Јанша призна: Словенија е пред банкрот (Протести во Словенија заради штедните мерки)

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Можеби ќе завршат како сите досегашни обиди, ама мора да се признае дека ова е многу попаметен обид за воспоставување хегемонија од предходните. И со поголеми шанси да успее.
Искрено можеме да кажеме дека пред 15-20 години почна развивањето на хегемонијата и ЕУ како централна власт.А со влегувањето на Источна Европа пред 6-8 години се стабилизираше и почнаа да градат силна централна власт.6 години покасно пукаат на сите страни.

Тоа ли е успех ? Не можат 2 децении да издржат,

Римјаните се единствените кои успеале да воспостват вистнска хегемонија во Европа која траела со векови.

Ова се само шалабајзери,клошари и шарлатани кои не можат да се заситат од моќ. За 2 декади максимум империјата ќе им гори .
--- надополнето: 6 септември 2012 во 01:15 ---
На повидок е распадот на Еу и среќен сум што не станавме и нема да станеме дел од курвата Еу
Да даде господ полошо,поболно и погадно од Југославија да се распадне.
Кажи ми ја војната во Европа што успеа еднаш во историја да го заобиколи Балканот.

Па ние највеќе ќе го изедеме.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.288
Поени од реакции
26.168
Искрено можеме да кажеме дека пред 15-20 години почна развивањето на хегемонијата и ЕУ како централна власт.А со влегувањето на Источна Европа пред 6-8 години се стабилизираше и почнаа да градат силна централна власт.6 години покасно пукаат на сите страни.

Римјаните се единствените кои успеале да воспостват вистнска хегемонија во Европа која траела со векови.

Ова се само шалабајзери,клошари и шарлатани кои не можат да се заситат од моќ. За 2 декади максимум империјата ќе им гори .
Не е поентата евробирократите да бидат централна власт, туку Германците да бидат централна власт. Кажи ми кога Берлин имал поголемо влијание над Атина или Мадрид? Па дури и над Париз. Меркел им е буквално шефица на сите колеги од ЕУ.

Досегашната ЕУ беше само лабилна унија, ова што сега е на повидок ќе биде многу поцентрализирано и помоќно. Без разлика на економскиот неуспех на малите држави. Откако започна кризава не можам да приметам ниту еден шарлатански потег на Берлин.

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Не е поентата евробирократите да бидат централна власт, туку Германците да бидат централна власт. Кажи ми кога Берлин имал поголемо влијание над Атина или Мадрид? Па дури и над Париз. Меркел им е буквално шефица на сите колеги од ЕУ.

Досегашната ЕУ беше само лабилна унија, ова што сега е на повидок ќе биде многу поцентрализирано и помоќно. Без разлика на економскиот неуспех на малите држави. Откако започна кризава не можам да приметам ниту еден шарлатански потег на Берлин.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Асоцирај некако да видиме што ти е матно.

Ја па воопшто не разбирам што се случува.
Прво ЕУ е голема заедница која може сама да си произведува и сама да си се одржува. Почнува некое сценарио на Светска криза и настанува должничка криза во ЕУ. Прво се јавува Исланд кој прогласува банкрот, а објава на банкрот значи дека своите обврски не се во можност да ги исплати. По неа иде Грција со исто сценарио која ја држат да не се откаже од своите обврски. Еве ги Шпанија, Италија и Словенија. Ако ги финансираат од свои даноци постои можност и они да останат неликвидни. Ако им испечатат евра ќе има инфлација.
Она што ме буни во целата оваа ситуација е дали се пласира план на чистење на обврски и присилно обезвреднување на државните обврзници кон остатокот од Светот? Исто и намалување на капацитети на банкарскиот сектор во ЕУ рамки односно нивно превоспитување?
Во исто време им се наметнува строга фискална политика. Дали се создава некој концепт на еден ЕУ систем, односно дали Германија повторно ја повторува историјата на земање слобода овој пат економска?

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Кажи ми ја војната во Европа што успеа еднаш во историја да го заобиколи Балканот.

Е, ова!

Де бе луѓе, што ве гледам чудни, на интернет сите се фураат ауу, војна, дај Боже да се распадне крваво, вака-така...

Тоа ли е решението? Луѓето да се убиваат меѓу себе, а политичарите да си уживаат со сите 4 во вис, додека имаат “мировни преговори“ со алкохол, вечери и пури?

Какви бе војни, какви бакрачи!

Секогаш има излез, а тоа не е насилството.

Проблемот е што после тешки економски кризи, секогаш, без исклучок следува политичка криза. А со оглед дека бројот на држави во економска криза се зголемува, здраво е да се заклучи дека ќе има и огромна криза во политичкиот систем не само во државите, туку и во “наводниот“ политички систем кој ЕУ сака да го наметне.

Некој погоре ја спомена Германија. Да, тоа е интересна теорија, но истово може да и се удри на Германија од глава. Некои работи само до одреден степен можеш да ги контролираш, но после одредено ниво, да не речам има одредена “црвена линија“ (гледам популарен термин е деновиве) после која работите излегуваат од контрола, па џабе сите напори, се може да се сврти против тебе.

Не се игра играчки со вакви работи, односно арогантно е да се претпостави дека туку-така лесно може да се добие целосна доминација.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.288
Поени од реакции
26.168
Некој погоре ја спомена Германија. Да, тоа е интересна теорија, но истово може да и се удри на Германија од глава. Некои работи само до одреден степен можеш да ги контролираш, но после одредено ниво, да не речам има одредена “црвена линија“ (гледам популарен термин е деновиве) после која работите излегуваат од контрола, па џабе сите напори, се може да се сврти против тебе.

Не се игра играчки со вакви работи, односно арогантно е да се претпостави дека туку-така лесно може да се добие целосна доминација.
Јасно им е дека може да им се удри од глава, затоа пристапот е сменет и сретствата се ненасилни. За разлика од предходните два обида, овде нема култ кон лидер и наметнување. И нема ароганција. Туку има рушење на локалните политички елити и создавање на недоверба кон нив.

Политичките кризи низ цела Европа само ќе ја засилат потребата од нови луѓе, кои нели би било да се поддржани од единствената држава која не е во криза во Европа. Тие што не се такви, ко на пример СИРИЗА се системски уништувани. Плус Британија веќе ја нема во играта, а Русија не се интересира за државите западно од Полска, исто како што и Германија не се интересира за Балтикот и Украина.

Crazy in Love

Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Јасно им е дека може да им се удри од глава, затоа пристапот е сменет и сретствата се ненасилни. За разлика од предходните два обида, овде нема култ кон лидер и наметнување. И нема ароганција. Туку има рушење на локалните политички елити и создавање на недоверба кон нив.

Политичките кризи низ цела Европа само ќе ја засилат потребата од нови луѓе, кои нели би било да се поддржани од единствената држава која не е во криза во Европа. Тие што не се такви, ко на пример СИРИЗА се системски уништувани. Плус Британија веќе ја нема во играта, а Русија не се интересира за државите западно од Полска, исто како што и Германија не се интересира за Балтикот и Украина.
Ќе видиме. Во секој случај, мислам дека до пред неколку години ова не се приметуваше, но веќе некако испливува на површина. Меркел - жена, жена - ама жена, жена... Сите ги стави во топ.
Според мене исто треба да се запази и моментот - недостаток на лидери. Да, имаме премиери, министри, претседатели и останати функционери, но немаме лидери во вистинска смисла на зборот, туку имаме шарлатани како Саркози, Берлускони, Гордон Браун (ги нема веќе, ама доволно штета направија). На територија на Европа само Меркел и Путин можат да се окарактеризираат како лидери со карактер, без разлика какво е личното мислење на индивидуалецот спрема нив.
Кога изостануваат лидери со карактер, посебно во вакви сојузи, се разбира дека ќе се најде еден кој ќе се издигне и кој полека ќе наметнува темпо по своја желба. Германија/ Германците се луѓе кои гледаат на долг рок. Тие уште пред неколку години ги предвиделе дупките во ЕУ и полека/полека успешно си ги искористија во своја полза.
Германија кога ќе видиш ти е европски пандан на Америка (минус војните). И Америка така се расфрлаше и се уште дава пари преку USAID и на тој начин си придобива сателити на светот. Сеа тоа што малце забегаа, па отворија 10 фронтови во исто време, тоа е друг муабет. Премногу моќ ќе те удри во глава кога тогаш.

Интересна е теоријата за Германија, се согласувам горе-доле со муабетот, само јас сум скептик за вакви работи, т.е секогаш го очекувам неочекуваното, затоа и велам, една, доволна е само една ситуација и работите да почнат да се одвиваат во друг правец, неповолен за Германија. Не дека сега тоа е возможно моментално, ама ти зборувам за период од неколку години.

Она што е уште поинтересно кога веќе ја начнавме Германија како тема е изјавата на Меркел дека мултикултурализмот е мртов. Со оглед на веќе започнатата дискусија за Германија, дали тоа Меркелица нешто ни кажува меѓу редови? Јас пак не се согласувам со неа, унитарната држава каква што сите ја познаваме е мртва. Самата ЕУ како унија е мултикултурна (европски држави, различни култури во една унија) , а ако тие толку ја форсираат ЕУ да се развива тогаш како може мултикултурализмот да умре кога имаме отворени граници во ЕУ, слободно движење (освен за Ромите, како што гледаме сите, за Ромите важат други правила во ЕУ очигледно, срцки без двојни стандарди) и слично?

