Ќе се вика, ќе се вика.. како!?

Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.383
Поени од реакции
4.309
Каква врска имаат имињата
И утре ко ќе се разведеш ајде пак оди и менувај презимиња е**ај се по институции и гори пари а тешко дека ќе завршиш за недела дена, ти како да не си бил на македонски шалтер па не знаеш како е.
А твоето дете кое презиме ќе го носи?

Ако биде Лукијан Александровски Папастеревски,

Не ти е греота да го малтретираш на секој тест или писмена да пишува 45 букви за своето име?

1000 пати да го пише, ќе потроши исто време колку што би потрошила ти во администрација за промена на твоето презиме.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.041
Поени од реакции
11.301
Се тоа кошта време и ебани пари.
Нели?
Пошто не кошта време да се влечкаш по судови, па да делиш имот *(замисли стекнат со пари), па да делиш акции на берза, депозити по банки, децата да ги делиш вторник до четврток кај тебе, за викенди кај брачниот другар.
Проблем е и трошок 2000 денари за пасош и уште 1000 за лична карта и возачка.

Понекогаш глуп сум, извини, споро сфаќам, мора вака поќе пати да те прочитам кога имаш добра поента. ;)

Само не ми кажа шо ти вели мажот ти кога ќе му речиш извини не ти го земам презимето случајно да не се разведиме па да прам трошоци по институции и да си губам време.
Или не му кажа таква глупост воопшто кога се земавте?

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.773
Поени од реакции
2.913
Нели?
Пошто не кошта време да се влечкаш по судови, па да делиш имот *(замисли стекнат со пари), па да делиш акции на берза, депозити по банки, децата да ги делиш вторник до четврток кај тебе, за викенди кај брачниот другар.
Проблем е и трошок 2000 денари за пасош и уште 1000 за лична карта и возачка.

Понекогаш глуп сум, извини, споро сфаќам, мора вака поќе пати да те прочитам кога имаш добра поента. ;)

Само не ми кажа шо ти вели мажот ти кога ќе му речиш извини не ти го земам презимето случајно да не се разведиме па да прам трошоци по институции и да си губам време.
Или не му кажа таква глупост воопшто кога се земавте?
Значи повторно не ми ја долови поентата и извлече заклучок дека доколку твојата идна жена инсистира да го задржи своето презиме, има задни намери и сака да те остави, а доколку го земе презимето твое вашиот иден брак е имун на развод, и цврст како челик, според тебе, вака стојат работите, а јас мислам поинаку, колку бракови што имале исти презимиња се распаднале, а колку што имале различни живеат среќно, ехеее, не е гаранција верувај ми, јас чисто посочив од финансиска гледна точка и практична, а такви работи секако се ствар на компромис и се договараат пред да се склучи брак, така што ако твојата девојка не го сака твоето презиме веднаш раскинувај! Зашто таа не ги исполнува твоите желби! А тоа е за тебе доволна причина за раскин, ;)тука завршувам со разговорите на оваа тема, зошто сме офтопик.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.845
Поени од реакции
23.199
A moze treba nie doma da si pocneme prvo da ne im vadime nadimaci na decava pa ko kje porasnat cel zivot da gi vikame infantilno... primer Vladimir e prekrasno ime, da vlatee mir... a oni go zavikuvaat vlade.. i on posle sam taka si se pretstavuva...
Vlade e skrateno od Vladimir, ne e nadimak ili prekar. Dobro be imase ti drugarcinja ko mal ili slabo oti vaka nekako mi deluvas ko na baagji neizivean, ko vo saksija rasten :(
Prekar e na primer
Jordan Piperkata
Josip Broz Tito
Dimce Mogilceto
Pece Pepsito
Vlade e skrateno od Vladimir.
Pece e skrateno od Petar
Ace od Aleksandar
Zoki od Zoran
Sandra od Aleksandra
Lile od Liljana
Bile od Biljana
Itn itn itn

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.041
Поени од реакции
11.301
...јас чисто посочив од финансиска гледна точка и практична...
Да де, од финансиска и практична гледна точка НЕ треба да се менува презимето за да нема после трчање по институции и дополнителни трошоци.
Троа глуп сум ама кога те прочитав 4 пати сфаќам.

Е сега дали ти сфаќаш колку глупости истреска и зошто еве 4 пати ме цитираш, а не одговараш на следното?

1. Не е проблем делење на имот (кој можи да оди во милиони), делење на коли, делење на сметки во банка и пари на тие сметки како заштеди, сето ова оди во илјадници и илјадници евра, проблем се 3 до 5 илјадарки за документи?
Тоа ќе ти заштеди време? Тоа ќе ти заштеди трошоци?
Децата во еден развод или имотите (движни, не движни) не се трошок на време и нерви и пари, документите се.
Дај не ме заебавај.

