Во Прилеп има и подобри услови за “ОВА“ одколку во Карара,ама ете во владата не е АВС,па освен аграрот,пиперките и доматите,како некои нејзини министри,да гледа перспектива во нешто “ВАКВО“ и да вложува во создавање на инфраструктура за негова соодветна експлоатација.Судбината ни била сите влади да одбираат некадарни и ограничени луѓе,без идеи и концепции во сопствените глави,освен за личен профит.Ух....јеботе благи римски папа..го видел ли некој од влада ОВА???:
она машинине, не се играчки , а тоа мравките се ЛУЃЕ...
Ова е државна фирма? Или приватна? Колку му е заработка, колкумина вработува?
Хаха, ај ги мериме :wink: русите и кинезите се...без премца кога се работи за мегало градби и проектиruskava e sepak POGOLEMA!!!
Сите фирми во Карара се приватни,ги има повеќе од 500,а концесиите се издаваат на помали површини и затоа се оди во длабочина,што кај нас не е случај,па еден или двајца Грци да ја закупат цела планина,како што се случува во Прилеп и воопшто да не се трудат окулу нови вработувања,или зголемување на производствениот капацитет,најверојатно по налог на Грчката политичко економска блокада кон се што вреди во Македонија.Јапонците порано за истиот рудник нудеа прилично големи пари и окулу 10 000 вработувања,со што Сивец ќе станеше не само најголем единствен рудник за мермер(по површина) во светот,туку и најголем во вистинска смисла на зборот,со инвестиции и вработувања,а секако и по остварени приходи,повеќе одколку целокупниот аграр во Македонија.Квалитетот на мермерот се мери по неговата проѕирност,порозност,хидрантност..Ова е државна фирма? Или приватна? Колку му е заработка, колкумина вработува?
Оти ...има и вакви ствари
Вакви слики од кинески рудник сигурно некој талијан ги постира на талијански форум воодушевен од глетката...секогаш сме воодушевени од туѓи дела, па и од гумени турски домати.
Стави реално АБЦ домат од Турција и од струмичките, радовишките, гевгелиските, охридските...да видиме која е разликата...дали воопшто некој правел квалитативна анализа (покрај тоа што на вкус далеку се разликуваат, иако ти не сакаш да признаеш, но на пазар слушам други муабети-овие турски ли се, дај бе од нашите...така да не знам кај виде квалитет во тие производи-според побарувања или според квалитативна анализа-сооднос на влакна, витамини, макро-микро елементи...и тако даље-ако си работел во лабораторија ќе знаеш што се бара) или и овој муабет ќе отиде...на чесен збор.
Овде би додал и за мермерот...кој квалитет е нашиот мермер према другите? На пример аргентинскиот, или италијанската технологија? За колку време менува боја, потемнува и слично према другите мермери? Од мермер не се разбирам, само знам дека нашиот според одредени написи по медиумите (линк немам) не е така висок квалитет. Или не е така?
Мислам дека не би било смешно и толку лошо доколку мериме и “дупки“ за експлоатација на рудни богатства со Русија и Кина,оти ние наспроти нив сме само едно поголемо “селце“.Хаха, ај ги мериме :wink: русите и кинезите се...без премца кога се работи за мегало градби и проекти
Кога сме веќе кај патлиџаните........и нивниот вкус....Стави реално АБЦ домат од Турција и од струмичките, радовишките, гевгелиските, охридските...да видиме која е разликата...дали воопшто некој правел квалитативна анализа (покрај тоа што на вкус далеку се разликуваат, иако ти не сакаш да признаеш, но на пазар слушам други муабети-овие турски ли се, дај бе од нашите...така да не знам кај виде квалитет во тие производи-според побарувања или според квалитативна анализа-сооднос на влакна, витамини, макро-микро елементи...и тако даље-ако си работел во лабораторија ќе знаеш што се бара) или и овој муабет ќе отиде...на чесен збор.
Ова ми беше поентата, зошто постојано бараме од било која власт да отвора, копа, дава пари за вакви дејности...за кого? Ако е само ради вработувања, а кој би бил корисникот на профитот?Сите фирми во Карара се приватни
Оваа година беше лоша за некои сортни семиња домати, посебно знам за скопска црна гора, слаба беше бербата. Јес да е за домашна употреба ама џабе работа беше овојпат. Здравје, другата година Инаку за Кучевиште не сум запознат, ова за подолните места над автопатот...оној правиот јабучар сега може да се најде само во нивите (дворовите) околу скопско Кучевиште.....се друго е измелезено....
