Автомобили со Бугарски регистарски таблички

Член од
6 февруари 2009
Мислења
7
Поени од реакции
1
Е па друже што да кажам......
Лани се истресов 6.500 евра за Кавасаки ер-6н......нов...од салон + 7500 денари регистрација + 7500 денари каско.
За да мрднам од државава ми треба зелен картон кој чини исто како за кола.
Имам другарце со БГ лична карта.Од БГ си купува ист таков мотор 6 месеци стар со 1500 км поминати за 2300 евра!Регистрација и зелен картон за 2 години го чини 50 евра.
Друг другар од БГ зема Дукати со поминати 2000 километри за 2500 евра.Ама овој нема БГ л.к. и го пренесе на наши таблици.Авантурата го чинеше + 2700 евра??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Па сега види...
Во дилема сум да земам една л.к. Бугарска.......

Земи си.

Но иде нов закон кој гласи отприлика вака:
Сите коли со странски регистарски таблички ќе плаќаат по 15 евра за 2 неделен престој во Македонија или првите 2 недели се бесплатни, и секоја наредна недела по 15 евра за престој.
Инаку нема да има излези - влези на граница туку возилото мора 1 месец да ти биде надвор од државава.
Овој закон што треба да се донесе не го знаат сите но можете да забележите на пазар 3 колку е зголемен бројот на бг возила што се продаваат.

Па ако му се исплаќа на некој по 60 евра секој месец или 750 евра годишно нека повели.:helou:

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Земи си.

Но иде нов закон кој гласи отприлика вака:
Сите коли со странски регистарски таблички ќе плаќаат по 15 евра за 2 неделен престој во Македонија или првите 2 недели се бесплатни, и секоја наредна недела по 15 евра за престој.
Инаку нема да има излези - влези на граница туку возилото мора 1 месец да ти биде надвор од државава.
Овој закон што треба да се донесе не го знаат сите но можете да забележите на пазар 3 колку е зголемен бројот на бг возила што се продаваат.

Па ако му се исплаќа на некој по 60 евра секој месец или 750 евра годишно нека повели.:helou:
Во тајност го држите .
Многу убав закон-што да ти зборам- стега , обрач, ремен, браво!!
Ајде, ќе не принудат пеш по светот, или со велосипеди да се развозуваме.
А, дали може народецов да работи и да заработи за нова кола???
НЕМОЖЕ!

Член од
6 февруари 2009
Мислења
7
Поени од реакции
1
Во тајност го држите .
Многу убав закон-што да ти зборам- стега , обрач, ремен, браво!!
Ајде, ќе не принудат пеш по светот, или со велосипеди да се развозуваме.
А, дали може народецов да работи и да заработи за нова кола???
НЕМОЖЕ!

Еве јас в џеб го чувам.

ццццццц

Види брат кој им е крив што си ја продале душата за да дадат пари и да возат скапаници од коли.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Еве јас в џеб го чувам.

ццццццц

Види брат кој им е крив што си ја продале душата за да дадат пари и да возат скапаници од коли.
Ако не ти, тогаш оние кои ти шепнале- „Овој закон што треба да се донесе не го знаат сите но можете да забележите........