2. Practice what you preach.
Сама велиш дека не би менувала од практични причини, па имам да те прашам немаш сменето презиме? Немаш додадено туѓо? Документите ти се на моминското и КАКО изреагира мажот ти кога го венчаваше во црква или во општина кога му рече, види многу ми те сакам ама ќе си го задржам презимето случајно да не се разведиме во иднина (пошто 50% веќе се разведуваат) и да немам трошење на нерви и пари да го враќам моминското.
Како ти изреагира на ваков бисер?

тука завршувам со разговорите на оваа тема, зошто сме офтопик.
Како бе не си офтопик ко ќе се затрчаш да тропаш глупости, туку офтопик си само кога ќе те фатат во тесно па ќе треба да сркаш шо си дробела (или, да не се навредиш, да бришиш и ескивираш тоа што си пишела)?

Твојата поента е, мажи/жени не менувајте презиме пошто трошоци се.
Не е трошок да се разведиш, трошок е 2 минути да пополниш формулар во МВР, да се сликаш и да фрлиш 5 илјадарки за да ти вратат презимето.

ПЕКИ, така е, да ти го имам паметот 2 недели да одморам малце. :yid: :yid:

Последно уредено:

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.773
Поени од реакции
2.913
Да де, од финансиска и практична гледна точка НЕ треба да се менува презимето за да нема после трчање по институции и дополнителни трошоци.
И повторно не ја сфати поентата, прочитај си по 5 пат
Не ПОСЛЕ, туку ПРЕД.
Има огромна разлика.
Пред брак се договараат дали ќе има промена или нема да има а ако има ќе има и трошоци, а престани да ги изедначуваш развод со непроменети презимиња, познавам пар на кој што цел Велес може да им позавиди на прекрасниот брак, хармонијата и среќата која ја уживаат цели 45 години, немаат исти презимиња. Олабави малце. Прво ти најди кандидатка па после договарај се, мораш да си спремен на компромиси, инаку ќе ти бегаат кандидатките. Мал добронамерен совет. Не одма ко млад мајмун да рипаш и да се караш.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.041
Поени од реакции
11.301
И повторно не ја сфати поентата, прочитај си по 5 пат
Не ПОСЛЕ, туку ПРЕД.
Има огромна разлика.
Пред брак се договараат дали ќе има промена или нема да има а ако има ќе има и трошоци, а престани да ги изедначуваш развод со непроменети презимиња, познавам пар на кој што цел Велес може да им позавиди на прекрасниот брак, хармонијата и среќата која ја уживаат цели 45 години, немаат исти презимиња. Олабави малце. Прво ти најди кандидатка па после договарај се, мораш да си спремен на компромиси, инаку ќе ти бегаат кандидатките. Мал добронамерен совет. Не одма ко млад мајмун да рипаш и да се караш.
Абре пред брак, кога му рече на мажот ти не те мажам со тоа презиме што ти одговори?

Сигурен сум дека истото објаснување му го даде за практичност и трошоци.
Петти пат одбегнуваш да одговориш пошто не ти се свиѓа шо си фатена во тесно ради глупостите кои ги трескаш.

За пред брак те прашувам, не сега за отпосле овде шо пишиш по форуми за да ти олесни за погрешниот избор или затоа што сакаш да одиш по рејв журки ама имаш дете дома и не можеш *(така си пишиш по темите).

Јас те разбирам дека не ти е многу погодено по дома и дека имаш некоја нервоза ама за да одговориш на едно прашање ваљда за толку знаеш и си кадарна.

ПРЕД брак, што ти одговори мажот ти кога му ги кажа причините (*пардон, ПРАКТИЧНИТЕ причини) зошто не сакаш негово презиме?

Или носиш негово презиме, си поќутила, си потпишала, па сега откако си пишман продаваш тука мадиња за бубрези.

Не те прашвам за некој си пар од Велес, за тебе лично те прашав како слеп застапник да не се менува презиме за да не се имало трошоци при развод.
Автоматски споено мислење:

Прво ти најди кандидатка па после договарај се, мораш да си спремен на компромиси, инаку ќе ти бегаат кандидатките. Мал добронамерен совет. Не одма ко млад мајмун да рипаш и да се караш.
Јас немам проблеми со моето или со туѓи презимиња, ниту пак со презимето на мојата сопруга.
Фала шо се засекира, женет сум, океј ми е, жената сама си одбра да го носи моето презиме ниту ја присилив ниту ќе ја оставев ако не сакаше да го смени моминското - нејзин избор.

Имам проблем со лудаци како тебе што валидираат поента за промена на презиме со глупави изговори за трошоци и практичност, ОТИ ДА НЕ СЕ РАЗВЕДЕЛЕ.

Абе Трајанке, ако се разведат трошоците за промена на документи и нервозите за истото се пичкин дим во споредба со поделба на имот, деца и нерви околу сам развод. Чукни главата пред да пишиш глупости по темите, па уште троши 2 саати во препирки наместо да речи пишам глупости, нема смисла ова шо го бранам.