Види Lurtz,вложувањето во развој на неметалната индустрија од страна на владата јас не го гледам во отварање рудници или фабрики за преработка на рудата.Тоа вложување треба да има друг пристап и наместо да се дадат субвенции за доматите од Скопје(растени покрај ОКТА) викам дека треба да инвестира во пристапни патишта до концесиите,во обезбедување индустриски зони каде приватниците би отвориле погони за сечење и обработка на мермер или други камени блокови,дури и за одлагање и мелење на самата ризла,која се повеќе се користи како репроматеријал за изработка на разни производи во градежништвото.Ова ми беше поентата, зошто постојано бараме од било која власт да отвора, копа, дава пари за вакви дејности...за кого? Ако е само ради вработувања, а кој би бил корисникот на профитот?
едно е земјоделство каде спомнав, се вложуваат големи пари од државите, но храната е стратешка работа, не можеме да ја мериме со другите стопански гранки. Низ светот се настојува да се произведе што повеќе пченица (како пример) дури и по цена на загуба од државата, но тоа е стратешки производ.
Значи конечно, државите даваат големи пари за заштита на сопственото земјоделство и поттикнување на земјоделците да одгледуваат одредени култури. За разлика од кај нас, каде истото е стихијно и без план за следната година, да не збориме за 3, 4, 5 години.
Инаку во БДП, земјоделието е на трето место по учество со 9, нешто%, а беше 11, 12%. Заедно со прехрамбената индустрија прават околу 20-22% од БДП што е огромно зафаќање. Пред него се само преработувачката и трговијата. По се изгледа сме трговска земја...воглавно. Индустриска тешко некогаш.
Оваа година беше лоша за некои сортни семиња домати, посебно знам за скопска црна гора, слаба беше бербата. Јес да е за домашна употреба ама џабе работа беше овојпат. Здравје, другата година Инаку за Кучевиште не сум запознат, ова за подолните места над автопатот.
Pa shto ne go kupi be ABC mermeren, se znaesh. Pari od sekade i od mermer i od turizam.....Vladata neznaela i go prodala....a i grcive glupi samo mermer vadat....odi kupi go od niv.!!!!!Во Прилеп има и подобри услови за “ОВА“ одколку во Карара,ама ете во владата не е АВС,па освен аграрот,пиперките и доматите,како некои нејзини министри,да гледа перспектива во нешто “ВАКВО“ и да вложува во создавање на инфраструктура за негова соодветна експлоатација.Судбината ни била сите влади да одбираат некадарни и ограничени луѓе,без идеи и концепции во сопствените глави,освен за личен профит.
Инаку што би рекле Охриѓани на пример кога ќе дознаат дека Италјанците заработуваат повеќе од нивните “туристички“ работници,со вакви “Мермерни тури“ на пример,што е уште една моја атрактивна идеа,ама не за во оваа држава и за со оваа власт.:smir::
Прво немав толку пари,второ владата го продаде мермерен комбинат како строга државна тајна,никој не ни го виде газдата,за кого сеуште се врти муабет во јавноста дека не е Грк,туку поранешни “структури“ на УДБА,ОЗНА,и слични.Третото е тоа што и најмногу боли,а тоа е дека ти како обичен “смртник“ во Прилеп не можеш да купиш буквално ни квадрат чист бел мермер,а за блок од неколку кубици не смее да стане ни збор,без разлика дали го плаќаш во кеш или имаш странски заинтересиран купувач.Значи сето производство е однапред пласирано и договорено,што пак ја отвора проблематиката за монопол од неколкумина здружени производители,или еден со неколку имиња,кој ги имаат зафатено ефтините хектари богати со овој скапоцен камен.Pa shto ne go kupi be ABC mermeren, se znaesh. Pari od sekade i od mermer i od turizam.....Vladata neznaela i go prodala....a i grcive glupi samo mermer vadat....odi kupi go od niv.!!!!!
Мхмх, каква салата се прави од јабучаров, сладок...со гарско сирење по можност, но и друго ќе врши работа...и една, две...три...АнтикиЕве патлиџан од бавча, познат како скопски Јабучар
Зар не гледаш дека е генетски модифициран бе,како помислуваш да го јадеш,ќе ти пораснат пердуви.:smir:Мхмх, каква салата се прави од јабучаров, сладок...со гарско сирење по можност, но и друго ќе врши работа...и една, две...три...Антики
Ептен забегав на темава која се однесуваше на агробизнис, а не на гурмански желби, но не можев да му одолеам :smir: