Албанците се бореле ПРОТИВ Александар и Македонците

S

Shellshock nam67

Гостин
Ау, како бе да не се насмеам на ова!? Бетчево само што не рекло дека санскритот е понов од балканскиот албански и дека проблемот е што албанското писмо е ново. И ти ми викаш дека си лингвист, а??? Дај не зезај!!!
Јас ја знам оваа, Беткава твоја, таа тврди дека ние, Балканците, сме Келти. :pos: Ти велам дека на темава фали уште Донски да раскаже сон, а верувај ми Донски има многу соништа.

Прво, кажи ми од кои форуми ги копаш глупостиве, оти сам не ги наоѓаш, неповрзани ти се со темава. Потоа, за она што јас го зборувам од лингвистички аспект ѕирни ги: Goodwin, Chadwick, Howard, Weir Smyth, Greenough, Bach, Kittredge, D'Oog, Charlton, Sage, Mahoney, Liddell, Scott, Rydberg-Cox, Loyd, Blass, Schwyzer... Овие дечки се врвот во мојата струка, а како што можеш да видиш, меѓу нив нема стручњаци од Балканов. Не велам дека кај нас нема стручњаци, туку ги сметам како неутрални во случајов.

Велиш дека Албанците се постари од Македонците? Па, зошто сте бегале `ко глувци од Филип Втори? Ве измалтил уште во неговата рана младост. Ако сте биле Ab origines зошто сте немале каде да се засолните туку сте бегале, сте се повлекувале, накај морето? Или во пештери сте живееле?

Името Албанија,Албанци, Илирија, Илири кое го спомнуваат античките автори не се однесува на вас. Тоа е и проблемот со темава. Се добива впечаток дека вие сте овдешни, а не дојденци, што претставува грубо менување на историјата. Вие не сте од овде, не сте ab origines. И картата која ти ја прикажав во мојот претходен пост го потврдува тоа. Вие се обидувате да се претставите од овде, бидејќи секој има потреба да припаѓа некаде.

da rascistime so kecinava )tie doagjaat nekade vo sredinata na 16 vek kako plevel koj go nosela osmanliskata imperija na balkanot ya razbivanje na slovenskiot element vo makedonija.
kakvi iliri kakvi bakraci nemaat nikakava vrska skiptarite so antickite iliri.
 

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Etmoloski gledano , ni Makedonija ne se vikala Makedonija nekogas tuku ime sto e povrzano (i denes) so albanskiot jazik !
:facepalm:
До кога бе со вакви глупости, до кога...

Genti напиша:
Ч Е Н Т О ,
Ne apsolutno nemie celta da ja unistuvam temava , toa se glea jasno deka NENAMERNO dva pati e postirano , ne e moj stil taka da praam ..
-Kaj gleas Albanci vo moite postovi , zarem ne gleas deka se vrvni istoricari koj ti nitu eden od niv ne go zimas za ozbilen ?
Epa toa ti e spam !
Меѓу листаните врз кои си ја потпираш (т.е. ја пренесуваш од албански сајтови) тезата се наоѓа и Edwin E. Jacques чијашто книга на темата за вашето потекло пред неколку месеци ја постираше еден твој сонародник.
Еве го мојот одговор:

Убаво е да се интересираш за историјата на својот народ, ама истата треба да ја учиш од валидни извори, а не од книги со бајки за мали деца.
Оваа книга е едно обично памфлетче нашкрабано од американски свештеник-мисионер којшто поминал 8 години во проповедање протестантска вера во Корча (1932-1940), а истото го правел и во Италија.
За твоја жал од научен аспект книжето е вредно колку и сличните такви во кои има приказни за Пепелашка. Никој ни го цитира, ниту некогаш ќе го цитира во сериозни историографски изданија.
Сега јасно ти е дека ти не разбираш што значи вистинска историја и историографија па спрема тоа и не можеш да се расфрлаш со зборови како "врвни историчари"..?