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
гејлада банкрот , Словенија банкрот , Татаристан бега од еврото .. а ние со сите сили сакаме унатре .. fuck logic ?
И јас тоа се чудам ама овие од рамковните партии кога ќе ги слушнам со тие евроатлански интеграции ми се повраќа секој втор збор евроатлански им е, инаку како што тргнало мислам дека во иднина и на Гејлада треба да им изградиме споменик што не попречуваа да влеземе во Нато и Еу. Искочи дека од сите соседи грчиштава нај арно ни мислат:). А ние уште им се љутиме што не блокираат:).
--- надополнето: 6 септември 2012 во 12:52 ---

--- надополнето: 6 септември 2012 во 01:15 ---

Походот на Наполеон Бонапарта:)

Член од
24 март 2010
Мислења
15.288
Поени од реакции
26.168
Она што е уште поинтересно кога веќе ја начнавме Германија како тема е изјавата на Меркел дека мултикултурализмот е мртов. Со оглед на веќе започнатата дискусија за Германија, дали тоа Меркелица нешто ни кажува меѓу редови? Јас пак не се согласувам со неа, унитарната држава каква што сите ја познаваме е мртва. Самата ЕУ како унија е мултикултурна (европски држави, различни култури во една унија) , а ако тие толку ја форсираат ЕУ да се развива тогаш како може мултикултурализмот да умре кога имаме отворени граници во ЕУ, слободно движење (освен за Ромите, како што гледаме сите, за Ромите важат други правила во ЕУ очигледно, срцки без двојни стандарди) и слично?
Токму овие прашања се битни. Мене не ми е јасно како ниеден новинар на сите тие посети низ Европа не и ги постави. Со таквата изјава Меркел само покажа како тие ја гледаат Европа. Можеш да се декларираш како сакаш, се додека прифаќаш се што Берлин ти сервира.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
И јас тоа се чудам ама овие од рамковните партии кога ќе ги слушнам со тие евроатлански интеграции ми се повраќа секој втор збор евроатлански им е, инаку како што тргнало мислам дека во иднина и на Гејлада треба да им изградиме споменик што не попречуваа да влеземе во Нато и Еу. Искочи дека од сите соседи грчиштава нај арно ни мислат:). А ние уште им се љутиме што не блокираат:).
--- надополнето: 6 септември 2012 во 12:52 ---

Походот на Наполеон Бонапарта:)
До Хрватска стигнал и Босна тоа пак е Балкан.Може ние не сме го изеле директно али пак сме го јаделе од Турците.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Проблемот е што после тешки економски кризи, секогаш, без исклучок следува политичка криза. А со оглед дека бројот на држави во економска криза се зголемува, здраво е да се заклучи дека ќе има и огромна криза во политичкиот систем не само во државите, туку и во “наводниот“ политички систем кој ЕУ сака да го наметне.

Нормално веќе се оформува мислењето насекаде во Европа дека ова е Германско масло за да се контролира Европа.Ако доволно луѓе веруваат во истото кога кулата од карти ќе почне да се руши.Екстремизмот ќе почнува целосно да се насочува кон Германија.Они ќе бидат обвинети за корумпираните влади и за економската криза и можат ептен лошо да си поминат.

Плус немаат и баш некое мирољубиво историско минато па дури и историјата работи против нив.

Германија може да заврши како жртвеното јагне за излез од економската криза.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
До Хрватска стигнал и Босна тоа пак е Балкан.Може ние не сме го изеле директно али пак сме го јаделе од Турците.
Ние сме го изеле од Турците неколку века пред Наполен Бонапарта да прави поход, така да не ти е точна тезата дека при секој воен судир во Европа Македонија страдала ,инаку Македонија претежно го кркала пред другите да го кркаат. Пример нас не распарчија уште пред да почне I светска војна.

Crazy in Love

Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Една слика, 1000 зборови.:icon_mrgr:

Имаше на Гардиан галерија со слики за Г20 самитот каде се анализира говорот на телото на политичарите. На оваа слика, еве што искоментираа:

What would I do without her? Sarkozy fixes Merkel with an admiring gaze as she answers questions
:pos::pos:

Еве ви го линкот, разгледајте ги и останатите, интересен прилог е.

http://www.guardian.co.uk/politics/gallery/2011/nov/04/g20-euro#/

Малце отидов оф-топик, ама во исто време и не сум...

Kajgana Shop

На врв Bottom