Акорди за клавир

• Креатор на темата Креатор на темата Dzish
  • Време на започнување Време на започнување
Добар ден...

Дали некој знае добра професорка по пиано, што работи со почетници - име и презиме, локација и телефонски број.

Благодарам однапред.

Поздрав!

Ако добиеш број - те молам контактирај ме и јас сум заинтересиран.
Однапред благодарам

Дали има некој искуство со свирење на клавир? Имам дома и ме интересираат како одат акордите по ноти т.е. знам дека се притискаат по 3 дирки на еднаш за еден акорд, но веза немам кои и како. Ако има некој да ми даде инструкции... Фала од напред.

П.С. Знам да читам ноти, и ги знам сите тонови и скали. Имам учено музичко, но свирев труба :)

де бре...чим си учел теорија мора да знаеш како се креираат акорди...:)

и така натаму ... сигурно знаеш како се креираат квинтакорди...
ако ја имаш Теорија на Музика (тоа жутата книга шо ја даваат у средно музичко) , моеш да научиш како се креираат Квинтакорди(дурови , молови , зголемени , намалени) Секстакорди , Септакорди(доминантни , и они другите де) , нонакорди...
ако те интересира подетално можам да ти ги напишам во шема...преку пп.

де бре...чим си учел теорија мора да знаеш како се креираат акорди...:)

и така натаму ... сигурно знаеш како се креираат квинтакорди...
ако ја имаш Теорија на Музика (тоа жутата книга шо ја даваат у средно музичко) , моеш да научиш како се креираат Квинтакорди(дурови , молови , зголемени , намалени) Секстакорди , Септакорди(доминантни , и они другите де) , нонакорди...
ако те интересира подетално можам да ти ги напишам во шема...преку пп.
Немам учено средно... ниже одев 4 години :) Ај пиши една ПП ко ќе имаш време.

Немам учено средно... ниже одев 4 години :) Ај пиши една ПП ко ќе имаш време.

И ја идев 3 години нижо класична гитара и ондак , гимназија се запишав сеа и ондак то...ај да не тапацирам...
колку шо знам теорија на акорди т.е. колку шо сам имам учено...
еве ти...

Квинтакорди (бидејќи завршуваат со квинта oд коренот т.е. почетниот тон )
Дур 1-3-5 (интервали) пр. Ц-Дур (До-Ми-Сол) Зголемен дур (До - Ми - Гис) Намален Дур (До-Ми-Гес)
Мол 1-b3-5(интервали) пр. Ц-мол (До-Ес-Сол) Зголемен мол (До-Ес-Гис) Намален Мол (До-Ес-Гес)

Секстакорди
Дур 1-3-5-6 пр. Ц6 (До-Ми-Сол-Ла)
Мол 1-b3-5-6 пр. Ц-мол6 (До-Ес-Сол-Ла)

Септакорди
Дур 1-3-5-7 Цмај7 (До-Ми-Сол-Си)
Мол 1-b3-5-b7 Цм7 (До-Ес-Сол-Бе/Хес)
Доминантен Септакорд 1-3-5-b7 Ц7 (До-Ми-Сол-Бе/Хес)
Намален(diminished) Септакорд 1-b3-b5-bb7 (До-Ес-Гес-Хесес(Ла))

Нонакорди
Дур 1-3-5-7-9 (До-Ми-Сол-Си-Ре) , може и без седмицата.
Мол 1-b3-5-b7-9 (До-Ес-Сол-Хес-Ре) , пак , може и без седмицата.

Ондак , Квинтакордите се основни , Секстакордите се фанки , Септакордите се џезi...А Нонакордите не сум сигурен дека се вака....

Има и миЉони други комбинации и акорди , као шо реков , почетник сум и јас , тек 3 години се бавам со музика .

Најпрво доколку има веќе ваква тема, слободно спојте / бришете... ама колку што успеав да видам, нема... во спротивно се извинувам =)

Е сега, како што кажува насловот, ми требаат ноти (партитура - барем мојата професорка по клавир така ги викаше) од неколку песни, што никаде неможам да ги најдам... да знам, можам и сам по слух да си ги откријам, но сепак нема да е како оригиналот...

Да напоменам дека мене лично ми требаат наменети за свирење на клавир. (петтолиние; и за 2 раце; се што успеав да најдам по интернетов или се плаќа или се акорди - како за гитара)

1. Тоше Проески - Цреша
2. Bill Withers - Ain't No Sunshine

имаше уште песни ама сега не ми текнуваат... добро би били ако може првично некој да помогне за овие две =)

Благодарам однапред...

Најпрво доколку има веќе ваква тема, слободно спојте / бришете... ама колку што успеав да видам, нема... во спротивно се извинувам =)

Е сега, како што кажува насловот, ми требаат ноти (партитура - барем мојата професорка по клавир така ги викаше) од неколку песни, што никаде неможам да ги најдам... да знам, можам и сам по слух да си ги откријам, но сепак нема да е како оригиналот...

Да напоменам дека мене лично ми требаат наменети за свирење на клавир. (петтолиние; и за 2 раце; се што успеав да најдам по интернетов или се плаќа или се акорди - како за гитара)

1. Тоше Проески - Цреша

имаше уште песни ама сега не ми текнуваат... добро би били ако може првично некој да помогне за овие две =)

Благодарам однапред...

http://pianotte.szm.com/A.htm

^aint no sunshine?
tri tona?
a d e. seriozno, ne treba da znaes sto e akord ili kaj e do na klavijaturata za da ja najdes pesnava.
pusti ja i stiskaj dirki edna po edna. sto ti zazvuci, TOA E!
e taka tri pati treba da naprais za da ja najdes :D

p.s. kolku plakjate za cas klavir? :DDD

Ne be, neam druga rabota, nego onaka cisto prasuvam po kolku e :D
Porano znam okolu 400-500 bese cas, ama za klasika, a ne ova glupostive :DDD

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom