Анкара го повишува тонот!

M

.:makedonec:.

Гостин
монголците пишуваат кирилица. и ајде сега тргни му НЗС
--- надополнето: 30 декември 2011 во 02:14 ---

за монополот на русите мислам дека е јасно, а за другото ке видиме. јас не се сложувам со тебе дека е чисто финансиски.
испаѓа како турција да губи што ке врви гасоводот низ нејзина територија. и една педа да врви пак е на нејзина, така да воопшто не е битно колкава километража има се додека има вентил, а ке има. јас и воопшто не мислам дека турците ке прават некој дубари против русите за гасоводот, напротив русите покрај другото монополот врз гасот многу добро го користат кога ке треба да се изврши некое влијание врз европа. само што сега тоа ке можи да го прави и турција. секако не на цела европа ама до каде што ке оди јужен поток доттаму. ако не им требаше тој гасовод на европа немаше да го прават нели. мислам илузорно е да мислиш дека гасоводот нема никакво стратегиско значење кога за нафтата се водат војни. таква ни е економијата заснована на гас и нафта. кој ги држи нив и ги контролира во него се картите.

Па не теразбрав баш најдобро со твојата шифрирана реченица... али Средоазиските земји па и Монголија сите пишуваат кирилица само што некои азбуки се повеќе изменети некои помалку, највеќе измени има во Монголската азбука ради потребите на нивниот специфичен јазик, е сеа нема никогаш да ми стане јасно зашо они имаат потреба да пишуваат кирилица али ок ако сакаат нека пишуваат тоа е плус за нас, пошто ќе ни биде распространето писмото многу :)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.887
Поени од реакции
23.294
Па не теразбрав баш најдобро со твојата шифрирана реченица... али Средоазиските земји па и Монголија сите пишуваат кирилица само што некои азбуки се повеќе изменети некои помалку, највеќе измени има во Монголската азбука ради потребите на нивниот специфичен јазик, е сеа нема никогаш да ми стане јасно зашо они имаат потреба да пишуваат кирилица али ок ако сакаат нека пишуваат тоа е плус за нас, пошто ќе ни биде распространето писмото многу :)
нема шифровано ништо, и јас скоро научив дека на кирилица пишуваат. она НЗС ти е најмал заеднички содржател:) па сега ако можиш извајму НЗС на тоа дека монголците пишуваат на кирилица.
а зошто пишуваат ?? па ваљда дека кинеското писмо им се виде сложено многу хехе.
--- надополнето: 30 декември 2011 во 03:46 ---
Абе не дека не ти верувам на збор, туку моментално живеам во Белгија и гледам. Имаат мака од имигрантиве, еве на пример во Брисел има невработеност од околу 15% како што зборат, баш заради имиграцијава. Платите им се намалени бајаги. Од странци им се мати, не сакаат да видат. Бугариве и Романциве напраиле тука инвазија. Баш за католичкиот божик бев до Брисел да се прошетам навечер, по центарот рестораните ко у чаршија да си у Скопје пред 100 години, све Турски се збори. Низ Лувен продавничка за брза храна освен турски дунер, друго тешко ќе најдеш, нема. Рестораните се или Кинески или Индијски или Турски и добро по некој Италијански и уште поретко Грчки. Тука највеќе од Турци им е преку глава и заради криминални активности на поединци, кон цела Турска заедница во цела Европа, се гледа во негативен контекст, дека гордоста на Турците не им остава простор за самокритика, испаѓа дека обичниот Турчин се гордее со криминалците сонародници.

Лицемерен или не, Францускиот чекор, го покажа баш ова лице на Турците.