Genti напиша:
1. Што е ова? Од кај си го извадил? Каде е најдено, кога и од кого?
Каде е објавено во НАУЧНА КНИГА или СТАТИЈА..?
Found a decade ago near Greek-Macedonian borders, this 2800 years old, white marble chronicle, chiseled in late Phoenician characters, unvails in archaic Greek language some important details concerning 8th c. BC Macedonian invasion in Balkans.

Among provided data, testifies displacment of indigenous Phrygians by Macedonians in Asia Minor and nongreek origin of these prehistoric people. Inscription that measures 50X70 cm, was found accidentally in 1999 by a Macedonian farmer inside a prehistoric cave-sarcofagus near Greek-Macedonian borderline. It weighs 42 kg Nemozam da ti pomognat poveke , linkot e izbrisan(neznam zosto) , istotaka e izbrisan od izvorot sto ti go postirase ..
Дете не се резили, зашто ова твоево веќе преоѓа во црн хумор.
Целата "информација" за ова ти е од неколку албански националистички сајтови и форуми, а на темата што е за ова НЕПОСТОЕЧКО ЧУДО постирана овде на Кајгана линкот беше до еден смешен БУГАРСКИ сајт.

Да ти повторам = ИЛИ ДАЈ НЕКАКОВ ДОКАЗ ДЕКА ОВА ВООПШТО ПОСТОИ Т.Е. ДЕКА Е ОД ВРЕМЕТО ОД КОЕ СЕ ТВРДИ ДЕКА Е, И АКО ВЕЌЕ Е (А НЕ Е!) ДАЈ НАУЧНА СТАТИЈА ИЛИ КНИГА ОД РЕЛЕВАНТЕН АВТОР КОЈ ОБЈАСНУВА ШТО И КАКО Е.

Во спротивно од мене си слободен.
И за твое добро би ти препорачал да не се глупираш и да се подведуваш по вакви глупости и тотални небулози, зашто ќе дојде ден кога за истото ќе плачеш и ќе си ја лупаш главата ама касно ќе ти биде.

Genti напиша:
2. Значи пак наместо да зуцнеш по темава, ти си дошол тука да си лечиш фрустрации и да пробаш да бутнеш некакво "албанско" потекло на Александар МАКЕДОНСКИ.
Genti напиша:
Apsolutni ne e vistina be razbiras , ti si toj sto praznis frustracii vrz mojata nacija , ti si toj koj propagiras "ALBANCI + "KAVKAZ " , i pred toa napisav , deka imam Bozje pravo da se sprotivstavam na takvite kako ti na ist nacin ali so jasni argumenti za razlika od tvoite..
Pa so si mislel , znaci ti mozes se za mene i mojata nacija da pisuvas a ja/nie nesmeeme da postirame "i toa od site strani na svetov koji pisuvaa , tvrdea , dokumetiraa za nas ( site NE ALBANCI)"
Komentiraj gi niv , ne mene , deka tie se Istoricarite , gi imas so ime i prezime i so kod-broj na knigite..
Ајде ПАК, по којзнае кој пат како на мало детуле да ти повторам:
- Јас најдов една статија со рецензија за книга по историја објавена во американскиот весник The New York Times која има врска со историјата на Македонија и Македонците. Во статијата (ако си писмен САМ ќе прочиташ како што те замолив неколку пати) како пример од рецензираната книга се посочени некои пасуси и се споредени со книга од друг автор кој ја третирал истата проблематика. И таму, во пасусот се појавуваат АЛБАНЦИ.
Завршувајќи ја анализата на рецензијата тргнав да видам од каде АЛБАНЦИ (дословно) во пасусот кој беше посочен и тргнав според цитатите и авторите и дојдов до самиот текст на Александровата Анабаса од Аријан. И секаде, повторувам СЕКАДЕ си стои Αλβανοί = Albanians = АЛБАНЦИ..!!!
За сите цитати сум дал точен извор, автор, страна, пасус, се што треба..!
И за секој поединечно сим дал преводи на македонски и англиски..!

