Анархија

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.899
Поени од реакции
25.229
Чуму да дебатираме уопште...? Све има у книги. У многу книги е пишано како книгите кои ги спомнуваш се срање, само кој да чита, полесно е да тераш спрдња по форуми.
Ова погоре не беше дебата. Кога ќе видам интерес од другата страна, секогаш сум расположена за дискусија на оваа тема. Во овој случај убаво почна, али ми ја убивте желбата да ви одговарам на прашањата со континуиран сеир. Доволно е!

D

Daedalus

Гостин
Во ред се извинувам, претеравме малку, мојата намера не беше да те навредам на било каков начин. Нема да се повтори.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
А зошто да преживувам? Зошто да не живеам во палата, возам бесни коли, ебам бесни жени и бесно јадам во најјаките ресторани?
Затоа што не е природно - да го позајмам аргументот на колегата ти @Arthokk Lionheart што ти го лајкнал мислењево.

Алчноста не е човечка особина,туку е и чисто животинска.Зарем мислиш дека нема алчни животни?И како што членот погоре наведе,зошто да преживувам?Зошто има толку лошо во тоа да сакам нешто повеќе?Тоа е и проблемот што го иам со колективизмот.Кој е тој да каже колку на сите ни е доволно и дека мора сите исто да иаме?Ако работам повеќе сакам повеќе да иам од тебе.Или пак од чист мерак ако некој има еден мобилен ја можеби сакам да иам 5(секако доколку имам ресурси)
Но не си животно. Припаѓаш на животински вид, но си дел од софистициран вид животно кое постигнало многу повеќе од другите животни и создало нешто наречено цивилизација. Само тој термин го употребуваме кога ќе ни прија, а кога не ни прија, се враќаме на основно, животинско ниво, да оправдаме пориви, однесување, постапки, и каприци/импулси кои требале до сега да бидат елиминирани, но делум се одржувани во живот заради постоечките системи на уредување, догми, социјални пракси.

Не мора да преживуваш, но нема никаква потреба да бидеш елита од елитите глобално и да пливаш во толку пари што не знаеш што да им правиш, додека други немаат ни покрив над главата а од дожд со лист се покриваат. Нема ништо природно во тоа. Има можеби животинско, алчно, теријаторијално (ресурси дрн дрн), ама не и човечко. А со причина се спротивставени концепти. Човечки е да бидеш хуман и алтруист, покрај хедонизмот. Тој нигде не ти бега.

Кој е тој што ќе каже? Па има научници кои можат да спроведат истражување и последователна статистика колку на еден човек му е потребно, не да преживее, но да води еден нормален, оптимален (па и супер-оптимален, но не идеален) лајфстајл, и животен стандард. Ако веќе не го направиле тоа, не знам, немам проверено. Работиш повеќе за доброто на другите, не за себе. Затоа јас го подржувам анархизмот, а ти не. Затоа што мене ми одговара таков модел на функционирање, а ти имаш проблем со истиот, бидејќи мозокот позитивно ти одговара на капитализам.

Разликата е што, ти тука ќе се окозиш од работење за да имаш повеќе од другиот, ради пари/материјални добра, а во анархизам работиш за колективот да има ќар од тебе, а за возврат си награден со се што ти треба (па и дел од тоа што не ти треба, но сакаш, како и 99% од луѓето). Само што точно ќе е дефиниција во анархизмот да бидеш над другите? Марка/модел на кола? Накит на тебе? Голем апартман или куќа во која живееш? Сопствеништво на комплекси и недвижнина? Не разбирам како го дефинираш тоа "повеќе". Зошто слични работи можеш да уживаш и во анархизмот, без да бидат наречени скапи, ретки, необновливи или недопустливи за некои. Бидејќи би ги имале сите.

Не, ама сакам да ја имам опцијата да можам доколку се потрудам. Пак ќе те прашам пошто не ми одговори, зошто да преживувам со bare minimum?
И како одлучуваш колку ми е мене "потребно"? Јас сакам ферари пеер. Ама многу сакам ферари. И палата сакам. Со јаки пичици во неа кои ќе можам да ги рокам како сакам и кога сакам.
Јас искрено, од се срце го сакам тоа. Што е со моите емотивни потреби?
И јас сакам од се срце да имам доволно пари да го купам Марс и да ми наплаќаат сите што треба да пуштаат летала у орбита таму или да слетуваат, па space-tourism ова она, и колониите таму да ги насочам кон анархистичка филозофија и кој сака азил од трулиот капитализам таму да бега на бесплатно, али јебига, реалноста не функционира така.

Како што рече Агда, твојот мерак бара огромна недвижнина и територија, и куклици кои ќе ти бидат потчинети и кои се лишале од свои права и мераци да го задоволуваат твојот мерак. Настанува проблем. Територијално не ти треба толкаво место на живеење. Колективно да делиш со многу луѓе таа палата, да речеме си ги вдомил - тоа може. Паметно искористен простор. А тие куклици таму ете ќе можат своите семејства да ги донесат таму, па бидејќи си алтруистичен дечко, може ќе упали повеќе шармот твојот мерак за нив и нивните мераци ќе се совпаднат :).

Во анархизам ферари ќе може кој сака да има. Концептот на материјална вредност добива друга, попразна димензија.

А шо ако решам да имам 5 мобилни ете? Немам потреба од нив, ама имам ќеф да ги имам. Дали ќе ми бидат одземени? Каква индивидуална слобода е таа у која не можам да имам 5 телефони? :D
Нема да бидеш баш популарен меѓу останатите анархисти. Или ќе бидеш гледан чудно или ќе те игнорираат, а може и избркаат од комуната. Индивидуалната слобода има (и треба да има) граници. Тоа спречува некој од чист мерак да му ја запали куќата на комшијата затоа што сабајлето го погледнал едниов чудно (а има како што се изрази Heresy, емоционална потреба да изрази гнев, а можеби и мерак, ете, може пироман е, ужива да гледа ствари како горат). Или онака од кур ќејф, некој да земе да убие друг човек. Така место 4ца да се без мобилни а ти со пет комада, ќе имаш еден како и сите (пример лупам, може сите можат да имаат по 5, ама прав анархист не сака материјалисти, а ако колектирање ствари што реално не ти требаат сугерира на тоа).

Затоа треба да престане да се пичи муабетот анархија, оти анархија не значи ништо. Анархија е чадорче под кое стојат еден куп школи у кои нема власт.
Доволно заедничка точка која ќе го одржува квалитетот на социјалниот стандард и ќе оствари плодна почва истите тие школи да коегзистираат едни со други. Нема наметнување на системи и контроли. Ако некој е фан на зелен анархизам, нема што да се радикализира и да им соли памет на плавите анархисти, ако трансхуманизам им е привлечна насока. Заедничките фактори кои постојат меѓу нив како ресурси, време, животна средина итн. се вон-границите една школа да го доминира. Консензусот ќе го избегне хаосот неправедноста на демократијата денес.

Али се делат на анархо индивидуалистички, и анархо колективистички.
И вторите не можат да постојат без првите.
Анархо-индивидуалистите слободно можат да (и така прават -) живеат негде на планина, шума, пештера довони сами на себе вон било какви колективни комуни. И тие се еден пример за успешен анархизам, језда индивидуален, но е пример. Комуната треба да ја гура цивилизацијата напред, и не може секогаш да си ги дозволи луксузите на бескрајна индивидуална слобода која може да ја имаат индивидуалните анархисти, а со тоа и колективната анархија е потешка за остварување во пракса (но не и невозможна, но има успешни чекори денес кои водат натака). Нормално дека се може без првите, како што било која комуна денес може без нив. Сакаат off-grid необоемски живот? Слободно, никој не им брани. Ако си одбрал да живееш во колектив, друга прича.

Колективите постојат само у индивидуалистичко општество.
Кој те лажел?

Ако денес има анархија, без револуција, пошто тој филм е доста опасен, секој од нас ќе има индивидуална слобода. И тоа е анархо индивидуализам.
Ако живееш како дел од некое општество, социјална средина - таа иднивидуална слобода има граници. Нормално, не граници како денес, но истите мора да ги има да не се исподесат срања. Превентивна мерка е.

И Агда, јас, ти, некој четврт, решиме да создадеме комуна у која ќе работиме заедно и ќе делиме се заедно. Ако имаме 8 телефони, сите ќе имаме по 2, пошо сме нели четворица. Ако дојдат уште четворица, сите ќе имаме по 1 телефон. И тако даље. You get the point, заедно работиме и заедно делиме. Али шо правиме ако Херези не сака да биде дел од нашата комуна? Ништо. Пошто немаме никакво право да го присилиме да зема учество у нешто кое не го сака. Ако го присилиме, веќе не е анархија, ние сме власт над Херези. :) Ако го присилиме да нема 5 телефони, пак не е анархија. Ако го присилиме да биде падар на нашата нива, а он неќе, пак не е анархија.
Херези може да иде да џаболебари на некое друго место. Никој нема да го трпи таков. А тоа е дел од нашата индивидуална слобода. Ако ние волонтираме и се козиме од работење, може и он. Ако не, чао пријатно, троши ресурси elsewhere. А тоа не е власт, туку цивилна акција. Бидејќи ради него целата комуна трпи минус. Ако има комуна каде примаат паразити, слободно нека го земат Херези (зборам дека у такво светло го стаи, не дека човекот е непродуктивна особа). Може да има бе 5 телефони, никој не му брани. Не може постојано само да бара и бара, а да не даде нешто самиот. Тука имаме проблем. И тоа си нивата. Ако не знае, ќе научи. Ако не е физички спретен за тоа, ќе придонесува на други начини. Може има таленти кои јас и Агда ги немаме, што го прави вреден член на комуната на која придонесува. Ама ти го прикажа како мрзлив, немотивиран, непродуктивен член. Такви и тука не се толерираат баш, не па во анархизам.

А што ако некој сака да му ги одземе и му ги одземе?
Да се изразам како тетката на Зоне Замфирско - Че добие ед'н дебел чутек! :D (a после ќе му бидат вратени мобилните на Upa Down).

Не, не можеш сите да ги натераш да бидат у систем каков шо сакаш ти, или каков шо сакам јас. Затоа, не можеш у анархија да очекуваш да постои само една анархија. У анархија можат да постојат анархии колку шо постојат луѓе.
Не ни мораат да бидат. Таму каде се пронаоѓаш себе си највеќе таму ќе идеш. Различни видови на анархија можат да коегзистираат едни со други. Различни видови на капитализам (како што имаме денес), не можат, затоа што се конкурентни едни со други.

Викаш ќе има толку верзии колку што има луѓе. Тоа само ако некој има бескрајна индивидуална слобода. А таква нема да има ако сака да е дел од некакво социјално множество. Множеството за да опстои нуди минимум лимитации на таа индивидуална слобода. Реално, скоро се би било дозволено што не се коси со правата на друга единка, или со начелата на анархистичкиот модел кој го следиш. Ако тоа е неправедно тогаш сите што живеат сега треба да се самоубијат ради лимитациите.

Ако ти, Мирче, Јордан, Мице, Иле решите да делите се и да бидете комуна, супер, бидете си, али не ми идете у дворот, пошто имам Шкорпион и можам да ве пукнам ако не сте добредојдени. Карикирам. :D
Јас не сум ничие оружје еј, шо збориш? :D

Ако некој сака зелена анархија, и му е океј на неговиот имот, нека си го прави тоа што го сака.
Ако друг сака Венус проџект, и мисли оти може да тера, нека тера, нека крши глава.
Али се додека не ми се меша у дворот у кој ете јас сум решил да градам фабрики, акционерски друштва, да вработам луѓе кои сакаат да живеат у анархо-капитализам, да им се одредува платата на слободен пазар. Е сеа ако не им се допадне на мојот слободен пазар, а им се допадне у вашата комуна, ќе ми избегаат.
Зелените анархисти имаат повеќе заедничко со Венера Проектот него што имаат со Гринпис и Анима Мунди. Ова доаѓа од подржувач и на зелен анархизам и на проектот. Не гледам косење, освен ако не се работи за радикални фактори каде било каква технологија е едно големо no-no. Без разлика дали е компатибилна или симбиотична со природата.

Никој не те спречува да бидеш анархо-капиталист. Самиот модел ќе те спречи со тоа што ќе изумре. Со тоа што дефинитивно ќе ти избегаат. Зошто да работи за тебе кога може да работи со тебе? Било која друга форма на анархизам ќе им е попривлечна него тоа ти што го нудиш.

Анархија буквално е натпреварување на системи едни со други.
Можеби кај разниве верзии на системи што ги имаме денес, но не и кај анархистите. Барем од тоа што сум читал. Можеби грешам, ако грешам нека ме поправи Агда, не сум информиран на тематикава колку неа.

Аманте луѓе ќе ми каже ли некој кој ќе ја донесе конечната одлука за што е исправно а што не е, што треба да се прави а што нетреба и зошто другите би го слушале него?
Колективот од кој си дел.

Анархијата е глупост тешка, не џабе е интерес на деструктивци.
Тешка колку твојата глава која лета во облаци. Не џабе те сметаат за трол.

си газите со теоретскиве концепти :)))
Секој систем и идеологија започнал со теоретски концепт.

како ќе ја купиш куќата? во каква валута ќе ја исплатиш? ако не е валута, со каков бартер ќе компензираш за куќата? по која цена ќе ја купиш куќата? ако не е пазарна цена, како е одредена?

Тоа е само дел од трошокот. ти слободно мешај малтер, ама треба да купиш материјали, а бога ми и плац за куќата. како ќе ги платиш овие? ако не по пазарна цена, по која? кој ти го гарантира правото на сопственоста над имотот? ако ти имаш право да поседуваш имот, ќе се најде некој што ќе успее да поседува 10, 100 или 1000 пати повеќе имот од тебе. имаш ли нешто против ако некој поседува 1000 пати повеќе имот од тебе? ако имаш, како тоа не ти смета ти да поседуваш приватен имот?

мојот речник е навредлив само за оние кои сакаат своите грешни мисли да ги проетираат врз моите софистицирании достоинствено срочени аргументи.
Ги поставуваш погрешно прашањата. И да, треба да ти фукне казнени да ти симне процент од ароганцијата која ја имаш.

Или, што ако некој не знае да гради куќа? Што ќе прави тогаш? Што ако никој не сака да му помогне околу градењето, кој ќе му помогне?
Ако нешто не знае, ќе научи. Барем школата не се плаќа (не во анархизам). А, за да не се чека дур некој научи да гради за да може да живее во свој дом, би требало да му помагаат таму каде сам се уште не може, затоа што волонтеризмот е движечки бран на прогресот во анархистичко општество. Нема "не сакам да помогнам". Тоа може денес, во капитализам. Таму ќе градат и тој што го прави малтерот и тој што ја искицирал куќата и тој што ја проектирал, сите. Нема хиерархија.

Инаку го делам истиот став и со Агда. Ако има искрен интерес - во ред - ако нема, џабе вложуваме труд во објаснување ако поентата ви е сеир. Постови ко овој се ретки, затоа што баш секоја дискусија и да почнала на добра нога после одредено време ја усерувате. Ова дека сум расположен денес да типкам на тастатура, инаку немаше шанси олкав пост да излезе.

Последно уредено:
W

wicked_1

Гостин
Фала на елаборацијата @Шкорпион , ама јас сум повеќе практичар, па така сметам дека не се пишува и осмислува однапред теоретски систем за управување и организација на држава и општество. Од економски аспект капитализмот како либерална доктрина е најдобар систем, нормално со сите корективи кои ги има, како владини интервенции и слично. Анархијата како концепт векови наназад неможе да дојде до практична примена никако, дури и ако се гледа како концепт има повеќе негативни одошто позитивни елементи.

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Фала на елаборацијата @Шкорпион , ама јас сум повеќе практичар, па така сметам дека не се пишува и осмислува однапред теоретски систем за управување и организација на држава и општество. Од економски аспект капитализмот како либерална доктрина е најдобар систем, нормално со сите корективи кои ги има, како владини интервенции и слично. Анархијата како концепт векови наназад неможе да дојде до практична примена никако, дури и ако се гледа како концепт има повеќе негативни одошто позитивни елементи.
Единствената пречка била затоа што тие што се на власт денес требаат да се симнат од тиe функции за да дојде на ред анархистичкo општество, и нормално дека нема да дојде до практична реализација на анархизам се додека има алчни и себични луѓе гладни за пари, моќ, контрола итн. Има успешни чекори напред кон анархистичко уредување, или барем на некои верзии од нив, што е сепак нешто од нешто. Не гледам како не би се исплатела економија во таквo уредување, каде поединците работат бидејќи сакаат да работат, волонтерски. Не се принудени на тоа заради тоа што на крајот од месецот им стига добивка со која ги плаќаат сите благодети кои ги уживаат во животот. Многу поискрен и поефикасен механизам од капитализмот, ако го гледаме од економска основа. А како практичар, те разбирам зошто ова ти е нонсенс, но ти викам, и капитализмот бил концепт. Некој морал да го смисли, да пишува за него на долго и на широко, да филозофира, да теоретизира, па друг по него, па уште некој и се така дур не се створила соодветна плодна средина за истиот да се имплементира. А да е најдобар систем, немаше да има крах во економијата, само уште тоа да ти го спомнам.

Последно уредено:
Член од
12 јануари 2014
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.892
@Шкорпион

Накратко само. Постот у глобала ти нема везе и е идеалистички ко да гибчитам анархистите од каверите на Анархистички фронт, и слабо да ни иде дискусијата напред.

Остани ми добар. На некоја друга тема повеќе ќе разглабаме.

Stojna7

професорка пред хотел
Член од
2 декември 2013
Мислења
69
Поени од реакции
89
, но ти викам, и капитализмот бил концепт. Некој морал да го смисли, да пишува за него на долго и на широко, да филозофира, да теоретизира, па друг по него, па уште некој и се така дур не се створила соодветна плодна средина за истиот да се имплементира. А да е најдобар систем, немаше да има крах во економијата, само уште тоа да ти го спомнам.
кој е најјакиот смислувач на капитализмот? кој прв почнал во феудализмот да пишува за основите на капиталистичкото општество? кој го напишал епскиот "De Capitalismus"?

Член од
12 јануари 2014
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.892
Кое животно е алчно? Гледам цело време се споредуваш со животните, што и не е така негативно. Едно прашање, вршиш физиолошка потреба додека шеташ по улица? Не? Тоа е тоа што те двои од нив, поразвиена свест.

Кој рече дека ако работиш повеќе од мене ќе имаме исто?
Реално, би имал потреба од пет мобилни?
Сите животни се алчни. Читни нешо модерна биологија, генетика, еволуциски науки.

Едит: Шкорпион, крахот на економијата е ради социјалните политики на владите. Да зборуваме за крахот на колективите и стоте милиони жртви? :D

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Да зборуваме за крахот на колективите и стоте милиони жртви? :D
Bad choices run everywhere. Ali be my guest. Инаку да не се вреќаме, не сум официјален член, но сум подржувач на АФ и знам некои од луѓето :D

Добредојден си и на дискусија во живо доколку сакаш.

Член од
24 мај 2014
Мислења
5.302
Поени од реакции
5.894
Затоа што не е природно - да го позајмам аргументот на колегата ти @Arthokk Lionheart што ти го лајкнал мислењево.

Но не си животно. Припаѓаш на животински вид, но си дел од софистициран вид животно кое постигнало многу повеќе од другите животни и создало нешто наречено цивилизација. Само тој термин го употребуваме кога ќе ни прија, а кога не ни прија, се враќаме на основно, животинско ниво, да оправдаме пориви, однесување, постапки, и каприци/импулси кои требале до сега да бидат елиминирани, но делум се одржувани во живот заради постоечките системи на уредување, догми, социјални пракси.

Не мора да преживуваш, но нема никаква потреба да бидеш елита од елитите глобално и да пливаш во толку пари што не знаеш што да им правиш, додека други немаат ни покрив над главата а од дожд со лист се покриваат. Нема ништо природно во тоа. Има можеби животинско, алчно, теријаторијално (ресурси дрн дрн), ама не и човечко. А со причина се спротивставени концепти. Човечки е да бидеш хуман и алтруист, покрај хедонизмот. Тој нигде не ти бега.

Кој е тој што ќе каже? Па има научници кои можат да спроведат истражување и последователна статистика колку на еден човек му е потребно, не да преживее, но да води еден нормален, оптимален (па и супер-оптимален, но не идеален) лајфстајл, и животен стандард. Ако веќе не го направиле тоа, не знам, немам проверено. Работиш повеќе за доброто на другите, не за себе. Затоа јас го подржувам анархизмот, а ти не. Затоа што мене ми одговара таков модел на функционирање, а ти имаш проблем со истиот, бидејќи мозокот позитивно ти одговара на капитализам.

Разликата е што, ти тука ќе се окозиш од работење за да имаш повеќе од другиот, ради пари/материјални добра, а во анархизам работиш за колективот да има ќар од тебе, а за возврат си награден со се што ти треба (па и дел од тоа што не ти треба, но сакаш, како и 99% од луѓето). Само што точно ќе е дефиниција во анархизмот да бидеш над другите? Марка/модел на кола? Накит на тебе? Голем апартман или куќа во која живееш? Сопствеништво на комплекси и недвижнина? Не разбирам како го дефинираш тоа "повеќе". Зошто слични работи можеш да уживаш и во анархизмот, без да бидат наречени скапи, ретки, необновливи или недопустливи за некои. Бидејќи би ги имале сите.

И јас сакам од се срце да имам доволно пари да го купам Марс и да ми наплаќаат сите што треба да пуштаат летала у орбита таму или да слетуваат, па space-tourism ова она, и колониите таму да ги насочам кон анархистичка филозофија и кој сака азил од трулиот капитализам таму да бега на бесплатно, али јебига, реалноста не функционира така.

Како што рече Агда, твојот мерак бара огромна недвижнина и територија, и куклици кои ќе ти бидат потчинети и кои се лишале од свои права и мераци да го задоволуваат твојот мерак. Настанува проблем. Територијално не ти треба толкаво место на живеење. Колективно да делиш со многу луѓе таа палата, да речеме си ги вдомил - тоа може. Паметно искористен простор. А тие куклици таму ете ќе можат своите семејства да ги донесат таму, па бидејќи си алтруистичен дечко, може ќе упали повеќе шармот твојот мерак за нив и нивните мераци ќе се совпаднат :).

Во анархизам ферари ќе може кој сака да има. Концептот на материјална вредност добива друга, попразна димензија.

Нема да бидеш баш популарен меѓу останатите анархисти. Или ќе бидеш гледан чудно или ќе те игнорираат, а може и избркаат од комуната. Индивидуалната слобода има (и треба да има) граници. Тоа спречува некој од чист мерак да му ја запали куќата на комшијата затоа што сабајлето го погледнал едниов чудно (а има како што се изрази Heresy, емоционална потреба да изрази гнев, а можеби и мерак, ете, може пироман е, ужива да гледа ствари како горат). Или онака од кур ќејф, некој да земе да убие друг човек. Така место 4ца да се без мобилни а ти со пет комада, ќе имаш еден како и сите (пример лупам, може сите можат да имаат по 5, ама прав анархист не сака материјалисти, а ако колектирање ствари што реално не ти требаат сугерира на тоа).

Доволно заедничка точка која ќе го одржува квалитетот на социјалниот стандард и ќе оствари плодна почва истите тие школи да коегзистираат едни со други. Нема наметнување на системи и контроли. Ако некој е фан на зелен анархизам, нема што да се радикализира и да им соли памет на плавите анархисти, ако трансхуманизам им е привлечна насока. Заедничките фактори кои постојат меѓу нив како ресурси, време, животна средина итн. се вон-границите една школа да го доминира. Консензусот ќе го избегне хаосот неправедноста на демократијата денес.

Анархо-индивидуалистите слободно можат да (и така прават -) живеат негде на планина, шума, пештера довони сами на себе вон било какви колективни комуни. И тие се еден пример за успешен анархизам, језда индивидуален, но е пример. Комуната треба да ја гура цивилизацијата напред, и не може секогаш да си ги дозволи луксузите на бескрајна индивидуална слобода која може да ја имаат индивидуалните анархисти, а со тоа и колективната анархија е потешка за остварување во пракса (но не и невозможна, но има успешни чекори денес кои водат натака). Нормално дека се може без првите, како што било која комуна денес може без нив. Сакаат off-grid необоемски живот? Слободно, никој не им брани. Ако си одбрал да живееш во колектив, друга прича.

Кој те лажел?

Ако живееш како дел од некое општество, социјална средина - таа иднивидуална слобода има граници. Нормално, не граници како денес, но истите мора да ги има да не се исподесат срања. Превентивна мерка е.

Херези може да иде да џаболебари на некое друго место. Никој нема да го трпи таков. А тоа е дел од нашата индивидуална слобода. Ако ние волонтираме и се козиме од работење, може и он. Ако не, чао пријатно, троши ресурси elsewhere. А тоа не е власт, туку цивилна акција. Бидејќи ради него целата комуна трпи минус. Ако има комуна каде примаат паразити, слободно нека го земат Херези (зборам дека у такво светло го стаи, не дека човекот е непродуктивна особа). Може да има бе 5 телефони, никој не му брани. Не може постојано само да бара и бара, а да не даде нешто самиот. Тука имаме проблем. И тоа си нивата. Ако не знае, ќе научи. Ако не е физички спретен за тоа, ќе придонесува на други начини. Може има таленти кои јас и Агда ги немаме, што го прави вреден член на комуната на која придонесува. Ама ти го прикажа како мрзлив, немотивиран, непродуктивен член. Такви и тука не се толерираат баш, не па во анархизам.

Да се изразам како тетката на Зоне Замфирско - Че добие ед'н дебел чутек! :D (a после ќе му бидат вратени мобилните на Upa Down).

Не ни мораат да бидат. Таму каде се пронаоѓаш себе си највеќе таму ќе идеш. Различни видови на анархија можат да коегзистираат едни со други. Различни видови на капитализам (како што имаме денес), не можат, затоа што се конкурентни едни со други.

Викаш ќе има толку верзии колку што има луѓе. Тоа само ако некој има бескрајна индивидуална слобода. А таква нема да има ако сака да е дел од некакво социјално множество. Множеството за да опстои нуди минимум лимитации на таа индивидуална слобода. Реално, скоро се би било дозволено што не се коси со правата на друга единка, или со начелата на анархистичкиот модел кој го следиш. Ако тоа е неправедно тогаш сите што живеат сега треба да се самоубијат ради лимитациите.

Јас не сум ничие оружје еј, шо збориш? :D

Зелените анархисти имаат повеќе заедничко со Венера Проектот него што имаат со Гринпис и Анима Мунди. Ова доаѓа од подржувач и на зелен анархизам и на проектот. Не гледам косење, освен ако не се работи за радикални фактори каде било каква технологија е едно големо no-no. Без разлика дали е компатибилна или симбиотична со природата.

Никој не те спречува да бидеш анархо-капиталист. Самиот модел ќе те спречи со тоа што ќе изумре. Со тоа што дефинитивно ќе ти избегаат. Зошто да работи за тебе кога може да работи со тебе? Било која друга форма на анархизам ќе им е попривлечна него тоа ти што го нудиш.

Можеби кај разниве верзии на системи што ги имаме денес, но не и кај анархистите. Барем од тоа што сум читал. Можеби грешам, ако грешам нека ме поправи Агда, не сум информиран на тематикава колку неа.

Колективот од кој си дел.

Тешка колку твојата глава која лета во облаци. Не џабе те сметаат за трол.

Секој систем и идеологија започнал со теоретски концепт.

Ги поставуваш погрешно прашањата. И да, треба да ти фукне казнени да ти симне процент од ароганцијата која ја имаш.

Ако нешто не знае, ќе научи. Барем школата не се плаќа (не во анархизам). А, за да не се чека дур некој научи да гради за да може да живее во свој дом, би требало да му помагаат таму каде сам се уште не може, затоа што волонтеризмот е движечки бран на прогресот во анархистичко општество. Нема "не сакам да помогнам". Тоа може денес, во капитализам. Таму ќе градат и тој што го прави малтерот и тој што ја искицирал куќата и тој што ја проектирал, сите. Нема хиерархија.