И обичниот народ тука ја криви ЕУ за ова. Така е и во Франција и во Англија и во Германија. Сегде во западна Европа е така. Ама тоа не значи дека не се силни како држави и дека ќе пропаднат, не за џабе го исцрпиле богатството(и сеуште го црпат) од своите колонии. Ако пропаднат, причината ќе биде далеку од економска, можда граѓанска војна или сл. Иначе економски овие се далеку од пропаст.
е сега ми стана појасно се. немој да ме сватиш погрешно ама чим нашинец замине по белиот свет наеднаш станува ептен голем националист. спрема тука што ја имаме толеранцијата едни спрема други можеме книга да им напишеме за западњаците по толеранција. пример само за бивша југа. кој тука ги мрази словенците босанците србите или општо едно со други. во глобала никој. а кога имав прилика пред некоја година да тркнам до германија како да се вратив во конфликтот во југославија. заглавија лугето и то е. си прават лице а после нејќат да се видат. абе се мразат од срце. и за трагедијата да биди поголема случајно се здружив со срби и хрвати кои исто беа како мене на гости( свадба ). ние дојдените ама никој со никој немаше ама никакви проблеми. цело време заедно никој збор на страна да не си речи, додека овие нашите кои живееја таму од време очи нејкат да си видат. сега дали е тоа пропаганда, дали биолошкиот часовник ви застанал кога сте се одселиле, дали единстевно нешто што ве држи е национализмот, дали ние продолживме напред а вие заглавивте во минатотот незнам ама во секој случај грешиш во сите погледи.
и за економијата грешиш. ако не се тие кој ке ви ги работи обичните ниско платени работи. белгијците ???
не бе тие се учени на подобро, испод части му е тоа. си мислат дека до дојденците е проблемот. па нека работат за истите пари па за овие ке нема работа па ке си се вратат. еее ама нејкат, па најлесно им е да играат на национализам. да не беа тие немаше да има 15% невработени. како да не.
чекај допрва ке ви биди весело. порано кладоја од колониите, се развија економски и технички. ама сега белгија нема колонии, нема никој а парите на страна брзо се трошат посебно ко ке нема од каде да се полнат. се смени светот, се менува економијата. не се повеќе врв на технолошкиот развој , не сте конкурентни веќе со тој начин на живот и со тие плати, едноставно нема од каде повеќе,ве газат другите. нема логика јас за иста работа да земам 200 евра а ти 2000. се селат фабриките се сели технологијата онаму каде има профит. така да џабе ги мразиш турците, и сите други генерално. уствари мрази ги ама од погрешна причина ги мразиш, не ви се тие ништо криви. и перцепцијата за политиката ти е замаглена поради мразењето. во секој случај како што кажав сега ми е многу појасно од каде таа омраза према турците и тоа сосем без основа и од каде толку поддршка на франција и тн. малце мозокот ти е испран со пропаганда. во секој случај грешиш, тоа не е наша војна уште помалце наша грижа и најпосле и ти си таму дојденец, иселеник, и тебе порано или покасно ко ке им здожежи ке те гледаат исто без разлика дали си турчин кинез арап или македонец. битно е дека не си белгиец.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.317
за европа воопшто не се сложувам со тебе. други беа времињата пред светските војни, други беа пред 30 години а сосем се други сега. мислиш дека еу како целина е слаба , а како поедини членки ке биде јака ?? да нема лошо. евентуално германија крепи нешто и англија која некако само го користеше европскиот пазар а си ја задржа колку толку монетарната политика.
Да, пред втората светска војна не само што имаше криза во западна Европа, туку имаше и глад меѓу народот. Но пак ќе ти кажам тоа не значи дека државите се сиромашни. Едноставно тоа се моменти кога економијата не функционира како што треба и тоа се пресликува кај народот. Сега моментално како што стојат работите, на ЕУ се прикачени некои паразити, и затоа пати ЕУ како целина.

и замисли само еу како пазар од 500 милиони неможи од криза да излези, сметаш дека секоја земја посебно ке стани појака. не се здружуваја тие за џабе. ги јадоја кинезите и другите економии кои се во подем како бразилската ,индиската и тн.
Имаше причина да се здружат и те како не е едека немаше. Само пак ќе ти речам, оди во Кина и во Индија, ќе видиш бедотија, појди во Европа, Јапонија.... Сакам да кажам разликата се намалува, пред 100 години Западна европа држела 70% од богатството, а сега 50%. Ама кога им прдна да ги земат Ирачките извори Бритиш петролеум си најде начин како да ги земе. Не им се бендисуваа Гадафи, Мубарак и компанија ги сменија. Реално да гледаме на работите, Евроатланските структури владеат со светот, тој факт не може ништо да го смени во наредните 20 години. САД нема да ја нападне Франција или било која западно Европска земја ради Турција. Ниту пак ќе ја нападне Русија ради Турција. Русија е дел од западната цивилизација. Турција може да игра епизодна игра во сето тоа (како што играше во ладната војна), меѓусебните игри на моќ на западните земји. 2 внатрешни судири на западната цивилизација од 20 век толку го здрмале светот што се наречени светски војни.

Вистинските играчи на планетата сега за сега треба да ги бараме во западната цивилизација. Европа (не ЕУ, туку буквално европа, Русија и Америка included) го држи светот многу цврсто.

едноставно се далеку поконкурентни и тоа е факт. не мора да ми веруваш на збор ама тркни до продавница за техника и сам ке се увериш. порано каде неприкосновени беа западната технологија и јапонската дел сега е кинеската. има тука уште многу да се зборува за тоа ама во друга тема, не овде.
Овој дел беше најголемата причина што повторно реплицирам на истиот пост. Прво да објаснам. Тоа што работите се правени во Кина, не ја прави Кина земја со високо развиена технологија. Причина за тоа е евтината работна сила и ништо повеќе. Претежно фабриките во Кина се отворени за потребите на западни компании и тоа е тоа, ништо повеќе.

Иначе Европа е многу свесна дека технолошки конкуренцијата ја јаде, најголемата конкуренција во технологијата ја гледаат во САД и Јапонија. Имаат огромни фондови, кои би требало да стимулираат напредок во техниката, имаат стипендии и флексибилни програми на универзитетите за додипломски и постдипломски студии, и извонредни услови за вработување на пост-дипломци одма после школувањето. Ете го имаат Церн, се поврзаа со Русите, заедно спремаат мисија на Марс со човечки екипаж итн. Меѓутоа ете кога е во прашање комерцијализација на иновациите Јапонија и САД се далеку понапред. САД благодарејќи на фактот што најголемиот дел на еврејските инвестициски фондови се таму, а нивниот модел на инвестирање во високо ризични пректи се покажа по практичен од конзервативниот модел на Европа.
--- надополнето: 30 декември 2011 во 04:52 ---
е сега ми стана појасно се. немој да ме сватиш погрешно ама чим нашинец замине по белиот свет наеднаш станува ептен голем националист. спрема тука што ја имаме толеранцијата едни спрема други можеме книга да им напишеме за западњаците по толеранција. пример само за бивша југа. кој тука ги мрази словенците босанците србите или општо едно со други. во глобала никој. а кога имав прилика пред некоја година да тркнам до германија како да се вратив во конфликтот во југославија. заглавија лугето и то е. си прават лице а после нејќат да се видат. абе се мразат од срце. и за трагедијата да биди поголема случајно се здружив со срби и хрвати кои исто беа како мене на гости( свадба ). ние дојдените ама никој со никој немаше ама никакви проблеми. цело време заедно никој збор на страна да не си речи, додека овие нашите кои живееја таму од време очи нејкат да си видат. сега дали е тоа пропаганда, дали биолошкиот часовник ви застанал кога сте се одселиле, дали единстевно нешто што ве држи е национализмот, дали ние продолживме напред а вие заглавивте во минатотот незнам ама во секој случај грешиш во сите погледи.
Абе види, јас тука сум 1 месец, не сум 10 години, ќе поседам уште некој месец, нема да се преселам тука. Националист сум бил од секогаш и ќе бидам засекогаш. А тоа не значи дека ќе мразам некого.

и за економијата грешиш. ако не се тие кој ке ви ги работи обичните ниско платени работи. белгијците ???
не бе тие се учени на подобро, испод части му е тоа. си мислат дека до дојденците е проблемот. па нека работат за истите пари па за овие ке нема работа па ке си се вратат. еее ама нејкат, па најлесно им е да играат на национализам. да не беа тие немаше да има 15% невработени. како да не.
Да ти кажам еве гратчето кај што сум, нема невработени, има све и свешто тука од најдалечен исток преку централна Африка до доминиканска република. Ама да ти кажам тие што го собираат ѓубрето и што ги чистат улиците се Белгијци. Индијците, Пакистанците, Турците и Кинезите си имаат дуќани, е само Црнците што рмбаат по фабриките. Ама па да ти кажам на црнците никој не се жали.

да не беа тие немаше да има 15% невработени. како да не.
15 % невработени не е во цела држава туку е само во Брисел, затоа што највеќе се сконцентирани емигранти. И невработени се они, а не Белгијците, Белгијец не работи само ако не сака да работи.

чекај допрва ке ви биди весело. порано кладоја од колониите, се развија економски и технички. ама сега белгија нема колонии, нема никој а парите на страна брзо се трошат посебно ко ке нема од каде да се полнат. се смени светот, се менува економијата. не се повеќе врв на технолошкиот развој , не сте конкурентни веќе со тој начин на живот и со тие плати, едноставно нема од каде повеќе,ве газат другите.
нема логика јас за иста работа да земам 200 евра а ти 2000. се селат фабриките се сели технологијата онаму каде има профит. така да џабе ги мразиш турците, и сите други генерално.
Оф мори мајко, како што кажав, тука сум 1 месец, дојден сум на неколку месеци, нит зависам од Турците ниту пак зависам од Европа. Си играм ташак и се шетам низ светот, и пошто во гратчево сега за празнициве е тивко и досадно еве решив да ве дружам. И пак ќе ти кажам џабе викаш дека ќе им паднат мадињата. Не им паѓаат. Кога си бил последен пат на нива ти? Тука све е обработено и тоа не работат други, си работат они самите. Кај нас све е запуштено, сите у град ајдеее овци, го запустевме селото. Епа тука не е запустено живее селото. И се бунат за тие 15% невработени имигранти во Брисел знаеш зошто, дека се на терет на државата.

уствари мрази ги ама од погрешна причина ги мразиш, не ви се тие ништо криви. и перцепцијата за политиката ти е замаглена поради мразењето. во секој случај како што кажав сега ми е многу појасно од каде таа омраза према турците и тоа сосем без основа и од каде толку поддршка на франција и тн. малце мозокот ти е испран со пропаганда. во секој случај грешиш, тоа не е наша војна уште помалце наша грижа и најпосле и ти си таму дојденец, иселеник, и тебе порано или покасно ко ке им здожежи ке те гледаат исто без разлика дали си турчин кинез арап или македонец. битно е дека не си белгиец.
Добро, ај уште еднаш ќе ти кажам не давам подршка на Франција, туку само го поздравив чекорот кој го извојуваше Ерменското лоби во Франција.

Ајде замисли си, ние имаме јако лоби во Франција и издејствуваме осуда за геноцидот на Македонците во Грција и криминализација на негирањето. И дали лицемерието на Франција треба да значи дека остатокот од светот треба да ја брани Грција ?????

Иначе јас сум осетил дека ме гледаат лошо, и ги разбирам за тоа, дека и кај нас е тоа така. Дојдено им е преку глава и од Турци и од Индијци и од Кинези и од Цигани и од Пакистанци и сега на крај и од Бугари и Романци. Дека на крајот на краиштата обичниот човек овде, не ја води политиката и по тоа што го гледам, толеранцијата што ја имаат ги надминала сите можни граници, ниту ние не би го трпеле ова.

Член од
28 декември 2011
Мислења
3
Поени од реакции
5
prv post na forumov ....pozzz za site forumdjii..
Me zainteresira temava posto citam nekoi mislenja koi mislam se daleku od realnosta.Koja crna Evropa be nikoj za nisto ne gi prasuva poveke Evropjanite,pa zemete za primer pred samo eden mesec Obama sam se pokani :) i otide na Pacifickot Samit znaci tamu se prefrli celo vlijanie cela mok finansiska a i voena bi rekol.Jas mislam ne samo sto Fracija ne e pomokna od Turcija tuku e i za baagji poslaba.Koi sojuznici gi ima Francija ??? Velika Britanija ?? NE. SAD ??? NE.Znaci samo zemjite od EU koi i taka ne znaat glata kaj im e .Od druga strana Turcija prvo e edna od najbrzo rasteckite ekonomii vo Evropa,vtoro za mnogu gi odobri odnosite so Rusija a neguva mnogu bliski sojuznicki vrski pred se bezbednosti so SAD. Ako malku poveke se zainteresirate za Turskata politicka scena ke vidite deka Turcite ne se zadovolni od Erdogan ama samo zaradi negovoto pro-islamsko deluvanje no se itekako zadovolni od umesnosta da donesi stranski investicii pred se od Arabiskiot poluostrov...

Член од
4 ноември 2010
Мислења
305
Поени од реакции
50
И оти се пени Турциа? Оти некои со право е признал нивниот геноцид врз врмрнците?
И оти има македонци подржници на тиа фесове дека 5 века са ги клали? Не мога да разбера

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
prv post na forumov ....pozzz za site forumdjii..
Me zainteresira temava posto citam nekoi mislenja koi mislam se daleku od realnosta.Koja crna Evropa be nikoj za nisto ne gi prasuva poveke Evropjanite,pa zemete za primer pred samo eden mesec Obama sam se pokani :) i otide na Pacifickot Samit znaci tamu se prefrli celo vlijanie cela mok finansiska a i voena bi rekol.Jas mislam ne samo sto Fracija ne e pomokna od Turcija tuku e i za baagji poslaba.Koi sojuznici gi ima Francija ??? Velika Britanija ?? NE. SAD ??? NE.Znaci samo zemjite od EU koi i taka ne znaat glata kaj im e .Od druga strana Turcija prvo e edna od najbrzo rasteckite ekonomii vo Evropa,vtoro za mnogu gi odobri odnosite so Rusija a neguva mnogu bliski sojuznicki vrski pred se bezbednosti so SAD. Ako malku poveke se zainteresirate za Turskata politicka scena ke vidite deka Turcite ne se zadovolni od Erdogan ama samo zaradi negovoto pro-islamsko deluvanje no se itekako zadovolni od umesnosta da donesi stranski investicii pred se od Arabiskiot poluostrov...
Тоа ќе биде кога Французите ќе одат на привремана работа во Турција, па Турците на Француските емигранти ќе им воведат закон за признавање на масакрот врз Алжирците...
Но тешко светот така да се испреврти, невозможно не е, можеби кога циганите од Шутка ќе не стигнат нас и ќе одиш таму да бараш доктори и инженери.

M

Гостин
нема шифровано ништо, и јас скоро научив дека на кирилица пишуваат. она НЗС ти е најмал заеднички содржател:) па сега ако можиш извајму НЗС на тоа дека монголците пишуваат на кирилица.
а зошто пишуваат ?? па ваљда дека кинеското писмо им се виде сложено многу хехе.
--- надополнето: 30 декември 2011 во 03:46 ---

чекај допрва ке ви биди весело. порано кладоја од колониите, се развија економски и технички. ама сега белгија нема колонии, нема никој а парите на страна брзо се трошат посебно ко ке нема од каде да се полнат. се смени светот, се менува економијата. не се повеќе врв на технолошкиот развој , не сте конкурентни веќе со тој начин на живот и со тие плати, едноставно нема од каде повеќе,ве газат другите. нема логика јас за иста работа да земам 200 евра а ти 2000. се селат фабриките се сели технологијата онаму каде има профит. така да џабе ги мразиш турците, и сите други генерално. уствари мрази ги ама од погрешна причина ги мразиш, не ви се тие ништо криви. и перцепцијата за политиката ти е замаглена поради мразењето. во секој случај како што кажав сега ми е многу појасно од каде таа омраза према турците и тоа сосем без основа и од каде толку поддршка на франција и тн. малце мозокот ти е испран со пропаганда. во секој случај грешиш, тоа не е наша војна уште помалце наша грижа и најпосле и ти си таму дојденец, иселеник, и тебе порано или покасно ко ке им здожежи ке те гледаат исто без разлика дали си турчин кинез арап или македонец. битно е дека не си белгиец.

Па не се работи за тоа кое писмо е полесно,... туку се работи за тоа кој од двата поголеми соседи направил поголем притисок врз тогашното книжество на Монголија па до денес (очигледно тоа се русите) ... а и крај краева русите и кинезите ретко си замеруваат во нешто, во последните 100 години они се држеле и се држат заедно и многу соработуваат, дали се работи за некаква храна, нафта, јаглен, вооружување,... и.т.н , па така да најверојатноне не е било толку битно на која азбука ќе пишува три милионскиот монголски народ, кој има јазик близок на кинескиот али се разликува доста !