Ама жена како жена, кај ти признава дека е грешка, кај ....(грешка де) па и упорна, пардон Очајна.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.773
Поени од реакции
2.913
Абре пред брак, кога му рече на мажот ти не те мажам со тоа презиме што ти одговори?

Сигурен сум дека истото објаснување му го даде за практичност и трошоци.
Петти пат одбегнуваш да одговориш пошто не ти се свиѓа шо си фатена во тесно ради глупостите кои ги трескаш.

За пред брак те прашувам, не сега за отпосле овде шо пишиш по форуми за да ти олесни за погрешниот избор или затоа што сакаш да одиш по рејв журки ама имаш дете дома и не можеш *(така си пишиш по темите).

Јас те разбирам дека не ти е многу погодено по дома и дека имаш некоја нервоза ама за да одговориш на едно прашање ваљда за толку знаеш и си кадарна.

ПРЕД брак, што ти одговори мажот ти кога му ги кажа причините (*пардон, ПРАКТИЧНИТЕ причини) зошто не сакаш негово презиме?

Или носиш негово презиме, си поќутила, си потпишала, па сега откако си пишман продаваш тука мадиња за бубрези.

Не те прашвам за некој си пар од Велес, за тебе лично те прашав како слеп застапник да не се менува презиме за да не се имало трошоци при развод.
Автоматски споено мислење:

Јас немам проблеми со моето или со туѓи презимиња, ниту пак со презимето на мојата сопруга.
Фала шо се засекира, женет сум, океј ми е, жената сама си одбра да го носи моето презиме ниту ја присилив ниту ќе ја оставев ако не сакаше да го смени моминското - нејзин избор.

Имам проблем со лудаци како тебе што валидираат поента за промена на презиме со глупави изговори за трошоци и практичност, ОТИ ДА НЕ СЕ РАЗВЕДЕЛЕ.

Абе Трајанке, ако се разведат трошоците за промена на документи и нервозите за истото се пичкин дим во споредба со поделба на имот, деца и нерви околу сам развод. Чукни главата пред да пишиш глупости по темите, па уште троши 2 саати во препирки наместо да речи пишам глупости, нема смисла ова шо го бранам.

Ама жена како жена, кај ти признава дека е грешка, кај ....(грешка де) па и упорна, пардон Очајна.
Јас погоре споменав други причини поради кои жената си го задржува моминското, а тоа не е заради "случајно" да не и текне на развод,па да ушпара 100 евра, туку заради дипломи и пријави разни по разни институции и промени на документи и лични податоци во банки, комори, фондови, пензиски системи, приватни пензиски фондови, универзитети итн.итн. кои гласат на нејзиното презиме пред брак, кое го имала,а сега треба да оди во сите тие институции, да чека редови на шалтери да носи документи и да врши промени и да уплатува уплатници за нови, па повторно да доаѓа за да ги земе документите со променето презиме и повторно да чека редови итн, во сите тие институции, во сите 10 или 15 згради преполни со неспособни административци, кои прават грешки и споро работат... Хјустон Дали се слушаме.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.041
Поени од реакции
11.301
Боже сачувај :tapp:
Да не ти е дома брат, ќе ја разведиш без разлика колку кошта да и ги смениш притоа гратис сите документи во институции, факултети, комори, пензиски системи, банки... :pos: :pos:

Член од
17 септември 2022
Мислења
1.037
Поени од реакции
2.468
Vlade e skrateno od Vladimir, ne e nadimak ili prekar. Dobro be imase ti drugarcinja ko mal ili slabo oti vaka nekako mi deluvas ko na baagji neizivean, ko vo saksija rasten :(
Prekar e na primer
Jordan Piperkata
Josip Broz Tito
Dimce Mogilceto
Pece Pepsito
Vlade e skrateno od Vladimir.
Pece e skrateno od Petar
Ace od Aleksandar
Zoki od Zoran
Sandra od Aleksandra
Lile od Liljana
Bile od Biljana
Itn itn itn
u pravo si vlade, ne e toa nadimak ami nagaleno.... decata taka nagaleno.... ti izgleda zato nemashe uspeh so zenite u zivotu... idesh i vikash " Zadravoooo ja sum Vladeeee " i ona si vika aaaa ovaj zivee so mamicaaaa..... ne fala

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.493
Поени од реакции
26.049
Најпрекрасни женски македонски имиња што сум ги сретнал во реален живот кај луѓе и постојат се Евдокија и име како Иконија.Според мене автентични и уникатни.Евдокија и Иконија.
Мене ме асоцираат на некои две очајни калуѓерки што пробуваат со банани, тиквици, крастајци да се самозадоволуваат.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.400
Поени од реакции
16.631
Да не ти е дома брат, ќе ја разведиш без разлика колку кошта да и ги смениш притоа гратис сите документи во институции, факултети, комори, пензиски системи, банки... :pos: :pos:
Ова нека собере некои малолетнички и нека им на полни главата со вакви небулози.

Kajgana Shop

На врв Bottom