Инаку го делам истиот став и со Агда. Ако има искрен интерес - во ред - ако нема, џабе вложуваме труд во објаснување ако поентата ви е сеир. Постови ко овој се ретки, затоа што баш секоја дискусија и да почнала на добра нога после одредено време ја усерувате. Ова дека сум расположен денес да типкам на тастатура, инаку немаше шанси олкав пост да излезе.
Анархисту тие што ме прогласиле за трол не ме разбираат исто како и ти. Иначе не е така како што ти се чини не летам во облаци ако се занимавам со невообичаени работи... Едноставно не подлегнувам на колективната гадост. :kuracc:

W

wicked_1

Гостин
Единствената пречка била затоа што тие што се на власт денес требаат да се симнат од тиа функции за да дојде на ред анархистички општество, и нормално дека нема да дојде до практична реализација на анархизам се додека има алчни и себични луѓе гладни за пари, моќ, контрола итн. Има успешни чекори напред кон анархистичко уредување, или барем на некои верзии од нив, што е сепак нешто од нешто. Не гледам како не би се исплатела економија во такви уредување, каде поединците работат бидејќи сакаат да работат, волонтерски. Не се прунидени на тоа заради тоа што на крајот од месецот им стига добивка со која ги плаќаат сите благодети кои ги уживаат во животот. Многу поискрен и поефикасен механизам од капитализмот, ако го гледаме од економска основа. А како практичар, те разбирам зошто ова ти е нонсенс, но ти викам, и капитализмот бил концепт. Некој морал да го смисли, да пишува за него на долго и на широко, да филозофира, да теоретизира, па друг по него, па уште некој и се така дур не се створила соодветна плодна средина за истиот да се имплементира. А да е најдобар систем, немаше да има крах во економијата, само уште тоа да ти го спомнам.
Проблемот е уредувањето и организацијата у анархизмот, пошо ако се постави хиерархиска структура која мора да постои, се губи идејата на целиов концепт. Економскиот бенефит и стабилност ќе е следствен по тоа шо го напиша, ама индиректно нема да биде резултат на концептов што го збориме, дури и да е, со тек на време групите на вишите хиерархиски редови полека ќе се делат од обичниот народ и ќе се диференцираат од секаков аспект заради поцизијата на која се, и ете формирање на систем/концепт спротивен на анархијата. Реагирање и однесување на индивидуите у едно такво општество чисто по некој кодекс, без пишан закон и правила кои ќе биде гарантирани од државни институти, не е возможно, барем мене не ми стои.
Не ми е овдека целта да го бранам капитализмот како и да е, досега е најдобар како систем, не велам дека е совршен како шо имплицираш, јасни ми се негативните елементи, тие се резултат на слабата адаптација на општествените промени од страна на извршната власт, и мањакот истиот да се коректира на време т.е да биде динамичен.

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
A oti ne e prirodno da iam besni koli, besni zheni i palata?
Не си лав ебаго :D[DOUBLEPOST=1419113557][/DOUBLEPOST]
Анархисту тие што ме прогласиле за трол не ме разбираат исто како и ти. Иначе не е така како што ти се чини не летам во облаци ако се занимавам со невообичаени работи... Едноставно не подлегнувам на колективната гадост. :kuracc:
Јас не реков дека не те разбирам или дека со се што си пишал не се согласувам. И нема изградено став за тебе, не сме комуницирале, нити те имам читано премногу. Ама ти немаш а од анархија прочитано. Другиве со кои дискутирав се гледа дека имаат фатено книга, се разбираат од повеќето работи за кои дрндаме тука јас и Агда. Ама ти не. Срамота е да леташ у дискусија така главечки а поим немаш од основни ствари.

Член од
24 мај 2014
Мислења
5.302
Поени од реакции
5.894
Не си лав ебаго :D[DOUBLEPOST=1419113557][/DOUBLEPOST]

Јас не реков дека не те разбирам или дека со се што си пишал не се согласувам. И нема изградено став за тебе, не сме комуницирале, нити те имам читано премногу. Ама ти немаш а од анархија прочитано. Другиве со кои дискутирав се гледа дека имаат фатено книга, се разбираат од повеќето работи за кои дрндаме тука јас и Агда. Ама ти не. Срамота е да леташ у дискусија така главечки а поим немаш од основни ствари.
Така е ти немаш ништо изградено за мене а се стрча да ме осудиш дека летам во облаци. Не е битно... Со ова виде како е кога на тема која пишувам јас паранормални работи трчате да се покакате на начин што сите тролачи ке изнапшете некоја реченица во смисла на измевање а појма немате околу тоа... Не ми беше лоша намерата ставот за анархијата си го задржувам а дека не сум читал околу Анархијата признавам многу малку имам читано и воопшто не ме заинтересира.

Kajgana Shop

На врв Bottom