Њу Ејџ (New Age) Нова Ера, Нова Светска религија?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.427
Поени од реакции
5.107
Шорт мислам си запознаена со темава ... па да те прашам .. и да изнесам некое мое мислење ..

На секои 2150тина години зависи од ерата (според некои верувања) ... навлегуваме во друга ера ... моментално бевме или уште сме во Ера на рибите .. секоја Ера си носи свој „Месија“ ... во ерата на Рибите „месијата“ беше/е/бил Исус, затоа и знакот на Христијанството е Риба. значи следи Ерата на Водолијата .. дали таа ера се смета за Њу Ејџ ера? и дали се очекува некој „месија“ ?предводник на таа ера и на ова движење/религија ?
Тоа со ери, водолии, риби, се само празни верувања, како и религиите.
Месија? Што викате за антихрист? Веројатно таквата појава и ќе стави крај на сите религии.
Како што кажав (за жал мислењето "летна" од непознати причини) религиите во иднина полека ќе ги снемува и на крајот ќе исчезнат. Може по време да остане само верување во Бог, но и тоа полека би требало да исчезне.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Месија? Што викате за антихрист? Веројатно таквата појава и ќе стави крај на сите религии.
Како што кажав (за жал мислењето "летна" од непознати причини) религиите во иднина полека ќе ги снемува и на крајот ќе исчезнат. Може по време да остане само верување во Бог, но и тоа полека би требало да исчезне.
Тоа е само твое мислење ... тоа со ерите не е ништо друго .. туку народот спрема консталациите си ги делело периодите ... ни е верба ни е верување, исто како ти денеска денот шо го делиш на 24саати, шо е тука тешко за сваќање незнам ...
А околу летнувањето од непознати причини ...гледаш ти некаде на темава дека се дискутира општо за религии, за сите? анкета да не има Дали мислите дека во иднина религиите ќе постојат? (а има таква тема), или насловов е Њу Ејџ (Нова Ера) Нова светска религија?

--- надополнето ---

Se veruva deka seuste sme vo preoden period od Era na Riba vo Era na Vodolija, zatoa sto vremeto i odnosite na lugeto pokazuvaat osobini od dvete Eri.
Па да ..

A za Mesijata, pravo da ti kazam prv pat slusam deka sekoja Era ima svoj Mesija. Spored moi veruvanja (i veruvanjata na mnogu drugi pagani), ja ne cekam nikogo. Vo moi race e mojata sudbina i nikoj ne moze da me "spasi" niti pa da mi "ocisti grevovi".
Затоа и пишав „Месија“, не мислам на Месија кој ќе те спаси и исчисти од гревови, туку некој кој гласно, јавно ќе се издвои од сите ... некој кој ќе биде најгласен во промовирање на идеите на Њу Ејџ на пример, и да .. има таков во почетокот на секоја ера ..
а во библијата ова се смета како показател за тоа .. најавен предвесник на ерата на водолијата

Luke 22:10 reads:
“Behold, when ye are entered into the city, there shall a man meet you bearing a pitcher of water … follow him into the house where he entereth in.”

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Затоа и пишав „Месија“, не мислам на Месија кој ќе те спаси и исчисти од гревови, туку некој кој гласно, јавно ќе се издвои од сите ... некој кој ќе биде најгласен во промовирање на идеите на Њу Ејџ на пример, и да .. има таков во почетокот на секоја ера ..
а во библијата ова се смета како показател за тоа .. најавен предвесник на ерата на водолијата

Luke 22:10 reads:
Znaes, ja toj pasus go gledam kao samiot znak vodolija - toj e covek sto drzi pitcher with water spilling out.....po moe mislenje ne e bukvalno deka covek ke se pojavi kako vodac. Moze saka da kaze da ne se borime protiv promenite, but to flow with it and accept it - zatoa vika "followhim into the house..."

Grupite na luge sto mene mi se poznati se mnogu pretpazlivi sprema luge sto sakaat da se postavat kako vodaci. Toa e golema opasnost, zatoa sto ako sledis ideologija na eden covek - toa veke se pretvara vo opasen kult.