Појасни АРГУМЕНТИ од овие амин..!

А ти наместо да се обидеш барем еднаш да ги прочиташ постовите со кои сом ја отворил темата и да пробаш да продискутираш нешто за нив, дојде тука и почна да лепиш етикети како "лешпери" и не знам што, а после кога ти вратија со иста мерка почна да цвилиш ко некое женче.

Јас ли ги измислив тие АЛБАНЦИ што се јавуваат таму..?
Јас ли сум ти крив што твоето национално име дословно е еднакво на името на тие луѓе таму..?

ФАКТИ се тоа дете!
ФАКТИ а не измислици и сакам-кажам-не-знам-речам copy-paste глупости како твоиве спамирања овде за кои немаш поим ни што се ни како се, а камоли да дадеш превод за нив.

Genti напиша:
Jas apsulutno ne tvrdam deka sme Iliri nie albancite tuku uste podlaboko , uste poveke od toa , mnogu jasno i ocigledno e toa ,npr gleaj u Atina do pred 100 godini koj narod ziveel ne podaleku , tuku samo pred 100 godini , i gleaj kako se utopija tie Albanci pred eden ili dva veka u cela anticka Grcija odednas , prais ti razlika ili ne ?
Kak e mozno ode cela denesna "Grcka" nacija da se samo Albanci od predsedateli , vojska , parlament , heroji ,SITE ALBANCI ?
Што е тоа "подлабоко" бе Генти..? :pos:

Тоа дека голем дел од политичарите на модерна грција се Арванити-Албанци е дискутирано и тука на Кајгана и на други македонски форуми, ама колку што ми е мене познато Македонците тоа не го негираат, туку напротив.
За разлика од тоа Албанците на своуте форуми и сајтови, па и овде ги имитираат бугарско-српско-грчките идиоти и драпаат колчишта како демек Македонците биле "измислени од Тито" и слични идиотштини.

Има една албанска миграција накај Грција во подоцнежниот период од средновековието, редно е малку да поднаучиш ВИСТИНСКА историја и работите ќе ти станат појасни. ;)

 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Bratot,
И етимолошки гледано можеш да провериш во кој век и на која територија за првпат се појавил терминот - Албанија.

Јас веќе сум одговорил, па нема да биде тешко, хронолошки да ги поврзеш Албанците од времето на Александар, со нивната територија на Кавказ.

Etmoloski gledano , ni Makedonija ne se vikala Makedonija nekogas tuku ime sto e povrzano (i denes) so albanskiot jazik !

E pa sea drugo e logicno da diskutirame drugo so inaet (sekoj post Kavkaz :( ), ime Albanci ili Albanija e spomnato i od Antickite Istoricari npr. Ptolomey jasno go defenira imeto Albani ako sto e od II vek , a i drugite anticki istoricari porano od nego gi spomenuvaat Albancite samo so ne se mnogu jasni za denesnite vreminja .
Ниту една друга територија надвор од балканскиот полуостров не се викала Македонија, пред ова име да се народи овде. И се’ од тогаш ова име е врзано за овој регион и народот кој така се самоидентификувал уште од антички времиња.

Во вашиот случај, името и кралството Албанија постоеле повеќе од 14 века на територија меѓу Каспиското и Црното море, пред воопшто да се спомене некаква Албанија на Балканот и што е најважно, ова име овде не се појавило како ендоетноним за разлика од Македонија, туку како егзоетноним, а според тоа вие никогаш не сте постоеле како етнитет под името Албанци туку тоа име сте го присвоите како резултат на името со кое сте биле нарекувани од туѓи народи и тоа дури некаде во доцниот среден век.
 

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Ту бре покрај Аријан, и Страбон пишал за Албанци на Кавказ.

"...народите во регионот на Кавказ, како Албанците..."

 

Kajgana Shop

На врв Bottom