Член од
16 декември 2009
Мислења
1.323
Поени од реакции
1.162
Ау,мајката четири-пет теми за Турција.
Што е работава со нас луѓе.Не знаеме ли подалеку да видиме од Турција.
Ние сме занчи тешки провинцијалци кога главна тема ни е Турција.
Многу помалку теми за САД Русија,Кина Британија Франција,Италија Бразил........
Кој тоа сака да ни ги затвара очите и погледот?
Ммслам дека ова медиумско бомбардирање треба да не отупави за да гледаме до пред носот, а тоа никогаш на никого не му донесе добар резултат.
Сетете се како една мала островска држава(Англија) гледајќи пошироко во хоризонтот, за 200 години го освои половина свет.
Ова со Турција е тешко затупување кое сака да ни се наметне.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.317
Ммслам дека ова медиумско бомбардирање треба да не отупави за да гледаме до пред носот, а тоа никогаш на никого не му донесе добар резултат.
Сетете се како една мала островска држава(Англија) гледајќи пошироко во хоризонтот, за 200 години го освои половина свет.
Се отворија доста теми, но поентата е што Турциската агенда е офанзива(на влијание секако) и на Балканот. На народот треба да му се објасни дека односите со Турција (и со било која земја) не се само во склоп на нивната подршка во спорот со Грција, како што повеќето во Македонија гледаат.

M

Гостин

Епа нека отвори бе некој тема за русија, англија, САД,... јас отворам ама западнаа темите ги нема, а и за што ќе отвориме во русија се знаи за што се збори војна војна и само војна, се се рокаат они со некој, тепаа ,тепаа во Средна Азија па им здосади таму, се префрлија во Чеченија и Дагестан и таму испоклаа се па им здосади и отидоа у Грузија и таму такоџе,... крај краева па и треба, не како нас тука права да делиме во рок од десет години дојдовме на дереџе балистите и другите етникуми у оваа држава да бидат на поголема позиција од нас македонците СРАМОТА !!! ... понекогаш се осеќам како ние македонците да сме искубани кокошки а не оние гордите александрови и гоцеви потомци ... за жал :( ...:tapp:

Член од
16 декември 2009
Мислења
1.323
Поени од реакции
1.162
Се отворија доста теми, но поентата е што Турциската агенда е офанзива(на влијание секако) и на Балканот. На народот треба да му се објасни дека односите со Турција (и со било која земја) не се само во склоп на нивната подршка во спорот со Грција, како што повеќето во Македонија гледаат.
Јас пак мислам дека една екстремна турска будала тука на форумов успеа да не иритира да не изнервира и да ни го сконцентрира погледот кон Турција,што покажува колку сме ние чуствителни,исплашени и во нашите очи ни изгледаат големи Турција и нејзините амбиции.
Во стравот се големи очите па така и едно мало кученце ни изгледа дека е шароланинец.
Треба да го искорениме стравот затоа што нас ни пречи да ја согледаме реалната состојба и секогаш на нив ќе им укаќуваме многу повеќе почит отколку што ја заслужуваат.
Некогаш кога не малтретираат едноставно треба да се отераат у П..М. за да знаат каде им е местото.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.317
И оти се пени Турциа? Оти некои со право е признал нивниот геноцид врз врмрнците?
И оти има македонци подржници на тиа фесове дека 5 века са ги клали? Не мога да разбера
Кога ќе се вратиш назад едно 110 години во 1903, па после отидеш до 1913-1918, па после пак скокнеш до 1941-1944, па после 1946-49 и на крај најтазе 1991 па навака, ќе ти стане јасно зошто е тоа така, дека вие и вашите другари Грците и Србите со сила не буткате кај Турците со вашата „братска“ политика. Кој од кој побраќа. А место да се прашувате сега зошто е тоа така, прашајте се зошто не ни подавате рака на искрено пријателство, а не на романтични амбиции, кога ни е највеќе потребна.

TY & FY

Kajgana Shop

На врв Bottom