Тие што купиле такви коли - е заради грешка на државата-која не овозможила народов да си купи од тука кола по баснословни цени - зошто тој работи и зема плата за да преживее- :uvo: , и сега за својата грешка уште и ќе ги казнува и онака сиромашните со тоа што наскоро ќе се донел тој „закон„.
Оние кои го предлагаат тој „закон„ а и оние кои ќе го гласаат да излезат во јавност и да кажат какви и колку автомобили имаат-
Ако истите тие возат крнтии од 80-те или 90-те, ПЕЌИ, но ако е нешто друго - еееее тогаш НЕЌЕШ.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Gruevski pred nedela dena koga mu bese gostin na Janko spomna deka se razgleduva nacin kako da se spreci ova pojava so Bugarskite tablicki...
Megutoa negovata izjeva ne bese konkretna taka da mislam deka takov zakon vo skoro vreme nema da bide donesen osven ako ne se drzi vo tajnost, sto sekako ne bi trebalo da bidat zosto lugeto ne treba da gi fakat na prepast tuku da im dadat vreme da go resat porblemot sto jke nastane so kolite...
Vo sekoj slucaj bi podrzal sekakov zakon koj se odnesuva na sprecuvanje na ova pojava so kolite bidejki e na steta na drzavata a indirektno i na sekoj graganin, bidejki nema logika da plakas registracija vo BG a da vozis po MK patista...
Tuku sekako naporedno treba da se izgotrvi zakon koj ke gio namali davackite za uvoz na koli vo MK koj ke bide prilagoden so kupovnata mok na nasite gragani..
Najdobro bio bilo drzavata da subvencionira kupuvanje na novi koli nesto vo stil staro za novo zatoa sto i vnesuvanje na premnogu stari koli necini...
Isto taka davackite na avtomobili so golema zafatnina na motorot treba da bidat enormi (pa ko voli nek izvoli so vikat) od druga strana avtomobilite so mala zafatnina na motorot i malite avtomobili treba da bidat optovareni so mali davacki...

Vo sekoj slucaj mnogu e cudno sto vladata na Gruevski seuste ne se fatila so ovoj problem , koga se znae deka imame golem odliv na sredstva tokmu poradi seto gore navedeno a od druga strana vozniot park ni e vo ocajna sostojba....

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Што резон има да можиш да регистрираш и легално возиш варбург од 1982 а не можиш да увезиш опел од 1997 (оти не бил еколошки?!)

Треба да се ослободат од давачки и царини и границата да се помери на 10 години стари коли за увоз, па да се куртулиме од стари југовци, стоедна, лади, москвичи... Поарно и побезбедно и поеколошки и поекономично е да возиш кола од германија увезена стара до 10 години од колку некој екс ЈУ крш.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Дали по автомобилите, сега на удар се камионите кои во земјава се возат со странски таблички, најчесто бугарски.
Семејството Манчево од Струмица ја обвинува Царината дека неправедно им бил одземен камионот со бугарски таблички во ноември лани.
Не успеале да ги убедат цариниците дека пред тоа четири месеци тој бил на сервис, а тие не биле информирани за новиот закон, според кој товарните возила со странски таблички на секои пет дена требало да излезат од државата.
Сите пет члена на семејството Манчеви имаат бугарски пасоши.
„Нема што да им биде мака ако мислат дека заради бугарските пасоши е проблемот што камионите возат во Македонија. Ние не сме фатени со стока да се движиме низ Македонија за да ни биде одземен камионот“, рече Зорица Манчева, сопственик на камион со бугарски таблички.
Судбината на Манчеви ја делат поголем број граѓани кои со бугарски пасоши купиле камиони од Бугарија.
Околу 450 случаи има во Македонија, кога бев во Царинската управа ни кажаа не си само ти, како тебе има 4.000 случаи и не знаат кога ќе се реши“, додаде Манчева.
Од Царината велат дека одземањето на возилата било согласно законските прописи. Тие сега ќе останеле под царински надзор, се додека не завршела постапката.
И по една година откако привремено им беа одземени автомобилите со бугарски таблички, се уште не им се вратени на сопствениците.

Izvor A1

Што резон има да можиш да регистрираш и легално возиш варбург од 1982 а не можиш да увезиш опел од 1997 (оти не бил еколошки?!)

Треба да се ослободат од давачки и царини и границата да се помери на 10 години стари коли за увоз, па да се куртулиме од стари југовци, стоедна, лади, москвичи... Поарно и побезбедно и поеколошки и поекономично е да возиш кола од германија увезена стара до 10 години од колку некој екс ЈУ крш.

Mislam deka 10 godini e razumna granica...
Ili neka bide prema ekologicnosta na motorot , ama normata da se spusti...

