Јанша призна: Словенија е пред банкрот (Протести во Словенија заради штедните мерки)

R

Randy

Гостин
Не го ни негирав твојот став дека има систем кој функционира, но секој систем има дупки, а политичките елити, секаде низ светот, гледаат да ги лепат дупките со привремени решенија и проблемите под тепих да ги пикаат, но кога тогаш истите излагаат на површина. Претпоставувам истото е и со Словенците (барем од ова што го читам изминатиов период).
Еве Jagod4e живее т.е студира таму, така да таа може малку повеќе да елаборира за тоа како функционира системот, а мислам дека и малку во претходните постови и ја начна таа тема. И Словенците се луѓе како и сите останати народи, покрај другото се и Балканци, колку и тоа да го мразат и бегаат од тоа. Можеби најдалеку изгураа, можеби највеќе се развија од сите поранешни екс ју држави, ама на крајот од денот и тие се дел од Балканот и тие и покрај различниот менталитет, сепак не се совршени и не се имуни на кризи. :)
Мислам дека доста реално размислуваш. И јас имам слично мислење. Сепак мислам дека ќе се средат и за брзо време ќе ги поправат недостатоците. Според економски показатели се во подобра ситуација отколку некои други држави кои ги зафати кризата како што е на пример Грција.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.313
Поени од реакции
26.231
Јанша колку што ми е мене познато не им се мота 30 години како што ти велиш. Тој беше избран 2004 еден мандат па беше во опозиција и оваа година повторно доби уште еден мандат. Можно е да грешам, но така ми кажаа едни пријатели што се таму и на лето доаѓаат кај нас на гости.
Што се однесува до Словенците. Можеме многу работи од нив да научиме, не се за џабе цело време понапред и побогати од нас. Пред 2 години бев на семинар дотаму и све беше средено, функционира системот.
Би додал само дека медиумиве нам ни ги сервираат приказниве за да си се тешиме. Демек ево криза е секаде и во јакиве земји гледајте не сме ние за никаде. Нешто во тој стил. Ама ние и понатаму ќе заостануваме 100 години зад сите.
Јанша е во словенечката политика од средината на 80-тите. Од КПЈ, преку дисидентство, па краток затвор, министер за одбрана, вечен лидер на опозиција до премиер во два наврати. Словенците многу добро знаат кој е Јанша и каков стил на владеење практикува. Но, пак го бираат.

Во Словенија системот секогаш функционирал и секогаш ќе функционира подобро отколку кај нас. Тоа никој не го спори. Но не заради Словенците. Туку заради германското менторство и банки. Всушност, меркиве за штедење, против кои Словенците протестираат им се наметнати од Германија и ќе ги спасат од банкрот. И пак ќе бидат пред нас.

Не ни сервираат медиумите ништо спектакуларно, ние треба да го разбереме тоа што ни го сервираат. Ако не можеме, спинот што го прават е легитимен. Словенија е само во полоша фискална состојба од Македонија. Не е стабилна. Тоа не значи дека нивната економија во целина е полоша, или помала од македонската. И ќе го решат тоа. Ќе намалат плати и пензии, додатоци за се и сешто, ќе воведат повисока работна дисциплина, нешта за кои популистичките влади досега редовно попуштале и бројките ќе им се вратат на старо. Само глупо е болниот да протестира против лекови, како што Словенциве сега прават.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
DIRLJIVO PISMO POLICAJCA IZ SLOVENIJE: Nemam novca za rođendan sinu, i ja sam dio naroda…

Ti ljudi nisu lopovi i kriminalci, oni su gladni! To rade da bi preživjeli. Da prežive u Sloveniji koja je trebala postati nova Švicarska. :pos:(кој високо лета-ниско паѓа)
Tu se više ne da živjeti. Ti gladni ljudi koji su ukrali pecivo i kruh su osuđeni. A tajkuni, vladajući i gradonačelnici ne. Zato samo poručujem vlastima: još uvijek sam čovjek, još uvijek što je pravo a što krivo. Čak i kad stavim kacigu, pancirku, prsluk i držim pendrek.
Ni kada mi zapovjedite, neću dariti po gladnom komšiji!
Poručujem Goreneku, Janši i svim ostalima, lijevima i desnima! Nikad više neću udariti po onima koji protestuju. Neću udariti gladne ljude, koji su gladni zbog vaše nesposobnosti. Neću po ljudima koji su u pravu! Neću po gladnom komšiji, sinu, ocu majci, sestri…!
Neću to činiti niti na zapovijed! Nisam tako odgojen.
A ti, dragi kolega?
Sin je plakao kad sam mu rekao da ne može pozvati prijatelje
Rekla kazala. Ova kao pismo e sigurno nameštaljka od tamošnata opozicija. L'že ko cigan. Jes da dzandarite i tamu nemaat kojznae kakva plata,ama sose site dodatoci se plateni najmalku 50 pa do 100% poveke nego prosečen rabotnik vo stopanstvoto. Ako ne e taka site policajci odamna ke si dadele ostavka, a ne da se tepaat kako kaj nas da se zaposlat vo policija.
Edno e fakt, site državi so komunistički mentalitet (da se klati vrata i zima plata) imaat mnogu slična sostojba vo opštestvoto.

Rabotnicite vo stopanstvoto se jebana stranka so nikakvi plati i nikakva sigurnost, a na dugata strana ekstremno nabildan javen sektor so ubavi plati,sigurni rabotni mesta i beneficii,klanje na sekoj konkurs za zaposluvanje (i za policajci) itn. Državi kade što e prosečna plata vo javniot sektor pogolema od onaa vo stopanstvoto (vo Slovenija e na hartija statistički razlikata 30% a vo stvarnost preku 50%) nemaat šansa za prosperitet,i se osudeni na propast. Edinstvena cel na narodot,posebno na mladite e da se načukaat vo javen sektor i da ležat do penzija.
Niedna reklama od ovie vladnive *osmeli se* i slični rekla kazala za pottiknuvanje na pretpriemništvoto nema ova da go promeni se dodeka administracijata e podobro platena nega rabotnicite vo stopanstvoto.

Vo Slovenija e slična sostojbata,90% od mladite studiraat na klativratovski fakulteti i nitu pod razno ne gi interesira ništo drugo osven topla foteljička vo javnata administracija.

M

mordekaj

Гостин
valvoline друже се гледа дека не живеиш во Словенија,и си слушал рекла казала.има нешто и точно ама не се.Јас живеам во Словенија некои 10 месеци и можам да ти кажам дека се каде каде понапред од нас.Како прво кај нив функционира државата,што кај нас го нема.За цените на кириите си во право.посебно во Љубљана се изгор,ама и затоа се криви банките.А за другите цени на прехрамбените производи,освен на овошјето и зеленчукот,се како кај нас,ако не и поефтини.Инаку протестите почнаа спонтано,така и ке завршат.Во право е Inglourious Basterd кога кажува дека протестите немаат цел,бидејќи овие протести не се против мерките за штеденје,туку против градоначалниците и другите политичари кои се научени на краденје.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Sestra mi živee tamu 10 godini. I jas sum rabotel tamu porano od vreme na vreme ponekoj mesec. Ubavo si ja teraat samo državnite paraziti u administracija,rabotničkata klasa e i tamu jebana stranka so nikakvi plati i nikakva sigurnost.
Ni tamu ništo ne funkcionira,korupcija nevidena,najgolemite kriminalci u faca im se smeat na sudiite i zakonot nikoj ništo ne im može.Mnogumina našinci što se na rabota tamu nemaat zemeno plata po pola godina i poveke,nekoi nemaat ni za avtobuska karta do doma da si platat. Sekoj den se zatvara edna ili poveke fabriki,narodot nema kade da se zaposli i oni begaat na zapad. Sreka sto im e Avstrija i Italija u komsiluk,najmalku 100.000 Slovenci od pograničnite predeli sekoj den se vozat i rabotat nadvor od Slovenija. Ako vo kratko vreme tamu nešto ne se smeni ke bankrotiraat isto kako Grcite,ne može rabotnik so 500-700 evra plata da izdržuva administracija so dvojno pogolemi plati.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Samo sto dojdov od tamu pred nekolku dena. Registraciite za pomalite vozila tamu gi poskapea za 20-30% a za pogolemite vozila so 3-4000 kubici za 100% (godisna registracija po novo za cherokee 4.0 npr cini preku 1500 evra), ddvto im go pokacija na 22%, sekoj den im lupaat novi i novi danoci,najnov e danokot na nedviznosti so koj vo prosek ke se pokaci stariot danok za 100-500%. Vo Ljubljana npr za stan od 60-70m2 po novo ke plakaat godisen danok od 500 pa do 1000 evra, za nekoja pogolema kuka 2000+ evra godisno itn. A ekonomijata e vo freefall mode,sekoj den se zatvara po edna ili poveke fabriki, kako trgnala rabotata beter nego Grcka ke bide. Imaat sreka sto Avstrija i Italija im se komsii pa mnogumina spasot go baraat i nasle tamu i sekoj den se vozat po 100-200 km vo eden smer na rabota. Da ne se bogatite komsii Slovenija odamna ke krahirase kako kuka od karti.
--- надополнето: 2 ноември 2013 во 09:29 ---
Po novo im se sprema zakon za namaluvanje na minimalnata plata od 500 evra neto na 400 evra. Minimalecot populisticki go kacija pred 3-4 god bas koga pocna krizata bez troska pamet vo glavata,ne deka im e gajle za rabotnicite nego zaradi matematikata pogolema plata = pogolemi doprinosi i danok. So ovoj glup poteg unistija bezbroj firmi sto edvaj krpele kraj so kraj i predizvikaa uste najmalku 50.000 novi nezaposleni zaradi toa.

Kajgana Shop

На врв Bottom