшто не знаеме кој е, пишувал на италијански за некакви Македонци а за кои воопшто не пишува дали биле словенојазични или не.

Е сега да те прашам нешто. Дали ти веруваш дека ние како Македонци кои зборуваат словенски јазик имаме континуитет на овој идентитет и самоидентификување уште од времето на античките Македонци?
И ако не, од кога мислиш ти дека започнало ова идентификување?
 
Член од
26 декември 2020
Мислења
171
Поени од реакции
194
Stiv_milanezotРеков дека нема докази дека тие страдиоти Македонци биле Македонци-Словени од Македонија затоа што во еден од случаите каде се пишува за нив(Цанес) јасно се вели дека Меркурио Буа и неговата дружина биле тие Македонци. А овие не биле никакви Словени туку некаква влашко-албанска мешавина. Овде Словени, Албанци, Власи употребувам во зависност од тоа кој каков јазик зборувал а не според нивната етногенеза и колку староседелска или словенска генетика имал. Другиот пример е овој погоре за кој thegreatmakedon не дал уште извор а каде авторот вели дека е Македонец. Но дали е Македонец-Словен или Македонец како тие што биле според Цанес? Е тоа знак прашалник...
Велам знак прашалник бидејќи имаш словенојазични автори по потекло од Македонија кои твореле во 18-ти век и првата половина на 19-ти век и никој не пишувал за Македонци или македонски јазик. Почни од Христофор Жефарович, Пасиј Хилендарски, Кирил Пејчинович, Јоаким Крчовски, Џинот, Григор Прличев итн.

Е сега, кога словенојазични луѓе со потекло од Македонија не пишувале дека се Македонци и дека зборуваат македонски јазик јас треба сега да верувам дека имало Словени од Македонија кои што се нарекувале Македонци само и само затоа што некој кои воопшто не знаеме кој е, пишувал на италијански за некакви Македонци а за кои воопшто не пишува дали биле словенојазични или не.

Е сега да те прашам нешто. Дали ти веруваш дека ние како Македонци кои зборуваат словенски јазик имаме континуитет на овој идентитет и самоидентификување уште од времето на античките Македонци?
И ако не, од кога мислиш ти дека започнало ова идентификување?
Abe mrsul edno isto samo vrtis gleas ti go nasibaa to grklan :sekcza: :sekcza:
 
Член од
30 март 2021
Мислења
66
Поени од реакции
50
Stiv_milanezotРеков дека нема докази дека тие страдиоти Македонци биле Македонци-Словени од Македонија затоа што во еден од случаите каде се пишува за нив(Цанес) јасно се вели дека Меркурио Буа и неговата дружина биле тие Македонци. А овие не биле никакви Словени туку некаква влашко-албанска мешавина. Овде Словени, Албанци, Власи употребувам во зависност од тоа кој каков јазик зборувал а не според нивната етногенеза и колку староседелска или словенска генетика имал. Другиот пример е овој погоре за кој thegreatmakedon не дал уште извор а каде авторот вели дека е Македонец. Но дали е Македонец-Словен или Македонец како тие што биле според Цанес? Е тоа знак прашалник...
Велам знак прашалник бидејќи имаш словенојазични автори по потекло од Македонија кои твореле во 18-ти век и првата половина на 19-ти век и никој не пишувал за Македонци или македонски јазик. Почни од Христофор Жефарович, Пасиј Хилендарски, Кирил Пејчинович, Јоаким Крчовски, Џинот, Григор Прличев итн.

Е сега, кога словенојазични луѓе со потекло од Македонија не пишувале дека се Македонци и дека зборуваат македонски јазик јас треба сега да верувам дека имало Словени од Македонија кои што се нарекувале Македонци само и само затоа што некој кои воопшто не знаеме кој е, пишувал на италијански за некакви Македонци а за кои воопшто не пишува дали биле словенојазични или не.

Е сега да те прашам нешто. Дали ти веруваш дека ние како Македонци кои зборуваат словенски јазик имаме континуитет на овој идентитет и самоидентификување уште од времето на античките Македонци?
И ако не, од кога мислиш ти дека започнало ова идентификување?
Izgleda jas so dzid zboruvam. Se pravis tolku inteligenten a ustvari ne razbiras nisto. Taka da posleden pat ke ti odgovoram. Vo knigata koja ja prativ, so naziv " MAKEDONCI " od bataljon se site narodi od balkanite!

Tie stradioti ne bile etnicki makedonci , makedonci bile site od Balkanot, odnosno denesni "balkanci".

A makedonski po nacija se makedoncite od makedonskiot region odnosno nie, zatoa sto nema drugi na makedonska zemja vo ova vreme osven nie makedoncite(imalo malku grci samo na bregovite). Knigata zboruva za istiot period od Canes.
Makedoncite koi gi naziva Canes od epir se vsusnost istite makedonci koi gi naziva ovoj avtor vo Drac i vo drugite balkanski zemji, znaci balkancite.

Avtorot veli deka vo bataljonot koi se narekuval Makedonski, imalo : albanci, grci, makedonci, iliri! No vo isto vreme site tie bile Makedonci od makedonski zemji = balkanski

Tuka poimot makedonci e koristen na dva razlicni nacini :
1) makedonec = balkanec
2) makedonec = nacija makedonska

Toa sto avtorite pisuvale pred stvoranjeto na Naciite vo 19 vek e mnogu interesno! Ovoj avtor od knigata zboruva za makedonci, grci schiavoni, albanci da, no vo isto vreme tie narodi gi obedinuva vo eden narod narekuvajki gi makedonci. Za nego site tie denesni narodi vsusnost se 1 narod koi vo minatoto napravile mnogu heroiski gesta.
Ne mi veli "nie " kako makedonci koga samiot si albanec i go dokaza toa so tvoite prethodni postovi!
Kako sto napisav i Porano ima kontinuitet na makedonci od antikata do denes, samo vo Themata na vizantiskata imperija se slucuva dizlokacija na Makedonia pa se zboruva za makedonci i bulgari regionalno a ne etnicki.
Bidejki Makedonia vo toa vreme bila trakia i denesna bulgaria. A vistinskata Makedonia se narekuvala Bulgaria i toa go imam kazano ! Makedonci bile makedonci koi se narekuvale "bulgari " zatoa sto bile od Thema bulgaria !
Tsar Samoil e bil makedonski tsar od Thema Bulgaria! Znaci koga tsar Samoil dojdel na vlast i go prezel bulgarskoto tsarstvo, toj nemozel da go narekuva Makedonsko tsarstvo , zatoa sto vo toj period veke postoel region odnosno THEMA koja se vikala : Makedonia.
Ne znam sto e tolku tesko da se razbere tuka!
Pa i normalno e deka vo site enciklopedii, istoricarite go narekuvat tsar Samoil kako tsar na Bulgarite, zatoa sto nemozat poinakvo, togas veke imalo druga Makedonia.
Ne treba ovoj del od istorijata da se koristi politicki. Tuka bulgari i makedonci ne se etnicki! A vo dokumentite od 15, 16 vek se zboruva za etnicki makedonci , posle sè zavisi od avtorot vo vrska so sto zboruva.
No ti nemoze da kazes deka ne postoele Makedonci pred 19vek zatoa sto toa e ziva glupost!
 
Последно уредено:
Член од
26 декември 2020
Мислења
171
Поени од реакции
194
Izgleda jas so dzid zboruvam. Se pravis tolku inteligenten a ustvari ne razbiras nisto. Taka da posleden pat ke ti odgovoram. Vo knigata koja ja prativ, so naziv " MAKEDONCI " od bataljon se site narodi od balkanite!

Tie stradioti ne bile etnicki makedonci , makedonci bile site od Balkanot, odnosno denesni "balkanci".

A makedonski po nacija se makedoncite od makedonskiot region odnosno nie, zatoa sto nema drugi na makedonska zemja vo ova vreme osven nie makedoncite(imalo malku grci samo na bregovite). Knigata zboruva za istiot period od Canes.
Makedoncite koi gi naziva Canes od epir se vsusnost istite makedonci koi gi naziva ovoj avtor vo Drac i vo drugite balkanski zemji, znaci balkancite.

Avtorot veli deka vo bataljonot koi se narekuval Makedonski, imalo : albanci, grci, makedonci, iliri! No vo isto vreme site tie bile Makedonci od makedonski zemji = balkanski

Tuka poimot makedonci e koristen na dva razlicni nacini :
1) makedonec = balkanec
2) makedonec = nacija makedonska

Ne mi veli "nie " kako makedonci koga samiot si albanec i go dokaza toa so tvoite prethodni postovi!
Kako sto napisav i Porano ima kontinuitet na makedonci od antikata do denes, samo vo Themata na vizantiskata imperija se slucuva dizlokacija na Makedonia pa se zboruva za makedonci i bulgari regionalno a ne etnicki.
Bidejki Makedonia vo toa vreme bila trakia i denesna bulgaria. A vistinskata Makedonia se narekuvala Bulgaria i toa go imam kazano ! Makedonci bile makedonci koi se narekuvale "bulgari " zatoa sto bile od Thema bulgaria !
Tsar Samoil e bil makedonski tsar od Thema Bulgaria! Znaci koga tsar Samoil dojdel na vlast i go prezel bulgarskoto tsarstvo, toj nemozel da go narekuva Makedonsko tsarstvo , zatoa sto vo toj period veke postoel region odnosno THEMA koja se vikala : Makedonia.
Ne znam sto e tolku tesko da se razbere tuka!
Pa i normalno e deka vo site enciklopedii, istoricarite go narekuvat tsar Samoil kako tsar na Bulgarite, zatoa sto nemozat poinakvo, togas veke imalo druga Makedonia.
Ne treba ovoj del od istorijata da se koristi politicki. Tuka bulgari i makedonci ne se etnicki! A vo dokumentite od 15, 16 vek se zboruva za etnicki makedonci , posle sè zavisi od avtorot vo vrska so sto zboruva.
No ti nemoze da kazes deka ne postoele Makedonci pred 19vek zatoa sto toa e ziva glupost!
Batali go be sea pak isto ke ti pise po 10ti pat
 
Член од
13 јануари 2015
Мислења
989
Поени од реакции
928
Stiv_milanezotРеков дека нема докази дека тие страдиоти Македонци биле Македонци-Словени од Македонија затоа што во еден од случаите каде се пишува за нив(Цанес) јасно се вели дека Меркурио Буа и неговата дружина биле тие Македонци. А овие не биле никакви Словени туку некаква влашко-албанска мешавина. Овде Словени, Албанци, Власи употребувам во зависност од тоа кој каков јазик зборувал а не според нивната етногенеза и колку староседелска или словенска генетика имал. Другиот пример е овој погоре за кој thegreatmakedon не дал уште извор а каде авторот вели дека е Македонец. Но дали е Македонец-Словен или Македонец како тие што биле според Цанес? Е тоа знак прашалник...
Велам знак прашалник бидејќи имаш словенојазични автори по потекло од Македонија кои твореле во 18-ти век и првата половина на 19-ти век и никој не пишувал за Македонци или македонски јазик. Почни од Христофор Жефарович, Пасиј Хилендарски, Кирил Пејчинович, Јоаким Крчовски, Џинот, Григор Прличев итн.

Е сега, кога словенојазични луѓе со потекло од Македонија не пишувале дека се Македонци и дека зборуваат македонски јазик јас треба сега да верувам дека имало Словени од Македонија кои што се нарекувале Македонци само и само затоа што некој кои воопшто не знаеме кој е, пишувал на италијански за некакви Македонци а за кои воопшто не пишува дали биле словенојазични или не.

Е сега да те прашам нешто. Дали ти веруваш дека ние како Македонци кои зборуваат словенски јазик имаме континуитет на овој идентитет и самоидентификување уште од времето на античките Македонци?
И ако не, од кога мислиш ти дека започнало ова идентификување?
Да ама за повеќето од тие постари записи за Македонци сепак не знаеме од каде се и дали се од денешна македонска територија, затоа не треба да кажуваш немаат никаква врска со нас, а и колку што можам да видам си создаваш да те мразат и вреѓаат, затоа ако се нема конкретен доказ подобро да се ќути. За овие личности што ги наброја, за Жефарович на пример тој имал троен идентитет колку што знам, али да меѓу нив не бил и македонскиот. За Пасиј воопшто и не е сигурно дека е роден во Македонија. Прличев во еден свој говор кој го имам најдено на интернет знам дека се повикува и на антиката.
За Пејчиновиќ, кој бил повеќе бугарски преродбеник отколку македонски, затоа што никаде не спомнува Македонци во своите дела, само ако е роден на македонска територија не значи дека е македонски преродбеник, тогаш по таа логика треба и андартите и четниците да ги славиме. Кога сме кај тие преродбеници повеќето од нив биле со бугарска свест, нема тука што да се крие, тоа е реалноста. Е сега како дошло до тоа да се идентификуваат како Бугари, дали е тоа некоја руска креација (ко што имам читано по интернет) или ете тие поучените кога се школувале прочитале дека овде владееле бугарите и почнале да се идентификуваат со тоа име, незнам стварно. Се на се мислам дека нема континуитет бугарското име во Македонија 10 века, како што сакаат бугарските националисти да престават, незнам ти како мислиш?

А во врска со денешниот македонски идентитет, има доста документи за македонска свест, најстар мислам дека е од почетокот на 19ти век од кривопаланечко. Има и од 1840тите по српските архиви. Не би можел точно со сигурност да ти кажам. Некои викаат дека е од 1860тите со личноста од Охрид што се преставува како потомок на античките Македонци пред Славејков, али ја мислам дека е порано од 1860тите.
А за континуитет како идентификација нормално не мислам дека имаме континуитет од антика до денес, но бидејќи генетски сме староседелци на балканот, измешани со словените, нормално дека сме потомци и на тие антички Македонци кои биле главни на балканот долго време, и не само на нив нормално, туку и на Тракијци, Пајонци, Илири.
 

Воинот од Северџан

An Orc among Hobbits
Член од
3 март 2021
Мислења
72
Поени од реакции
86
Stiv_milanezot

Велам знак прашалник бидејќи имаш словенојазични автори по потекло од Македонија кои твореле во 18-ти век и првата половина на 19-ти век и никој не пишувал за Македонци или македонски јазик. Почни од Христофор Жефарович, Пасиј Хилендарски, Кирил Пејчинович, Јоаким Крчовски, Џинот, Григор Прличев итн.

Е сега, кога словенојазични луѓе со потекло од Македонија не пишувале дека се Македонци и дека зборуваат македонски јазик јас треба сега да верувам дека имало Словени од Македонија кои што се нарекувале Македонци само и само затоа што некој кои воопшто не знаеме кој е, пишувал на италијански за некакви Македонци а за кои воопшто не пишува дали биле словенојазични или не.
Да бе и Ѓорѓи Пулевски, Димитрија Чуповски, Ѓорѓија Македонски, Мисирков, Теодосиј Гологанов се сите родени 50-80 години пред Тито, но сепак браварот ги создал ебате глупиот. Упорно верглаш едно исто и кога немаш каде прибегнуваш во 18 век пред да почне будењето на европските нации.
Но и тој 18 век не те пере, овие што ги спомна воглавно пишувале на локален македонски говор, но и на грчки, српски и бугарски. Одамна е јасно дека Татарите во недостаток на свое национално ткиво ја прикажуваат припадноста на просветителите кон Егзархијата (многу од нив биле членови на Патријаршијата) како факт дека биле Бугари, но овој мит е многу пати побиен. Кога спомна 18 век што правиме со војничкиот полк составен од Македонци кој бил на мисија во Украина во 1750 год, пак Тито, или Наполеон ги создал овој пат?
 
Член од
13 јануари 2015
Мислења
989
Поени од реакции
928
Да бе и Ѓорѓи Пулевски, Димитрија Чуповски, Ѓорѓија Македонски, Мисирков, Теодосиј Гологанов се сите родени 50-80 години пред Тито, но сепак браварот ги создал ебате глупиот. Упорно верглаш едно исто и кога немаш каде прибегнуваш во 18 век пред да почне будењето на европските нации.
Но и тој 18 век не те пере, овие што ги спомна воглавно пишувале на локален македонски говор, но и на грчки, српски и бугарски. Одамна е јасно дека Татарите во недостаток на свое национално ткиво ја прикажуваат припадноста на просветителите кон Егзархијата (многу од нив биле членови на Патријаршијата) како факт дека биле Бугари, но овој мит е многу пати побиен. Кога спомна 18 век што правиме со војничкиот полк составен од Македонци кој бил на мисија во Украина во 1750 год, пак Тито, или Наполеон ги создал овој пат?
Абе зошто мора секогаш со вреѓање? Тој не те навреди тебе, па ти да го вреѓаш.
Иначе заборавив тотално на македонскиот полк, интересно е во Русија што има многу населени места кои ги основале иселеници од Балканот.
Иначе се знае дека по карпошовото востание голем дел од северниот дел на Македонија опустел, и голем дел од населението се иселило во Украина и во Русија. Веројатно тие во македонскиот полк биле од овие територии, иако не можеме 100% да потврдиме.
 

Воинот од Северџан

An Orc among Hobbits
Член од
3 март 2021
Мислења
72
Поени од реакции
86
Обично не вреѓам, еве извињење, ама татарофили најмалце можам да смислам, а и нешто грлово ме фати, па напизден сум да не е од короната :D.
Друг интересен извор каде што словенските Македонци се спомнуваат како наследници на античките се писанијата од 16 век на Хрватот Мавро Орбин (Mauro Orbini).
The Great Makedon владее италијански, па може да даде мислење, бидејќи авторов творел за време на Венециската Република, но како за споредба ниеден Италијанец не труби по форуми дека Мавро наш не бил Хрват.
 
Член од
25 март 2012
Мислења
7.317
Поени од реакции
3.117
Како сам се закопуваш со тоа што се повикуваш на Србите...
Како прво, Душан сам се прогласил за Цар на Србите и Грците а потоа и на Бугарите и Арбанасите а имал и титула комес на Влахија.
Значи никакви Македонци на видик...
Тоа е едно а сеа дај покажи ми каде Душан се декларирал за Македонски Цар. И пред да ми го пуштиш тој некој декрет на Стефан Милутин кој циркулира на интернет дај ми извор за тој декрет.

Второ, Меркурио Буа не е словенско име и за Македонците за кој зборува Цанес таму апсолутно нема Словени.
Автоматски споено мислење:
Whereas most scholars view the Bua as of Albanian origin, a minority of them considers the tribe to be of Aromanian descent.[5][6][7]

[5] Madgearu & Gordon 2008, p. 83: "The despots Gjin Buia Spata and Peter Liosha were recognized by Symeon Uroš in 1359–1360 as rulers in Epirus and Aetolia. Albanian historians consider Gjin (or Ghinu) Buia and Peter Liosha Albanian, but it is sure that at least the Buia family was of Aromanian origin (..)These three tribes were often considered to be of Albanian stock, but they were in fact of Aromanian origin, as French traveller Francois Charles Pouqeuville observed at the beginning of the nineteenth century.

[6] Winnifrith, T.J. (1993). The Vlachs of the Balkans: A rural minority which never achieved ethnic identity. In D. Howell (ed.), Roots of rural ethnic mobilization, pages 120-121.


[7] Lemprière Hammond Nicholas Geoffrey, Migrations and invasions in Greece and adjacent areas, Noyes Press, 1976, page 39.Gramaticopolo 2016, p. 47: "Pietro Bua, di nobile famiglia albanese trapiantata nel Peloponneso, considerato dalla comunità albanese della regione come loro capo dopo la caduta del despotato di Morea."
Romano, Roberto. "a produzione letteraria di Jacopo Trivolis, nobile veneto-corfiota" (PDF). Porphyra. p. 81. Retrieved 19 April 2021. al capitano greco-albanese Mercurio Bua
Comba 2005, p. 177:"Giovanni Andrea Saluzzo Castellar, egli stesso condomino di numerosi feudi, fiero della sua consanguineità col marchese, e contemporaneamente uomo di corte (...uomo di fiducia di Ludovico II...)"; p. 218: "Giovanni Andrea Saluzzo di Castellar racconta come alcuni anni dopo, partiti per parteciare alla presa di Novara, lui stesso e il marchese..."; p. 302: "L'autore narra anche un episodio del giugno 1500 che lo riguarda personalmente: la liberazione di Mercurio Bua Albanese, capitano di 500 stradiotti arruolato dal duca di Milano, preso a Novara insieme al Moro da tale Duncan scozzese. Tradotto nelle prigioni private del Castellar per alcune settimane, fece amicizia con il suo carceriere."
Zečević, Nada (2019). "Restoration, Reconstruction and Union: memories of home in the stratiot poetry of Antonio Molino". Radovi. 51 (1): 165. doi:10.17234/RadoviZHP.51.8. Among such works we find the elegant rhymes of Greek Humanist Michael Tarchaniota Marullus (b. ca. 1458–1500), the heroic poems of Tsanes Koronaios which glorify the famed Albanian commander of the Venetian army, Mercurio Bua (fl. late 15th/early 16th c.), the comprehensive cycles of the oral tradition of Albanian stratiots in Southern Italy and Slavic peasant-fighters from Venetian Dalmatia (uskoci) – but also plays by Italian comedy writers that utilised the stratiot tradition to win the interest of their popular Italian audiences.
- од World heritage
The Bua (also Boua) were a medieval Albanian tribe.[1][2][3]
тука уште 3 други извори кои тврдат дека се со албанско потекло
Floristán, José M. (2019). "Stradioti albanesi al servizio degli Asburgo di Spagna (I): le famiglie albanesi Bua, Crescia e Renesi". Shêjzat – Pleiades (1–2).
I rest my case now, значи тотален минорен број тврдат дека се со влашко потекло.
A minority of scholars have argued that they had an ultimate Aromanian origin based on François Pouqueville's writings in the early 19th century.[5][full citation needed][6][7] His attempts to link these groups and present them as Vlachs have been heavily criticized in specialized bibliography.[8]
https://en.wikipedia.org/wiki/Bua_(tribe)#cite_note-Valentini-8
 

Kajgana Shop

На врв Bottom