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
Se veruva deka seuste sme vo preoden period od Era na Riba vo Era na Vodolija, zatoa sto vremeto i odnosite na lugeto pokazuvaat osobini od dvete Eri.

A za Mesijata, pravo da ti kazam prv pat slusam deka sekoja Era ima svoj Mesija. Spored moi veruvanja (i veruvanjata na mnogu drugi pagani), ja ne cekam nikogo. Vo moi race e mojata sudbina i nikoj ne moze da me "spasi" niti pa da mi "ocisti grevovi".

A sto nekoi luge i grupi "channel" bitija od drugi dimenzii i im kazuvaat stvari za vo idnina i takvi raboti - za toa ne znam sto da mislam ni ja. Ne znam dali e toa covekoviot Higher Self ili stvarno nesto drugo.
koga covestvoto ke potone vo kriza , glad beda klimatdski problemi globalno zatopluvane , vojni , svetot ke go nasoci svojot pogled kon lazniot bog, te. mesijata , kosmickiot hristos vo koi sto veruvaat nu ejdz( new age), zaplasuvanat za katalismickiot kraj vo 2012 se samo stravovi koi go plasat covestvoto, site religi ke se obedinata, a toj ke bide vodacot na edna vlada nacija , i rasa, nema potreba poveke za delbi ,granici i vojni, site sme edno ke govori, i sega .. zar covestvoto ke go privati ako ne iskoristi skrieni taktiki i izumi,poleka no sigurno ke bide toa, a site svetski religii go ocekuvaat svojot mesija , procitaj hundizam, budizam, islam , hristijanstvo, razlicni imina no eden lazen mesija

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
koga covestvoto ke potone vo kriza , glad beda klimatdski problemi globalno zatopluvane , vojni , svetot ke go nasoci svojot pogled kon lazniot bog, te. mesijata , kosmickiot hristos vo koi sto veruvaat nu ejdz( new age), zaplasuvanat za katalismickiot kraj vo 2012 se samo stravovi koi go plasat covestvoto, site religi ke se obedinata, a toj ke bide vodacot na edna vlada nacija , i rasa, nema potreba poveke za delbi ,granici i vojni, site sme edno ke govori, i sega .. zar covestvoto ke go privati ako ne iskoristi skrieni taktiki i izumi,poleka no sigurno ke bide toa, a site svetski religii go ocekuvaat svojot mesija , procitaj hundizam, budizam, islam , hristijanstvo, razlicni imina no eden lazen mesija
zosto ne procitas ti malku povise? Hinduizam i Budizam ne cekaat nikakvi Mesii druze. Niti pa paganizam, niti druidizam, niti vesterstvo, niti kabalisti niti thelema.....edini ja sto znam deka cekaat Mesija se hristijanite (sto go cekaat Isus da se vrati) i Evreite (sto uste go cekaat nivniot vistinski Mesija).

Izvini, ama 2012 ko sto mnogu luge ja gledaat ne e zaplasuvacki uopste. Nekoi luge go gledaat toa kako nagla promena vo svesta na covekot, a drugi kako kataklizmicki nastan. E sea, i ova a dobro tlo za sekti - pa sum slusnala deka ima grupi na luge sto uste od sega se krijat po pesteri. Drugi, si cuvaat zalihi od konzervirana hrana, onaka za sekoj slucaj. A treti ne veruvaat u toa uopste.

Taka da, ti stvarno ne mozes da gi uklopis site ovie stvari za koi sto pisuvas u edno dvizenje koe samoto vo sebe ima previse razlicni idei i veruvanja.

Sega, vo sekoja religiska grupa ima luge sto se skloni kon potpaganje pod vlijanie. Ali, ovoj tvoj strav od lazen mesija cisto sumnjam deka ke se ostvari.

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
zosto ne procitas ti malku povise? Hinduizam i Budizam ne cekaat nikakvi Mesii druze. Niti pa paganizam, niti druidizam, niti vesterstvo, niti kabalisti niti thelema.....edini ja sto znam deka cekaat Mesija se hristijanite (sto go cekaat Isus da se vrati) i Evreite (sto uste go cekaat nivniot vistinski Mesija).

Izvini, ama 2012 ko sto mnogu luge ja gledaat ne e zaplasuvacki uopste. Nekoi luge go gledaat toa kako nagla promena vo svesta na covekot, a drugi kako kataklizmicki nastan. E sea, i ova a dobro tlo za sekti - pa sum slusnala deka ima grupi na luge sto uste od sega se krijat po pesteri. Drugi, si cuvaat zalihi od konzervirana hrana, onaka za sekoj slucaj. A treti ne veruvaat u toa uopste.

Taka da, ti stvarno ne mozes da gi uklopis site ovie stvari za koi sto pisuvas u edno dvizenje koe samoto vo sebe ima previse razlicni idei i veruvanja.

Sega, vo sekoja religiska grupa ima luge sto se skloni kon potpaganje pod vlijanie. Ali, ovoj tvoj strav od lazen mesija cisto sumnjam deka ke se ostvari.
vo greska si ke ti pisam deka site religi svetski go cekaat svojot mesija budizmot , islamot, hristijanstvoto , ke ti pisam i ke vidis deka vo pravo sum, deka taka site ucat

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
vo greska si ke ti pisam deka site religi svetski go cekaat svojot mesija budizmot , islamot, hristijanstvoto , ke ti pisam i ke vidis deka vo pravo sum, deka taka site ucat
mozebi....mozebi budistite go cekaat naredniot Buda.

Ali sto kazuva toa za covestvoto? Deka sme tolku mrzlivi i neodgovorni, pa ni treba eden covek da dojde za da go prosvetli i spasi svetot? Treba sekoj od nas da si prevzeme odgovornost za svoite postapki. Ne samo postapki - nego i misli. Mislite sami po sebe se oruzje. Ako oni se predominantno negativni - negativnost ke se siri.

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Абе целата работа со месијата(некој или нешто што ке ни го покаже патот) е што на човекот му требаат квантни скокови у поглед на зголемување на свеста и напредок на физички план.
Ке се праша некој зошто?
Прост одговор , некој не кочи (и тоа убаво).
Затоа некој треба да не гурка и тоа убаво.
Иначе отидовме по патот до пеколот како што вика Chris Rea

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Абе целата работа со месијата(некој или нешто што ке ни го покаже патот) е што на човекот му требаат квантни скокови у поглед на зголемување на свеста и напредок на физички план.
Ке се праша некој зошто?
Прост одговор , некој не кочи (и тоа убаво).
Затоа некој треба да не гурка и тоа убаво.
Иначе отидовме по патот до пеколот како што вика Chris Rea
Lugeto opsto se sledbenici, a ne vodaci. Groto od niv, ne site. Op edna ideologija - super, ova ke go sledime. I tako dalje i tako dalje. Moze toa sto ne koci e bas toa sto ne tera da ideme napred - egoto :toe:

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Lugeto opsto se sledbenici, a ne vodaci. Groto od niv, ne site. Op edna ideologija - super, ova ke go sledime. I tako dalje i tako dalje. Moze toa sto ne koci e bas toa sto ne tera da ideme napred - egoto :toe:
Мора тоа што не кочи да не тера напред.
Тоа е дијалектиката , како и буквално за се на овој свет.
Ама финтата е да отидеш над двете каде дуализмот не постои , тоа е квантниот скок кој ни предстои.

S

smart ass

Гостин
тоа е од зајтгејс...за ерите и фактички ти е хороскпо т.е астрологија...нема наука така да ние не сме во ниедна ера,ниту на бикови,мувириби.

--- надополнето ---

Одделување од материјалното...оммм...одделување од материјалното. Така беседеа инструкторите по јога и медитација додека им наплаќаа 1000+ денари месечно на среќните њуејџери на кои новиот поглед на светот им го променил погледот на светот. Ако не се лажам, не бегам многу од темата, јогата и медитацијата се едни од омилените капетани на овој Њу ејџ. Понатаму имаме квазинауки како астрологија, енергетски полиња на...хм...од...ах...од оние што го утепаа Ампер зашто не ги признаваше, кристали кои лечат зашто се шарени, welcome parties за вонземјани, и најважно од се, спој на источноазиски, јужноазиски и индијански верувања, eye candy за просечниот западјанин како контраст на веќе видените домашни религии, нешто досега непознато, егзотично. Увоз за пари, тоа е Њу ејџот.

--- надополнето ---

Ако какање е синоним за критика. Не сакате критики?
Јас организирам елиен велкам парти...има некој??

--- надополнето ---

екои од главните особини се отфрлување на хиерархиските поредоци на религиозните учења,.

Едит: exlexmk

Болдираниот "симптом" е позитивен.

Њу Ејџ не е религија во постанок, туку симптом на модерната духовна криза, во која цутат спиритуалните синкретизми и еклектицизми од секој вид
Како тоа духовна криза(па и модерна)...може малце појасно???

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Мора тоа што не кочи да не тера напред.
Тоа е дијалектиката , како и буквално за се на овој свет.
Ама финтата е да отидеш над двете каде дуализмот не постои , тоа е квантниот скок кој ни предстои.
Tocno, treba golem skok da se napravi i da se oslobodime od resetkite - da go otvorime umot kon celiot nas potencijal. Beyond the dualism is all one.

А

Антоние

Гостин
Веќе многу години владее нова религија. Сигурно сте слушнале за неа, се вика КОНСУМЕРИЗАМ. Заснована е на сличен сет на површни општествени вредности како што се засновани и останатите религии.

- Новиот месија е STEVE JOBS, доста харизматично типче.

- Новите храмови се продавниците на APPLE, на IKEA, на SONY, на WALMART ... (ги има повеќе ...изгледа дека политеизмот се враќа назад во мода.)

- Новите икони се iPad, iPod, iPhone, iMac, iTunes ...

- Новите свештеници и попови се љубезните продавачи во продавниците близу до вас. Нивна должност е да ве благословат со една гаранција од 6 месеци.

- А новиот БОГ е вашата ситна душа. Душата што ви ја дава оваа оргијаситчна исполнетост од помислата дека имате нешто што другите го немаат. Дека не сме просечни. Дека сме подобри од тој до нас. И ова е тоа што ќе овозможи на новиот бог да опстане толку долго во нашите срца и души. GOD BLESS CAPITALISM!

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Веќе многу години владее нова религија. Сигурно сте слушнале за неа, се вика КОНСУМЕРИЗАМ. Заснована е на сличен сет на површни општествени вредности како што се засновани и останатите религии.

- Новиот месија е STEVE JOBS, доста харизматично типче.

- Новите храмови се продавниците на APPLE, на IKEA, на SONY, на WALMART ... (ги има повеќе ...изгледа дека политеизмот се враќа назад во мода.)

- Новите икони се iPad, iPod, iPhone, iMac, iTunes ...

- Новите свештеници и попови се љубезните продавачи во продавниците близу до вас. Нивна должност е да ве благословат со една гаранција од 6 месеци.

- А новиот БОГ е вашата ситна душа. Душата што ви ја дава оваа оргијаситчна исполнетост од помислата дека имате нешто што другите го немаат. Дека не сме просечни. Дека сме подобри од тој до нас. И ова е тоа што ќе овозможи на новиот бог да опстане толку долго во нашите срца и души. GOD BLESS CAPITALISM!
A sto im e logoto?

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Прочитав книга од Neale Donald Walsch - Conversations with God koj е Њу Ејџер и морам да признаам многу ми се допадна целиот нивни концепт.
Mногу убаво е опишано како они го доживуваат светот и морам а кажам дека се согласувам со многу од нивните верувања.
Едноставно ми се допаѓа. :)

• Ми се допаѓа
Reactions: VIP

Kajgana Shop

На врв Bottom