Анксиозност

Член од
23 март 2014
Мислења
1.471
Поени од реакции
1.242
Што е толку чудно?
Па незнам, не ми е јасно како може некој да се плаши од самоубиство? Да се плашиш дека ете некој ќе те убие да али дека сам ќе се убиеш ми е надвор од овој свет :toe:

Член од
20 јули 2014
Мислења
311
Поени од реакции
302
Па незнам, не ми е јасно како може некој да се плаши од самоубиство? Да се плашиш дека ете некој ќе те убие да али дека сам ќе се убиеш ми е надвор од овој свет :toe:
Ти посакувам секогаш да ти остане надвор од овој свет :)

Член од
13 декември 2011
Мислења
504
Поени од реакции
816
Па, тоа се ирационални стравови, не можеш да бараш логика. Сите ги имаме на некаков начин.

Член од
23 март 2014
Мислења
1.471
Поени од реакции
1.242
Ти посакувам секогаш да ти остане надвор од овој свет :)
Сакаш да ми кажеш дека ти имаш таков страв? Баш ме интересира кои мисли и емоции ги имаш кога го доживуваш?

Член од
20 јули 2014
Мислења
311
Поени од реакции
302
Сакаш да ми кажеш дека ти имаш таков страв? Баш ме интересира кои мисли и емоции ги имаш кога го доживуваш?
Не е толку комплицирано да се сфати и не би рекол дека е ирационален страв. Внатрешните "демони" во секој од нас се способни на секаква пиздарија. Сигурно и ти имаш темна страна од која се плашиш и затоа и ти пишав ти посакувам никогаш да не те проголта, но верувај некои работи просто не ги боли кур дали ги сакаме или не во нашиот живот. Самоубиството кај психичките случаи не е никогаш поради изгубена желба за живот. Напротив, се работи за неподнослива психолошка тортура кој ти го одзема здравиот разум и привремено не гледаш друг излез освен да дејствуваш против болката која е толку остра што замаглува и логика и емпатија за блиски и се по список. Ако прашаш било кој што стварно бил/е во таква гомнарија ќе ти го каже истото. Е токму од ова се плашат луѓето кои осеќаат дека е голема веројатноста да изгубат контрола и влезат во психо-даунхил.
Не е ни најмалку кул да си жртва на сопствениот ум. Нема да те направи генијалец и нема да бидеш лик како во Beautiful Mind. Романтичарското портретирање и маркетингот на фармацевтската машинерија не се реалноста.

Последно уредено:

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.688
Поени од реакции
31.683
,,,,ah kjotek zlaten,,,
,,,anksioznost od nemajkade izmislena dijagnoza na sostojba od umot nezaangazhiran so vistinski problemi,,,ili pak pridavanje znachenie na raboti i deshavki za i na koi nepotrebno im se dava pa I mislovno umot
she poklonuva pred niv a pritoa
propushtajki pokrajnego/umot/
da pominuvaat prekrsni zhivotni
momenti,,,

,,,sekogash vo del od umot e lukaviot koj saka she da e crno a vsahnost takva bona vo-sega I tuka- ne postoi,,,
,,,zatoa kontrolata vrz samite sebe ke ja prevzemete so svesnost i onoj del od umot koj e vo srceto a ne da se prepushtate na crnilata od
potsvesta,,,
,,,se e do vas ,,,
,,sekogash bidete-sega i tuka,,,

Член од
20 јули 2014
Мислења
311
Поени од реакции
302
,,,,ah kjotek zlaten,,,
,,,
Обично тука не ги земам работите при срце ама ако случајно на некоја собиранка лично те сретнам ќе те потсетам на муабетов за ќотекот. Да пробаш да ми го докажиш во пракса.
Ама ако не си физички тип, бегај. Можда ти звучи како сељачко петелење ама искрено се надевам да би пијале по едно пиво. И после да зажалиш за секоја запирка.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.688
Поени од реакции
31.683
Обично тука не ги земам работите при срцeмаto a zaслучајно на некоја собиранка лично те сретнам ќе те потсетам на муабетов за ќотекот. Да пробаш да ми го докажиш во пракса.
Ама ако не си физички тип, бегај. Можда ти звучи како сељачко петелење ама искрено се надевам да би пијале по едно пиво. И после да зажалиш за секоја запирка.
,,,bidi pokonkreten,ili odi da im
pomagash na tutunoberachite
koga go nizhat tutunot,
,,,a za kjotekot,, ochigledno e deka zborot e posilen od nabildanosta,,,a toa deka na slednata sobiranka ke pieme po edno pivo skopsko i se e mozhno,,,
,,,,i bez zakani te molam chuvaj si go umot za popametni raboti,,,
,,,muskuli site imaat ama vo deneshnicava umot e deficitaren,,
,,,I PS,,,gledaj podolgo vo zapirkite deluvaat psihostabilizatorno ,,,
,,,,bez ponatamoshni navredi i zakani,,

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
Па како што веќе ти објасниле, станува збор за ирационален страв.
Најчесто се јавува во облик на страв од губење на разумот и самоповредување или повредување на најблиските.
Ништо чудно нема во истото.[DOUBLEPOST=1419952493][/DOUBLEPOST]
Нема шаблон кај овие емоции.
Ама стравот од губење на разум не е ни најмалку пријатно чувство.

Најчесто луѓето чувствуваат само страв, доживуваат панични напади, и имаат голем број на физички симптоми (тахикардија, ладна пот, вртоглавица).
Најлесен начин за надминување на овој страв е едноставно да чекаш сам да пројде. Зошто реално ниту ќе полудиш и ќе се повредиш, ниту ќе доживееш срцев удар.
Само ќе се измачуваш и ќе стануваш се помизерен, кога ќе сфатиш дека мозокот си ,,игра,, со тебе.

Затоа, како членот погоре, од срце ти посакувам никогаш, ни за момент, да не го осетиш она што анксиозноста го носи со себе.[DOUBLEPOST=1419953143][/DOUBLEPOST]
Не е толку комплицирано да се сфати и не би рекол дека е ирационален страв. Внатрешните "демони" во секој од нас се способни на секаква пиздарија. Сигурно и ти имаш темна страна од која се плашиш и затоа и ти пишав ти посакувам никогаш да не те проголта, но верувај некои работи просто не ги боли кур дали ги сакаме или не во нашиот живот. Самоубиството кај психичките случаи не е никогаш поради изгубена желба за живот. Напротив, се работи за неподнослива психолошка тортура кој ти го одзема здравиот разум и привремено не гледаш друг излез освен да дејствуваш против болката која е толку остра што замаглува и логика и емпатија за блиски и се по список. Ако прашаш било кој што стварно бил/е во таква гомнарија ќе ти го каже истото. Е токму од ова се плашат луѓето кои осеќаат дека е голема веројатноста да изгубат контрола и влезат во психо-даунхил.
Не е ни најмалку кул да си жртва на сопствениот ум. Нема да те направи генијалец и нема да бидеш лик како во Beautiful Mind. Романтичарското портретирање и маркетингот на фармацевтската машинерија не се реалноста.
Кај анксиозноста скоро секогаш стравот е ирационален.
Не, нема да доживееш срцев удар.
Реален страв е да гледаш како ти се приближува диво животно.
Анксиозните личности не се самоубиваат, тие баш сакаат да живеат. Друго е депресивното нарушување, каде што човекот не гледа смисла на живеењето, едноставно нема желба да живее. Анксиозните личности и те како сакаат да живеат - само им е страв.
Па затоа почнуваат да ги избегнуваат ситуациите кои им предизвикуваат страв и паника - затворени простории, автомобили, лифтови... итн.[DOUBLEPOST=1419953236][/DOUBLEPOST]
koga go nizhat tutunot,
,,,a za kjotekot,, ochigledno e deka zborot e posilen od nabildanosta,,,a toa deka na slednata sobiranka ke pieme po edno pivo skopsko i se e mozhno,,,
Срамота ти е муабетов, ептен.
Никој не сака постојано да биде исплашен до смрт. Никој.
Да се решаваше анксиозноста со ќутек, верувам дека сите кои страдаат од оваа состојба ведаш ќе се пријавеа да ги истепаат по еднаш, ама јебига, решението не е толку едноставно.

Последно уредено:

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.688
Поени од реакции
31.683
shutrak напиша:
koga go nizhat tutunot,
Срамота ти е муабетов, ептен.
Никој не сака постојано да биде исплашен до смрт. Никој.
Да се решаваше анксиозноста со ќутек, верувам дека сите кои страдаат од оваа состојба ведаш ќе се пријавеа да ги истепаат по еднаш, ама јебига, решението не е толку едноставно.

,,,,puma drugpat chitaj go tekstot malku poopstojno i ne taka povrshno,,,,boldiranoto kazhuva mnogu poveke otkolku shto ti si uspeala da prochitash ili tolku se razbirash,,,posle tolku vreme,,,da gi chitash i tolkuvash pishuvanjata na chlenovite,,,
,,,,,
,,,,

Член од
20 јули 2014
Мислења
311
Поени од реакции
302
Кај анксиозноста скоро секогаш стравот е ирационален.
Не, нема да доживееш срцев удар.
Реален страв е да гледаш како ти се приближува диво животно.
Анксиозните личности не се самоубиваат, тие баш сакаат да живеат. Друго е депресивното нарушување, каде што човекот не гледа смисла на живеењето, едноставно нема желба да живее. Анксиозните личности и те како сакаат да живеат - само им е страв.
Па затоа почнуваат да ги избегнуваат ситуациите кои им предизвикуваат страв и паника - затворени простории, автомобили, лифтови... итн...
Муабетот ми беше конкретно за стравот од самоубиство и коктелот од депресија, анксиозност итн....Ментално минско поле каде не е се така ирационално.
Мое генерално видување, афкорс. Секој е во различна каша со сопствени детали.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
Муабетот ми беше конкретно за стравот од самоубиство и коктелот од депресија, анксиозност итн....Ментално минско поле каде не е се така ирационално.
Мое генерално видување, афкорс. Секој е во различна каша со сопствени детали.
Апсолутно, само што е лоша кашата каде што се замешуваат сите психички состојби, оти тие меѓу себе можат да бидат поврзани, да даваат слични симптоми, но не секогаш заедно се појавуваат - таков е случајот со анксиозноста и депресивноста.
Да си анксиозен не значи и дека си депресивен, и обратно.

Член од
25 септември 2008
Мислења
342
Поени од реакции
63
Среќна Нова Година!!!

Прашање од сабајле... Некој што пиел подолго време Хелекс, кога ќе престанете да ги пиете, чувствувате ли вртоглавица, главоболка???

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Anksijoznosta e vsusnost strav od idninata,najdobar lek e da se zivee momentot toest segasnosta.Samo problemot e so i segasnosta ne e taka rozeva,za zal!

Kajgana Shop

На врв Bottom