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Знам многу примери каде што возила со поминат „TÜV" во Германија не поминале на машински...
Не ја сваќам логиката на КАЛИФОРНИСКИ закони во Македонија...
Толку ли е тешко законите да се приспособат на реалните услови, ние сите знаеме како е најдобро мегутоа дали тоа може да се реализира со нашите примања...
ОК е да не се увезуват многу стари коли од 1995 и постари , мегутоа на овие поновите треба да се намалат давачките, акцизи и слично...
Неможе да се бара од возен парк со просечна старост од 20 години преку ноќ да се барат чуда , треба да се оди постепено и во интерес на граѓаните и екологијата а не во интерес на поединци...
И кој е резултатот на строгите закони, БУГАРСКИ ТАБЛИЧКИ, 101 и ЈУГОВЦИ...
na kakov be TÜV pominale???? onoj vo kuferot na eden batka??? koj duri i oglasi vo vesnik ima???? :)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Секоја кола да се регистрира поминува на технички. Ако таму му даваат зелено светло на југо од 84, буба од 77, варбург од 80 и лада од 79,... се сомневаат во “исправност“ на опел, ауди, мерцедес, сааб, волво, тојота, хонда... од 1999 ????!!!

Седнал тој од машински оптегнал метрото и мери форд мондео. А бе мајсторреее татко ми не ја праеше колата... од форд е.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Секоја кола да се регистрира поминува на технички. Ако таму му даваат зелено светло на југо од 84, буба од 77, варбург од 80 и лада од 79,... се сомневаат во “исправност“ на опел, ауди, мерцедес, сааб, волво, тојота, хонда... од 1999 ????!!!

Седнал тој од машински оптегнал метрото и мери форд мондео. А бе мајсторреее татко ми не ја праеше колата... од форд е.

Na prijatel mu vratija Citroen Berlingo zatoa sto sedistata ne gi ispolnuvale sigurnosnite standardi na RM...
Inaku istoto Berlingo samo godina pred toa bese registrirano vo Germanija....
GERMANIJA aloooo...
Sramota e , se bogatat poedinci , a na obicniot covek go sakatat...
Ista slucka imam i so kamion koj ne gi zadovoli ekoloskite standardi ...
I vo dvata primera se raboti za namenski vozila so koi lugeto sakale da srabotat nesto...
Ne me ni cudi sto pocna da vrie od kamioni so BG registracii...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Na prijatel mu vratija Citroen Berlingo zatoa sto sedistata ne gi ispolnuvale sigurnosnite standardi na RM...
Inaku istoto Berlingo samo godina pred toa bese registrirano vo Germanija....
GERMANIJA aloooo...
Sramota e , se bogatat poedinci , a na obicniot covek go sakatat...
Ista slucka imam i so kamion koj ne gi zadovoli ekoloskite standardi ...
I vo dvata primera se raboti za namenski vozila so koi lugeto sakale da srabotat nesto...
Ne me ni cudi sto pocna da vrie od kamioni so BG registracii...
А демек берлинго шо ќе го купиш во скопје од ситроен е посебно правен за македонски пазар ?!?!

Член од
10 март 2009
Мислења
79
Поени од реакции
2

CAR SI E :zver:

Inace jas imam golf 1 od 77 .. i sega ako drzavata misli deka toj e ekoloski ispraven ili e siguren za nasite patista a kola od 1990 pa navamu ne e togass no coment

Jas sum za bugarskiot sistem koli ne postari od 15 godini i kolku kubika tolku marki toa ke mu dojde pola evro na kubik i ajt prijatno na registracija

A toj sto ima pari za nova kola bujrum neka odi neka si kupi , samo sto pogolemiot del on narodov nema pari lek a ne za novi koli

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Само да се работело на штета од сопствениот народ,така и овој закон за забрана на увоз на постари автомобили од 5-6 години како и многу други,е формулиран против сопствените “овци“.:tapp:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Е за ова нешто вреди да се протестира, ако се организира такво нешто има стопроцентна поддршка од мене.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Е за ова нешто вреди да се протестира, ако се организира такво нешто има стопроцентна поддршка од мене.

За ова вреди да се протестира ама кој да ги организира протестите...
Оние што ги организираа денес не им требат стари коли...
А ние народот и онака не сме способни ништо да превземеме...туку свиткај опашот и правец во Бугарија...

Kajgana Shop

На врв Bottom